Ono to zase v dnešní době rychlého přenosu informací není složité. Jsou dva druhy či spíše dvě formy veřejné presentace tropických ryb. Jednak výstavy a za druhé soutěže. Někdy se i trochu obě formy prolínají, nicméně důraz by měl být kladen na to, co je hlavním tématem akce.
Jaký je v tom rozdíl? Řekl bych, že doslova obrovský. U výstav dominuje počet vystavovaných druhů a odlišných forem ryb, u soutěží oproti tomu počet osazených soutěžních nádrží. Nedá se tedy bagatelizovat a říci, naše výstava byla největší, protože jsme tam měli nejvíce akvárií a pak člověk zjistí, že se defacto jednalo o soutěžní akci, kde soutěžilo v až několikaset výstavních nádržích mnoho forem jednoho nebo několika druhů.
V současné době moje maličkost ví o cca pěti existujících, pravidelně pořádaných "výstavách" na světě, z toho tři jsou pořádávány v ČR. Obě zahraniční sice ctí, že jsou veskrze věnovány rybám jedné čeledi, dvěma z oněch tří českých ale počtem nádrží a v nich vystavovaných druhů sladkovodních ryb ani zdaleka nemohou konkurovat.
- Pravidelným počtem téměř dvouset výstavních nádrží s mnohdy téměř třemisty druhy a formami rybek všemu dominuje jak jinak, výstava v Rychnově nad Kněžnou.
- Na druhém místě ///světě zboř se/// je právě probíhající výstava v HK (87 výst.nádrží; přes 130 druhů a forem ryb - členovce jsem nepočítal),
- na třetím místě výstava cichlid v Chicaqgu (USA)s pravidelně užívanými 80 nádržemi (vystavováno okolo 90 druhů a forem vrubozubcovitých),
- čtvrté místo by pak mělo asi patřit opět výstavě vrubozubcovitých (ani nevím, jestli ještě vůbec pořádané....) v Antverpách (okolo 70 vystavovaných vrubozubcovitých v cca 60 nádržích)
- na páté místo bych si dovolil zařadit letní výstavu rybek v Plzni.
Jistě, pak zde máme pravidelné akce pražských akvaristů, zastoupené množstvím několikaset nádrží, s výjimkou roku 2008 a tuším roku loňského se tyto akce týkaly především soutěží rybek. Nevzal jsem je tedy z tohoto důvodu mezi všeobecné, cíleně vytvářené komplexní výstavy, protože se v této formě nepořádají pravidelně.
Pokud by tu někdo namítal, co Norimberg, Duisburg, Asie, Itálie, Polsko, tak se jedná buď o veletrhy nebo soutežní akce, kdy v mnoha stovkách nádrží jde o světové soutěže jednoho, či několika druhů ryb.
Pohledová a reklamní akvária některých profispolečností bývají nezřídka ozdobou těchto soutěží, za cílenou výstavu toto ale nemůžeme pokládat.