Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

 

Články » Krupička   Vytisknout tuto stránku 

Krupička

Publikováno: 23.04.2007 • Autor: © Marfi • Rubrika: Ryby

V autobuse nacpáno, v obchodě mi si paní přede mnou vzala poslední chleba a u pokladen fronta až mezi regály. Po zjištění, že na účtu už nemám dost peněz na zaplacení nákupu, zaplatím z rezervy na benzín a jedu domu. Před barákem drze zaparkuji na chodník a tvářím se tak, že i kolem jdoucí policista se mě raději zeptá jestli chci pomoct než aby mi dal pokutu. Výtah nejezdí, spojovací dveře mezi naším a sousedním barákem zase nějaký "hodný" soused zamkl a vyměnil zámek. Vyšlápnu si tedy 11 pater a v sedmém poprosím sousedku o igelitku, protože se mi u té mojí právě utrhly uši a pak už skoro bez nesnází vejdu do předsíně. Odkopnu vztekle boty, shodím bundu z věšáku batohem, šlápnu na kamínek co mi vypadl z podrážky, botník se schválně pootevře, aby mě mohl praštit do kolene a sousedčina igelitka byla ze stejného materiálu jako moje a konečně povoluje a vše se mi sype na podlahu. Posbírám co by se mohlo na podlaze zkazit a hodím to do lednice, při tom zjistím že nějaký chytrolín z bytového spolku vypnul proud aniž by mi to předem řekl a díky němu už nemusím odmrazovat lednici, stačí když ji vytřu, protože mrazák už mi vytekl. (Na druhou stranu to řeší problém co k večeři, protože rozmrzlé je vše).
Po takovém dni si asi každý rád vychutná pohled na klidné akvárium, rostlinky, mírný proud vody, klidné rybky co proplouvají kolem mě a nevšímají si mě. Pustím si tedy nějakou uklidňující hudbu, sednu do křesla a koukám na rybičky. Za zvuků klavíru se mi zavírají oči a jak je přimhuřuji, všimnu si, že rybička má asi nemocnou šupinu. A tahle druhá taky...to už oči zase otvírám. Vivaldi roční období se mění v Čajkovského pochod a za víření bubnů si uvědomuji, že v mém akváriu mají ryby KRUPIČKU.

