Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hodnotíme fotoaparáty

 

NápovědaFórum » Focení a úprava fotek  

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Hodnotíme fotoaparáty
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2009 10:22 Mrakoplash – Re: falco1992
Měl jsi zapnuté makro ? Tohle rozostření mi dělal Sony Cybeshot při focení zblízka bez makra.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2009 10:11 Muž falco1992 [0]
Dobry den, taky mam problemy s fotografovanim akva :( vsechny fotky jsou nezaostrene a mazle. mam fotak : Olympus FE-45 , 10megapixel , digital, 3×zoom , iAUTO inteligent auto
Prosim poradte nekdo jak to mam nastavit aby fotky aspon trochu vypadaly, dekuju Kuba

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 14:54 Muž jajaapaja [174]
Nechci zakládat novou složku.Tak jsem to napsal sem.Fotek se to tyká.Omylem jsem si založil druhou složku ostatní fotky.Jak prosím tuto druhou složku odstraním,? Děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 16:02 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: PentueR, filipsi
Vzhledem k celkem značnému podílu indexů lomu asi 1.33 tam rozdíl bude (změna ohniskové vzdálenosti). Samozřejmě se dá kompenzovat ostřením, ale právě to je tím značně omezené. Nehledě na antireflexní vrstvy a další kompenzace optických vad, které jsou také dělané "na vzduch".

Nevím to jistě, ale nekompenzuje právě tohle také ten podvodní obal? Ona by k tomu stačila vrstvička vzduchu mezi optikou a pouzdrem.

K těm očím - ty jsou v mnoha ohledech stále ještě "vymakanější" než foťáky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 15:46 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: iiiv
Fotky akva zevnitř tady moc lidí nemá ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 15:44 Žena iiiv [0] – Re: filipsi
tak to teda jedině že bych ho teda strčila do akva při focení:-D no moc si mě nepotěšil:-(, ale nezbývá mi nic jiného než se teda smířit s mizernejma fotkama hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 15:36 Muž filipsi [1295] – Re: ezechiel
Ne, samozrejme. Ale od podvodni fotky s takovou vecickou bez pridavnych svetel tak nejak cekate neco jineho (pujde to vubec?), a kvalita prijemne prekvapi. Se zrcadlovkou ve vodnim obalu + svetla se samozrejme rovnat opet nemuze. Na rozdil od normalnich fotek venku, tam vsechna negativa pristroje vylezou, a spadne razem do jine kategorie foceni.
Vyhoda je opravdu jen v tom, ze si pod vodu berete pristroj jak je, nebojite se ho namocit, upustit ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 15:35 Muž PentueR [256] – Re: ezechiel
Já když se potopím a otevřu oči, tak vidím (ne tak dobře jako na vzduchu ;) a to mám taky jen jednu (už dost pochroumanou) optiku ;) Nemyslím, že by foťák neměl pod vodou slušně fotit - možná problém se zaostřením a samozřejmě málo světla bez přisvětlení, ale jinak se mi nezdá že by měl mít spešl čočky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 15:23 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: filipsi
Nedokážu si teď nějak představit, jak by jedna optika mohla fotit dobře ve vodě i ve vzduchu (vzhledem k odlišnému indexu lomu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 14:42 Muž filipsi [1295] – Re: iiiv
720sw?
Tak to se ti asi prilis nepodari. Koupil jsem jeden z sw rady mamce, rada se potapi a foti. Z podvodnich fotek nadsena, fotak super odolny, proste opravdu outdoor masinka. Podvodni fotky jsou z toho prekvapive dobre (smaozrejme v kategorii amaterske dokumentacni), ovsem fotky normalni, katastrofa (hlavne za horsich svetelnych podminek). Ostrost, barvy ... Dlouho jsem si s nim hral, nez jsem rezignoval, ze je to proste vlastnost.
Kvalito fotek ho predci i fotaky za tretinovou cenu, a generacne mnohem starsi.
Proste dan za to, jak je odolny, co jineho cekat od takoveho utopeneho objektivu :(. Superodolna masinka pro toho, co odolnost opravdu oceni, a fotky mu staci takove ty rodinne dokumentacni, nic moc.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 14:16 Žena iiiv [0] – olympus mju 720 sw
najde se někdo kdo fotí akva s olympusem mju 720 a má krásný fotky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2009 00:07 Muž DrBolíto [254] - Rostliny – Re: kalahare
Pokládám za vhodné se tak trochu omluvit, odpoledne jsem nahlédl do fóra a docvaklo mě, že si tím focením za šera pravděpodobně zmátl (přinutil) změřit expozici jen z akvária. palec
Tohle sou ty drobnosti které sem měl na mysli ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2009 09:11 Muž Walker [66] - Cichlidy – Re: kalahare
Také bych rád došel k zrcadlovce. V posledním měsíci jsem měl možnost fotit hned se dvěma (Canon 450D a Sony Alfa350) a byla to paráda. Jiná liga.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2009 08:52 Muž kalahare [11] – Re: DrBolíto
Díky za odkaz, prostuduju. Jinak jsem zaměnil vyvážení bílé s funkcí EV, mystifikoval jsem. Ale souhlasím, s každou další fotkou člověk přichází na to, že třeba tohle nastavení byla blbost a začne jinak, atd. A jak si fotografové přejí "dobré světlo", světelné podmínky jsou tak proměnné v závislosti na čase, místě, počasí... A já jsem stále se učící amatér, který by rád došel k zrcadlovce :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2009 05:38 Muž Walker [66] - Cichlidy – Re: DrBolíto
Souhlasím s doktorem.

