Ryby mi ožírají rostliny
Lyšej? Lývanec?
To mě neučili...
1 30.06.2008 18:02 Štěpán Všichni si pamatujeme vyjmenovaná slova po L: lýko, lyšej, lývanec atd, ale nejsem si jistej, že je mezi nima taky lykvidátor...
1 30.06.2008 17:59 dado Však sám říkáš, že některé ožrané jsou a některé ne...tak tam snad logicky přidej ty, které ožrané nejsou
1 30.06.2008 17:56 dado obzrali by aj bacopu carolinianu?
1 30.06.2008 17:53 dado tie jemnoliste rastli dobre,ale anciky to neboli,boli to pardalisovia,videl som ich ako obzieraju rastliny,ostatne rastliny niesu obzrate ale jemnoliste ano,ja viem ze mam malo svetla ale rastliny rastu,ake by neobzrali?
1 30.06.2008 17:24 Usine – Re: dado
Máš 50w osvětlení pro 500 litrové akvárium. 0,1w/l tak to nesváděj na ancíky ale na své osvětlení. Máš v akváriu terčovce to znamená i vysokou teplotu. Divím se že ti tam vůbec něco roste mimo cryptošek.
1 30.06.2008 15:50 dado ja ich prikrmujem uhorkov a inou zeleninou,ale ktore rastliny by ste mi poradili?díky
Tak no skus ich prikrmovat
ak budu mat dost rastlinnej zlozky v strave tak s nimi urcite nebudes mat problemy, skus uhorku pripadne zaparenu zihlavu, alebo aj jablko ale od toho sa dost muti voda, pozri si niekde vo fore daku temu ktora sa venuje krmeniu najdes tam toho pozehnane
tak prajem nech sa dari
1 30.06.2008 15:24 dado – Prisavniky likviduju rastliny!
Mam v akva prisavniky a uz mi zlikvidovali vsetky jemnoliste rastliny,akymi rastlinami by som ich mal nahradit,ktore by nezlikvidovali?
Starší reakce
...jistá podoba tam být může, ale poznat to jde...
O.K., můžete to rozpoznávání objasnit kolegovi s nickem Vapel.
1 23.02.2008 21:20 Tereza – Re: Sid
Tak s takovými praktikami rozhodně nesouhlasím
Ale když jim to jde přirozeně, tak ať si vrznou, ne?
To jsou dvě věci. Já je tedy asi malinko neobratně spojil, přesněji neodělil. Takže postupně, gonopoidum jde rozeznat od prodloužené řitní ploutve samičky snad vždy. Uznávám, jistá podoba tam být může, ale poznat to jde. Druhá věc, "reprodukovaná" asistence u živorodek je samozřejmě desítky let používaná a metodicky dobře zpracovaná činnost. Nicméně geny těh nádherných lyrovitých rybek z 70tých let nenávratně mizí. Příroda to tak prostě chce a nic na tom nezmění fakt, že chovatelé dokáží množit i rybky, které toho samy schopny nejsou.
...pokud mají samci tak dlouhá gonopoida, že nedokáží oplodnit samičku...
Ale tady nejde o délku gonopodia!
Jde o to, že řitní ploutve lyrovitých samic mohou být velmi podobné gonopodiím lyrovitých samců.
Mimochodem - nevím, jak tomu je teď, ale za mých mladých let (před těmi vámi vzpomínanými 30 i více lety) se k páření s lyrovitými samicemi mečovek používali "normální" samci. Ovšem byla také vypracována i metodika odběru spermatu od lyrovitých samců a umělá inseminace samic.
(O zkracování gonopodií lyrovitým samcům jste slyšel? A o mírné narkotizaci samic "předložených" do nádrží těmto samcům, aby tito měli větší šanci se s omámenou samicí spářit?)
