Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zařizování nového akvária a výběr techniky

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Zařizování nového akvária a výběr techniky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2024 07:26 Žena Starka [207] Re: hbboy
Vím, že už jsi akvária měl, ovšem. Ze začátku jsem měla stejný názor na stmívač. Však není problém dvakrát denně přijít k akva a rozsvítit a zhasnout. No ale problém to pro mě začal být. Někdy jsem zapomněla rozsvítit, jindy jsem zhasínala pozdě v noci a tak jsem začala používat časovač, který za mě přesně v daný čas rozsvítil a zhasnul. Jenže pak mi začalo vadit, že to je takový šok pro ryby. Je tma a světlo najednou rozsvítí a naopak.
Předpokládám, že u světel, které budeš mít Ty nejde zapojit stmívač za 1oo Kč z Číny, ovšem na mém levném světle to šlo a jsem maximálně spokojená. Nejen, že na nic nemusím myslet, ale je super po ránu pozorovat, jak světlo pomalu nabírá na intenzitě a tím se probouzí všechny rybky. Navíc přes poledne se mi světla na dvě hodiny ztlumí, abych zas nesvitila moc dlouho.
Za mě je tato vymoženost naprosto super. palec A jasně, že se bez ní člověk obejde. Ale verim, ze i rybkám musí být příjemnější postupné světlo než takový šok, který přijde se zmáčknutím vypínače. ;-)

A neboj, se stmívačem Ti tu poradíme. Mi taky zdejší komunita pomáhala a to dokonce s tím, jak jej mám vyhledat a zda jsem našla opravdu ten správný. :-D Připadala jsem si jak největší loupák, ale nikdo mi za to nenadával. Tady tato komunita je opravdu velmi laskavá a trpělivá na rádoby hloupé dotazy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2024 23:56 Muž hbboy [8] Re: Dawy
Jj viděl jsem hodně videí i snad lepší než je toto. Myslím, že ten 1000 stačí a nemusím výkon škrtit. Hluk nevím zda lze měřit, když to není ovzdušněné, ale 1000 byl tichej.

To stmívání - ty jo to bych asi neuměl zapojit -)) U těch světel se mi líbí různý režimy, ráno, noční, přes den, jak to popisují všude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2024 22:40 Muž Dawy [23] Re: hbboy
Jestli alespoň trochu rozumíš polsky tady máš porovnání a praktické testy všech tří ultramaxů.
www.youtube.com/…
Já teď používám Hypermaxe na 600 litrů a jedu poloviční výkon. Spokojenost. palec
K tomu stmívání. Dlouho jsem byl skeptický k TC 420 a jel jsem stmívač od IMK a teď s novým akvárkem mám TC421 a je to super.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2024 22:28 Muž Sha [500] Re: hbboy
O nových filtrech od Aquaelu nic nevím a jako pravá "konzerva" bych preferoval ověřenou klasiku. Stmívání je komfortní věc. Ledky nemusí svítit na 100%, tudíž prodloužení životnosti světla. Při zabíhání lze snížit výkon, možná eliminace standartních porodních bolestí (nástup řas atd.). Rozhodně přemýšlejte o obsádce, různé ryby mají různé nároky. Hodně kytek pro začátek, ty se postupně vyselektují samy. A to nejdůležitější! Nenechte se manželkou ukecat na menší akvárium. Bojujte za maximální velikost, která se vejde do volného prostoru! smich Držím vám palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2024 22:24 Muž hbboy [8] Re: Lada50
OK hodně se píše o tom, že zase voda nemá tolik proudit. Takže si také myslím že Ultramax 1000 - reálně třeba 400 litrů za hodinu bude na 200 litrové akvárko v pohodě. Filtr naopak nechci škrtit, aby si jel pěkně na výkon co to dá. Dal bych jedno patro modrou houbu co tam je, jedno patro ty keramické kroužky a místo vaty, která asi hodně zpomaluje průtok bych dal nějaký porézní médium www.rataj-spk.cz/… apod. Zatím díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2024 21:54 Muž Lada50 [161] - RostlinyRe: hbboy
Ahoj,tak ultramax 1000 bude na 200l akvárium stačit bohatě,důležitější je objem filtračních hmot než to,že má filtr přefiltrovat objem akvária 3-4x za hodinu.Ve svém 840 l akváriu mám dva eheimy 2080,které mají papírový výkon 1700l/hod. Mám je oba nastavený zhruba na 1/3 výkonu a bohatě to postačuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2024 21:31 Muž hbboy [8] Re: Sha
Fotka k příspěvku ahoj - díky moc za srovnání. No Volga se mě zdá také lepší - aspoň ta dvoukřídlá skříňka a i ty světla jak popisujou - různé druhy svícení je super. Cena komplet je cca za 14500 i s tím vnějším filtrem za 1550 Kč, kdybych kupoval Eheim nebo jiný tak je to za 3000 - 4000. Tak v této akci je lepší koupit ten ultramax. Vylepšovat světla nepotřebuji - stmívání, programování a další blbosti. Vždy jsem měl dvě aqau zářivky a jak to stačilo. A tady jsou super světla dle recenzí a popisu. Dokoupil bych písek 25 kg - 2 - 4 mm na dno jak se doporučuje, pak nějakou tu porézní nápln do vnějšího filtru, vatu z filtru bych vyhodil. Rybičky a kytky do začátku pak splaším. Stejně se musí akvárko měsíc zajíždět a pustit tam po týdnu dvou jen nějakou rybku a až po měsíci to rozjet -)