Pro focení je hlavně důležité nastudovat trošku té teorie. Povídačky o tom, že tenhle fotí na tohle nastavení a ten druhý zase na jiné, nikam nevedou. Nastavení základních hodnot (clona,iso,čas,vyvážení bíle) záleží na konkrétní situaci a je na fotografovi, aby věděl, jaké hodnoty použít pro dosažení fotografie, po které touží. Já třeba fotím přístrojem, u kterého používám blesk jen v krajním případě na momentky z vánoc. Horác zase na svých stránkách popisuje, jak vyfotí nejlépe celé akva (se skřínkou) s bleskem za úplné tmy. Každá pes, jiná ves.

Ještě k přístrojům. Je pravda, že záleží na fotografovi, ale podle mého názoru přechod od kompaktu nejvyšší kvality k jakékoliv zrcadlovce je obrovský kvalitativní skok i pro "hloupého" fotografa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2009 02:52 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
kalahare "to raději snížím vyvážení bílé" Vyvážení můžete nastavit jak chcete, ale nikterak vám to nepomůže krom výsledného zabarvení. :-D Dále nesouhlasím s "Ale obecně to chce za šera (tmy) bez blesku" Čim více světla tím lépe (obecně známo), blesk se dá také použít (já fotím jen s bleskem) pokud použijete blesk, snažte se přiblížit co nejblíže sklu a na blesk si vyrobte difuzér tř. z pauzovacího papíru nebo z takové té polo průsvitné umělé hmoty (jako tř. kanistr od destilky).
Ono je to jako s akvaristikou, koupit akvárko a naházet do něj rybky zvládne každý. A s focením je to obdobné koupit a cvaknout umí taky každý.
V první ředě si to chce o tom něco přečíst stejně jako o akvaristice. Především clona, hloubka ostrosti, expozice, kompozice atd. Pak vám začnou docházet různé drobnosti, například vždy fotit s rovinou skla, nikdy šikmo! objekt by měl být v rovině se snímačem a pokud to nejde musíte tomu přizpůsobit clonu. Hodně také pomůže trpělivost ano
Já osobně začínal Minoltou 7Hi (v roce 2002 stál cca 47tis.) profi fotoaparát v té době. smich
Na tu dobu kvalitní fotoaparát dnes je to "šrot" pomalý náběh, vysoká energetická náročnost, ostření a šum stejný s dnešníma kompaktam.
Před asi 3roky jsem si koupil zrcadlo Canon 350D ("dnes už taky šrot") mohu říci, že to bylo jako přechod z Trabantu na Ferrari. Docela dlouho mě trvalo než jsem si zvykl na ostření, ono namáčknout a mít okamžitě zaostřeno bylo velmi příjemným překvapením a zároveň nedůvěrou, protože Minolta si dávala na čas a ještě si občas ostřila někam jinam.
Nebojte se zrcadlovek mají stejné programy jako prdítka + plně manuální režim který můžete využít později až nabudete znalostí. Nevěřte reklamním trikům, k čemu je vám 15Mpx když optika/čip stojí za starou bačkoru. Pokud to myslíte s focením vážněji tak šup do zrcadla.
Komu stačí kompakt tak alespoň počteníčko viz. link.

