Hodnoty vody
Na tý minerálce něco bude, starousedlíci (bydlím tady deset let a vrt byl již hotov) povídali, že předchozí majitel měl údajně problémy s povolením vrtu a jeho hloubkou versus firma Poděbradka..........
Už jsem pořídil i to CO2, ale ty hodnoty se nechtěj dolů ani hnout. Mám láhev a pouštím cca 40 bublin / min. Nechci vyloženě dělat sodovku.
Voda z vrtu cez RO? Prečo nie, ale ak tam nie je kanalizácia, tak prepad z RO nie do žumpy ale radšej do vsaku
Len tak pre doplnenie môjho všeobecného prehľadu, koľko elektriky spotrebuje vyťaženie 1m3 vody?
Je pravda, že s vlastním vrtem není moc potřeba řešit spotřebu, asi bych při takové vodě používal čistou RO a složení ladil od nuly, kromě té Afriky asi
Ne, žádný součet.
Tvrdost (žádná "celková" není) je daná obsahem vápníku a hořčíku.
Alkalita, méně vhodně uhličitanová tvrdost, je daná obsahem uhličitanů (a dalších látek, které v pásmu pH = 4.5 až 8.3 různě disociují). Kdo tomu textu v závorce nerozumí, nevadí, vystačíme s tím obsahem uhličitanů.
=
Nicméně ta tazatelova voda je divná. Má tam minimum Mg+Ca, přitom hromadu uhličitanů, čili je to sodná (možná i draselná) minerálka. Pro akvaristiku zcela nevhodná voda. Ani na pití se nehodí.
Jedině reverzní osmóza, jinak to nevidím.
Edit: Leda na africké jezerní cichlidy, to by možná šlo. Ale protože je to voda z vrtu, bůhví jaké tam budou další příměsi.
No jestli se nepletu, tak se sice říká celková tvrdost, ale je tvořena jenom součtem Ca a Mg, KH s ní nijak nesouvisí - alespoň takhle přímo ne.
Voda zvláštní, ale spíš než ve vysoké KH bych viděl problém v nízké GH. Co chováš za ryby? PH mezi 7,4 - 7,8 většinou ničemu nevadí, řekl bych, že v tomto rozmezí je voda ve většině akvárií u nás (kde se nesytí CO2, případně jinak voda neupravuje). Jinak osmóza jako osmóza, doplnění Mg není problém, s Ca je to trochu horší. Např. CaCO3 se rozpouští při sycení CO2, určitě se brzy ukáže Maq, který bude mít s doplňováním Ca zkušenosti. Chtělo by to každopádně více informací o akváriu.
Tady mi něco nesedí, ale opravte mě prosím, jestli už blbnu
Měl jsem za to, že celková tvrdost (dGH) je tvořena uhličitanovou-dočasnou tvrdostí (dKH) a neuhličitanovou-trvalou tvrdostí (tzn. jejich součtem). Tzn., že celková tvrdost musí být vyšší než uhličitanová. Jak je tedy možné, že vava má současně 0-2°dGH a 15-20°dKH?
To vsetko zavisi od konkretneho druhu reverznej osmozy.
A toho jsem se bál!! Chtěl jsem se osmóze vyhnout. Sníží se tím i pH pod 7? Ale velmi měkká zůstane, budu pak muset přidávat Ca a Mg? a v jaký formě? Mám akva asi 1000 l.
0 10.12.2018 13:42 vava – Zvláštní parametry vody
Zdravím a žádám o radu. Mám v RD rozvod vody z vrtu hlubokého cca45m. Tu leju do akva. Je velmi měkká(0-2dGH),
silně alkalická(15-20dKH),
s vyšším pH(7.4-7.8). Rostlinám se moc nedaří, okružáci, ampulárky taky nic moc. Jak a čím můžu vodu upravit, aby byla vhodnější? Dík za radu.
