Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Olšové šištičky

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 14 Přejít na další stránku   1  
Olšové šištičky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2009 17:58 Vocko88 – Re: petulevrtule
já myslel, že obarvení vody(samozřejmě v menší míře) je žádoucí...Šlo mi jen o to, že jsem si tu přečetl, že se nemají šišky sbírat ze země, tak jsem se bál, co by mě(resp. krevetky) mohlo potkat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2009 17:55 petulevrtule – Re: Vocko88
Já je teda několikrát převařuju - nejde ani tak o bakterie, ale o to, že ty šišky barví strašně vodu do žluta - hněda...tím převařením se to hodně eliminuje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.09.2009 16:51 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: Vocko88
stačí, když to jen oplachneš v teplé vodě.....

co žije na suchu, ve vodě těžko přežije.....

v přírodě taky nikdo nic nepřevařuje ;-)

Já to tak dělám a nikdy žádný problém nebyl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2009 15:57 Vocko88
ahoj, dnes jsem nasbíral olšové šišky, ale bohužel jsem našel jen pod stromem-co doporučujete? Převařit či je do krevetárka nedávat-to bych pak musel čekat ještě nějaký čas až budou na stromech suché. Vroucí voda by mohla vyřešit problém s natažením něčeho do akva, ne?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2009 18:37 Muž FranzFritz [207] - Tetry – Chrostíci a olšové šištičky
Fotka k příspěvku Olšové šištičky jsou asi výživné. Dnes jsem v potoce vyfotil, jak si na olšových šištičkách pochutnávají chrostíci :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2009 13:56 Muž denkz0ne [1] - Živorodky
so mojho akva hazem sisky skor na okrasu, skraslenie prostredia, spolu so suchymi listami:) vodu farbia minimalne, ak ich necham vyluhovat chvilku vo vriacej vode.. krevetky z nich zbieraju potravu, ale zeby sa nimi zivili, som si zatial nevsimol :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2009 11:56 Muž deathfoe [58]
Já jsem tak před týdnem dal do svého 128 litrové akvária asi 18 olšových šišek, utrhl jsem je ze stromu, ale byli už suché, přelil jsem je vařící vodou, dost pustili barvu, pak jsem je hodil do akvária a vodu mi tam moc neobarvili a ryby vypadají pořád stejně spokojeně, takže jestli to má nebo nemá vliv, to zatím nemůžu posoudit :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.06.2009 11:22 Muž FranzFritz [207] - Tetry – Neritina zebra versus olšové šištičky
Fotka k příspěvku Někde jsem četl, že neritina zebra se živí především řasami. Ač mám akvárko plné řas všech možných druhů, neritina zebra se většinou zdržuje jen kolem olšových šištiček a asi se jimi živí. Upozorňuji, že šištičky jsou čerstvé a žádné řasy na nich nemohou být. Přikládám fotku, na které jde vidět, že přes šištičky pouze nepřelézá.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2009 10:31 Muž FranzFritz [207] - Tetry
Olšových šištiček si v akváriu všímají pouze šneci, ampulárie a především neritina zebra. Sem tam je přijde ochutnat také otocinclus. Krevety ani náhodou, vůbec si jich nevšímají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2009 09:48 marwingarden – olšové šištičky
Díky za odpověď. Ale dám asi je tam stejně dám, když to s ráčkama nic nedělá tak rybičkám to prospěje. A tím pádem i ráčkům potlesk.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2009 08:26 Muž Chem [837] – Re: marwingarden
Mám ráčky v nádrži s olšovými šišticemi a nečiní jim to problémy. Stejně tak je mám bez nich a také se jim daří dobře. Občas ráčci přehrabují staré zetlelé listí v nádrži, ale dělat něco se šišticemi jsem je neviděl. Řekl bych, že ráčky nechávají šištice chladnými.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2009 07:58 gargamis – Re: marwingarden
s šištičkami ne ale děda vždycky dával duboví listí a jak se ráčkům dařilo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 23:50 marwingarden – olšové šištičky
Nemáte někdo zkušenosti "olšové šišky atd." a ráčci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 22:34 Muž Sakul [13] - Cichlidy – Re: FranzFritz
:-D Já myslel Ph ne tvrdost hmm No to uš je jedno oskoušim a otestuju...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 20:12 Muž FranzFritz [207] - Tetry – Re: Sakul
S tvrdostí vody si těžkou hlavu nedělám. U nás máme vodu z Kružberku, z Oderskýh vrchů. Vodá měkká 7,1 °F palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 17:26 Muž Sakul [13] - Cichlidy – Re: FranzFritz
