Hodnoty vody
Berete to dost dogmaticky
Měnit vodu, případně odkalovat je třeba pravidelně. Neděláme to jen kvůli NO2 a NO3
Dusičnany jsou jednou možnou, nikoli však jedinou možnou příčinou růstu řas a onemocnění ryb
Hodnota NO3 50 mg/l mi připadá hodně vysoká. Ke zdárnému provozu akvária zcela dostačuje i hodnota pod 10 mg/l
Testy na NO2 a NO3 používám od Rataje a jsem s nimi spokojen, ale najdou se i tací, kterým tyto testy nevyhovují
Zjednodušeně řečeno to tak je. Ovšem růst řas ovlivňuje více faktorů ( světlo, fosforečnany atd.) Co se odkalování týče je lepší odkalovat pravidelně tak aby se detrit v akvu příliš nehromadil.
Dobrý den, četl jsem, co se dalo, ale nejsem si jist, zda jsem pochopil dobře. Je toto pravda?
NO2 je v nezaběhnutém akváriu, časem díky užitečným bakteriím klesá, v dlouhodobém stavu jsou jeho hodnoty nulové. NO3 je z počátku nulové, časem roste. Pokud se neodkaluje detrit atd. jeho hodnota roste, vyšší NO3 podporuje růst řas, později hynutí ryb. Tedy, pokud používáme testy na NO3 a jeho hodnoty jsou pod 20 či max. 50 mg/l, je to v pořádku a řasy nemají dlouhodobě z čeho žít, my nemusíme odkalovat. Při zvýšení NO3 je vhodné odkalit a vyměnit část vody. (nejlepším testem je asi ten od Aquaru, měří rychle a s dostatečnou přesností)
Je to tak? Děkuji moc za kontrolu.
Petr
Starší reakce
Nitrifikační bakterie potřebují pro správnou funkci prokysličenou vodu, takže ano, může to být jedna z příčin zvýšené hladiny dusitanů.
0 02.12.2009 22:45 poweron –
Re: Sid jako že by byla málo okysličená???
...mohlo být způsobeno zvýšení NO2 nedostatečnou filtrací vody?
Spíš rozkladem té rašeliny.
Ačkoli i okysličování vody s tím může souviset.
Tak jsem včera provedl měření a vypadá to že je to o dost lepší NO2 je pod 0,1, jen nepatrně zbarvená voda do odstínu růžové, jen mě napadlo protože jak jsem měnil vodu všiml jsem si slabého proudění filtru, a fitr byl ucpán - moc rašeliny přes kterou neprotáhl vodu, tak jsem jí ubral a už zase valí jako dřív, mohlo být způsobeno zvýšení NO2 nedostatečnou filtrací vody?
Pro klid duse ve vode z akva (kybliku s odsatou vodou). Po jake dobe? To je individualni. Kdyz uz je viditelne zaneseny, klesa prutok, spatne filtruje. Ja to mam u vsech nekolik mesicu, a mohlo by byt i delsi. Proplachuji ve studene vode z kohoutku (chlorovani je dnes skoro vsude minimalni), ale vylozene to doporucovat nebudu, nekde muze byt situace jina.
0 01.12.2009 08:46 poweron –
Re: Sid Tak vodu měním každý den, zítra změřím abych věděl jestli se to nějak zlepšuje.Jinak sem vysadil i potravu.Ještě sem se chtěl zeptat po jaké době mám čistit filtr?čistil jsem ho každých 14dní ale to asi byla ta chyba co??Měl by se čistit ve vodě z akva nebo vodovodní??díky.
Co s NO2? Měnit vodu, dokud nebude NO2=0.
Třeba 2x denně 50%.
0 28.11.2009 13:14 poweron Ahoj dnes jsem provedl dalsi mereni a hodnoty:
NO2 - 0,15mg
NO3 - 40mg
PH - 7,6
UT - 9
CT -14
1/3 vody a odkalovani jsem provadel ve ctvrtek, co s tim NO2???
NO3 by melo byt jeste v norme ne??
díky za radu
Starší reakce
Amoniak se běžně neměří, protože se předpokládá, že ho v zaběhlém akváriu příliš nebude. Ale samozřejmě se měřit dá. Zkusil bych sehnat test od Aquar, jestli je dostupný. Když jsem ho kupoval, tak byl nejlevnější na trhu. Nevím už přesně cenu, ale bylo to hodně pod stovku.
0 25.09.2009 10:47 Tomáš – Testy vody
Nasel jsem tady, ze jsou ruzny testy na dusitany a dusicnany , ale nikdo tu nepise o testu na amoniak. myslel jsem , ze ten je pro ryby nejnebezpecnejsi...existuje naky test i na nej?