Starší reakce
Mal som na zaciatku obycajny vnutorny difuzor, potom vnutorny atomizer a teraz mam vonkajsi atomizer
www.rostlinna-akvaria.cz/… napojeny na hadici, ktora ide od filtra do akvaria a do vodorovnej rampy, ktora je na celej dlzke zadnej steny akvaria.
Pokud ti to neutíká tak to hůře rozpouštíš.
Mam to tak nastavene od zaciatku a skusal som to vselijako menit, ale vzdy som musel ostat pri tych 80 bubliniek za 1 min., kedze som chcel mat tekutinu v dropcheckry zelenu.
A uz viaceri mi hovorili, ze to je akosi vela, tak ja neviem co robim zle.
Skusal som sa pozerat, ci to nemam niekde uvolnene a ci to niekde neuchodi, ale nic som si take nevsimol.
80 bublin/min do 112l mi také přijde dost, s ohledem na další hodnoty. Foukám podobné množství do 1200l a hodnoty mám pH/kH mám podobné. Sice tam nemám moc rostlin, ale zase poměrně dost čeřím hladinu.
Preco by mi to nemalo niekde nefungovat?
Vsetko je nove a funkcne.
Tu alkalitu som mal vzdy vacsinou na hodnote od 10 do 12 - neviem preco zrazu ju mam 4?
Dusičnanů a železa máš přes míru, jinak fajn.
A v céóčku se nevyznám, ale pokud při takové rozumné alkalitě musíš foukat tolik, tak myslím Ti ten vercajk někde nefunguje.
Starší reakce
PeCh napsal: vápenec sa nerozpúšťa nejako veľmi rýchlo (pozri koľko mu to trvá v krasových jaskyniach)
Záleží na koncentraci CO2.
Druhým faktorem je substrát. Jak já rozumím těm jeho udávaným vlastnostem - že snižuje pH a alkalitu - tak tedy navazuje kationty (NH4+, Na+, K+, Ca2+, Mg2+) a uvolňuje protony (H+).
Obojí výrazně urychluje rozpouštění kalcitu. Na šutru to dávno ještě nemusí být poznat, a z vody už bude slušná minerálka.
No vápenec nie je veľmi vhodný do akvária, ale zase by som to nevidel až tak tragicky. V akváriu budeš meniť vodu každý týždeň a zase vápenec sa nerozpúšťa nejako veľmi rýchlo (pozri koľko mu to trvá v krasových jaskyniach). Takže tvrdú vodu ti to urobí ešte o niečo tvrdšiu ale len o málo. V jednom aj druhom to stále nie je pre amazoniu, skôr malawi. Ryby si budeš musieť prispôsobiť vode, alebo skôr či neskôr skončíš na reverznej osmóze.
Inak by som ti radil zmerať si tvrdosť vo vstupnej vode a v akváriu pred a po štandardnej výmene vody. Tak zistíš výsledný vplyv vápenca (+) a substrátu (-). Nemám síce skúsenosť, ale skôr by som sa obával toho, že substrát ti upraví tvrdosť na pohodovú amazóniu ale o možno dva roky sa táto vlastnosť substrátu vyčerpá a zrazu ti vyletí tvrdosť nahor a ani to nezistíš.
Jenom bacha na to že v atlase je uváděna alkalita, nikoli celková tvrdost....
zkus atlas, jsou tam některé rostliny s udávanou tvrdostí do 18 °dKH,
zkusil bych i Bacopa caroliniana, ale s nutností emerzních listů.
Kouknu na ne.Nenapada te jake?
Určitě se poohlídní po rostlinách, které umí využívat uhlík ve formě HCO3-, popřípadě je nech růst částečně emerzně, aby měly přístup k CO2 ze vzduchu.
A to jsem zjistil že mi začíná růst RUDUCHA.
Neříkám že musí pryč. Má to hodně lidí. Já jsem jen napsal, co to dělá. Máš hodně tvrdou vodu, v takové se i při sycení CO2 hodně CO2 neužitečně přemění na hydrogenuhličitany a uhličitany, ... z mého pohledu neštěstí.
Ale to je můj pohled. Tobě třeba záleží na jiných věcech... Prostě je to otázka priorit.
