Mečovky - chov
Samec mečovky nemá ocas a plave hlavou dolů.Co mám dělat???
Pěstuji živorodky více jak 25let a ještě se mi nestalo aby se z plodné samice stal samec.Stává se,že jsou samci předčasně vyspělí a pozdně vyspělí. Pozdně vyspělí samci dlouho vypadají jako samice,vyrostou do velké velikosti a potom jim naroste mečík a gonopodium.
Áno,je to možné.U živorodiek sa to stáva.Keď uhynie samec,tak sa samica/býva to obvykle niektorá z najväčších/premení na samca.Neviem či to napíšem správne,ale hovorí sa tomu"prerod".Samček má tzv.Gonopodium.
Mozny to je, ale vetsinou v pripade, ze samicky nemaji mezi sebou zadneho samce.
Kazdopadne samec se nepoznava podle ocasni ploutve, ale podle ritni ploutve. Samicky ju maji trojuhelnikovou a samci takovou uzkou
Mám dotaz na všechny chovatele ,jelikož jsem se nikdy předtím nesetkala.
Koupila jsem párek mečovek červených samice větší bez prodlouženého ocásku,samec menší a zřetelný ocásek!Jenže po určité době samici začalo prodloužovat ploutev na ocasu,jako u samce !!Je možné,aby ze samice stal po čase samec?

pokud máš porodničku hodně malou,můžeš použít tří litrovou sklenici na zavařování a dát je tam,ale vodu použij ze společného akva ve které se potěr narodil,samozřejmě tam musí být filtr,po čtrnácti dnech by je chtělo dát do něčeho většího,záleží jaký máš možnosti a vybavení
aha , já myslela že je musím z té rodičky dát pryč ať mají prostor .. přece jen ta rodička není moc velká a jich je zatím kolem 40 kousků.Asi b yměly mít prostor na plavání...
Až budou tak velký aby se nevešly do tlamek rybiček co máš v akva..
kdyz budou priblizne takove velike ako ostatne ryby v akvarku

Ještě jsem se chtěla zeptat, mám zatím malé narozené mečovky v akvárku v rodičce, ale nevím kdy a do jak velké nádrže je mám pak přesunout pokud přežijí... Jak dlouho je mám v rodičce nechat a do jak velké nádrže je pak dát? Moooooc děkuji za Vaše rady...

Mecovky jsou narozene velike, nic specialniho nepotrebuji, dobre vyrostou i na jemne rozdrobenem vlockovem krmivu. Zloudkova mlha je pro ne uz moc jemna.
zloudek je ok jdi do toho, bude jim to urcite chutnat
Tady u nás se pro ty rybičky nedá nic moc koupit, myslím na ten potěr. všude mi nabízejí jen pro dospělé.Mám zkusit třeba ten vařený žloutek? Nemáte s ním zkušenosti?
ja ji taky drtil krmivo pro dospely, ale moc nerostli pak jsem koupil mikrovit basic a rostou pekne
Moc děkuji za radu. Jsem staále doma tak to nebude problém..Bylo by to super kdyby to přežily.. Moje děti jsou z toho unešené..Ušetřím i za ZOO jak tak koukám.

Potěr by se měl krmit cca 4-6 krát za den(tak si to rozpočítej).Živorodky už přímaj potravu cca po hoďině od narození..Rybku neruš,uďělá jí to jen dobře..
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, narodily se mi poprvé mečovky, mám jich v rodičce asi už 40, jen nevím jak často je krmit. Jsem úplný laik a tak bych se obracím tady s prosbou o radu. Začly se rodit asi v osm dopoledne a do teď ještě samička má trochu černé bříško a tak ji tam mám asi ještě nechat rodi? Mám čekat až nebude mít v břiše nic? A mám už dát nějaké to krmivo těm malým? Nebo je stačí nakrmit třeba až večer kdy krmím i ostatní rybky? Moc děkuji za jakoukoli radu. Hezký den všem
u mečovek je to normální, i třeba když pochcípají samci, tak se časem jedna ze samic na samce přemění a většinou je "funkční"
Zdravim,
tento problem se mi stava, mam mecovky videnske. A postupne mi taky umiraji me to prijde ze mi umre vzdy po te co porodi (par dnu nato) , ale umiraji i samci.
ZAdne jine ryby mi neumiraji. Dle testu vody mam vse OK.
Nemate nekdo nejakou radu ?
Diky
mno tak to nevím možná měla něco s plynovým měchýřem což vážně pochybuji a ostatní rybky jsou v pohodě?
a co mam hladat v atlase chorôb, ked nejavila ziadne znamky choroby, vyzerala uplne zdrava v dobrej kondicii a zrazu ju zacalo prevracat na bok a behom hodiny bolo po nej
Těžko říct.. Musíš pohledat v atlase nemocí ryb ale taky by se mohlo jednat o infarkt záleží jak byla stará ta rybka. Aj má nejstarší black molla umřela přes noc (5měsíců zpátky) a vůbec nevím jak. Prostě ráno jsem rozsvítil a rybka břichem vzhůru, u čelního skla, u hladiny.
ked uz je tu toto forum tak sa nieco spitam.....
mam v akva mecovky, plus ine rybky, skalare, gupky, zavojnatky a prisavnikov. Vsetky sa javili uplne v poriadku, az dnes som si zrazu vsimol ze jedna mecovka samicka ktora bola v dobrej kondicii a nebolo na nej vydiet ziadne znamky choroby alebo parazita. Zrazu ju zacalo obracat na bok a zrazu bolo po nej............neviete niekto co to mohlo byt?
To ne a chytrý taky nejsem možná trochu. Ale sám black molly chovám tak trochu vím.
celé černé snad jedině BLACK MOLLY

