Čo sa týka stabilizácie - niektoré systémy majú stabilizáciu v tele, potom funguje hoci aj na staré manuálne objektívy. Aj kvôli tomu mám primárne Olympus.
K tej Nokii - odkazovaná "recenzia" na Youtube je vskutku pôsobivá a určite i presvedčivá pre laikov, ale keď sa na to pozriem kriticky, tak je to desne prevedené porovnávanie. Raz sa fotí s bleskom, inokedy bez. No a ako som postrehol, fotí vyslovene na automatike. Uf, no ok, laik možno bude fotiť na automatike, ale načo mu je potom zrkadlovka? V najvýznamnejšom teste v šere zabudol recenzent vypnúť blesk na zrkadlovke. Mňa zaujíma, čo vytiahnem z foťáku ako maximum, teda nastavím si parametre manuálne, odfotím do RAW a vytiahnem si, čo treba. Tamten test je vyslovene robený pre tých čo len stláčajú spúšť.
Pozeral som však tie fotky (
www.flickr.com/…) - neviem, či tie "full size" sú naozaj v plnom rozlíšení, majú 33 Mpx. Keď pozerám 1:1, tak je jasne vidno, že pixely sú tam len pre parádu, nie sú naplno využité, limituje ich objektív. Po downsampling na 5 Mpx je to výborné, to hej, ale potom sa bavíme o foťáku 5 Mpx, čo je pre daný rozmer adekvátne. Áno, ten "zoom" je vymyslený rozumne, vlastne pri plnom "priblížení" sa berie len stredových 5 Mpx, ale potom platí to, čo som uviedol - objektív nedáva také rozlíšenie.
Hlavne som porovnával fotku kníh, tam by malo byť detaily vidno, ale je to spackané: mobil fotil na ISO 100 pri dlhom čase 1/17 s, zrkadlovka pri ISO 800 a čase 1/60 s. To akože čo porovnávame? Keď už, tak pri rovnakom čase. Takto je na fotke z mobilu vidno aj pohybové rozostrenie a výsledok zo zrkadlovky je tiež dosť zlý, nie ostrý - Canon nemám, neviem čo je to za objektív, ale toto sa mi zdá naozaj zlé a nereprezentatívne. Zrejme to bude aj kvôli vysokej hodnote ISO, ale asi ani ten objektív nie je zrovna výhra. Ono väčšinou kitové zoom objektívy neposkytujú dostatočné rozlíšenie. Druhá vec je, že mobil dosť výrazne softvérovo doostruje výslednú fotku pri downsamplingu a zrkadlovka nie, pretože sa očakáva, že si to fotograf podľa seba nastaví pri vyvolávaní RAW.