Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ploštěnka

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Paraziti 

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
Ploštěnka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 12:02 Žena Turbínka [2558] Re: sajfrdík
sajfrdík napsal: já měl ploštěnky v krevetárku přes rok,vůbec jsem to neřešil a nikdy žádná krevetka neměla problém
A jak si na tom byl s mladýma? Množily se krevetky dobře?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.04.2015 11:55 Muž sajfrdík [14]
Nechci tady bejt za kritika všeho,ale já měl ploštěnky v krevetárku přes rok,vůbec jsem to neřešil a nikdy žádná krevetka neměla problém,takže jestli ti opravdu nevadí,že tam máš nějakýho obyvatele navíc,tak jsi to měla normálně nechat..Zase tak příšerně se nepřemnoží,jestli je v aq vše OK.V přírodě určitě taky neexistuje monokultura krevetek..A to nemluvím o tom,že když jsem si přines ze starého ramena růžkatec,měl jsem tam i larvy jepic,některé druhy plžů apod..Jednou jedinkrát měly krevetky Vorticellu a léčba proběhla jen častější výměnou vody..Ale radši už nic neříkám,neboť tu zase budu za totálního barbara a neznaboha..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 09:41 Žena Turbínka [2558] Re: Kyss
Ploštěnky vyřešíš jednou pro vždy a definitivně (tedy pokud si je znovu s něčím nezavlečeš) chemií mnou vypsanou níže, kašli na požírače dospělců, vajíčka tam budou stále. Až dokončíš léčebný cyklus, dej tomu pár výměn vody, trochu času a pak už se znovu pouhlížej po krevetkách, doporučuji nějaké neocaridiny. Ty moje se mnou už zažily nejedno nešetrné zacházení a žijou, dej tomu trpělivost, ono to půjde :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 09:27 Kyss – Ich...
Ich… bojím se mít jiné krevetky. Třeba nejsem schopná tak drobné a choulostivé tvory vůbec chovat.sad Nechci rušit akvárko , jen netuším jak dál. Krevetárko byl můj sen, ale přeci nebudu kvůli své pošetilosti znovu experimentovat :-| když vidím, jak mi to nejde :-(

V každém případě musím nejdřív vyřešit ploštěnky , neb stále běhají po skle jako by se nechumelilo a ty dvě rybky co jsem koupila coby paví oko, se netváří jako zabijáci ploštěnek.hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 08:10 Žena Turbínka [2558] Re: Kyss
Vzkaz pro budoucí krevetky: U krevetek žádnou chemii a buď opatrnější i s větší výměnou vody. Můj výrok je hodně kategorický a ne úplně přesný, ale pro jistotu než do toho něco naleješ kvůli něčemu, zkus to konzultovat s fórem.
;-) Jak již bylo řečeno, jsi poučená, tak znovu a lépe :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 07:02 Muž Robo [45] Re: RBSC
Myslel jsem, že se schovají krevety před rybama. Ne před ploštěnkama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.04.2015 20:19 R Muž romant [27987] Re: Kyss
Bude to znít blbě, ale tuhle zkušenost, jenž je nepřenosná ti nikdo nevezme, prostě pro příště budeš vědět. Hlavně se moc neobviňovat, tím nic nezískáš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 20:08 Kyss
Právě zjistila, že to co mám je Živorodka Wingeova rybicky.net/atlasryb/zivorodka_wingeova a ne paví očko.
V každém případě mám smutnou zprávu. Krevetky uhynuly.sad A můžu za to já. Když jsem našla na skle malé červouše, tak jsem je špatně identifikovala stydim a okamžitě do akvária nakapala preventan dle návodutone Nepomohla ani 75% výměna přefiltrované vody. Je mi to tak moc líto…Připadám si jako totální Kazisvět a Šiva ničitel v jedné osobě…:-O Neměla jsem se do toho hrabat, ale to ne... měla jsem pocit, že musím jednat okamžitě... tone Achjo... sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 18:51 RBSC Re: Robo
Robo napsal: ...Pokud máš kam by se schovaly tak není problém...
To není tak zcela přesné... a to v tom, že ploštěnky vyhledávají pomocí chemoreceptorů... nějaké "skrytí" nepomůže.(edit: teda pokud to míníš na krevetky)

Krevetky budou napadat převážně po přemnožení a v noci, což ovšem ani zdaleka nevylučuje, že může škodit i jednotlivec přes den. Teda pokud se nejedná o druh živící se jinak(ale specializované druhy jsou v menšině).