Já to nemyslel adabsurdum. Myšleno tak, že pokud mají samci tak dlouhá gonopoida, že nedokáží oplodnit samičku, tak to není taková hrůza, že vyhynou. Ona příroda si poradí, viz třeba lyrovité formy mečovek. Před dvaceti, třiceti lety bývaly v běžných akvaristikách vidět nádherné lyrovité mečovky, dnes se takové nenajdou ani na výstavách.
1 23.02.2008 10:51 Tereza – Re: Malapa
No ony se tyhle rybky zpravidla neptají, jestli se smí rozmnožovat
Mám gold a silver molly s dlouhatánskými ploutvičkami, u kterých pohlaví nepoznám, i údajní kluci mi připadají jak holky.
Tohle byste měl doporučovat všem, kteří chovají jakékoli druhy živorodek neodpovídající standardu!
Co povinná kastrace?
Pokud má lyrovitou formu s takovým prodloužením ploutví, že nejde poznat samička, tak je to stejně jedno, takhle deformované rybky, zcela neodpovídající standartu, je lepší nemnožit.
Domnívám se, že Vapel popisuje lyrovitou formu, u které může být pro začátečníka s identifikací poněkud problém...
Tvar ocasu nemá na pohlaví vliv. Samec má gonopoidu, snad to píši správně. Po lidsku, má řitní ploutev přeměněnou v pindíka. Samice má stejnou řitní ploutev, jako ostatní ploutve.
Starší reakce
1 20.01.2008 19:02 Usine – Re: Akusek
Přidej světlo 0,1w/l je opravdu hodně málo. Okusuje z nich řasu a když je rostlina v tak špatném stavu tak to nevydrží.
Starší reakce
1 17.10.2006 10:32 Falcon-554 – okurek
Mě by ji asi taky snědli úplně celou .. ráno je na kořenu jen obroučka z okurky, ale raději to každý druhý den vyměním ať to zbytečně nezačne hnít
1 17.10.2006 10:22 Vodník – .
Mně tu okurku snědí úplně celou, nic nezbyde. Ale nejvíc paví očka. A nějaká mrcha mi rostlinky překusuje a nevím kdo.
1 17.10.2006 10:00 Falcon-554 – TIME
Ještě by mě zajímalo...Jak často jim tu okurku mám dávat, aby se nenafoukli a nebo nebyli přežraní !!!
1 16.10.2006 21:50 Falcon-554 – .
Okurka zbaštěná ( vnitřek ) - nechám ji tam do zítra a pak jim dám novou
1 16.10.2006 12:45 Falcon-554 – super
Okurka se asi osvědčila...jsou v ní ( v dužině ) úplně vyžrané díry a decimování rostlin asi i ustalo...žádné viditelné oškubání se přes noc nekonalo
1 15.10.2006 21:50 Falcon-554 – umělé
To byl pokus o vtip s těma umělýma rostlinkama ... takže schvaluješ okurku pro Pestřence? ... nebo máš nějaké specielní krmivo pro ně?
1 15.10.2006 21:46 Likas – Rostlinky
Nezapomeň, že pestřenci jsou také býložravci. Potřebují suché krmení s rostlinnou složkou.
O těch umělohmotných rostlinkách jsem to raději ani nečetl. Naskakuje mi z toho husí kůže. Brrrrrrrrrr. Umělá hmotná v akva fuj.
1 15.10.2006 21:42 Falcon-554 – Jeskyňka
Jeskyňky mají 2 ... jednu pod kořenem a druhou pod kokosovým ořechem. Museli to začít, ale dělat až od včera, protože ty rostlinky tam byli déle a ani si jich nevšimli a teď mě je ti "zmetáci" devastují jednu po druhé. jestli mě naštvou, tak jim tam koupím UMĚLOHMOTNÉ a budou mít po ptákách ( po kozách )
Zatím je pozoruji a největší Pestřenec se o okurku zajímá. Teď jsme si všimli, že samice zajíždí do kokosového ořechu ... asi si tam dělá doupě.