Ano také bych to vzal s originál skříňkou v košíku za 14 410
www.rataj-spk.cz/…
www.rataj-spk.cz/…
www.rataj-spk.cz/…

Mě se ty vnější filtry a ty hadice moc líbí. Stavěl jsem si loni i počítač s vodním chlazením na míru, a vypadalo to také super viz. foto -)) Tento filtr má i předfiltr, takže se nemusí pokaždé rozebírat a bakterie zůstanou.

Dawy: Myslíš, že ke 200 litrů je třeba 1500 litrů filtr, klesne výkon napůl v zátěži tak je to 3 - 4 x přefiltrování za hodinu. Myslím, že i ten 1000 by mohl stačit ne ?

Zítra pořeším doma, zase tam prý vadí skříňka na zakázku a pořád abych koupil spíš tu 125 - 80 cm šířka - což už by byl filtr 1000 určitě v pohodě.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.01.2024 21:23 Muž Sha [500] Re: hbboy
Osobně jsem provozoval Rio 125 a teď mám Volgu 240. U Ria mi postupně začala vadit nemožnost stmívání světla. Pak mi začalo být i malé. Protože mám čilé děti, netroufl jsem si na otevřené akvárium. Volba tedy padla znovu na setové akva. Volgu mám i s originální skříňkou a vzhledově se mi komplet líbí víc než výrobky Juwelu. Kolegové mají pravdu, že vnitřní filtr Juwelu je lepší než Biobox od Aqualantis. Ale já Riu filtr hned na začátku vyřízl a celou dobu používal s vnějším Tetra ex800 plus, který jsem koupil bazarový. Filtru jsem vyměnil všechna těsnění, ke kterým jsem se dostal a koupil nový adaptér na hadice (stále je zabalený). Takže filtr jede šest let bez problémů, nyní ve Volze. Slyšet není a snad bude fachčit ještě dlouho. Čili, máte tu další subjektivní zhodnocení a teď babo raď. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2024 21:06 Muž Dawy [23] Re: hbboy
Jak jsem psal výše. Budeš s ultramaxem spokojený.
Ale zkus oslovit prodejce jestli by ti k setu nedali 1500-ku? palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2024 20:49 Muž hbboy [8] Re: Dawy
Jo jo když si koupíš ten set volga tak k tomu je tento filtr za zvýhodněnou cenu 1550 Kč, proto bych vzal hned i tento tichý filtr, pár let vydrží a cena dobrá

www.rataj-spk.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.01.2024 20:04 Žena Sysalka [277] Re: hbboy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku K tvé polemice o krytu.

Já mám krycí sklo, na něm stojí světlo a kolem samodomo z kartónu stínidlo. Pokud ti nevadí otevřený pohled shora, tak večer akvárko i pěkně osvítí obývák. Z vnějšku polepíš fólií libovolné barvy. Vevnitř mám zrcadlovou fólii a plastové lištičky, na kterých to stojí.
Výroba za pár kaček a hlavně rozměr jaký potřebuješ.

Třeba ti to pomůže ahoj.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2024 19:53 Muž stodic [34] Re: hbboy
Ahoj. Jak to tak pročítám, tak to bude stejně "Volga" :-D . Pokud se Ti líbí, tak si tohle setové akvárium kup! Pokud člověk hodlá za akvárium utratit nějaký kačky, tak se mu musí sestava taky trochu líbit. Takže to neřeš, kup Volgu a věřím, že budeš spokojenej. Maximálně časem vyměníš filtr.
Co se týče výměny vody, tak přesně jak to tu psal "Starka", já to neberu jako otročinu, ale jako radost!!! A hlavně skrytě doufám, že to rybám prospívá a snad to slouží i jako prevence nemocí. Ale nikdo Tě nebude nutit měnit vodu každý týden, interval si zvolíš sám. Nicméně k sladkovodnímu akváriu pravidelnější výměna dle mě patří.
Rybám zdar.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2024 19:51 Muž Dawy [23] Re: hbboy
Vůbec bych se té "Volhy" nebál. Dostaneš kvalitní set, skříňka vypadá hodně pěkně, na továrně lepených akvárích asi není co zkazit, světlo bude více než dobré a filtraci by jsem u Rataje zkusil domluvit dle tvých představ. Popř. koupit bez filtru a dokoupit. Nevím jaké jsou u koupi setu možnosti.
Pořídiš CO2 set a už to pofrčí. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2024 17:18 Žena Starka [207] Re: hbboy
Proč otroci akvária? Já to beru jako běžnou údržbu a hlavně jako součást "péče" o rybičky. To je jak kdybych nazvala každodenní vynesení záchodku králíkovi za otročinu. ;-)

