Olšové šištičky
Nechávam je do rozpadnuti...nevybirám je
Jak dlouho by měly šištičky v akváriu být?
Starší reakce
Klidně tam jednu dej,krevetky budou mít radost...
Mělo by cenu dávat do mého krevetkária nějaké šištičky? Domnívám se, že ne, ale na druhou stranu by to mohlo krevetkám udělat radost. Děkuji za odpovědi
Starší reakce
pokud máš KH 9, tak to s pH skoro nehne
no lehce zbarví,ale někdo si dělá jen vyluh,který tam potom nalije,třeba u krevet ji tam nechám,voni ji celou zlikvidují...Tak dej třeba jen 2-3 kusy...
To je tak silné? Čo ti to robí s vodou?
na 10 litrů se dává jedna,já do svýho dávám 3 mám 58 litrů...
Ahoj! Dnes sa mi podarilo nazbierať plný sáčok šištičiek, a neviem kolko ich asi dat na 1l vody ked mam kh 9 aby trochu zmenili ph. Chcem vytvorit prijemne prostredie pre tetry ohnive. Dakujem
Starší reakce
Doporučuji nechat doschnout a vyklepat semínka mě třeba v akváriu dost otravují. Vařit netřeba.
Jen bych je oplachla pod tekouci vodou,a vhodila do akvaria...
No, to nevím jak jsi hledal, když tady o tom je plné vlákno. O sběru, vyváření/ nevyváření je tu popsáno snad všechno.
Vyvářej v případě, že si chceš dělat výluh... Jestli si nechceš dělat výluh, tak nic nevyvářej.
Normálně ty šišky hoď do akvárka.
0 01.03.2019 12:27 PatasF11 Dobrý den,mám dotaz. Pokud si najdu olšové šišky v přírodě, jaký postup musím dodržet, aby šišky mohli jít do akvária? (Musí se nějak vyvařit?) Děkuji, nikde jsem se nedočetl.
Starší reakce
Už druhý den mám naložených 50 olšových šišek v 1,5 litru vody a pH je pořád na sedmi. (vstupní vodu mám 7,6; měřím kapkovým testem JBL)
Je vůbec možné se dostat níž? Víc šišek? Delší doba? Dát to do vody z RO?
Nebo ty šišky prostě víc pH nesníží?
Přidat ještě listy mandlovníku?
Má někdo zkušenost a poradí, ať tu zbytečně neohledávám slepou uličku lidského poznání?
V sobotu bylo hezky, tak jsem na procházce natrhal nějaké šištičky. I když jsou dost otevřené, tak je většina stále plná semínek. Je až neuvěřitelné, kolik semínek může být v jedné jediné šištičce! Snažil jsem se je z nich vymlátit a byla z toho takováhle hromada.
Starší reakce
Tak někomu to v akvariu dělá hlavně dekoraci
zas když odsáváš dno a nasaješ šišky do trubky, tak ti aspoň nezajedou do hadice a vytáhneš je za to
a vypadá to přírodněji
Ty klacky tam být nemusí. Stačí jen šištičky. Lépe se pak skladují, ale určitě nevadí.
1 29.12.2018 18:00 HPetr – Vhodný čas
Teď je vhodný čas na sběr olšových šištiček. Listí je pryč, jsou zralé a ještě nejsou vylouhované deštěm a sněhem. Pokud jsou zavřené, dají se na plech na topení (ústřední, ne kamna
) a usuší. Tím se i otevřou a vypadají semena. Zbytek s nevypadanými dát do igelitového pytlíku a protřepat. semena se usadí dole. Jinak ze zbylého semena olše v akváriu určitě nevyroste. Toho byste si všimli
Starší reakce
0 28.11.2018 15:14 Maq Zde pod jeden mikrosiemens (mohu potvrdit z osobní zkušenosti):
www.funchem.cz/… Běžně prodávaná "destilovaná voda" je jen demineralizovaná:
www.petrol.cz/… Super nápad... nevim jak to budu dělat v létě... asi v mrazáku
Jinak měď vadí krunyrovcum a plno dalším rybám no, já jen, jestli je ta destilka čistá a nebo je to jak píšeš nějaká přímo určená do auta takže jsou tam jiný parametry no..