fotoroman.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 23:07 Muž kalahare [11] – Re: jablko
souhlas, část je v technice, část je ve fotografovi, ale ČÁST je i o náhodě. Nafotíš 100 fotek a stojí za to jedna dvě. Jinak se vyplatí i u těch levných kompaktů zkoušet ty přednastavené expoziční režimy. Mě jednou vyšel jako super režim "focení pod vodou". Ale obecně to chce za šera (tmy) bez blesku, ISO 100 (max. 200), na stativ nebo podložku, přes samospoušť, expozice 1/20, lépe 1/40, to raději snížím vyvážení bílé a na PC doladím. Kdo má RAW a umí s ním, tak je za vodou úplně. BTW: nemá někdo zrcadlovku navíc, budu se mu o ní věrně starat???? smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 22:53 Muž jablko [0]
nie je to celkom jedno myslim ze dost podstatne je tak schopnost fotografa ako aj kvalita fotaka ved profesional dokaze urobit pekne fotky aj s kompaktom ale kto z nas je tu profik /cest vynimkam/ a kto dokaze prinútit ryby aby pekne pozovali. A tak fotky z kvalitnejsich fotakov su o dost krajsie aj ked ich foti amater ako napr. ja.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 18:51 Muž ezechiel [70] - Rostliny
On není tak podstatný rozdíl mezi foťáky nižší-střední třídy. Jestli je to mašinka za 3000 nebo za 5000 neudělá zdaleka takový rozdíl jako to, jak je dobrý fotograf. Kvalita fotografa je v tomto případě podstatnější faktor než kvalita foťáku. Pokud se má jednat o opravdu dobrý foťák, který bude dělat fotky vysoce převyšující průměr, tak cena je někde úplně jinde, než o čem se tu bavíme. (Ale zase je poněkud subjektivní, co je to dobrý foťák, že?) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 18:24 Muž Jurasek [137]
Mám levný kompakt Samsung S 1070, za 2500. Za tu cenu si myslím, že jsou fotky hezké. Pro mne, jako pro amatéra, jde o dostačující foťák. Na ukázku anubias: rybicky.net/nadrz/5747/k30374.jpg
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 16:12 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: Imii
Mám jednu radu. Koukněte na fotografie dobrých fotografů, aby ste viděla, jak má fotka vypadat (např. photoextract.com nebo nějaké osobní stránky atd.) a hodně foťte. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 16:05 Muž filipsi [1295] – Re: Imii
S bleskem za tmy 1/10? A pouze proto se ti to muze povest udrzet v ruce :)

To s tim hnojivem jsem predtim myslel tak, ze uvest tohle nastaveni je stejne neurcite. Muze s nim byt slusna fotka, ale jen za odpovidajicich podminek. Jako s jakymkoli jinym nastavenim. Stejne jako hnojit 2.5 (jakeho hnojiva, do jak velkeho akva, osvetleni, rostliny ...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 15:52 Žena Imii [45]
Fotka k příspěvku Délka expozice 1/10 sec.
Rychlost ISO 400
Závěrka clony f/4,5

Foceno s bleskem za tmy.

Odkaz na lepší rozlišení fotky > i39.tinypic.com/…
(nevím proč tu omezili velikost tone fotky pak vypadaj hnusně)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 15:47 Žena Imii [45]
Fotka k příspěvku Expozice 1/42sec., ISO: 800, závěrka clony: f/2,8



