Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Cyrtocara moorii - Blue Dolphin - Tlamovec hlavatý

 

Články » Cyrtocara moorii - Blue Dolphin - Tlamovec hlavatý   Vytisknout tuto stránku 

Cyrtocara moorii - Blue Dolphin - Tlamovec hlavatý

Publikováno: 01.11.2015 • Autor: © Vancik • Rubrika: Ryby

 

CYRTOCARA MOORII - BLUE DOLPHIN - TLAMOVEC HLAVATÝ


F F


Čeleď: Cichlidae (Vrubozubcovití)
Rod: Cyrtocara
Biotop: Malawi
Věd. popsáno: Boulenger, r. 1902
Výskyt: Africké jezero Malawi
Chov: Poměrně obtížný



ÚVOD

Tento článek bych chtěl věnovat všem akvaristům, kteří se o tyto ryby zajímají kvůli jejich kráse a okouzlení, a také všem, kteří by si je třeba taky chtěli pořídit do svého akvária.

F F F


VÝSKYT

Tyto překrásné ryby, přezdívané jako králové akvárií, se vyskytují v druhém největším jezeře v Africe. Je to jezero Malawi, které objevil a vědecky popsal Dr. David Livingstone v roce 1859.
Livingstone pojmenoval jezero Nyasa (v českém přepisu též Njasa či Ňasa, portugalsky Niassa). Podobné slovo v místním jazyce totiž znamená prostě „jezero" a Livingstone se domníval, že to je jméno této vodní plochy. Název jezera pak přešel na celou zemi. Od roku 1964, když Njasko vyhlásilo nezávislost, změnila země svůj oficiální název na Malawi, a stejně se tedy nazývá i jezero. Ale původní Livingstonův název ze světa nezmizel. Portugalský název Niassa se dodnes používá v Mosambiku, a tak má jezero vlastně názvy dva.
O pobřeží jezera se Malawi a Mosambik dělí ještě s Tanzanií. Jezero Malawi má rozlohu zhruba 30 000 km2. To je víc jak třetina rozlohy České republiky! Pro srovnání - největší jezero střední Evropy, Balaton, je zhruba padesátkrát menší. A nejmenší jezero České republiky je menší tolikrát, že se mi to ani nechce počítat. Malawi je desáté největší a čtvrté nejhlubší jezero na světě (maximální hloubka 706 metrů). Má velmi protáhlý tvar. Jeho délka je 579 kilometrů, kdežto největší šířka „pouze" 80 kilometrů. A patří ke geologicky nejstarším jezerům světa. Malawi je totiž jezero tektonického původu a leží ve Velkém riftovém údolí (Rift Valley). V této tektonické depresi pomalu ale jistě dochází k oddělování východní části Afriky od zbytku kontinentu a nejhlubší části sníženiny jsou zaplaveny vodou. Až se východní Afrika odtrhne, jezero zanikne. To však ještě hezkých pár milionů let potrvá. Zatím je jezero Malawi odvodňováno řekou Shire do Zambezi. Stejně jako jiná velká jezera tektonického původu, Bajkal a Tanganika, je i Malawi kryptodepresí. Jeho dno totiž leží pod hladinou oceánu (nadmořská výška hladiny jezera je 473 m. n. m.).

 

Cichlidy ovšem žijí pouze v povrchových vodách. Jezero je hluboké asi 700 metrů, a jelikož postrádá významnější vertikální cirkulaci vody, neobsahuje voda ve velkých hloubkách kyslík, a naopak je u dna nasycena jedovatými plyny, vznikajícími rozkladem odumřelé biomasy. Tato ryba je v jezeře Malawi poměrně vzácná, ačkoli v akvaristice má kvůli svému oblíbenému vzhledu širokou distribuci. V akváriích se objevila poprvé v roce 1968 a dovážela se převážně z Lumbaulo a Malombe.


CHARAKTERISTIKA

Tyto ryby ve větších nádrží mohou dorůstat až 20 cm. Samci jsou mohutní a na čele mají čelní hrbol, který je tvořen převážně ze ztvrdlého tuku. Stářím se zvětšuje a mění se tvar. Mají velká ústa a pysky, které je charakterizují, a proto jsou u akvaristů díky těmto dvěma hlavním znakům tak oblíbení. Dominantní samci mají světle až tmavě modrou barvu, kterou mění podle nálady a dorůstají zmiňovaných 20 cm. Samičky jsou vybledlejší, menší (max. 16 cm) a čelní hrbol mají viditelně menší (je viditelný až v 2,5 rocích). Jestli si tyto ryby chcete pořídit, je to běh na dlouhou trať. Tyto ryby mají svůj typický tvar těla až v druhém roce a začínají se třít až v prvním roce svého života. V mládí jsou vybledlé (světle modré) a mají černé fleky po těle. V dobrých podmínkách se mohou dožívat až 10 let. V jezeře se projevují v potravním řetězci jako malí predátoři. Rozhrabávají dno a hledají v mělčinách a v písku drobné živočichy, malé rybičky, hmyzí larvy a další různé organismy, kterými se živí.