Ano to je pravda. Nedávno jsem měřil několik běžně prodávaných "destilek" (specifikace - pro technické použití) a měly vodivost mezi 35-50 uS/cm. Což je na skutečnou destilku docela dost.
Jediná skutečná destilka byla ta z prodejny laboratorních potřeb, ale také patřičně drahá. Ale tu používám jen v malém na testy/kalibraci, takže to tak "nebolí".
Hele někde jsem četl, že už to dávno není destilka, ale voda z průmyslových velkých RO. Ty staré destilační přístroje prý byly měděné a voda údajně pro akvaristiku nevhodná. Ale nemám to nijak podložené. Leč v tomhle počasí stačí vyhodit ven kýbl vody a až třetina zmrzne odebrat ten led a rozpustit. Bude výrazně měkčí a měla by na ten účel naprosto stačit. Jak to mrzne, tak se ten zbytek zahušťuje a ten led po rozpuštění dá docela měkkou vodu.
A co klasická destilka z benzinky? Je to vhodný na louh?
Za 48 hodin máš dobrý výluh. Strašlivost se dá vyrobit o pár dní dýl se vzduchováním, ale bez něj se to většinou dost rychle potáhne a začne v tom něco růst. Lepší je opakovaně slejvat a louhovat novou RO/demi vodou, určitě třeba 3x se to dá opakovat. Ve vodě s malou nebo žádnou alkalitou to chce dost opatrně, ten výluh je opravdu hoooodně kyselej.
Dva tejdny se to dělává... Ja bych to hodil do akva..
uz nemam........ pul hodiny telocviku ( ktereho stejne neni nikdy dost ) a je to....
jinak louhuji v externim filtru max tyden... myslim ze tim nic nezkazim
jasný na louh je to v pohodě, ale házet je celý do akva je nic moc
když jde nasbírat i ty bez semínek...
taky jsem včera okukoval olši plnou šišek... někdy na ne zajdu ale zatím mám v tašce pořád dost..
Ja som semienka nikdy neriešil.Šištice luhujem aj s nimi.
máš to plný semínek
Dnes jsem udělal 30 minutovou zastávku u olší a natrhal jsem si solidni zásobu (kybl) šišek a zadara...
Čeho jsem si ale všiml stromy byly znaceny viz foto. Nevíte oč muze jit?
Starší reakce
Tak tvrdí se že je to nejlepší na přelomu roku. Jestli se ti to chce číst (je to opravdu dlouhé) tak tady je toho opravdu hodně. Jen se asi musíš zaregistrovat, kdysi jsem to přelouskal.
ceskycichlidklub.eu/… sice letos budu sbírat poprvé, ale co jsem se dočetl, tak po tom, co projdou mrazem... hodně lidí sbírá leden/únor. Ale nechám si taky poradit od zaběhlých "sběračů"
0 05.11.2018 18:43 Andaska – Sběr
Ahoj, kdy je tedy nejlepsi sbirat olsove sisticky?
1-2 dni vyluhujem,potom precedím....
Tak všichni nelouhují ale dávají je přímo do akvária.
Taniny a huminy jsou organické látky, které mikrobi tak snadno nerozloží. Proto mohou ve vodě působit pozitivně, v přiměřených dávkách.
Semena jsou pro mikroby vyloženou pochoutkou, takže sviní vodu.
0 04.11.2018 19:19 - Nevidím problém luhovať i semená.
Klidně si s nimi třískej budou ti z toho padat hodně dlouho. Taky jsem si myslel že když je dám na topení tak se semínek zbavím. Raši si ale počkám až to za mě udělá příroda.
Jsou ještě plné semen to nemá cenu sbírat.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 15
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 33150x