Olšové šištičky
No, ale i olše může růst v lese... pokud je ten les okolo potoka či řeky
tak to jo,já se mylně domníval,že je stále řeč o olšových šiškách
To je pravda, ale Beilis psala o listech, tak předpokládám, že byla na listy dubu a buku či břízy... vidíš, břízu jsem ještě nezkoušel a taky ji hodně doporučují... a musím taky zajít na dubové listí a kouknout, jak to u souseda vypadá s bukovým... je nejvyšší čas to sklidit, za chvíli je jaro.. a možá by to chtělo už i ty olšové šištičky zase doplnit
v lese?A jsou určitě z Olše?Ta roste většinou podél vodních ploch
Tak třeba jim trovna ty listy nechutnaly, dám jim tam jiné, dneska jsem nasbírala přímo v lese.
No, u mne je to tak, že když tam dám nepřevařený list, tak se na něj vrhnou hned, jakmile klesne ke dnu... a šmejdí na něm každý den, až ho těmi kartáčky zcela ohoblují...
Tak já dávám do akvárek jak listy - mandlovníkové, dubové, bukové, tak olšové šištičky. Protože mám krevetky, tak mne nikdy nenapadlo ničit je převařováním, jednou hned - na začátku - jsem udělal pokus přelít dubové listy horkou vodou, od té doby to nikdy nedělám. Normálně dám listy či šištičky do akvárka a až se nasáknou a klesnou na dno, tak je jen upravím tak, aby se mi v akva i líbily a aby byly co nejblíž čelního skla, abych viděl, jak na nich hodují krevetky.
Ze dvou šištic se toho moc neobarví. Skus jich tam dát více a uvidíš. Sbírat se musí až když jsou tmavě hnědé a pokud možno bez semínek.
Zbarvení je lepší z olšových listů.
taky mi to vodu nikdy nezabarvilo..ale kvůli tomu jsem je tam stejně nedával
každopádně v novém akva šištičky nemám a myslím,že se nic neděje
No taky jsem si myslela že budou nadšené nebo že aspoň projeví zájem, ale oni ty šištičky absolutně ignorovaly....a nechala jsem je v akvárku minimálně týden. Zabarvení vody absolutně žádné!
zkus čekat víc,než 30 minut
Já měl na šištičkách furt nějakou krevetku.Oždibovaly z toho různý organismy celkem hodně
Ano zapomněl jsem - většinou ty staré šištičky odsaju odkalovacím zvonem při běžné údržbě a výměně vody (protože změknou, zmenší se, částečně je ohlodají ancistrusi). Ty pěkné-pevné tam nechávám. Je to i pěkná dekorace, stejně jako listy.
Já staré šišky vyndavám, už se začínají rozpadat. Obměnuju je po cca měsíc- měsíc a půl, když se mi zdá, že voda už není tak pěkně "jantarova". Ono záleží i na četnosti a objemu měněné vody.
Já jsem kombinoval mandlovník (teď mi došel) s šištičkama a bylo to ok.
Dával jsem menší hrst šištiček na 200 litrů. Do menšího bych byl opatrnější, chce to vyzkoušet.
Každopádně všechno - jak list mandlovníků, tak šištičky vždy krátce povařím (nechám projít varem v hrnci) nebo aspoň spařím horkou vodou (desinfekce před vložením do akvária).
Už tím krátkým povařením vzniká krásný hnědý odvar, který pěkně zbarvuje vodu do hnědo-žluta, vypadá to dost efektně a věrohodně, jen může dost ztmavit akvárium (a myslím že i průnik světla do akvária), takže člověk stejně skončí u kompromisního řešení = "Přiměřeně!"
Hádat se to nebude, doplňovat ano. Jen když se podíváte trochu níž, tak snad je to tu, najdete tam příznaky otravy, přílišným množstvím šišek...chce to zkoušet. Proto je ten výluh výhodnější, lépe se reguluje množství.
Myslíte ten výluh co se mi udělá tak za týden v té sklince do které dám ty šištičky?Jsem původně myslel že až se nějaká malá větývka s cca 5 šištičkama nasákne tak ji dám do AQ i jako dekoraci .Akorát jsem si nebyl jistý jestli se to nebude nějak hádat s tým listem toho Mandlovníku.
Spíš tam cmrdněte trochu toho výluhu, aby se voda troch víc "ožlutila". Raději méně, přidat můžete vždycky.
Zdravím s vodovodu mi teče 7,2 PH.
Chystám se přidat neonky modrý a 1 pár ramirézek a tak bych pro ně chtěl nějak upravit vodu.Do AQ jsem vložil jeden list SAFE WATER - listy mandlovníku koupeno u Rataje.A dnes odpoledne jsme se byly podívat s mladou v dole u potoka a přinesl jsem si větvičky obsypané Olšovýma šištičkama.Asi dám jeden kousek větvičky i s šištičkama na 3dny do sklinky.A pak je hodím do AQ.Máte někdo zkušenosti v tak malém AQ při kombinaci toho listu s šištičkama?Nerad bych přiotrávil rybičky.
A ještě jedna otázečka píšete tu že tam dáváte šištičky cca na dva měsíce.Potom je vyhazujete nebo je tam necháte a doplníte o další?
Dík všem za info.