Takové zajímavosti: Ploštěnky se shlukují pospolu pod kameny, ve dně, pod kořeny... pokud je jedna těžce zraněna, tak se ostatní rozprchnou po celém prostoru(jakmile se rozšíří signální molekuly).
Nějaký tuším vířník v tropech(jestli si to nepamatuji špatně), se změní v parazitickou formu napadající ploštěnky, jakmile je zaregistruje chemicky v nádržce - obrana útokem. To jen kdyby někdo chtěl začít podnikat(ale těžko říct, jestli dokáže rozpoznat ploštěnky univerzálně, nebo jen některé druhy tropů). :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 18:34 Žena Turbínka [2558] Re: Robo
Robo napsal: tak budou asi ve dně
Ne asi, asi určitě :) ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 18:11 Muž Robo [45]
Zase o krevetky tak neboj. Já mám Čichavce, Molly, Neonky, bojovnici a na Krevetky totálně prdí. Krevetky se rodí jak šílené. Pokud máš kam by se schovaly tak není problém.
Já mám asi taky ploštěnky, protože když odkaluju tak jsem v odkalovači na stěně viděl ploštěnku. Když jsem se díval v noci tak po skle nic nelozilo tak budou asi ve dně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 16:16 Kyss Re: Turbínka
Sežerou krevetky...sad Tak to jsem si pěkně nasmrkala do rukávu...ne Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.04.2015 14:41 Žena Turbínka [2558] Re: Kyss
Neškodné rozhodně nejsou a paví očka možná vyzobou dospělce (a taky krevetky :) ), ale budeš je tam mít pořád. Jediné definitivní řešení je No Planaria (internetový obchod) nebo Panacur či Flubenol (veterinář).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 13:55 Kyss – ?
Dnes jsem našla v akváriu u krevetek ploštěnky. Přečetla jsem si v rychlosti, jak jsou nebezpečné, jak je složité se jich zbavit a vyrazila do akvaristiky. Ve dvou jsem byla neúspěšná s tím, že něco tak specializovaného nemají běžně k dispozici a byla jsem odeslána panu Dlouhému (Kladeňákům nemusím vysvětlovat). Pán nebyl v obchodě, ale jeho manželka mi zavedla ke krevetárku a vysvětlila, že ploštěnky mají také a že jsou pro krevetky neškodné. Tak nevím, co si mám myslet. Na stěně krevetárka byly opravdu ploštěnky. Některé i kolem jednoho centimetru a krevety vypadaly spokojeně… V každém případě jsem koupila dvě paví očka a doufám že je vyzobou…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.01.2015 20:47 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: LiborSprysl
Nemám nic ani proti "nevyžvékané kožce". :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2015 17:21 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Sid napsal: Taky si vybavuji jednu letitou "recepturu" z dob, kdy "chemie nebyla tam, kde je dnes"...
Vyvařit ve vodě kousek kůže od slaniny a ten použít jako návnadu. :)