Beru to tak, že čím víc péče a lásky akváriu dám, tím míň mám starosti. Jakmile to začnu zadrbávat (tedy prodloužím interval výměny vody), hned mi to akvárium v nemilém smyslu vrátí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2024 17:09 Muž Lojza007 [1180] Re: hbboy
Tak já tu třetinu až polovinu měním týdně a to jak 250L, tak u 120L. Ale záleží, co od toho chceš, pokud hitech, hodně světla, CO2, tak to znamená hodně hnojení a nutnou pravidelnou údržbu, aby se v akváriu nehromadily přebytečné látky. Pokud lowtech třeba s anubiasy, tak to jde dokonce udělat i bez filtru. Každý prostě chce svoje.
Ten kryt od Aquastel je z hliníku, ale rohy jsou normálně nalepený kusy plastu, takže zase skončíš u d-c-fix, abys to měl hezčí, pokud bys pořídil akva 100x50, tak ti ho klidně za pár stovek prodám, zbyl mi navíc. Světlo do toho při troše snahy namontuješ jakýkoliv, ideálně namontovat tak, aby byla 1cm mezera od vrchu, aby to trochu větralo.
No a pokud řešíš skříňku a akva na míru, tak osobně opravdu doporučuju nechat udělat skříňku u truhláře, za sebe můžu u těch 80-100cm doporučit dvě oddělené části a do jedné dát šuplík a poličky, kde budeš mít krmivo, hnojivo a podobně, ve druhé mít jenom díru na filtr, CO2 a další. Výhoda je ta, že když se rozhodneš pro to, že chceš mít akva 86cm, tak ti truhlář udělá skříňku 86cm. A víko si pak nech někde na zakázku udělat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2024 16:05 Muž hbboy [8] Re: Starka
Tak nějak další dva dny jsem něco četl a zkusím ještě jednu věc.

Koupit tedy akvárium 80 - 100 cm dlouhé. šířka nevím 40 - 45 - výška 50 cm.

Když koupím jen spodní skříňku od jakéhokoliv výrobce bílou třeba Juwel Rio nevím 3500 Kč. Akvárko si dám slepit ve sklenářství 8 - 10 mm. Tak pořád mi vrtá hlavou jak to designově ukončit - víko, světlo v barvě. Nikde jsem moc nenašel víko bílé, aby se pod to vešlo pak světlo. Pokud jsou třeba skleněná akvária v setu nekvalitní ? tak si nechat akvárko slepit. A postavit si v podstatě na míru. Našel jsem snad pouze toto víko a k tomu zřejmě koupit 2 zářivky? Plus doplnit pak případně další LED www.vyprodeje24.cz/…

Jinak nemůžu si pomoct, ale nejvíc se mi líbí tento set

www.youtube.com/… - vyjde to tuším na 12000 - k tomu nějaké dárky a vnější nový filtr za 1500 Kč - za 13500 pěkné akvárko i s dražším světlem.