Starší reakce
Už som zaregistrovaný,super stránka.dosť zaujímavé čítanie.díky
Ta ano, ale třeba téma o olšových šišticích už ne a to má 24 stránek
tá prvá diskusia ide aj bez prihlásenia
Dávkování jsem si naordinoval dle tohoto příspěvku. Dávám tedy 6 šišek (+/-1) do mé stodvaašedesátky jednou za 6 týdnů. Přímo je vhodím do akvárka, do druhého dne se válí někde po dně.
Mrakoplash napsal: www.krevety.wz.cz/… tady o nich pise
Účinek olšových šišek
Snižují uhličitanovou tvrdost bez silného okyselování vody. Obsahují důležité složky, které zabraňují nežádoucímu růstu řas. Obsahují látky hubící choroboplodné zárodky. Přirozené steroidy zvyšují chuť k rozmnožování ryb a krevet.
6 olšových šišek nebo 4 - 5 listů na 150 l vody je dostačující na 1 - 2 měsíce. Také listům ořešáku královského jsou připisovány podobné účinky, nicméně v menším měřítku.
Kromě výše uvedeného jsou obecně doporučovány listy: javoru, jabloně, břízy, hrušně, buku, dubu, olše, jedlého kaštanu, habru, lískového ořechu, třešně, meruňky, habru, jilmu, vrby a švestky. Díky. Nechám teď ryby vydechnout a to zkusím.
A tu pěnu dodělají saponátem. Proto ta specifická chuť.
Prosím OT.
Nepřevařuju. Dřív jsem je tam házel rovnou bez namáčení, ale vžycky je proud z rampy pověsil do kytek. Teď je máčím než klesnou a do akvárka to vyleju i s výluhem.
A převařuješ je? Nebo jen louhuješ? A pak dát všechno i s tím nálevem? To převaření mi přijde bezpečnější.
Dávat zhruba to co dává Kofein. Raději menší dávku než to přešvihnout.
Já dávám do cca 200l netto 5 až 8 šišek po měsíci. Zatim si osádka nestěžuje. Ale měl jsem jedny šišky, které dělaly hnusný šlem, naštěstí jsem to zjistil před nalitím do nádrže. Do nádrže dávám staré šišky z předešlé sezony. Na stromě ještě drží a jsou opláchlé deštěm.
Edit: Na fotce dávka šišek po propláchnutí.
A kolik je tedy bezpečné množství? Dvě? Mám tam ještě i dubové listí, asi 6 ks, nevím, jestli se pak látky nějak sčítají. A dá se nějak zjistit (myslím v domácích podmínkách), jestli je v těch šiškách něco jedovatého?
Ty šištičky nevyhazujte. Jenom je třeba upravit dávkování. To je jako s nějakým lékem, třeba s Paralenem. V optimálním dávkování Vám pomůže, když ho zkonzumujete naráz pět balení, uškodí Vám.
Děkuji, tohle si budu opravdu pamatovat. Jen doufám že ostatní rybičky a krevety tento nepovedený experiment přežijí.
Ony nemají devastační účinek, ony jsou dokonce prospěšné...jen se to nesmí přehnat...ale to dostanete do oka...
žádný učený z nebe nespadl...
Sbírala jsem je na přehradě, lidí sice jako na Václaváku, ale provoz aut téměř nulový (myslím, že je tam vjezd jen na povolení). A trhala jsem je ze stromu, takže ani počůraný od psů by neměly být. Ale raději je vyhodím a zůstanu u dubového listí, to nemá tak devastační účinek
A děkuji všem za rady.
No jak už jsem psal v úvodu...esi ste je sbírala třeba u dálnice, mohlo by to i být něco jiného, ale to nepředpokládám....
a jinak platí to níže...je třeba to zředit...
Takže shrnuto: měnit nějakou dobu denně vodu a pokud už nic neumře, bylo to z těch šišek. Nebo můžu udělat ještě něco jiného?
Jo, brněnskou vodovodní, mívala jsem pH mezi 7,2 a 7,6 podle papírkového testu JBL 6v1, ale teď jsem neměřila.
20 šišek je podla mňa strašne vela,ja ich dávam síce iba občas ale dám tak 10ks na 540L
Aha, takže kolik se jich má dávat (pokud si tedy ještě troufnu)? Někde jsem četla, že snad 12 šišek na 50 l, dala jsem 20 na 170 l. A nevadí, že některé šišky jsou zavřené a některé otevřené? Z těch otevřených jsem vyklepala semínka (před vařením), v zavřených samozřejmě zůstala.
Hodnoty jsem měřila cca po 8 hodinách od aplikace - NO2 0, amoniak 0, NO3 kolem 20. Ostatní hodnoty jsem neměřila - mám ještě kapkové testy na KH a GH - myslela jsem, že toto šišky neovlivní. Pak jsem vyndala šišky a vyměnila třetinu vody. Ve vodě zůstal mírný zákal. Pomůže teď něčemu denní výměna vody, třeba tak týden?
Těch šišek jsi dala moc, oni sice jsou prospěšné, ale všeho moc škodí
Také se mě povedlo už několikrát přiotrávit ryby když jsem jich dal moc, pomůže jedině výměna vody
Možností je více...sebrat šišky se nedají všude. Leckde po dobu svého vývoje nalapají dovnitř tolik svinstva, že ten výluh může být i jedovatý...Ovšem to by nechcíply jen dvě ryby.
Nepíšete nic o hodnotách vody po aplikaci...tak je změřte a třeba už budete vědět. Mohla se hnout voda a ty dvě ryby to nemusely vydýchat...Možná se mi i na ten váš objem akvária decka a dvacet šišek zdá dost....no je toho více, co je třeba ověřit...
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 15
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 33150x