Tak ted uš mi akorád zbívá najít olši :-D . Ještě sem se tě chtěl jak je to s Ph od olšovej šišek, tedy jestli to máš nějak otestováno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 17:04 Muž FranzFritz [207] - Tetry – Re: Sakul
Porovnávat co je lepší, asi nelze. Spíše bych neměl strach je spolu doplňovat nebo kombinovat, samozřejmě, nic se nesmí přehnat :-D
Někde jsem četl, že výluhy z rašeliny a olšových šištiček mají pomáhat likviddovat nebo omezovat růst řas. Delší dobu zkouším oboje a musím podotknout, že ani jedno mi v akvárku nefunguje. Řasy rostou dále.
Rybám a krevetkám to ale svědčí. Ryby se mi třou v akvárku za plného provozu, samozřejmě z toho nic není, neboť osazenstvo akvárka to hravě zkonzumuje. Krevetky by se zase pářit chtěly, ale nemají s kým. Ze všech Chilli red se nakonec vyklubaly samičky. A to byl prodejce přesvědčen, že mi prodává i samce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 16:51 Muž Sakul [13] - Cichlidy – Re: FranzFritz
Coš todle je mi jasný, jde mi o to kdyš bych chtel porovnat co je lepší. Já používám rašelinu. Tak by mě to zajímalo jestli by to šlo třeba kombinovat, že bych dosáhl rozmanitějšího spektra látek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 16:45 Muž FranzFritz [207] - Tetry – Re: Sakul
Rozdíly určitě jsou. Už jenom z principu z jakého prostředí pochází. Olšová šištička je uschlý plod, kdežto rašelina vzniká trouchnivěním rostlinných částí v mokrém anaerobním prostředí. Takže určitě obsahují rozdílné látky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 16:31 Muž Sakul [13] - Cichlidy
Je nějakej zásadní rozdíl mezi šiškami a rašelinou, co se týče složení výluhu?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.06.2009 16:06 Kisssi
a navíc vypadaj hezky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 12:03 Muž jirka.p [60] – Re: FranzFritz
Děkuji za tento příspěvek. Je velice poučný. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   10.06.2009 11:05 Muž FranzFritz [207] - Tetry – Re: jirkap - Olšové šištičky
Taky bych se chtěl podělit o své zkušenosti z použitím olšových šištiček. Zajímal mne rozdíl mezi převařenými nebo spařenými šištičkami a nepřevařenými. Tak jsem udělal malý pokus.
Do částí zavařovacích láhví jsem dal šištičky přelité vařící vodou. Do druhé části láhví jsem vložil šištičky syrové. Převařené šištičky začaly barvit vodu v láhvích velice rychle, ale ani po týdnu nezabarvily vodu tak, jako šištičky nepřelité vařící vodou. Kdybych udělal pomyslnou stupnici barevnosti hnědé, přelité by nedosáhly ani poloviny toho, co syrové šištičky.
Možná, že se šištičky chovají podobně jako čaj. Hned po zalití vařící vodou se uvolňuje pouze část alkaloidů, zbytek se uvolňuje postupně. Voda při přelití šištiček vařící vodou je totiž velice zabarvená a hustá a skončí v kanalizaci. Možná by bylo opravdu lepší olšové šištičky vyvařit a tento výluh teprve aplikovat do akvária. Byla by jistota likvidace infekcí, parazitů i plísní. Také se asi vyluhuje do vody daleko více látek než do chladné vody v akváriu. Šištičky se vyluhují v akvárku asi během jednoho až dvou dnů. Takže při příští výměně vody se musí do akvárka přidat vždy nové šištičky.
Myslím si, že úmrtí tvých rybek nesouvisí s přidáním šištiček. Je to souhra náhod. Také jsem do akvárka přidával šištičky nepřevařené a vše je v pořádku.
Při sběru olšových šištiček by se měly ale dodržet určité zásady. Šištičky trhat jen ze stromu. Zásadně nesbírat spadlé na zem, z hlíny, trávy. Po přinesení domů rozložit na suché místo, nejlépe na přímé slunko. I když šištičky jsou teď na stromě už suché, je slunce velice efektivní čistič. Sami uvidíte jak najednou šištičky ožijí a kolik z nich bude zdrhat drobného hmyzu.
Samozřejmě, záleží na každém, jakou metodu zvolí. Zda šištičky sušit na slunci nebo horkyým vzduchem a přidávat šištičky přímo do akvárka nebo udělat z šištiček výluh a teprve ten lít do akvária.
Asi nejméně vhodná metoda mi připadá dávat do akvárka převařené šištičky, které jsou zbavené velké části látek. Nepomůže ani přidání většího množství šištiček do akvárka. Pochybuji, že v takto upravených šištičkách bude celé spektrum látek, které šištičky normálně obsahují.
Hlavně mne, prosím, nekamenujte za přidání mých názorů na fórum :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.06.2009 10:33 1carlosko – sisticky
pridam aj ja svoju skusenost so siskami. nazbieral som ich suche zo zeme, doma som ich prelial vriacou vodou a nechal v nej tak 20 sekund, voda sa zafarbila, tak som ich vybral a supol pekne do akvarka (52l) vecer. voda sa velmi slabulinko zafarbila do hnedasta. hodil som tam asi 7 sisticiek. rybky veselo plavaju, nie je problem. sisky su tam asi tyzden. ano

