Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Danio margaritatus - rozmnožování

 

Články » Danio margaritatus - rozmnožování   Vytisknout tuto stránku 

Danio margaritatus - rozmnožování

Publikováno: 02.02.2009 • Autor: © matrix069 • Rubrika: Ryby

Po dlhšej dobe zháňania tejto rybky sa mi podarilo kúpiť 8 ks vo vcelku zdravom stave. Vo svojom akváriu som chcel však vytvoriť hejno o počte cca 50 ks tejto krásnej drobnej rybky, a tak som po cca 2 mesiacoch starostlivosti o ne a prečítaní nespočet informácií o tejto rybke skúsil, či sa mi ju podarí rozmnožiť. Doposiaľ som mal s rozmnožovaním a odchovom poteru ikernatých rýb len malé skúsenosti a ani v rozmnoženie tejto rybky som veľmi neveril, no bol som odhodlaný to skúšať až do vtedy, kým sa mi to nepodarí. Pred samotným prelovením do vytieracej nádrže som sa snažil ich pravidelne kŕmiť mrazenou a živou stravou.(to som však robil aj predtým, takže som v podstate nemenil jedálniček). Rybky sa v akváriu dosť navzájom predvádzal,i z čoho som usudzoval, že by mohol byť ten správny čas na ich prelovenie. Pripravil som si 12 litrové akvárium, do ktorého som na dno umiestnil vyrobený trecí rošt, inštaloval klasický molitanový filter (tzv. bublifuk), kúrenie a nalial do cca 2/3 vodu z akvária, v ktorom som Razborky doposiaľ choval. Zvyšnú 1/3 nádrže som dolial destilovanou vodou, zapol filtráciu, kúrenie a doplnil akvárium kusom Vesicularia dubyana (tzv. Jávsky mach), pár kúskami Pistie stratiotes na hladinu a ešte zopár nenáročnými voľne plávajúcimi rastlinami. Snažil som sa im vytvoriť prostredie, v ktorom sa budú mať v podstate, kde schovať a cítiť sa aspoň trochu bezpečne a zároveň, aby som mohol pozorovať ich správanie sa. Potom som prelovil Razborky Galaxy (2 ks samcov a 3 ks samice) do tohto akvária. Spočiatku boli ,vzhľadom aj na svoju povahu, dosť vyľakané, no rýchlo si zvykli a samce sa začali navzájom predvádzať (krútiť sa okolo seba a rozťahovať plutvy) a neúnavne prenasledovať samičky.

 

F

 

S kŕmením som pokračoval v nezmenenom režime, no iba v minimálnom množstve (prevažne mrazenými dafniami a červenými larvami komárov). Parametre vody boli: teplota 25 st.C, pH 6.7, tvrdosť cca 8 dGH (všetky parametre sú len orientačné). Po dvoch dňoch som odsal trochu detritu z dna a cca 1/3 vody vymenil za čerstvú + destilovaná voda. Na tretí deň ráno som po dôkladnom skúmaní akvária (zo všetkých možných strán) objavil na dne cca 8 ks ikier, ktoré boli veľmi drobné a priesvitné a takmer som ich prehliadol. Na štvrtý deň ráno som dospelé Razborky prelovil späť do pôvodného akvária, odstránil som rastliny, trecí rošt a dal som sa do počítania ikier. Pri odstraňovaní rastlín, hlavne Jávskeho machu, odporúčam mach niekoľko krát zľahka prehrabnúť, aby sa prípadné ikry nakladené v ňom uvolnili a klesli na dno (nemusíte tak robiť, ak ho neodstraňujete, no ja som bol zvedavý aký počet ikier v akváriu nakoniec je). Po odstránení rastlín (ponechal som iba kúsok Jávskeho machu) som sa snažil ikry za pomoci klasickej vzduchovej hadičky, sústrediť na jedno miesto a odsať všetky nečistoty ktoré boli na dne. Nakoniec som našiel cca 25 ikier o veľkosti cca 1 mm.