To je jako "vyžvejkaná žvejkačka" ... sice je "trochu" mastná voda, ale mnohem lepší je kůže "živá"...a funguje to bleskově... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2015 16:29 jamajcan Re: Sid
Ano,ano,vybyvuje se mi to v paměti,určitě jsem už o tom někdy slyšel :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2015 16:26 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: jamajcan
Taky si vybavuji jednu letitou "recepturu" z dob, kdy "chemie nebyla tam, kde je dnes"...
Vyvařit ve vodě kousek kůže od slaniny a ten použít jako návnadu. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.01.2015 14:09 jamajcan
Možná, že už to tady někdy zaznělo,ale při pročitání mých starých akvaristických časopisů,mě zaujal článek p.Pavla Hlavičky,který vyšel v r.1989.Jedná se o biologický boj s ploštěnkami.Do 15l nadržky,silně zamořené ploštěnkami,ve které choval ryby druhu Phalloceros caudimaculatus reticulatus,vypustil tři jedince žabky Hymenochirus,zřejmě druhu curtipes.Uvádí,že mu pochopitelně zredukovaly nejmenší potěr živorodek,každopádně akvárium,bylo během jednoho měsíce zcela bez ploštěnek.Také díky tomu,že tyhle žabky loví i v noci.
Vím,že to není vše řešící východisko,každopádně si myslím,že je to docela zajímavá alternativa k chemickým prostředkům,dnes běžně používaných.Pokud je možnost přesunout krevety do jiné nádrže a pokud nám na nějaké té larvičce krevetky až tolik nezáleží,je to podle mě zajímavé řešení.Jako bonus máme nové, zajímavé chovance,živé plže a nenarušenou biorovnováhu v nádrži.Po zkonzumování všech ploštěnek,můžeme žabky přesunout do jiného,napadeného akvária.Momentálně jsem bez ploštěnek,ale pokud se objeví,tento způsob určitě vyzkouším.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2015 13:03 Žena Turbínka [2558] Re: snajprik
Neonky do malého akvária nepatří ne
I když si pořídíš něco, co bude ploštěnky požírat, pořád tam budou a starším krevetkám vadí, mladé jedince zabíjí. Pokud chceš udělat to nejlepší pro krevetky použij Panacur nebo NO Planaria a ploštěnky chemicky znič.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2015 12:40 Muž snajprik [57] – Pozierac planarii
Chcem sa opitat co poziera planarie ( plostenky) pocul som ze gupky, ale pozieraju to aj neonky?Vo velkom akva som s tim nemal problem nikdy, proste bonapetit skalare cichlazomi mrenky. Problem nastal v malom akvariu kde mam par krevetiek, rozmyslam ze by som zabil jednou ranou dve muchy, malinku rybku ktora by nevadila krevetkam, ale aj by na jej jedalnom listku boli planarie.
A najzaujimavejsie sa mi zdaju tetry neonkove, ma niekto s nimi skusenosti?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 09:02 Muž Pepator [9] Re: Kamilstrom
Tak tak glutaraldehyd, běžně se tento název používá, tak mi to nějak nedošlo, že by to třeba někdo nevěděl. Dík za upřesnění.
Jinak s tímto velmi opatrně je to jed pro vše živé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2014 15:38 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Pepator
Asi si myslel "tekute C" (glutaraldehyd),nejak jsem si nedovedl predstavit jak si dostal tekute CO2 do strikacky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2014 10:03 Muž Pepator [9] Re: honza259
Jak píše Turbínka Panacur to jistí. Taky sem měl ploštěnky v krevetkáriu a ničil je aplikací malého množství tekutého CO2 injekční stříkačkou přímo na ploštěnku. Práce úmorná a ploštěnky se ale stále objevovaly až sem došel k veterináři pro tabletku Panacuru (1 tabletka cca 15 Kč a je na 400 litrů). Měl jsem ale strach abych nezabil šnečky (kružníci a plovatky a piskořky) a ani samo krevetky, ale Turbínka mně přesvědčila, že to dají a i poradila dávkování pro 25 litrové miniakvárko. Podle návodu na aplikaci Panacuru na www.krevetkus.cz/… sem aplikoval první dávku Panacuru. Ploštěnky se objevovaly stále 1 i 2 den, sem si říkal nezabralo to asi sem dal malou dávku, ale třetí den sice sem tam ploštěnka byla, ale nějak se nepohybovaly. Čtvrtý den sem ještě objevil pár malých ploštěnek, ale taky už se ani nehýbaly. Pátý den sem vyměnil 1/2 vody v akvárku a momentálně jsem bez ploštěnek, ale ještě mně čeká druhá dávka po 3 týdnech pro jistotu, páč vajíčka ploštěnek vydrží hodně a můžou se ještě vylíhnout, proto ta druhá dávka.
Ploštěnky nevyhladovíš, živí se sáním na šnekách i na krevetkách a jak píše Turbínka žerou kde co a nikdy se jich takto nezbavíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.12.2014 18:38 Žena Turbínka [2558] Re: honza259
To se ti asi nepovede, ploštěnky se živí dravě a nebo luxují bordýlek ve dně či i zbylé krmivo. Čím déle je tam budeš mít, tím hůře pro krevety. Použij Panacur nebo NO Planaria a vykašli se na tuhle potravní alternativu, pokud se jich ovšem chceš úspěšně zbavit X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2014 18:19 honza259
Čím se ploštěnka vlastně živí??
Mam je u krevetek chci ploštěnky nechat vyhladovět.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 20:51 lacoryb Re: Chem
Super a ďakujem za ochotu..
Spirostomum ambiguum to asi sedí na tie moje potvorky, už som si o nich niečo prečítal je to vraj neškodné.
Lepšie sa to odfotiť fakt nedalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 19:36 Muž Chem [837] Re: lacoryb
lacoryb napsal: Viete mi prosím poradiť..
Pred cca 2 týždňami som si do akvária doniesol z jazierka plávajúce rastliny a teraz som zbadal že mi po skle lozia takéto potvorky. Môže to byť Ploštenka ? Sú malé tak cca od 1mm do 3mm a lozia po skle prekvapujúco rýchlo. Mám ich pri krevetkách.