Druhá věc co mě zaráží a všude se o tom píše, výměna vody čtvrtina - třetina 1 - 2 x měsíčně. Přeci u 200 litrového akvária, rostliny, dobrý filtr by stačilo měnit vodu třeba 1 x čtvrtletně. To jste opravdu všichni takový otroci a měníte vodu třeba i u větších 300 - 500 litrových akvárií částečně měsíčně ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2024 12:25 Žena Starka [207] Re: hbboy
Souhlasím s bazarem, akorát bych byla opatrnější na některé věci. Např. když jsem kupovala piezoelekticky motorek z bazaru a nechávala si jej poslat, až doma jsem zjistila, že byl hlučný a někdo do něj lezl (což na fotkách poznat nebylo). Strach bych měla i z filtrů, kdy člověk nikdy neví, kdo do filtru před ním lezl a co tam vymýšlel. Už několikrát se mi toto vymstilo na bazaru a to nejen u akva techniky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2024 12:12 Muž Lojza007 [1180] Re: hbboy
Externí bazarový filtry si hodně dobře rozmysli. Může mít skrytou vadu, kvůli které to ten člověk prodává a prostě hrozí, že ti skončí několik desítek litrů vody na zemi. To je ta hlavní nevýhoda externího filtru, to riziko tam je a je tam samozřejmě i u novýho filtru. Jinak CO2 sety, světla a podobně jdou koupit za pěkný peníze a tam bych se nebál, jenom u světel bacha na to, kolik mají naběháno, někdo to může prodávat, protože s tím svítil pár let a už to světlo může být před smrtí, ale mnohdy jsou pár měsíců stará a jedná se o upgrade.
Pokud pořídíš set od Juwelu, chybu neuděláš, za mě mají pěkný a odolný skříňky, tím d-c-fixem můžeš změnit barvu, akvária taky dobrý (akorát nejsou optiwhite), jenom se ti bude mnohem hůř měnit originální světlo za něco jinýho. Navíc můžeš zkusit ten vnitřní filtr a třeba zjistíš, že ti stačí. Ale fakticky to samý je se sety od Aquatlantis, tam neznám skříňky a dopředu se dá počítat s výměnou filtru. Ještě můžeš mrknout na sety od Aquael, dokonce mají optiwhite akvária, vypadají moc hezky, ale nevím, jestli budou mít správný rozměr. Tuším, že je to jenom akvárium, dekl a světlo a k tomu dokoupit skříňku, součástí asi není filtr. Každopádně občas je mají vystavené v Hornbachu a ten Juwel taky, tak se můžeš podívat naživo, jak vypadají a svítí. Minimálně v Brně jsem je ještě nedávno viděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.01.2024 11:16 Muž hbboy [8] Re: Lojza007
Díky za mě také chci externí filtr. Něco už mám vybráno 150 - 180 litrů, ale dívám se i na bazar. Docela dost lidí koupí akvárium a do roka ho prodává třeba za půlku. Chápu akvárium nikdy neměli, tak jsou zklamaní. Měl jsem akvárko doma nevím 15 let z různými pauzami a rád si ho zase pořídím. Na bazaru jsou občas i vnější filtr, CO2, lepší světla a super cena. Jen většinou černý set apod. Chci pořizovat třeba během měsíce - tak je zatím čas. Každopádně jsem rád, že toto vlákno po delší době zase žije. Určitě sem občas někdo nový dorazí, kdo také vybírá. Jinak se mi líbí toto akvárium www.youtube.com/… - típek má videa na mobily. Robotické vysavače na různý věci. Za mě má toto akvárium super a takto bych si to představoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2024 09:06 Muž Lojza007 [1180] Re: Pavlik
A to jako rozebereš hlavu a namažeš ty o-kroužky, kde je vtok a výtok? Protože tudy to začne týct, ne přes těsnění pod hlavou. U Plus verze ta těsnění vylepšili, takže na to tolik netrpí, ale starší verze s tím měla velký problémy.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2024 17:36 Muž Elektronikar [127] - živorodky, Platy, Mečúňe a RastlinyRe: Pavlik
Ja mám tetra EX 600 ešte staršiu verziu a nie je ju vôbec počuť, jedine keď som od filtra asi 50cm a sústredím sa na to, tak to je počuť. Funguje bez väčších problémov už niekoľko rokov, jedine ventil sa často zlomí a tak som ich kúpil už asi 4.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2024 17:29 Pavlik Re: Lojza007
Mám 4 roky Tetra ex plus 800 a bez problémů, občas taky namazat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2024 16:57 Muž Lojza007 [1180] Re: Sid
A pak přišli následníci EX800 a 1200 a ty se moc nepovedly. Opravili to Plus verzí, ale i těm prý po čase odchází o kroužky uvnitř hlavy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.01.2024 13:48 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Lojza007
Lojza007 napsal: ...To je to samý, jako bych tvrdil, že Tetra EX je špička, protože jsou to tichý filtry, možná dokonce 10 let na trhu jsou, ale špička to určitě teda není...
Tetra Tec Ex určitě špičkou nebude a z jednoho případu nejde dělat definitivní závěry.
U mě TTE 700 v nepřetržitém provozu (společenská nádrž 112 l) nějakých 20-25 let. Kromě toho, že mi hnedle po pár letech odešly regulační ventily, (které nejsou ani potřeba), jsem neřešil nic. Ani výměnu těsnění nebo cokoli jiného.
O filtru nevím kromě případů, kdy jej čistím, (obvykle tak "ob rok", nejdelší zátah mezi čištěním 7 let... kdesi jsem tu dával fotky, jak vypadal po těch 7 letech vevnitř...), a to vinou zavzdušnění, které se řeší maximálně jeden až dva dny a pak je zase dlouho, dlouho klid. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.01.2024 10:12 Muž Shimi [682] Hlučnost
V kontextu hlučnosti hraje roli spousta faktorů. Typicky třeba místo ve skříňce. Já mám třeba skříňku, která má plná záda a v části pro filtr je v nich vyříznutý pouze otvor o průměru 7 cm, takže se hadice dotýkají skřínky a v tu ránu vzniká potenciální problémové místo (rezonance). Další vzniká už jenom tím, že je ten prostor, díky těm plným zádům, uzavřený a případný hluk se o to více zesiluje. Skříňky třeba od Juwelu v prostoru pro filtr záda vůbec nemají. Při otevření předních dvířek se člověk kouká skrz skříňku do zdi :-) V tomto případě to bude s hlukem úplně jinak. Dalším faktorem jsou třeba filtrační média. Hrozně záleží na tom, co se do filtru dá a jak se to poskládá. Zavzdušňování se tu řeší každou chvíli = další potenciální zdroj hluku. Atd. atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2024 09:31 Muž Dawy [23] Re: Lojza007
Hele, já se s tebou nebudu dohadovat. Ano máš pravdu, že jsou to filtry relativně mladé, ale ty víš co bude za deset let? :-)
Nakonec to bude on kdo bude teď pořizovat akvárium a techniku. Teď, ne před deseti roky. smich