 

F

 

O ikry som sa v ďalších dňoch v podstate nemusel starať, iba som cca po dvoch dňoch vymenil opäť 1/3 vody za destilovanú. Proti zapliesneniu ikier som nepoužil žiadne proti pliesňové prípravky. Ikry sa postupne vyvíjali a ja som vzhľadom na ich veľmi čírý priesvitný obal, mohol veľmi dobre pozorovať ich vývin vo vnútri.

 

F

 

Na štvrtý deň od nakladenia ikier sa začali prvé ikry liahnuť, posledné sa vyliahli až na šiesty deň od nakladenia.

 

F

 

V prvých dvoch dňoch sa plôdik Rasboriek zväčša zdržiaval prichytený na stenách akvária, na dne, alebo schovaný v Jávskom machu. Plôdik je veľmi drobný cca 3 mm a preto pri prípadnom odsávaní nečistôt, treba dávať veľký pozor.

 

F

 

Po dvoch dňoch začali prvé jedince voľne plávať v akváriu. Vzhľadom na (v mojom prípade) nedostupnosť živej potravy vo forme nálevníkov či iných mikroorganizmov, som začal plôdik kŕmiť prachovým krmivom (Sera micron) a to v cca 2-3 hodinových intervaloch. Prebytočné krmivo som každý večer z dna odsal za pomoci vzduchovacej hadičky a vodu doplnil čerstvou. Na štvrtý deň od podávania prvej stravy, začali prví jedinci prijímať čerstvo vyliahnutú živú Artémiu salina (Žiabronožka soľná) s ktorou som ich kŕmil naďalej cca 3 týždne a to zhruba v intervaloch 5 x za deň (ak mi to čas dovolil).

 

F

 

Po troch týždňoch sú jedince schopné prijímať aj inú drobnú suchú, mrazenú, alebo živú potravu. Riadil by som sa však pravidlom, že rybky zjedia potravu približne do veľkosti svojho oka. Po mesiaci od vyliahnutia, som Razborky prelovil do 112 litrového akvária k dospelým rybkám svojho druhu. Ich veľkosť sa blížila k 1.5 cm, čo bolo dostatočné, aby ich dospelé jedince rovnakého druhu nenapádali. Naďalej ich kŕmim vyliahnutou Artémiou, doplnenou mrazenými dafniami, nadrobno posekanými patentkami, atď.

Záverom, Danio margaritatus je veľmi vitálna rybka a po cca troch týždňoch som uskutočnil druhý, opäť úspešný pokus o ich rozmnoženie, z ktorého bolo cca 40 ikier.

Podľa môjho názoru, je ich rozmnožovanie, ako i odchov pomerne ľahký a dúfam, že i Vám sa podarí úspešne rozmnožiť tento jedinečný druh, ktorý sa iba pred pár rokmi udomácnil v našich akváriach.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 24x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 02.02.2009 Upraveno: 02.02.2009 Přečteno: 7009x

Schválili: Bob66 *** 30.11.12 • Jarka *** 16.01.14 • Rex *** 16.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
15.01.2011*****Léčba V-Penicilinem1305x
29.11.2015*****Vědci mají důkaz, že jsou ryby schopny vnímaní746x
08.02.2008*****Hodí se k sobě tyto ryby?29313x
26.06.2009*****5 rad jak vybírat ryby na burze6229x
29.09.2010*****Párové chování velkých cichlid1842x
04.05.2012*****Bezpečná a účinná léčba terčovců při masívní expanzi žábrohlístů a jak jí předejít1046x
10.01.2011*****Souboj betta vs krevetky343x
05.03.2008*****Mečovka zelená (Xiphophorus hellerii)13894x
15.02.2012*****Brazílie a krajiny okolo...926x
01.12.2010*****Ryba se smyslem pro estetiku1415x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/455-danio-margaritatus-rozmnozovani