Pred nedavnem jsem zalozil akvarko a postupne mi umiraji rybicky.... je mozny, ze jeste po 4 tejdnech by se otravili kvuli spatny kvalite vody? Driv jsem mel pavi ocka v akvarku bez jakychkoliv zasahu (meneni vody, cisteni apod) a darilo se jim dobre a ted mi chciplo i pavi ocko....nemuze to byt spis naka nemoc v akvarku? Vzdycky ryby vypadaji dobr, plavou zerou a najednou ze dne na den lezi na boku a uz skoro neplavou a behem par hodin konec.
Starší reakce
...zeolit som pouzival aj s uhlim...-musel som - ked mi raky zozrali vsetky rastliny...
...v normalnom aqua - rastliny+rybi je zeolit "zbitocny"...
...este celkom dobre dokaze stiahnut fosfor - ak to potrebujes...
S použitím zeolitu se mi namnožily chloridy, nemáte s tím někdo podobnou zkušenost nebo to byla shoda náhod ?
Tak je to víc jak měsíc co pravidelě dodávám do svého akva KNO3 v množství které zvýší koncentraci NO3 o 1 mg/l denně. Na tomto vláknu jsem se ptal, jak na to (bylo to okolo 14.7.2009) a bylo mi srozumitelně a pochopitelně objasěno a porazeno. No a na přiložené fotografii je výsledek.
Řekl bych, že pěkný. Tato rostlinka (Echinodorus bleheri) u mě rostla asi půl roku měla délku listů cca 20 cm, nikdy ne více. A dnes cca 35 cm - a to za měsíc!
No já jsem spokojen, děkuji za rady kamarádi!
Starší reakce
Je to trochu také o trpělivosti. V klidu pročti, co ti potom nebude jasné se zeptej a krok za krokem to rozjedeš. Každému se to nakonec povedlo, uvidíš že ti to bude dělat radost.
Díky už se stalo, předtím sem četla jen jeden a zrovna bez těch vysvětlivek.
Ted už to důkladně probádám.
NO2 su dusitany. Uz v malom mnozstve jedovate.
NO3 su dusicnany. To je *vyziva* pre rastliny.
Kdybys přečetla ty odkazy které jsem připnul, záhy bys došla ke kapitole filtrace a tam viděla:amoniak (NH3) - 0,1 mg/l i méně dle citlivosti některých druhů ryb, smrtelné již od 0,2 mg/l
dusitany (NO2) - 0,1-0,4 mg/l, smrtelná koncentrace kolem 0,5 mg/l
dusičnany (NO3) - až 100-120 mg/l i více, avšak některé citlivé ryby i mnohem méně
V klidu si to pročti. Takhle se tu budeš ptát 10x na každý detail.
a jsme u toho - NO2 a NO3 je co? Všude právě čtu jen ve zkratkách, ale to mě jako laikovi nic neříká. To jsou ty dusičnany?
A samozrejme je dolezita aj alkalita (uhlicitanova tvrdost).
Jako základní hodnoty vody bych považoval NO2 a NO3, a až potom bych se zabýval těmi ostatními jako Ph atd
0 05.08.2009 20:32 karkulice – Hodnoty vody v akva
Ahoj,prosím všechny o vysvětlení .... Zakládám 110 l akvárko jako naprostý začátečník. Byl by někdo tak laskav a objasnil mi hodnoty vody?? Co vše se v akva za hodnoty sleduje??? Tvrdost, kyselost, dusičnany?? Ph je dle druhy ryby a ostatní?? Můžete mi prosím přeložit i uváděné značky (např. KH?).
Omlouvám se za nevědomost, ale nerada bych tápala nad zapáchajícím akva.
Děkuji předem.
Perfektní odkaz:
maniakva.sweb.cz/…
Doporučuji minimálně články Chemie vody
PROČÍST A POCHOPIT !!! Je tam toho skutečně moc, moc, moc...
Starší reakce
Asi máš pravdu, Václave.
Jako bych nic nepsal.
0 29.07.2009 20:07 Usine – Re: Sid
Tvých 5 -10 mg/l je pro spoustu lidí nesplnitelný limit. Tak bych byl trochu opatrnější ve vytváření nových dogmat a železných košilí. Stačí že se tu blázní ze špatným pH teď to začne z NO3.