U mě si taky někdy sem tam uždibne.Ale spíš na ní ...Jinak pokud nemaj nějakou jeskyňku,tak jim nějakou udělej z kamenů či kokosu.Dobré je to mít buď kousek od rostlin,nebo naopak u nějakých větších a odolných kousků.Pak daj většinou pokoj.
1 15.10.2006 21:31 Falcon-554 – to Wampi
Tak jediný kdo si toho všímá je Pestřenec .... vrhnul se na to a pořád uždibuje ... doufám, že se nenafoukne
zkus, ale zabere to na ty ancíky, pestřenec si bude dělat nadále po svým. No uvidíš
1 15.10.2006 21:23 Lukas – Tření
No tak to je přesně ono. Vypadá to jako, když je to jejich posledni chvilka. Pestřence bych doporučil do kařd´ho ava. Mám jeden pár ve 130 l akva a pořád se třou. Je to bezva živé krmení.
1 15.10.2006 21:20 Falcon-554 – to Wampi
Tak já zkusím dát jim na dno tu okurku ... jsem zvědav jestli to zbaští ... no a jak psal výše kolega-asi se mě třou Pestřenci, tak jestli to dělají oni, tak nevím jestli okurka pomůže..každopádně ji tam zkusím dát
1 15.10.2006 21:18 Falcon-554 – to Lukas
Aha ... tak mě se asi právě Pestřenci třou ... když se k sobě přiblíží, tak se rozvibrujou, jak kdyby do nich šel proud
1 15.10.2006 21:16 Lukas – Pestřenec
Čauky, Pestřenec to může dělat. Hlavně c době tření.
plátek nemusí být slabý ,můžeš klidně i půl cm. Strč jí třeba kousek pod kámen nebo kořen, jinak plave. Uvidíš jak ti vydlabou prostředky. Pestřence nemám, ale mě tohle ve velkým dělaly ty akary,kdybych si je nechala tak mi to zničej všechno. Zrovna dnes mi psal pán , co je ode mě dostal, že se mají fajn, tak jsem ráda. . Já už teď zůstanu věrná čichavcům a neonkám, u těch vím co čekat a nejsou s nima problémy.
1 15.10.2006 21:10 Falcon-554 – Pestřenec
Nemůže to dělat Pestřenec? Všiml jsem si, že občas k rostlině připlave a zaškube s ní...
1 15.10.2006 21:00 Falcon-554 – Okurka
Jak velký kousek? ... slaboulinký pláteček na dno a nebo pověsit na nit?
1 15.10.2006 20:55 Falcon-554 – Tabletky
No já když jim hodím tabletky na dno, tak jsou za 10 minut sežrané ... to bych jim tam musel hodit těch tablet 500, aby měli co do rána dělat
Každopádně black molly a ancistruse je dobré krmit rostlinou potravou, aby je to zbytečně nenutilo žrát kytky pro to neurčené. Já dávám tablety na dno a okurku.
4 15.10.2006 19:43 Falcon-554 – Pancéřníčci
Vše se děje přes noc, tak mám spadeno na Ancistrusy nebo Black Molly
A když je vytažená tak ty ostatní ji totálně ožerou
Osobně bych to tipla na pancíky, mně občas nějakou rostlinku vytáhnou omylem, když hledají ve štěrku zbytky jídla
Záleží na tom co tam máš za ryby, mně připadá, že některý to dělají jenom z nudy
1 15.10.2006 12:10 Falcon-554 – Sagittaria subulata
Dodnes jsem měl hezkou rostlinku ( travičku ), která se pěkně rozrůstala a přes noc mě ji nějaký zmetek totálně rozcupoval, že ji mohu akorát vyhodit. Nevíte co to může znamenat? ... jestli chtějí rybky třeba nějakou zeleninu??? Konkrétně mě rozškubali " Sagittaria subulata " ...
Přidat reakci
1 ...... ...... [13]
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 10512x