Stručně a jednoduše. Praktické testy filtrů pro 100 litrové akvária.
Snad to někomu pomůže v rozhodování se.
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2024 09:19 Muž Lojza007 [1180] Re: Dawy
A jak dlouho je provozuješ? Až bude mít ten tvůj Aquael přes 10 let a pořád bez problémů pojede a pojede takto spoustě dalších lidí, tak ano, moc rád potvrdím, že je to špička a velká konkurence Eheim Classic. Jenže ty píšeš o filtrech, který jsou na trhu dva roky? To je to samý, jako bych tvrdil, že Tetra EX je špička, protože jsou to tichý filtry, možná dokonce 10 let na trhu jsou, ale špička to určitě teda není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2024 09:08 Muž Lojza007 [1180] Re: hbboy
Pokud nevadí trošku hlučnosti a chceš externí filtr, tak určitě Eheim Classic. Pokud chceš tišší filtr, tak Tetra EX podle velikosti. 800 Plus skoro není slyšet, 1200 Plus byla slyšet už mnohem víc, ale pořád je tišší než Eheim Professionel 4 600.
A k tomu víku, pokud ho necháš dělat na míru, což u nestandardní velikosti bude třeba, tak je dělá firma Farao z Uherského Hradiště. A mají na výběr barvu, ale jinak je to polep d-c-fix, který jde koupit třeba v Hornbachu, takže si bez problémů můžeš pořídit kryt jakékoliv barvy a pak ho polepit tou správnou barvou. Já jsem si z toho d-c-fix udělal i sokl, aby nebylo vidět dno akvária. Akorát se teď dívám, že standardně v nabídce je už nemají, ale asi by jim stačilo napsat, Sklorex a pár dalších obchodů je pořád nabízí pod značkou MABO, takže se ty kryty pořád vyrábí. Jo a krásně do těch krytů pasují jakákoliv světla, která se dávají na hranu akvária, mají tam takový žlábek, takže není potřeba kupovat jejich držák světel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2024 09:02 Muž Dawy [23] Re: hbboy
Jestli jsi stále ve fázi rozhodování, tak ti mohu s klidným vědomím prozradit, že s Aquaelem určitě chybu neuděláš. Jsou dávno pryč doby kdy se vše točilo kolem Eheimu. A u mega nádrží jen FX6.
Klidně si Ultramaxe vem. Mám sice teď Hypermaxe, ale co se slyšitelnosti týče je to naprostý luxus.
Možná by jsi ještě mohl zvážit U-max 1500 popř. U-max 2000.
Na řeči, že Eheim je best nehleď. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2024 08:13 Muž hbboy [8] Re: Pavlik
OK díky.

Koukal jsem na to a prý tyto filtry jedou desetiletí.

Dotaz na cca 180 - 200 Litrů akvárium by asi měl být Eheim Classic 2217 - jak psal někdo níže.

na 120 litrů asi 2213 nebo 2215 ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2024 07:44 Pavlik Re: Yirka
Ano, jsou to kvalitní filtry a vydrží dlouho.Když my odejde můj Tetra tak si Eheim Classic určitě koupím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2024 07:29 Muž Yirka [9118] Re: hbboy
Mám Eheim Classic 2215 cca 15 let a jak jsem ho spustil, tak jede. Vyčištění jednou až dvakrát do roka, jinak bez oprav, vše originál po nákupu. Jednoduchý, efektivní. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.01.2024 05:01 Pavlik Re: hbboy
Eheim Classic nejsou špatný filtry. Já osobně používám filtr Tetra ex plus 800 na 180L akvarium a není ani slyšet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 18:13 Muž hbboy [8] Re: 4Sima
Jo tak zrovna tento co si poslal Eheim Classic chválí, i když je to starší model, prodáno miliony ks a je tuším dle diskuzí hlučnější. Vypadá ale moc dobře. Ta 2213 - 250 s náplněmi kolem 2500 a nebo 350 - za 3000 Kč. Na 150 litrové akvárium by měla být ta 350 ? Super kohouty a dobře se šroubují i koncovky na hadice jako u vodního chlazení u počítačů.