ja by som do akva inak nic prevarene alebo inak vydezinfikovane ani nehadzal no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.06.2009 09:52 Muž jirka.p [60]
petrys napsala: a není lepší dát do akva pár suchej šištiček než je převařovat? v akva vypadají zajímavě, nevím jestli převaření nemá nějaké negativní vlivy na vlastnosti šištiček hmm

DonJuanKarlos napsal: V akva mám i neupravené šišky palec a negativní vliv na vlastnosti to mít nebude :-)
Převařování jsem používal hlavně u listí, které nechtělo klesnout na dno, tak jsem to použil i u šišek z olše :)


Jen se chci podělit o zkušenost. Dal jsem ráno do akva nepřevařené - neupravené šištice a večer byly mrtvé dvě rybky. Dnes ráno má jedna neonka nějakého parazita. Betta leží položená na hladině.
Tím nechci odradit od olšových šištic (jsou prospěšné), ale spíše je doporučuji přelít vařící vodou a ještě lepší bude z nich udělat výluh.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 20:37 Muž filipsi [1295] – Re: Johan
Mnam, spenatek z mladych kopriv :-P Skoda, ze jsem tvor liny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 20:19 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: Johan
Ja sa len pytam :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 20:17 Muž Johan [4945] - Rostliny
Když kopřivy chutnají lidem, proč by nechutnaly rybám. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 20:17 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: prisavnik
Otiky, pokud ti to budu baštit tak jo. Mě třeba to sjedou jak nic Ancitrusi sp.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 20:09 Muž mnammnam [23] – Re: prisavnik
podla mna kludne ja ich mam tiez a smlsknu si
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 20:02 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: Semtex
Mozem nou krmit aj otíkov?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 19:55 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: mnammnam
zřejmě obsahuje mimo nějakých užitečných látek i něco minerálů a snad i vytamíny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 19:51 Muž mnammnam [23] – Re: Semtex
no tak to ze sa pouziva ako leciva uz vim a taki ji nekdy jimm chutna skoro jak spenat ;-) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.06.2009 19:44 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: prisavnik
Stonka? Ne, listy, ty mladé, ty jim jdou moc dobře.
A proč jim chutí? No myslím že cs.wikipedia.org/… tu je odpověď...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 19:40 Muž mnammnam [23] – Re: prisavnik
to netusim ale ale vecsine zvirat chuti aj suchozemskym aj vodnym rybkam rakom tak preco nie krevetkam a este sa opravym stonka je pravdaze s listkama ne hola stonka palec X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 19:34 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: mnammnam
Preco je pre krevetky vhodna stonka zo zihlavy? :-) A preco prave zo zihlavy? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 19:30 Muž mnammnam [23] – Re: švíco
tak toho som si vsimol aj ja ja davam do akva sisticky uz od pocatku a krevetky prosperuji mne hlavne krystal red a pridavam 2 x do mesiaca aj stonku sparenej zihlavy a znej se ani nepohnou kym neni ponej