Podle takovych fotek toho pozname malo ;-) Ale pokud to nema kosoctverecnou hlavu a to na fotce jsou nejvetsi jedinci, tak bych spise tipoval na Spirostomum ambiguum. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 04:21 Muž LiborSprysl [9015] Re: dudak
No to jsou ti, o nichž jsem mluvil...ti "ušlechtilejší" nejspíš nepřežijí... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2014 22:23 Muž dudak [1885] Re: Štefan
hubil jsem Panacurem nezmary a jak okružáci tak kružníci, piskořky a levatky přežili bez problémů. Chce to jen nepřehnat dávkování
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2014 21:53 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: Legioix
aha to je fakt, to jsem si neuvědomil, Flubenol i Panacur sice účinkují spolehlivě, ale také spolehlivě šneky odrovnají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2014 21:16 lacoryb
Fotka k příspěvku Viete mi prosím poradiť..
Pred cca 2 týždňami som si do akvária doniesol z jazierka plávajúce rastliny a teraz som zbadal že mi po skle lozia takéto potvorky. Môže to byť Ploštenka ? Sú malé tak cca od 1mm do 3mm a lozia po skle prekvapujúco rýchlo. Mám ich pri krevetkách.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.07.2014 13:17 Muž LiborSprysl [9015] Re: Legioix
Ty co chceme téměř s jistotou, přežijou většinou jen ti, které bychom i postrádali... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.07.2014 10:01 Muž Legioix [574] Re: Štefan
Otázka ale zní čím, jelikož přípravky na likvidaci ploštěnek zlikvidují i šnečky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2014 16:46 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: lopuchojd
jedinou možností je přeléčit je. Pokud jak píšeš, máš v nádrži jen šnečky, léčba bude pohodlnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2014 16:07 Muž LiborSprysl [9015] Re: lopuchojd
Hrozí...zabránit se tomu asi nedá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2014 11:51 Muž lopuchojd [10] – Přenos ploštěnek
Ahoj v akva se snekama se mi objevily plostenky a otazka zni:kdyz sneky prendam do ineho akva hrozi mi ze tam s nima zavlecu i plostenky?Jak zabranit zavleceni plostenek,Dik za info