Případně koupit ten co jsem psal viz. minule za 1500
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2024 18:04 Muž 4Sima [1888] Re: hbboy
Já bych z externích koupil právě jen ten eheim. Ono mít na podlaze pár desítek litrů vody pokud nastane problém. m.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 17:58 Muž hbboy [8] Re: 4Sima
Mrknu na to, ale jak říkám ten externí filtr je po slevě 1000 Kč při koupi u akvárka za Kč 1550 Kč

www.rataj-spk.cz/…

a to mi přijde normální.

Určitě bych si nekoupil nějaký eheim za 4500 - jak říkáš předražená hračka.

Jdu mrknout na tvůj odkaz, jo vidím - sebere to dost místa v akvárium.

Vím jak je to v akvaristice, kde neřeší vzhled apod. Prostě pořád se mi líbí víc filtr v kýblu vespod. Prodat ho můžu vždycky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 17:51 Muž hbboy [8] Re: Lojza007
Díky za radu. Já bych si i stolek od truhláře nechal udělat. Máme komplet nábytek v domě vše od kámoše truhláře. Obývák bílá dvířka a tuším boky dub nebo nevím co přesně. Na stolek bych šoupnul akvárko na míru - sklo 8 mm. Nenašel jsem ale žádné pořádné nejlépe bílé víko na vrch na akvárko. Chci určitě s víkem, protože pak mi rybky vždycky skákali ven. V setu je bílý spodek a bílý vršek. Ten Hliník u Volga chválí, že je to dobře zpracované.
Nejvíc se mi líbí Aquatlantis Volga bud toto menší se stolkem a dárky tuším za 10 000 Kč s filtrem za 11500

www.rataj-spk.cz/…

a nebo větší 180 za 12000

www.rataj-spk.cz/…

Má to světlo za 5500 Kč plus dárky asi za 1000 - 1800 - reklamní trik a na filtr ještě 1000 sleva. Tak za 13500 takový základ. Filtr bych šoupnul dolů do skříňky. Když nebude vyhovovat za 1000 Kč ho prodám (stojí 1500 po slevě) a koupím vnitřní za pár korun -)) Po známých splaším rostliny. Nějaké dno nevím zda něco černého. Teď někde splaším pařez, namočím do vody na nějaký čas nebo koupím a bude. Nechám to pár týdnů bez rybek a pak po známých plus koupím rybky. Časem to pak vylepšovat. Rybky nevím třeba 30 -50 ks. Ať se to pořádně hýbe -)) V podstatě 15 000 do začátku - cena jako takový lepší mobil -))