Krupička, nevím jak koho jiného, ale mě tento pojem dost děsí. Možná to je proto že jsem s ní prostě bezradná. Všechny moudré rady končí u zvýšení teploty, osolení vody a přidání chemie. Zkusila jsem všechno. Opravdu všechno. (nejúčinnější byla eutanásie)
Opravdu nemám chuť své ryby pořád léčit a tak prostě ryby nenakupuji, nepřevážím a když si od někoho rybky vezmu, tak to prostě musí už být. Už jsem dávno vyrostla z doby, kdy jsem šla od akvaristiky k akvaristice a nakoupila v každé pár rybek, protože se mi líbily. Pak jsem je všechny spolu s vodou nalila do akvária a další měsíc odlovovala mrtvolky.
Takže ryby už prostě nekupuji, nezískávám a hlavně nedávám do svých akvárií.
No ale protože mám maminku - každý z nás má nějakou, ale ne každý má takovou jako já - takže tedy, jedno akvárium mám prostě u rodičů (když jsem se stěhovala, odmítli mi ho vydat, ale taky se o něj odmítají starat, takže jezdím akvárium čistit, léčit, a upravovat, ale odvést si ho nemůžu, protože oni se na něj rádi koukají a mají tam "něco živého"). Tak tato moje maminka mě uprosila, že by chtěla ještě jednoho sekavce. A já, osel, jsem se nechala uprosit. Říkala jsem si, že nebudu kupovat ryby v akvaristice a že dojdu na burzu. Na burze opravdu sekavce měli, tak jsem koupila jednoho pidi sekavce a odnesla ho domů, pěkně jsem ho nechala zvyknout na vodu, na teplotu, na kámoše, a pak jsem ho tam opatrně bez vody dala, s tím že přece na burze nebudou mít rybičky nemocné. Jak naivní jsem byla, snad ani dívky ve středověku nebyly tak naivní jako já se svým názorem na akvária. Sekavec se u nás krásně zabydlel- to znamená zmizel v houší a další dva dny ho nikdo neviděl. Pak jsem přijela k rodičům a mamina byla nadšená jak Ferdásek (tak se jmenoval) pěkně plave a že je super, že je víc vidět než náš původní sekavec. Já ho ale nemohla najít a tak se mi posmívali, že ještě v poledne plaval krásně podél skla a že jsem ho vyplašila a že se mě bojí. Ale nebál. Po chvilce jsem sekavce našla, byl moc pěkně stočený hned vedle kamene, taky byl moc pěkně šedivý a moc pěkně mrtvý.
Sekavce jsem odlovila, vyhodila a po prohlídce akvária zjistila, že nejen že je sekavec mrtvý, ale že nám ještě stihl nakazit ostatní ryby. (Vzhledem k tomu že jsem nedokupovala žádné ryby už víc jak rok a půl ani rostliny, ani dekoraci prostě nic, tak opravdu nevím co jiného by mohlo být příčinou než "Ferdásek"). Všechny neonky měli na sobě bílé tečky a našla jsem i pár teček na jediném samci mečovky. Naštěstí jsem si vzpomněla na dobré rady, zvýšila teplotu, osolila vodu a druhý den jsem naklusala s přípravkem Exit esha. Prý zázrak. Zní to divně, ale opravdu je tento přípravek až neuvěřitelně rychlý v hubení cizopasníka. První den 10 kapek (na 50 litrů) druhý a třetí den 5 kapek a čtvrtý a pátý den po 3 kapkách. Výměna vody, snížení teploty, a ryby byly zdravé. Neuvěřitelné. Byla jsem nadšená rychlostí, účinností, a samozřejmě tím že jsem tentokrát byla bez ztrát. Ale byla to radost předčasná. Nikdo už nepíše na návodu, že se nemoc může vrátit a že po tom co přestanete léčit, se vrátí. Takže po 14 dnech od ukončení léčby se neonky znovu "osypaly" a my začali s léčbou znovu - 10-5-5-3-3 teplota 29 °C. Mám velmi špatné zkušenosti se solí a tak jsem s ní velmi opatrná a prostě nechci vodu solit. A opět úspěch, i bez soli. Krupička ustoupila. A je to 14 dnů a včera jsem našla na neonce opět bílou tečku.
A závěr z tohoto povídání? Nějaké poučení? Pokud máte akvárium, které vám funguje, nemáte nemoci, nemáte problém a nechcete mít problém. NIC NEDOKUPUJTE, NIC NEPŘIDÁVEJTE A ..nenechte se ukecat od rodičů! No a já jdu shánět další zázračné léčivo, které mi třeba vydrží déle než 14 dnů.

PS: Pokud máte někdo nějaké zázračné kapičky, pilulky, tabletky - poraďte prosím jak se krupičky zbavit napořád, aniž bych musela vyrybnit své akvárium. (A upozornění, nejedná se o akvárium co mám v prezentaci).



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 4x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 23.04.2007 Upraveno: 23.04.2007 Přečteno: 3956x

Schválili: Bob66 *** 13.11.12 • alpaka ** 30.11.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
23.03.2009*****Tlamovci z jezera Malawi7319x
14.11.2017*****Mikrogeophagus ramirezi - opravdu náročná ryba?55x
10.04.2013*****Mykobakterióza ryb (Tuberkulóza)777x
27.03.2023*****Pořizujeme si závojnatku93x
18.03.2010*****Perlovky1054x
08.02.2014*****Krmení ryb v zahradním jezírku!347x
12.12.2012*****Živorodka Endlerova - zkušenosti s chovem1933x
26.06.2009*****5 rad jak vybírat ryby na burze6229x
29.12.2014*****Náhradní rodičovská péče u skalárů395x
02.05.2008*****Krunýřovci rodu Ancistrus20990x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
01.02.2007*****Nedělní burza na Vinohradech817x
29.01.2007*****Převoz vánočního kapra830x
16.01.2007*****Páteční výlet Praha-Mělník-Tábor757x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/101-krupicka