Akorát že fotky akvárka vypadají ÚPLNĚ jinak jak fotky normální (ty co se nefotí přez sklo)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 15:44 Štěpán
Imii napsala: Fujifilm FinePix S1000fd ... automat má ale na ... děsně přepaluje. Možná by stálo za to seznámit se s funkcí toho čudlíku co je napravo dole v rohu. Jak má na sobě plus a mínus. Fotoaparáty nejsou geniální a někdy se jim musí říct, že mají ubrat nebo přidat. Jsou nastavené na určitou průměrnou hodnotu jasu, a když fotí něco tmavšího, tak se jí snaží dosáhnout... Oni nechápou, jestli je to tmavé a má to tak zůstat nebo jestli je tma a mají prodloužit čas.
Imii napsala: Nejlepší je fotit na manuál. ISO 400, závěrka 1/10, clona 4 ... desetina je čas, který neudrží ani foťák s optickou stabilizací, tenhle jí bohužel nemá. Na desetinu se dají fotit jenom nepohybující se věci ze stativu. Clona se má používat nejmenší co lze, pokud nám jde o použití co nejižšího ISA nebo nejkratšího času. Objektiv na tomhle foťáku má nejmíň f2,8. Žádnou recenzi s kvalitou fotek na ISO 400 jsem zatím nenašel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 15:39 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: filipsi
Vzhledem k tomu ISO (a modelu přístroje) je to spíš jako dávat každý den 2,5 ml sava... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 14:08 Muž filipsi [1295]
Imii napsala:... Nejlepší je fotit na manuál. ISO 400, závěrka 1/10, clona 4....

Doporuceni podobne, jako davat do akva obden 2.5 ml hnojiva ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 13:59 Žena Imii [45]
Já fotím nyní kompaktním ultrazoomem (no moc kompaktní není) Fujifilm FinePix S1000fd a fotí pěkně. Automat má ale na .... děsně přepaluje. Nejlepší je fotit na manuál. ISO 400, závěrka 1/10, clona 4. Nemění barvy, nezkresluje ... paráda. Akorát blesk se mi občas zdá moc "agresivní"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 13:15 Muž jablko [0]
ďakujem sa rozprúdila veľmi pekná debata. Naposledy som fotil požičaním starším foťákom olympus C 5050 . Kedže nebol moc čas nestihol som nejako moc naštudovať všetky možnosti. Ale pri automatickom nastaveni boli celkom slušné fotky pri režime priorita clony prakticky prepálené a pri priorite času asi najlepšie. Aj keď fotením sa zatiaľ pre nedostatok času nestíham zaoberať takže ak píšem nezmysly nech mi je odpustené ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 12:46 Muž PentueR [256]
Štěpán napsal: Tady je asi trochu zmatení pojmů - plná automatika je P

P je automatika z hlediska času a clony, lze stále ovlivňovat ISO a EV. Takže pro laika bych se tohle bál označit za plnou automatiku i když se to tak trochu vykládat dá. Já považuju za plnou automatiku zelený režim, kde si maximálně změním ohnisko a nic víc neovlivním.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 12:44 Muž PentueR [256]
Automatika u některých kompaktů je hnus, který dokáže použít ISO 800 a víc v běžném denním světle. Tam doporučuju prostudovat důkladně manuál (někdy lze omezit horní hranici použitého ISO v automatice) nebo rozhodně použít režim P a ISO natvrdo na 100-200. Málokterý kompakt produkuje slušné fotky i na ISO 400, dvěstě bývá zpravidla hranice použitelnosti.
Jinak může nastat dost zklamání z výsledných fotek. Mluvím z osobní zkušenosti s několika přístroji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 12:42 Štěpán – Re: ezechiel
Tady je asi trochu zmatení pojmů - plná automatika je P, automatika s vybíráním času nebo clony S a A, manuál je M, na který se fotí hlavně v kontrolovaném prostředí (ve studiu) a s manuálně nastavenými blesky nebo v nějakých vyjímečných případech, kdy automatika nedělá co chceme.

Myslím si, že je potřeba, aby člověk od "automatiky pro blbé" (zelený foťáček) přešel k normální automatice P nebo dalším, kdy už člověk vládne foťáku a ne naopak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 12:29 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: Štěpán, Johan
Ono je to relativní. Pro většinu lidí je opravdu lepší, když si zapnou automatiku, případně přednastavené režimy. Je to menší zlo, než aby fotili na manuál. Pro někoho, kdo už nějakou dobu slušně fotí, samozřejmě víceméně nepřipadá v úvahu jiný režim než manuál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 12:13 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: Štěpán
Přednastavené režimy u kompaktů jsou už dost vychytané!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 12:12 Štěpán
filipsi napsal: ... stejne velka vetsina udela nejlip, kdyz pouzije auto program nebo prednastaveny rezim (sport, portret). Ne ne ne! Přednastavené režimy ne! Tam se dějou například v portrétu takové šílenosti jako záměrně snížení ostrosti aby tak nebyly vidět vrásky a záměrně zkreslené barvy aby růžová byla ještě růžovejší než ve zkutečnosti a podobně.