Ohledně hlučnosti, vím celý život mi vrčel vzduchovací motůrek. Obývák spojený s kuchyní cca 46 m2 je spojený a je tam pořád hluk, myčka, rádio, TV, vaření, kamna. Je to jediná místnost, kde není nikdy ticho, proto filtr nebude rušit. Akvárium bych si určitě nedal do ložnice, kde už teď musím zavírat dveře, když v mínus 10 je lehce slyšet tepelné čerpadlo - to mi třeba vadí, čerpadlo co honí km podlahovky, ale jen při usínání. Přes den to nikdo nevnímá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.01.2024 17:48 Muž 4Sima [1888] Re: hbboy
rybicky.net/nadrze/28047…
Koukni jak tu má vyřešenou filtraci - foto v sekci technika. Objem hmoty velký, cena malá, spolehlivost velká. Tyto filtry nikdo z výrobců nedoporučuje, proč asi? Podívej se na jakých filtrech jedou odchovy a akvaristiky. Externí je předražená hračka. Třeba ten vnitřní u juwelu je super, osvědčený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2024 17:42 Žena Starka [207] Re: hbboy
Ohledně hlučnosti - ber na vědomí, že každý má jinak citlivý sluch. To, co je pro někoho super tiché nebo neslyšné je pro mě hlasité. Obzvlášť u akvarijní techniky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.01.2024 15:47 Muž Lojza007 [1180] Re: hbboy
Nevěř tomu, že externí filtr nebude slyšet, pokud bude ve skříňce. A čím větší filtr, tím víc bude slyšet. Další věc jsou videa prodejců, kde se voda musí protočit X krát nebo ještě lépe Y krát a samozřejmě to bude znamenat větší a dražší filtr a taky víc hluku, větší manipulační váhu, víc filtrační náplně, která je obvykle zbytečná. A samozřejmě úplně nejlíp podle těch videí filtrují ty nejdražší modelový řady těch nejdražších výrobců s tím nejdražším filtračním médiem, co mají na skladě.
Já osobně bych radil skříňku od truhláře, optiwhite akvárium na míru a pak se rozmýšlet a vybírat filtraci, světlo a další podle finální představy, jak má akvárium vypadat. Určitě to nebude levnější, než set, ale bude to sladěný s interiérem a cokoliv z toho půjde snadno vyměnit - bude nedostatečná filtrace, není problém vybrat výkonnější filtr, málo to svítí, není problém vyměnit světlo. Když je to set, tak může být problém vyměnit setový světlo nebo je akorát jedna hodně drahá možnost, v případě Juwelu se blbě oddělává filtrace (zvlášť v zarostlým akva plným vody), může být problém provozovat bez víka a podobně.
Ještě k té velikosti, kromě toho, že na míru ti může přesně pasovat jak chceš, tak já třeba mám problém něco dělat vzadu u dna u akvária 100x50x50. Když bych si vybral o 10cm nižší, šlo by to mnohem líp a žádný rozdíl by v tom fakticky nebyl. Takže doporučuju si vyzkoušet třeba i tohle. A třeba výšku v setu prostě neovlivníš, ta je jen jedna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 14:36 Muž hbboy [8] Re: Shimi
V pohodě, díky. Právě tento externí filtr chválí, že ve skříňce je neslyšný. Stavěl jsem si loni vodní designové chlazení na míru do celoskleněného PC Lian Li od EK Water Blocks a ano pumpa byla také malinko slyšet. Každopádně díky za nasměrování o akvárium a světlech. Filtr si už nějak pořeším sám. Člověk chce externí filtr, ale koukám tady je to špatně. A tato varianta u akvária do 150 - 200 litrů nepřípustná. Malý filtr uvnitř akvária jsem měl celý život a rád zkusím změnu. Nepotřebuji za každou cenu šetřit. Filtr ještě promyslím. Vnější stojí 1500 Kč po slevě k akvárium, vnitřní je zdarma, rozdíl tedy 1500 - něco vyberu. Zatím díky a mějte se tady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 14:19 Muž Shimi [682] Re: hbboy
AquaEl Ultramax 1000 obsahuje 3 koše o objemu 1,9 l. Tzn., že celkový objem filtračních hmot je max. 5,7 l + předfiltr 0,6 l. Dohromady tudíž max. 6,3 l. Ale to je zase pouze teoretická hodnota, protože to bys ty koše musel naplnit až po okraj a vyplnit 100% prostoru, což je samozřejmě nesmysl. Hele, dám ti dobrou radu. Zatím nic nekupuj a jenom studuj a ověřuj si fakta. Zatím v tom hrozně plaveš a taky by se ti mohlo stát, že by tvoje současné nadšení velice rychle skončilo.
PS: S externími filtry je velice často spojen hluk. Mysli na to, protože ten dokáže velice rychle tento koníček znechutit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 14:00 Muž hbboy [8] Re: Shimi
Díky moc za osvětu. Už jsem konečně trochu v obrazu. Jestli má vnější filtr výkon 1000 litrů, ale v zátěži po zajetí po týdnu třeba 400 litrů - tak je to v pohodě na 150 - 180 litrové akvárko. Buď tedy koupím akvárko Volga s vnějším filtrem za 1500 Kč v akci, plus dávají nějaké věci do začátku. Případně se spokojím s RIO akvárkem a vnitřním filtrem a levnější cenou. Musím to nějak promyslet co tedy vybrat. Zatím se mi víc líbí ta Volga, i když manželka by pořád brala akvárko spíš 60 cm široké a vyšší 60x50x50 jak jsem psal v prvním příspěvku. Případně rozměr 71 či 80 šířka. I když přeci jen 1 metr by byl lepší, měli jsme doma 100x40x60.
Uživatel Nekdo. Nevím prostě s principu mi přijde externí filtr lepší, pohodlnější, větší objem, víc různě naplněných košíků. Přijde mi, že v zahraničí jedou spíš vnější filtry a češi zřejmě z důvodu úspory kupují raději vnitřní filtr. I když dnes jsem zde četl starší diskuzi, kde přešli uživatelé na externí a také si ho chválili. Všude v recenzích apod. se doporučují vnější filtry. Vnější větší objem a čištění jednou za půl roku v pohodě. Vnitřní je malinký a bude se muset čistit častěji. Neberto to špatně, ale vnitřní obludy jsem měl v akvárku nevím 15 let, tak co zkusit třeba změnu. 1500 Kč za 10 litrovej kyblík - AquaEl Ultramax 1000, který docela chválí není žádná velká cena.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 12:52 Muž Shimi [682] Re: hbboy
I u toho Ria je dobré světlo už z výroby, jediná jeho nevýhoda je, že se nedá regulovat. V tom má Volga po dokoupení regulátoru (není součástí balení) výhodu. Rio má zase lepší vnitřní filtr. Mimochodem AquaEl Ultramax 1000 má sice uvedených 1000 l/h (v reálu má 900 l/h), ale to je výkon naprázdno. S filtračními médii počítej s výkonem cca 400 l/h, což je pro rostlinné akva s vhodnou rybí obsádkou naprosto dostačující.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 12:13 Muž hbboy [8] Re: Shimi
Ahoj tak filtr jsem potřeboval vždycky. Víc ryb, druhy přesně nevím zatím. Když tedy koupím Juwel Rio tak doporučuješ koupit s jinými světly - prodejce tedy odečte třeba světla za 1000 a přidá světla za 4000 pokud to dobře pochopím. U té Volgy by snad měli být dobré světla už přímo v balení. V čem je tedy dle tebe Rio lepší než ta Volga ? Filtr vnitřní dávají oba prodejci. Druhý dokonce za 1500 vnější, který je ale asi moc výkonný 1000 l/h. Každý doporučuje něco jiného. Někdo, že se musí voda otočit v akvárku 3 x za hodinu, někdo 7 x což by u 150 litrového akvaria toto splňovalo. Ryby jsem měl většinou Scalary, Labeo Ferenatus, sem tam nějaká Neonka apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2024 10:10 Muž Shimi [682] Re: hbboy
Není lepší ani horší, každý set má výhody a nevýhody, logicky. Pokud se rozhodneš pro vnější filtr, tak se samozřejmě nabízí Volga, protože Rio má filtr natvrdo přilepený už z výroby. Dá se sice odřezat, ale proč si přidělávat zbytečně práci. Pokud se rozhodneš pro vnitřní filtr, tak Rio. Juwel má filtraci mnohem lépe promyšlenou. Co bych ale udělal úplně na začátku, že bych se zamyslel nad tím, co v tom akva vlastně vůbec bude. Jaká skladba ryb, kolik, jaké rostliny, atd. Protože se klidně můžeš dostat do bodu, že nebudeš potřeboval filtr vůbec, ale to už je na jinou diskuzi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 07:30 Žena Starka [207] Re: 4Sima
Ja tedy jednu vyhodu u externiho vidim, a to tu, ze nezahriva vodu v akvariu. V mem cca 6o litrovem akvariu vnitrni filtr vodu zahriva. Sice nemusim mit topitko, ale 26°C je celkem dost. Kdyz filtr vypnu, voda ma 24°C. Mam cerpaci hlavu. A tim, ze motor je ve vode a pri chodu motoru vytvari teplo, tak vodu zahriva.

