(Omlouvám se, že jsem Tě v jiném vlákně označil za "ne-pokročilou".

)
Stále ale žádáš exaktní odpověď na otázku četnosti výměn vody při zahájení/záběhu.
Protože jsem zapálený experimentátor, tak vlastně pořád něco zakládám. A měřím všechno možné, dost pokročile, takže vím leccos o tom, co všechno se může dít. Můžu jen zopakovat: podle okolností je to pokaždé jiné.
Akvaristé většinou ztotožňují záběh s nastartováním růstu rostlin a procesu nitrifikace. Ta je důležitá, ale ono toho je víc. Zejména proto, že mikrobů je mnohem mnohem víc, jsou neméně důležití, a všichni se musejí namnožit na správné množství a pěkně se "uvelebit". Když si představíš, kolik různých látek v akváriu může být ve větším nebo menším množství, a že ke každé té látce existuje vícero mikrobů, kteří ji tak či onak "obhospodařují"... můžeš dojít k závěru, že záběh je vlastně počátek věčných proměn a nikdy nekončí. Pouze se za příznivých okolností zmenšuje amplituda nejrůznějších odchylek od normálu, takže po pár týdnech/měsících už to můžeme pokládat za snesitelné prostředí pro ryby a spol.
Jen tak příkladmo co všechno hraje roli: minerální složení vstupní vody, množství organických látek, jejich druh a zastoupení uhlíku a dusíku (C/N poměr), pH, teplota, světlo, substrát, dekorace, rostliny, plži, vzduchování, ne/sycení CO2, použitá filtrace - metoda a filtrační média. Každý z těchto faktorů stojí aspoň za malou knížku.
Nehledě na to, můžeme k tomu přistupovat s různými cíli a s různou "náladou". Někdo říká, nechat to vybouřit a v klidu počkat. Má to svoje opodstatnění, ale netroufal bych si to pokládat za univerzální recept. Například pokud použiješ výživné aktivní substráty a/nebo Ti záleží na rostlinách a chceš minimalizovat jejich ztráty.
No, dalo by se plkat ještě dlouho a dlouho...
Zkus to z jiného konce. Řekni: chci akvárium takové a takové. A teď jeden po druhém upřesňovat ty faktory, které jsem zmínil. Z toho pak vyplynou nějaké konkrétnější návrhy a rady. Pak to spustíš... a budeš reagovat podle situace