Automatika ano - režim P, ale ne zelený foťáček, protože tam si foťák dělá co chce, nenechá si mluvit do expozice, vyvážení bílé, blejská si kdy chce. Nelze. Možné je to než si člověk přečte manuál nebo se něco o focení dozví. Ale pak už ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 11:51 Muž filipsi [1295] – Re: Štěpán
Obdoba plativa i u expozice, pokuch chceme snimek treba tmavsi, staci pri mireni na svetlejsi cast "zamknout" expozici. Ale to uz nahrazujeme manualy od fotaku ;-) , stejne velka vetsina (vcetne me) udela nejlip, kdyz pouzije auto program nebo prednastaveny rezim (sport, portret).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 11:31 Štěpán
Teď mně napadla asi největší odlišnost zrcadlovek od kompaktů z hlediska ovládání - kompakty používají jiný způsob ostření, takže pokud má člověk zapnutý ten automatický režim, kompakt si vždycky dokáže v dobrém světle najít nejbližší předmět, na který zaostří. Zrcadlovky mají několik pevných ostřících bodů. Pokud člověk nemá to co chce fotit pokryté bodem, zrcadlovka nezaostří na to co chceme. Je nutné používat takovou dost jednoduchou techniku - na předmět který chceme mít ostrý, zamíříme středový ostřící bod, namáčkneme spoušť (zaostří se a zablokuje se zaostření), překomponujeme a domáčkneme. To funguje pokud máme zapnuté jednorázové zaostření (AF-S). Pokud máme ostření kontinuální (AF-C), musí se ostření zablokovat tlačítkem AF-L.

Namáčknout a překomponovat je taková dost základní věc, spousta lidí jí určitě používá, píšu to tady jenom pro jistotu.

Píšu to tady protože Nikon D40, D40X a D60 mají tři ostřící body, nejschopnější středový, a mohlo by se stát, že u většiny fotek by mohlo to co fotíte a chcete mít ostré zkončit uprostřed fotky, což někdy nemusí být nejhezčí.

D80 a D90 už mají 11 bodů, D300 51 (nejlepší pokrytí obrazu ostřícími body ze všech současných i předchozích zrcadlovek, včetně profesionálnícch), takže tam už to není tak potřeba, nicmémě nejschopnější body jsou zase uprostřed.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 11:10 Štěpán
Poznámka k Nikonům - mají tendenci dělat moc světlé - přeexponované fotky, s přepálenými velice jasnými částmi, pro běžné focení se vyplatí mít skoro pořád korekci expozice -2/3 (-0,7) (neplatí to pro focení s bleskem), při focení ve velice jasném slunečním světle, na sněhu a podobně to nemusí být potřeba. Je potřeba to vždycky vyzkoušet, pokud fotíme v nějakých zvláštních světelných podmínkách.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 10:52 Muž filipsi [1295] – Re: jablko
Myslim, ze lepe je navstivit na tohle fotograficke forum. A zatroven si myslim, ze pokud si nekdo koupi jakoukoli digi zrcadlovku, a neni ve fotografovani hodne zbehly, vina fotaku, ze se mu fotky nedari, to nebude.
Jinak i tady plati, cim vice penez, tim lepe, jen to chce rozumne odhadnout, co umim vyuzit, na co mam a co chci. I ta nejlevnejsi zrcadlovka je dnes dobra dost.
(u kompaktu jsou rozdily daleko vetsi, navic tam daleko mene plati vyssi cena = lepsi fotky)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 10:40 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: jablko
Sid nakonec koupil NIKON D40x, (D40x- 10 MPix, D40 - 6 MPix), a to za 8004,- vč. DPH v jednom olomouckém VO s výpočetní technikou. :-)
Spokojený je moc. :)
Jak to fotí je možno vidět v prezentaci jeho akviška nebo třeba Romišova akviška.
Jako každý fotoaparát i tento fotí úměrně schopnostem majitele. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2009 10:13 Muž jablko [0] – D40 s AF-S DX 18-55
Chcel byo som sa opýtať na nové skúsenosti s týmto fotoaparátom. Kúpil si ho niekto napr. sid sa na to chystal. Cena je na digit. zrkadlovku veľmi dobrá. Kvalita podľa Štepana tiež ale zaujíma ma či ho niekto okrem neho vyskúšal na svojom akváriu. Ďakujem