0 29.07.2009 19:48 Usine – Re: grizly
Norma pro pitnou vodu je 50 mg/l NO3 Doporučená hodnota NO3 pro rostliny je 20 - 40 mg/l Pro některé choulostivé ryby je to těch 5 - 10 mg/l Hodně záleží ale co ti teče z kohoutku. V dnešní i dřívější době povodní to ale z dodržení normy někdy není moc slavné. V Praze třeba pokles NO3 trval několik let.
Pokud NO3 nejsou z vody "odstraňovány", (rostlinami, výměnami části vody, evnt. denitrifikací), začnou se hromadit.
Obyvatelé akva jsou pak na ně různě citliví. Chce to si o těchto obyvatelích něco zjistit a podle toho se chovat. Vůbec nejlepší je dbát, aby dusičnany, (obvykle vnímané jako "neškodné"), byly na velmi nízké úrovni, řekněme někde mezi 5 až 10mg/l.
Takze pokud je NO2 nemeritelne, nemusim se bat problemu s NO3?
0 29.07.2009 19:08 zrada – Re: grizly
Vznikne z toho NO2
Muzes to trosku rozvest? diky.
Kdyz nemam v zabehle a dobre fungujici nadrzi zadne NO2(meritelne), odkud se tam vezme NO3?
0 29.07.2009 19:00 zrada – Re: grizly
Zajímat by tě v každém případě měl. Ale pokud své akvárium znáš, měřit ho nemusíš. Vysoký obsahu dusičnanů je vidět v nádrži pouhým okem o dost dříve, než se stane pro ryby opravdu nebezpečným. Na to testy nepotřebuješ.
To samozřejmě neplatí pro odchov a vše co s tím souvisí. V odchovně se bez znalosti složení vody neobejdeš.
Starší reakce
0 26.07.2009 16:48 Mazzy23 – Re: Haimdol
tak jo děkuju doufám, že se ta voda zlepší
Při malém objemu filtrační hmoty to moc dobrý není. Pokud je to možné tak to per v akvarijní a pokud se ti nechce odebírat z nádrže tak stačí do kýblu den dopředu napustit vodovodní, nechat odstát a vyprat v tom.
0 26.07.2009 16:04 Mazzy23 – Re: pavliina
neměnila jsem náplně jen jsem vyndala to uhlí a filtr čistím pod tekoucí vodou z kohoutku a mám ten dojem že to není dobře co?
V komentářích jsi ještě před 2 dny psala, že filtruješ přes aktivní uhlí, pak jsi psala, že ho vyndáš. Takže měnila jsi filtrační náplně? Pokud ano, nestačily se vytvořit ještě ty správné bakterie ve filtru
Filtr čistíš z odpuštěné vody z akva, že?
Čistit se má podle potřeby. Pokud se výrazně sníží průtok. Chybou ale je čistit všechny filtrační hmoty najednou. Je třeba postupně, aby se zachovala alespoň část aktivních bakterií.
0 26.07.2009 15:46 Mazzy23 – Re: pavliina
myslím že filtr jsem čistila před tydnem myslím mám v něm molitan,bio kuličky a biokroužky, jak často se má čistit?
Co filtr? Nečistila jsi filtr, neměnila náplně? Filtr není asi ještě dostatečně zaběhlý
Nicméně bych v denní výměně vody pokračovala.
0 26.07.2009 15:35 Mazzy23 – Re: pavliina
vyměňuju ji každý den už asi 3 dny vždycky 1/3 odstáté vody
Jak často měníš vodu při snaze snížit NO2?
Co konkrétně znamená vysoké NO2?
Rostliny s tím pomohou jen druhotně, daleko důležitější je měnit velmi často vodu, dokud se to nestabilizuje na nule - tj. pokud např. za tři dny od výměny cca 1/3 vody opět test ukáže NO2- 0,2 mg/l nebo vyšší, výměnu bych zopakovala. Na odstranění NO2- zabere jen zlepšená práce baktérií (je filtr zaběhnutý, dost velký, správně (ne)čištěný?), případně hodně zarostlé nebo mírně zarybněné akvárium se správnou údržbou.
EDIT: Teď jsem si všimla, že máš nově založené akvárium. Tak to Ti nezbývá, než počkat, dusitany jsou normální - ale za tou výměnou vody si stojím. Určitě je tady o nově založených akváriích dost popsáno, zkus hledat.
0 26.07.2009 14:55 Mazzy23 – vysoké NO2
Ahoj stále se mi nedaří snížit vysoké NO2 potřebovala bych poradit jestli to není popřípadně i nedostatkem rostlin, které jdu přikupovat v pondělí?děkuju za nápady
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 22 23
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 19996x