Olšové šištičky
Zdravím a chci se zeptat, včera jsem po obvyklé výměně vody přidala do akvária asi 20 olšových šištiček (ty jsem před tím nechala projít varem a dala tam i trochu nálevu - asi 1 dcl, na hladině se začal dělat povlak jako škraloup z černého čaje, tak jsem tam víc nálevu už nedávala). A do rána mi umřely dvě neonky. Ostatní neonky, krevety i šneci se zdají být v pohodě. Hodnoty vody z rána (NO2, NO3 a amoniak jsou v pořádku, ostatní jsem neměřila), pro jistotu jsem vyměnila třetinu vody a vyndala šišky. Nedala jsem tam náhodou místo olšových šištiček něco jiného?
Starší reakce
Tak už jsem našla dobré místo, olší je tam spousta a šištiček ještě víc.
Díky.
Starší reakce
Nezbude než jít na procházku a najít si vlastní stromy ty co vám ukážou už budou otrhané. Já to také tak dělám.
ceskycichlidklub.eu/…
Děkuji, tohle jsem už tady četla. Myslela jsem nejaký konkrétní typ. Ale i tak díky.
Ahoj, je tu nějaký ústečák, který by mi poradil, kde tady rostou? (Ústí nad Labem)
Díky.
Starší reakce
No a v tomto případě je to pozitivní hnití. Právě proto, že začnou ty listy hnít, spíš by bylo lépe říkat, rozkládat se, začnou se jima krevetky cpát.
no jo..příště budu chytřejší..já jsem nechtěl,aby mi to tam hnilo,všichni dávají pozor,aby tam zbytečně nezůstalo krmení a nehnilo a nekazilo vodu..
Já u sebe taky nepozoruju nějáký zvýšený zájem ani o šišky ani o listy, ale za nějakou dobu zjistíš že listy jsou najednou nějake děravé
a že je krevetky postupně likvidují
Vůl nejsi, jenom jsi si o tom nic nepřečetl, protože jenom v tomto vlákně se o tom píše několikrát.
Nejlepší jsou vlastní zkušenosti, ty Ti nikdo nevezme.
no to jsem teda vůl...
tak příště to tam nechám..ale nepozoroval jsem nějakej zvýšenej zájem o šišky..ani o list kopřivy..asi mají dost řas..ničim jiným nepřikrmuju zatím
Klidně je tam vrať, krevetky si šmáknou.
Edit: No neříkal jsem to.
U krevetek celkem škoda, pro ně chuťovka. Jinak je to stejně neškodný a když to něco nesežere, tak to zmizí
jinak teda ..šisky sice padly ke dnu,ale byla na nich plíseň..takový bílý povlak..radši jsem to ihned vyndal
Šištičky dávám do vody nespařené, ony za pár hodin klesnou. Listí dávám tak, že si dám do kýblu vodu, kterou budu při měnění dávat do akvárka, a do ní dám listy. Ony za den až tři taky klesnou. Pak je při výměně vody dám do akvária tak, jak se mi líbí, a vodu, v níž se máčely, tam přidám normálně jako při výměně. Ani šišky, ani listy nevařím ani nespařuju. Když jsem dřív listy spařoval, tak si jich krevetky pár dní nevšímaly, na nespařené se vrhnou hned.
Tak to já zbírám šišky i se semeny a hnědé - resp. si s tím hlavu nelámu.
jsou černé jak bota..byl jsem pro ně celkem daleko od lidí a továren v jedné chráněné lokalitě.Mělo by být vše ok..
jinak všem díky za postřehy
Olšové šištice musí být hlavně vysemeněny. A musí mít černou barvu.Já je tedy zásadně nepřevařuji,jelikož by pak jejich instalace ve vodě neměla žádný smysl!!!Na dno klesnou během dvou hodin.S listím totéž,jen to trvá dva tři dny než klesnou na dno.Vše sbírám mimo civilizaci,aby nebyly infikovány spadem s fabrik,atd.Takže tak.
tak je skus nejen přelít ale povařit..
ale jinak určo stačí počkat
Nech je v té vodě než vystydne a nebuď hrrrr
oni spadnou neboj.
"Vydrž do zimy, spadnou!"
spařeno (přelito vařící vodou) a stejně plavou..stejně tak mi tam již druhý den plavou dubové listy
Já je vždy spařím a nikdy se mi nestalo že by plavaly
spařit, nebo počkat, až padnou?
Starší reakce
dub, buk - spíše suché, vrba spíše čerstvé ...
použil jsem párkráz dub, jinak varba je dobrá, protože obsahuje stejnou kyselinu jako acylpyrin a do jisté míry dezinfikuje prostředí přirozeným způsobem ...
ty listy-mají být suché nebo čerstvé? asi suché co?