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.06.2009 18:50 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: FranzFritz
JJ, Jelša :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 18:48 Muž FranzFritz [207] - Tetry – Re: prisavnik
Tak informaci o tom, jak dlouho šištičky vydrží asi nikde nedostaneš. Snad jedině zkoušet. Uvidím, když po výměně vody ustoupí hnědé zabarvení, vyměním šištičky. Včera jsem jich nasbíral slušnou zásobu :-D
Jinak pro Slováky: slovensky se olše jmenuje jelša :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 18:41 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: marsz
Napodobne ;-) Aj ja si ich idem nazbierat.
Este raz sa pytam, ci niekto neviete ako dlho vydrzia. Ako casto ich treba menit a tak :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 18:28 marsz
O víkendu si jich budu muset nasbírat igelitku do zásoby. V akvárku jsou praktičtější než listí, které mi rozpadlé furt ucpává odkalovadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 17:44 bendy – Re: kiwik22
kdepak, ani nahodou, olše je prostě olše a co si pamatuju, tak se to u vas rekne vice mene stejne, ale mozna mi ta holka kecala ... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 14:56 Muž filipsi [1295] – Re: prisavnik
Koren, drevo, raselina, sisky, listi ... v ruzne mire.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 14:18 Muž prisavnik [51] - Rostliny
Huminove latky vypusta koren, ak sa nemylim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 13:04 Muž bugei [6] - Cichlidy – Re: FranzFritz
mal si na mysli huminy alebo triesloviny resp. taniny...je v tom rozdiel ak sa nemylim ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 11:51 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: FranzFritz
tak to máš štěstí, ja dlouho hledal oše, a kyž jsem je nedávno našel, tak šišky už nikde žádný. Asi je nějaký akvaristi vyzbírali předemnou :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2009 11:47 Muž FranzFritz [207] - Tetry
Díky tomuto fóru jsem vyzkoušel olšové šištičky. Včera jsem je natrhal, přelil vařící vodou kvůli dezinfekci a hodil do akvárka. Do rána nádherně čajová voda. Přesně stejná jako po přípravku Algumin pro likvidaci řas a úpravu vody. Taky přírodní humidní látky. Asi ušetřím za nákup drahých přípravků do akvária, stejně po něm řasy nezmizely :-D

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 18:34 Muž prisavnik [51] - Rostliny
Ako dlho vydrzia sisticky v AQ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 14:03 jurek – Re: agent007
Fotka k příspěvku A nebo toto ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 09:11 švíco – Re: agent007
Foto už za mě vyřešil Mrakoplash... Najdeš je na olši. Ty rostou nejčastěji ve vlhku, tedy podél břehů potaka nebo ribníků. Nech je chvilku převařit, dost obarví vodu v hrnci a pak je můžeš dát do akvária. Pěkně klesnou na dno a ještě maličko zabarví vodu do čajového nádechu, ale fakt jen lehce ahoj Ještě nějaký fotky jak to vypadá v nádrži mám v prezentaci Heliport

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [14] 15

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 33131x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7519-olsove-sisticky?od=651