dobrý večer, chová tady někdo mečovky?? já jsem si kromě živorodek, přinesla i mečovku červenou a pak nějaké jejichž druh neznám, ale jsou celé černé... Mohl by mi někdo říct, co je to za druh??
Ty žlutý ryby sou taky mečovky?
hele s tou vodou jak si psal že ji měníš každej 2 den dá se použít voda z vodovodu chlorovaná nebo ji musim nechat odstát??
budu sa parit ked samice budu večšie.tiež ich mam.mne sa už rozmnožili.jedna samica mi narodila 3-krat za sebou.

10l stačí. V společenském Ti nezůstane z mladých nic.
Ti kančíci jsou ještě malí
STAČILO BY 10 L?
JÁ JE ASI ZKUSÍM NECHAT V 80 L (TO JE MOJE SPOLEČENSKÉ AKVA).
UVIDÍME CO SE STANE. NAKOUPÍM JEŠTĚ ROSTLINY ABY TO BYLO VÍCE ZAROSTLEJŠÍ...

mám tu fotku samičky která je tlustá...
je nahoře v levém rohu té fotky.
všiměte si toho břicha

Co s nimi dělám? Obšťastňuji jiné chovatele.
Ten "stísněný" prostor má obsah 50l a měním co druhý - třetí den všechnu vodu , jinak by potěr nerostl.
Co na mých fotkách hledáš za chyby? Vím co ryby potřebují , ale jestli chceš učit starého kosa , jak se tahají žížaly ze země , tak si posluž.
Foto: Když byly ještě letos venku.

Co s těma rybkama pak děláš, asi prodáváš, co?? A jak dlouho je necháváš v tam stísněném prostoru??

Tu objemnou samici s tmavou skvrnou dej jak jsem psal samostatně ,ale třílitrovka se k tomu nehodí , chce to něco většího kryté sítí proti vyskočení a teplotu vody mít nad 20°C , i když moje rodí i při 16 - 17°C , protože prošly postupnou aklimatizací , ale Ty se drž toho , co ti doporučuji , jinak zažiješ zklamání.
Snímek: část mého trochu odrostlejšího potěru , musí se třídit , jinak větší zlikvidují menší. Foceno před chvílí.
V AQ se zarostlým dnem tak do 5%.
Tak je nějaká šance že by mladé přežily i se samicí???
Dokonce do páté... tak nechápu že nerozumíš tomu co je napsáno v atlasu.
Odchov: Nádrž střední velikosti, dostatek jemnolistých rostlin pro úkryt mladých rybiček před žravostí samičky. Počet vržených mláďat se řídí velikostí samičky a činí 40-150 kusů. Při tření dochází k oplodnění jiker v těle samičky. Březí samička se pozná podle skvrny březosti, což je tmavá skvrna na koncové části břicha před řitní ploutví. Doba březosti trvá 4-6 týdnů. Samička vypuzuje z těla jikry se zcela vyvinutými rybami, které po opuštění matčina těla protrhnou prudkým trhnutím blánu jikry a ihned plavou. Pokud chcete zachránit mladé musíte odlovit samici, jinak většinu potěru sežere. Ve společenských nádržích je třeba počítat se velkými ztrátami. Pokud je ale nádrž dostatečně zarostlá, z každého vrhu několik rybek přežije. Potěr po cca 1 hodině od porodu ihned přijímá všechny druhy akvarijní potravy úměrné jeho velikosti.
ale stejně chci vědět vše o tom množení.
dám tu samici do 3 litrovky.
jinak je nějaká šance když jí neodlovím že ty malé rybky nesežere?
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 13 14
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 10110x