Tady nešlo o šneka, ale o hlístici? co vozí na ulitě. Skutečná velikost šneka cca 3mm (podsvětleno zespodu zářivkou) a opět velmi nízká HO/extrémní zvětšení.
jo jo tuto metodu také využívám, nicméně jsem to měl podstatně stížené, páč jsem si tehdá nechal posílat reverse ring z ciziny. Dnes se dá běžně sehnat i u nás. Musím ale říci, že to není jednoduché. Zaostřovací vzdálenost je asi centimetr až asi 10cm podle ohniska (nevím ale přesně, už se mě to vykouřilo. HO je taktéž velmi malá 1mm-5mm myslím. A vidět ostře objekt to chce hoooodně světla, neb na HO 3mm je potřeba nastavit clonu aspoň 20.
Pokud mam pevne danou clonu, kterou nastavim hloubku ostrosti, tak musim honit ISO abych mel trosku srovnatelne casy s EVF
Blázne
Musím souhlasit s DrBolítem co se týká rychlosti ostření a ovládání DSLR. Při obměně techniky letos na jaře jsem prvně koupil Nikon D5000. Po třech dnech jsem ho vrátil, doplatil 30k a koupil D300s. Ne, že by D5000 nestačil v obrazové kvalitě, ale prostě jsem sním nedokázal udělat fotku. Všechno se musí nastavovat v menu jako u EVF a kompaktů a než jsem to našel a nastavil, tak jsem mohl foťák schovat. Na D300s jsou všechny ovládací prvky na těle a brzo se na něm naučíš hrát, jako na piáně
Kolego, foceni se venuji dost dlouho na to abych vedel, co delam! Nebudu se prit kdo z nas zacinal drive. Pokud mam pevne danou clonu, kterou nastavim hloubku ostrosti, tak musim honit ISO abych mel trosku srovnatelne casy s EVF. Mineno za stejnych svetelnych podminek. S clonou si asi hrat nemuzu, kdyz chci mit hloubku ostrosti takovou jakou potrebuji. Promenne mam jen cas a ISO. Je tak? Mozna jsem to nenapsal nejsrozumitelneji, ale take nepisu, ze casem nebo citlivosti nastavuji hloubku ostosti.
No, a to je další plus moderních zrcadlovek. U mé D300s je i ISO1600 v "pohodě" a ISO3200 na dokumentační účely. Když se podíváš na parametry nově uváděné D7000, ta může jít až na ISO25600, tak si myslím, že ISO3200 bude téměř bez šumu. A to je pak sakra rozdíl v potřebě světla.
Já se focením bavím, tak jsem letos zainvestoval do výměny techniky trochu víc (i než jsem chtěl). Vedla mě k tomu zejména touha po lepší kresbě fotek. A tady narážíš na omezení pevných objektivů. Taky fotím makro s externě odpalovaným bleskem/blesky a odraznými deskami, což u nezrcadlovek taky nejde (jednoduše) zrealizovat, ale na výsledných snímcích je to znát. Zatím ale stále zkouším
Pokud chceme dosáhnout ještě detailnějšího pohledu, mohou se investice do vybavení pohybovat samozřejmě daleko výše než 10 000 Kč za automat - viz přiložený detail oka N. heteropoda var. red.
Investice se samozřejmě vyplatí, pokud chceme jít k detailějším fotografiím. Například oko krevetky N. heteropoda var. red - viz přiložená fotografie.
Jak jsem psal - téměř všechny fotky (a to i ty, které přikládám k diskusním příspěvkům) dělám automatem starým přes 5 let určitě ne v té době dražším než 10 tis. Přisvětluji občas nějakou šetřivkou navíc, ale opravdu investice do vybavení u mě s příchodem digitální fotografie skončila. Pokud nepočítám fotky pod mikroskopem apod., ale o těch tu není řeč. Opravdu o penězích investovaných do techniky to není (pokud fotky v mém profilu a na www.krevetky.wbs.cz budeme považovat za kvalitativně dostačující).
Používám foťák určitě starší pěti let, je to automat, firma Cannon, ale nevím co přesně - určitě tehdy nestál více než 10 000. Když to srovnám s Praktikou na film s několika mezikroužky - velký rozdíl. Když srovnávám s ostatními digitály i zrcadlovkami, nevidím tolik rozdílů při stejném osvětlení, stejném objektu atd. Téměř všechny fotky v mém profilu i na stránkách www.krevetky.wbs.cz jsou z tohoto automatu.
Jsem fotograf-amatér, ale tuším, že o použité drahé technice to tolik není. největší skok jsem zaznamenal, když jsem přestal fotit na film a začal fotit na digitál. Daleko důležitější (u těchto akvaristických makro snímků), než vybavení je množství dopadajícího světla na objekt, vzádlenost objektu, čilost objektu atd.
ještě foto s použítím telemakra. První foto je normálně v režimu P a foceno asi ze 4 metrů. Druhá foto je s použítím makra a zoomu asi 12x
Foceno na makro, EVF Panasonic FZ38, mám ho pár dní, tak se s ním teprve učím, ale oproti kompaktu je to strašně veliký rozdílZpět na obsah sekce Focení a úprava fotek • Zobrazeno 17609x