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2008 17:20 Muž Leitlik [9]
Tak můj první digiťák byl Konica Minolta Z20 a s tím jsem dodnes spokojen. Jen ho maj už v placu synátoři a já ho vyměnil za dig.zrcadlovku Olympus E-500, s kterou se teprve seznamuji. :-) Takže Z20 má u mě známku č.1, je po všech stránkách prostě spolehlivá a originální. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2008 16:48 Štěpán
Ještě poznámku, 6 megapixelů u D40 je málo v porovnání s ostatnmi zrcadlovkami, ale to je dobře! Kdyby to bylo víc, tak by fotky na vysoké ISO vypadaly hůř. Čím víc megapixelů tím víc šumu.

To je takový docela nespravedlivý článek, i ostatní výrobci mají levné zrcadlovky kolem deseti tisíc, nejen nikon...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2008 09:07 Muž Pet [56]
Tady je odkaz na článek srovnávající levmné zrcadlovky. Snad něco napoví.
www.fotoradce.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 20:37 Štěpán
Štěpán napsal: ... objektiv o kterém jsem mluvil ostří na 55mm od asi 13 cm (vzdálenost od okraje objektivu), šířka obrazu je asi 6,5 cm. Říkám, že tohle i na menší rybu stačí. Pokud si někdo myslí něco jiného, nic s tím nenadělám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 20:32 V
Štěpán: Hmm. Tak ten tvůj Nikkor má nejkratší zaostřitelnou vzdálenost 28 cm... To jenom pro přesnost srovnání.

Sid: Tak to by ti mohl být bližší spíš ten Pentax. Já sice s filmem tak dlouho nedělal, ale poprvý jsme spoušť smáčknul na Vilii a "vyučil" jsem se na Praktice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 20:19 Muž Sid [6637] - Rostliny
Štěpán..., V...: Díky vám oběma! :-)
Důležitější je, jestli si koupíš set a konec, nebo jestli to někdy budeš chtít rozšiřovat a hlavně kolik jsi ochotný dát právě za to rozšiřování.
Než přišla digitální éra, 20 let jsem fotil Zenitem TTL. (A sem tam někdy jsem si půjčil služební Kiev :)). Jediným "rozšířením" za ta léta byly mezikroužky a nějaké filtry... :-)
V éře digitální sekám fotky Canonem A700 a čím dál častěji si od synátora půjčuji Panasonic DMC-FZ8... :-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 20:15 Štěpán
V napsal: ...seťák 25 cm... Není seťák jako seťák, vzdálenost u toho Nikkora 18-55mm jsem tady už psal asi dvakrát, potřetí se mi už nějak nechce...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 20:03 V – Re: Štěpán
50 mm a 55 mm je dost malý rozdíl. Horší to je se zaostřitelnou vzdáleností (v mém případě pevná 50 45 cm, seťák 25 cm). Ale i kdyby ta pade měla nejkratší zaostřitelnou vzdálenost třeba i 10 cm, tak to stejně nejde rozumně využít. Přiměřenej odstup je nenahraditelnej. Takže ač jsem jinak spíš zastánce širších objektivů, tak v tomhle případě delší znamená lepší (do určité hranice).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 19:57 V
Sid napsal:Nikdy se nebudu focením živit - je D40 s AF-S DX 18-55 dobrá volba? :-)

Nezáleží na tom, jestli se tím chceš živit, nebo ne. Důležitější je, jestli si koupíš set a konec, nebo jestli to někdy budeš chtít rozšiřovat a hlavně kolik jsi ochotný dát právě za to rozšiřování.

Pokud ti stačí jenom holý set, tak je to dobrá volba. Pokud chceš něco navíc, tak jsou lepší volby. Např. Pentax K-m nebo K200D se stabilizací v těle (=> funguje se všemi objektivy), 100% kompatibilitou s jakýmkoli objektivem s příslušným bajonetem na který kdy narazíš (Nikon si bude rozumět jenom s nejnovějšími a ještě ne se všemi) a taky velmi dobrým hledáčkem (velkým a jasným). Set K-m + 18-55 je těsně nad 10 000.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] 10 11

Zpět na obsah sekce Focení a úprava fotek • Zobrazeno 17605x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8102-hodnotime-fotoaparaty?od=351