F F F

Samec                                                                    Samice

 

F F F

Samec se samicí                                                        Hejno


AKVÁRIUM

Mělo by být s co největší plochou a objemem vody. Čím větší akvárium, tím se rybám více daří, a to snad chtějí všichni akvaristé. Ryby, které se samozřejmě nejlépe cítí ve volné přírodě, nám při kvalitní péči ukáží své potomstvo, což je vedle zdraví a pohody ryb to nejkrásnější, dá se říci, že takový vrchol naší snahy. Proto bych volil akvárium nejméně o objemu 350 l. V jezeře, jak už jsem se zmiňoval, je vzácné je potkat. Žijí v povrchových vodách s křišťálovou vodou o teplotě 24 - 29 °C a s pH mezi 7,5 - 8,5. Zabydlují se v kamenitých útesech, pro nás bych to přirovnal k zatopenému lomu, kde si tvoří svá teritoria. Proto bych ideální akvárium viděl kolem 500 l s jemným říčním nebo vápencovým pískem (0,3 - 1 mm) a z kamenů utvořeným útesem, jako je v jezeře, a asi přibližně s 20 - 30 dospělými rybami. Nesmíme zapomenout na kvalitní filtraci s různými druhy filtračních materiálů a s velkým průtokem vody.


F F F

moje nádrž 540 l s klasickými zářivkami


F F F

moje nádrž 540 l s LED osvětlením


ROZMNOŽOVÁNÍ, ODCHOV

Tření (rozmnožování) probíhá v klidných místech nádrže. Samec vytvoří v písku jámy, kam samička klade jikry. To samé se odehrává i v akváriu (proto je tak důležitý jemný podklad dna). Sameček jednu po druhé oplodní, mezitím si samička bere jikry do tlamy, kde je uschovává v ústním laloku, dokud se plůdek nevylíhne a nedokáže se sám o sebe postarat. Vývoj jiker je závislý na teplotě vody, pohybuje se v rozmezí 18 - 25 dní, poté samice vypustí mladé z tlamky. Ty jsou velké okolo 0,5 - 1 cm a jsou schopné ihned přijímat potravu.

F F

Samice

 

KRMENÍ

Doporučuji krmit pestrou a bohatou masitou stravou několikrát během dne: artemie, komáří larvy, dafnie, různé larvy vodního hmyzu, malinké rybičky, neuškodí jim ani dokrmování jakýmkoli sušeným krmivem s rostlinou složkou (např. Sera Flora).

Já osobně nejčastěji používám artemie, dafnie, koretry, cyklop a dokrmuji Sera Florou.

Artémie https://en.wikipedia.org/wiki/Brine_shrimp

Dafnie http://www.toxicita.cz/biotesty/nevyhody-biotestu-ryba-dafnie-rasa/


EDITOVAL - © VANCIK (HONZA VANC)

Zdroje - http://www.cichlid-forum.com/articles/c_moorii.php, http://cyphotilapia-tanganyika1.webnode.cz, kniha - Akvarijní ryby, bezobratlí a rostliny, Akvarijní ryby (Ivan Peterovický), Tlamovci v akváriu, chovatelé - Jan Kyzůr, Zdeněk Štor, Petr Birsák a další.


F F F

 

Adresa mé prezentace: http://rybicky.net/nadrze/23809

Video mého akvária: https://www.youtube.com/watch?v=bm7-uOzI1xE



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 23x Nelíbilo se: 2x Zveřejněno: 01.11.2015 Upraveno: 02.02.2016 Přečteno: 571x

Schválili: Heimdall **** 02.11.15 • Mrakoplash **** 05.11.15 • NASREDDIN **** 05.11.15 • Jája *** 15.02.16 • romant *** 15.02.16 • vaaclav *** 15.02.16

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
10.09.2011*****terč146x
15.01.2011*****Léčba V-Penicilinem1305x
26.06.2008*****Gupka dúhová - Poecilia reticulata4943x
01.12.2010*****Ryba se smyslem pro estetiku1415x
25.06.2021*****Pravé dobrodružství pro odchycení vlastních akvarijních tropických rybek300x
14.01.2010*****Chytanie Cyphotilapia Gibberosa Blue Zaire Moba1406x
11.04.2007*****Tlamovci ze skupiny MBUNAS21800x
18.03.2008*****Krunýřovci (Loricariidae)10434x
13.12.2011*****Mohou se přemnožit paví očka?2346x
30.05.2008*****Krunýřovci rodu Panaque5593x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1515-cyrtocara-moorii-blue-dolphin-tlamovec-hlavaty-