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2014 20:58 amrtin Re: lemming46
Jistě.Já se snažim držet návodu.Vodu jsem začal měnit až po první várce léčení.Příští týden (i když už žádná ploštěnka vidět nikde není) aplikuji další kůru a vodu zase budu měnit až po dokončení. p.s.:první kůra trvala čtyři dny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2014 20:43 Muž lemming46 [327] Re: amrtin
To s tou výměnou vody má přesně jaký smysl? Měl jsem pocit, že to léčivo je lepší nechat třeba 2-3 dny (nebo i déle) působit, aby to dorazilo i ty odolnější potvory a vodu vyměnit až pak. Takhle se zbytečně snižuje účinnost léčby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2014 15:23 amrtin Re: Legioix
Kdo,šneci?Ano prosím(okružák kanadský je držák :-D ) a dokonce mohu potvrdit,že maličké věžovky to přežily i přímo v akvárku.Ale ještě není všem dnům(léčebným) konec,ještě mě čeká druhá léčebná kůra-příští týden.Ale je fakt,že kdybych se nepodíval na fotky,ani bych už nevěděl jak ploštěnka vypadá. Zatim pořád měnim vodu jak blbec :-D a zítra jedu na tři dny pryč.Zato se začíná ozývat jiný fenomén a to je vedro... :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2014 15:01 Muž Legioix [574] Re: amrtin
Ještě žijí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2014 15:33 amrtin Re: Legioix
Tak šneci zatim žijou,akorát jedna neritka se válí na zádech(nevim proč,ale mrtvá neni).Ty potvory už jsou zřejmě ve většině akvárek pryč,akorát u beťáka jsem ráno jednu zahlíd.Ale stejě budu pokračovat v kůře s no planaria a měním teď častěji vodu.Takže na úplné závěry je ještě brzo. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2014 15:12 Muž Legioix [574] Re: amrtin
Tak jak to s nima vypadá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 07:46 jamajcan Re: amrtin
Mi šli taky,všichni/plži/,do věčných lovišť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 22:57 amrtin Re: Legioix
No,dneska je třetí den aplikování...tak uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 22:50 Muž Legioix [574] Re: amrtin
amrtin napsal: Takže v léčených akva si to v klidu drandí okružáci,kterým jak se zdá ani větší než doporučovaná dávka no planaria neublížila hop Teď ještě,aby to přežily neritky ;-)

Čtvrtý den po aplikaci budou kaput všichni. A potom, pokud je neodstraníš, tak uvidíš co přijde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 22:21 amrtin Re: Chem
Díky za reakci,u mě to vypadá,že jako karanténní nádrž je kýbl :) (maj tam pár kytek,přikrmuji je a měnim vodu).Zatim si nestěžují takže doufám,že to dopadne dobře pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 09:47 Muž Chem [837] Re: amrtin
Ja to delal tak, ze jsem vyjmul plze na kterych mi zalezelo, ty jsem oplachl a dal do karantenni zabehle nadrze. Tam jsem je mesic nechal a opet vyjmul, oplachl a vratil. Ma to podobne ucinky jak no planaria - neni to pro ne uplne OK, ale zadny neuhyne pokud je karantena normalni nadrz. Karantenu pak samozrejme vylit a vycistit..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 02:58 amrtin
Takže v léčených akva si to v klidu drandí okružáci,kterým jak se zdá ani větší než doporučovaná dávka no planaria neublížila hop Teď ještě,aby to přežily neritky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2014 20:48 amrtin Re: Ciffik
Ahoj,nevíš prosím,co s těmi šneky po použití no planaria?Mám je venku z akva v kýblu,ale oni prý tu ploštěku mohou přenášet dál...jak je vydezinfikovat?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] ...... 16

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 22079x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12011?od=551