Olšové šištičky
Kde jsi je sehnal? Máš foto?
3 30.05.2009 19:07 švíco – šišky
Musím se podělit o nejčerstvější zkušenost. Po tom co jsem přidal do mého akvária cca 10ks olšových šištiček , tak jsou moje krevetky caridina japonica daleko čilejší. V hojném počtu vylejzají z úkrytů a rejdí po celém akváriu... dokonce šmejdí i na těch šiškách. Podle mě mají na ně blahodárný vliv
Starší reakce
Tohle akva je fakt boží
rybicky.net/nadrze/3481 , hlavně ten kobereček a listy v něm vypadají skvěle.
Listy se mi taky hodně líbí, zatím mám nejlepší zkušenosti s dubovými. Mám je už od minulého podzima a vždy když je krunýřovci sežerou, doplním nové z bedýnky
Starší listy mi barví míň než ty čerstvě spadané.
Co jsem zatím měřil (jen kapkovými testy), tak pH olšové šišky téměř nemění, ale změkčily mi vodu z 7°dGH na 5-6 dGH. Bohužel zatím nemám testy na uhličitanovou tvrdost a tak jí nemůžu změřit.
V akva mám i neupravené šišky
a negativní vliv na vlastnosti to mít nebude
Převařování jsem používal hlavně u listí, které nechtělo klesnout na dno, tak jsem to použil i u šišek z olše
Já si ted dělám biotop amazonie, jen 70 litrů. 10 šišek jsem dal do litru vroucí vody a voda se okamžitě krásně zabarvila do krásné tmavě hnědé
něco naleju do 70ky a zbytek dám do společného 200L akva, takhle je ta voda mnohem hezčí a zajímavější
Starší reakce
diki moc...pomohlo
johan (09.07.08 14:04:00) sem hodil odkazy, tak to snad z obrazku poznas
Edit: Sakra byl jsem pomalej
co su to vlastne olsove sisky po slovensky???smrekove???
3 16.07.2008 22:21 Otta
Starší reakce
Zatím nemohu posoudit mám je v akvárku teprve 5 dni
0 10.07.2008 08:59 zanek – otazka
no a funguje to??? zmizly řasy množí se ryby??
Toto sem aplikovala i na listy mam je tam ze sistickama a voda je cista...
0 09.07.2008 18:08 alik3 – Re: Marianesca
Marianesco jsem okopíroval tvůj postup ale s listama jen počkám jak se to bude vyvíjet
Já sem je suché utrhla v pátek ze stromu,přelila vřelou vodou a šup do krevetkárka a v pohodě žádná známka obarvení
Hmm no ja je mel suche vysemene, ale pravda, ze me lezeli asi 4mesice na stole.
Ty mé byli už suché, ale rovnou ze stromu, což bude asi tím.
Myslel jsem to spise v nadsazce
, prtze me ani v jednom akvarku nebarvi.
co to bylo za olsi? Ja mam 3 ve 20l a voda je stale stejna
Starší reakce
0 04.07.2008 10:36 lovec a to asi musí být suché že ?
www.krevety.wz.cz/… tady o nich pise
Účinek olšových šišek
Snižují uhličitanovou tvrdost bez silného okyselování vody. Obsahují důležité složky, které zabraňují nežádoucímu růstu řas. Obsahují látky hubící choroboplodné zárodky. Přirozené steroidy zvyšují chuť k rozmnožování ryb a krevet.
6 olšových šišek nebo 4 - 5 listů na 150 l vody je dostačující na 1 - 2 měsíce. Také listům ořešáku královského jsou připisovány podobné účinky, nicméně v menším měřítku.
Kromě výše uvedeného jsou obecně doporučovány listy: javoru, jabloně, břízy, hrušně, buku, dubu, olše, jedlého kaštanu, habru, lískového ořechu, třešně, meruňky, habru, jilmu, vrby a švestky. Ahoj, párkrát jsem někde četla něco o tom, že jsou olšové šištičky dobré jako desinfekce, huminy,...víte o tom někdo něco? Můžu je dát i ke krevetkám, případně kolik(u nich už mám dubové listí)?
Děkuji.
Přidat reakci
1 ...... ...... [15]
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 33150x