0 29.12.2011 13:13 - Je lepšie používať lístie stromov tvrdého dreva.Dlhšie vydržia,nerozkladajú sa tak rýchlo.
botanika.wendys.cz/…
Olše najdete všude, kde je trochu vlkho - kolem potokům řek, rybníků. Plodí už mladé stromy, takže šištiček je všude habaděj!
Čerstvé šišky z jehličnatých stromů bych nedával, ale ze starých šišek bych strach něměl (zčernalé šišky, které nějaký ten rok ležely ve vlhkém prostředí - v listí, v rašeliništi....
Běžně používám olšové šištičky - z olše lepkavé (A. glutinosa), stejné budou další olše, ale jsou trochu vzácnější (aspoň u nás).
Myslím, že není problém s jakýmkoliv listím z listnáčů.
Používám duby (letní, zimní, červený aj.), habr, buk, jabloň, javor, teď jsem zkusil i semena z javoru mléče ("nosy") a listí z vrby (vrba bílá).
Dle mých zkušeností velmi esteticky dub (menší lístky)- mají efektní žluto-hnědou barvu a pěkný tvar laloků, navíc list dlouho vydrží.
Buk má skvělou zářivě žluto-hnědou barvu.
Vrby mají listy zase temně hnědé až černé, ale zase mají úzký protáhlý list.
Takže když se zkombinují různé tvary a navíc barvy, je to fakt krása.
Upřednostňuju spíše víc menších listů.
Všechny ryby dna si v nich vyloženě lebedí a vypadá to pěkně přirozeně.
Vše co dávám do akva lehce převařím v horké vodě (zničení choroboplodných zárodků). Často taky udělám hnědý vývar, který přidám do akvária - celé pak dostane krásný hnědo-žlutý tón. Dávám všeho přiměřeně, zkoušel jsem víc i míň, zálěží, co se vám líbí, myslím, že se to nedá předávkovat.
je jedno jaký druh použiji..? byla zde popsaná alcana mohu použít gluinosa (lepkavá???)
Zkusil bych i listí z dubu, to je taky dobrý.
dali by jse použít i jiné šišky? modřín, orovice
...
chápu dobře že se ty šišky můžou dát i do rybího akav, kde není ani jedna kreveta? Jo stejně je nemám kde sehnat u nás jsem žádnou olši neviděl. zkusil bych to listí z buku....
Podívej se na tenhle odkaz je tam někde napsaný počet do 150 litrovýho akvária, jestli se dobře pamatuji, ale myslím si, že už to tady v tom vláknu někdo jistě dával, chce to více hledat.
www.krevety.wz.cz/… 0 28.12.2011 20:19 aoelcz alnus glutinosa je na každém rohu
kolik dáváte na 40 l, 60l?
Starší reakce
0 15.12.2011 20:49 - Nemusíš to pratať,veď to po čase zjedia úplne.
pekne cisla
skoda ze nemam digi pH meter...lebo ja davam pol pohara sisiek a takto "zavarene" to mam hadam aj 2 mesiace
15 15.12.2011 15:17 bali [364] - Raci, krabi, krevetky Starší reakce
Starší reakce
0 05.06.2011 15:08 halenar1984 – sisky
ahojte merali ste po pridani sisiek aj vodivost ci sa vam nezmenila ja som hodil do mojej demivody do zavaraninoveho pohara 6 sisiek ph mi krasne islo dole na 6 ale vodivost sa mi necakane dvihla nameral som 180 mikrosimens nemam este odmerane KH ale urcite bude minimalne da sa takato vodicka pouzit do akva ? nebude mi blbnut to ph ? nerad by som nieco pokazil dik
Starší reakce
Ahaaaa, díky. Něco mi to říká. Kde já ji jenom viděla...
Tak se zítra pudu projít s psinama kolem řeky a uvidíme.
3 18.02.2011 22:50 j0hny [86] Nejsou - modřín.
V lese bych jí nehledal, zkuste kolem nějakého potoku či řeky.
Ahojky, tohle asi nejsou olšové šištičky, že?
Ať hledám, jak hledám,koukala jsem po lese a buď tu nemáme Olši nebo ji spíše asi nepoznám
Starší reakce
chcem upozornit na jeden "pripravok" -a urcite je ich viac
ToruMin
www.shopakva.sk/…
pripravok obsahuje velke mnozstvo fosfatu...-to "zabudol" vyrobca uviest
-a to aj v doporucenej davke...
vcera som "varil" a dnes meral vyluh z jelsovych sisiek -ziadny fosfat namerany nebol...
toto je dalsi dvovod preco nekupovat podobne,drahe,a este k tomu problemove "vodicky" a radsej si to uvarit sam
Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 15
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 33150x