A stejnou zkusenost jsem mela ve 2o litrech, kde byl asap 300. S nim mela voda 27°C, bez nej 24°C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2024 06:49 Muž 4Sima [1888] Re: hbboy
Zkus si pohledat jak vypadá filtr s vlepenou přepážkou , hamburgský filtr, rybicky.net/nadrze/28047…
Externí neznačí automaticky lepší

m.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 03:02 Muž nekdo [353] Re: hbboy
hbboy napsal: Myslel jsem, že externí filtry jsou lepší. Velký objem, než chrastítka interní v akvárium.
Tzn sám nevidíte důvod, proč externí, jen proto, že "jsem myslel" == podlehl jste marketingu.
hbboy napsal: Díval jsem se na youtube čistě po půl roce a super nečistoty. Když si vzpomenu, jaký dva filtříky interní jsme měli v akvárku 240 litrů a to to rodiče čistili také jednou za rok, tak ten externí musí být daleko účinější
Jako člověk, který hodně experimetuje s filtry Vám mohu říci, že:
video na youtube je zavádějící - nevíte, jak dlouho ve skutečnosti od čištění to je, jestli to není placená reklama, jak moc chemie je v akváriu a další věci... určitě nekoukáte na to, jaké jsou tam ryby, rostliny, jaká je další technika (jeden příklad za všechny - podívejte se na video, kde budou jen neonky a vyčistí se filtr za rok... a pak ten samý filtr v nádrži, kde budou jen živorodky).
Pokud sledujete videa otevírání po x měsících, znamená to ve skutečnosti chcete ten externí filtr proto, že ho nechcete čistit často. Sám máte zkušenost, že rodiče čistili jednou za rok ve 240 a stačilo to...tak musí být filtr externí účinější....
... jde Vám o filtr, nebo o akvárium ?:) (snažím se nakopnout správným směrem).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2024 22:40 Muž hbboy [8] Re: 4Sima
Díky - ten AQUAEL ULTRAMAX 1000 se mi líbí - velký kýbl. Díval jsem se na youtube čistě po půl roce a super nečistoty. Když si vzpomenu, jaký dva filtříky interní jsme měli v akvárku 240 litrů a to to rodiče čistili také jednou za rok, tak ten externí musí být daleko účinější. Teď ještě vybrat to akvárium. Ale když radíte koupit klasický rozměr než 60x50x50 - tak se mi líbí jak jsem psal nějaký ten typ Aquatlantis Volga - hliníkový rámeček a super světla v ceně. Ještě k tomu dávají nějaký dárek - pár maličkostí.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 15

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 20374x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12405-zarizovani-noveho-akvaria-a-vyber-techniky?od=51