Ten tvůj substrát by s tou vodou měl hnout a změkčit jí do jaké míry ale u tak tvrdé vody nedokáži odhadnout a on je hlavně dělaný na to aby jsi Dragon stone v akváriu mít mohl. Bez testů se ale moc jinam nehneš.
Takze dragon dat pryc?Co misto togo?
Je to voda hodně tvrdá, s velkou převahou vápníku a uhličitanů. Dragon stone je vápenec a céóčkem ho ještě rozpouštíš, takže děláš vodu ještě tvrdší.
Pro živorodky dobré, pro tetry ne. Akary snesou hodně.
Z rostlin v tom porostou jen ty odolné.
Hnojení se časem asi nevyhneš, ta převaha vápníku je fakt zdrcující. Bude chybět hořčík a hlavně draslík.
(Já bych i s mnohem lepší vodou rovnou pořídil reverzní osmózu.)
Je to hodně tvrdá voda. Co ti s tím ale udělá ten substrát Platinum soil to netuším a musel by jsi to změřit.
Lze s touto vodou bez uprav provozovat moje akvárium?
Starší reakce
Jj, jsem od Ústí, spíše z vesnice nad Ústí pod horama
Jestli je to voda v Ústí, tak tu jsem také míval a znám člověka, co v ní opravdu neonky množí
Ono je tady v okolí podobně měkké vody z povrchových zdrojů dost, ale zrovna já mám kameňačku
@Mag @vaaclav díky za odpověď, na množení neonek si netroufám
teď jen doufat že vodárny si kvalitu udrží, takže mohu bez obav lít při výměně vody do akvária vodu z kohoutku a nemusím ji nechat odstát? Kluci, obdivuji Vás jak se v tom všem můžete vyznat.
V tom můžeš množit neonky. Voda je to hodně měkká.
Dobrá voda. Můžeš si založit prodej méně šťastným akvaristům.
Ahoj, jelikož tu probíhala debata o vstupní vodě, stáhnul jsem si z SCVK data, můžete mi někdo říct zda je to voda dobrá a lze ji použít třeba jako neodstátou a nebo ma hodnoty které nejsou prospěšné? Jen osvětlení abych věděl jak v návaznosti na akvárium je na tom voda z kohoutku. Díky
Dusičnany: 8,2 mg/l (23.4.2018)
Vápník: 8,6 mg/l (23.4.2018)
Hořčík: 4,44 mg/l (23.4.2018)
Tvrdost: 0,40 mmol/l (23.4.2018)
Tvrdost něm. stupně: 2,2 °dH (23.4.2018)
Starší reakce
Je tu takový modrý rámeček z odkazem a stačí na něj kliknout. Je to tam poměrně srozumitelně napsané. Kdyby jsi něčemu nerozuměl tak se zeptej.
Starší reakce
Záleží na původu, asi by bylo nejlepší poradit se s chovatelem, od kterého je chceš pořizovat. Co je tam teď za ryby? Určitě bych se připravil na větší výměny vody, než je "1x za 14dní výměna cca 200l".
0 20.07.2018 13:19 Mejla82 – Pro tercovce
Starší reakce
no tak třeba já mám ve vstupní vodě (městský vodovod Ostrava) tolik fosforečnanů, že mi na ně nestačí ani stupnice JBL testu (tzn. více než 1,8 mg/l )
Ale na stránkách vodáren bude asi nějaký kontaktní e-mail, a když se jich zeptáš, napíší Ti i další údaje. Je to tuším povinné, a oni toho povinně měří víc. Ne všechno (neměří K, P, Si, aj.). Je na to předpis.
Neviem, čo ďalšie by mohlo vo vodovodnej vode byť, čo by za to stálo merať. Ak tak alkalita - no pH 7,9 napovedá, že bude vyššia. Draslíka bude skoro iste málo, rovnako fosforečnany, s nimi nemožno počítať v zmysle "hnojenia vodovodnou vodou". Možno ešte horčík, aby sa odhadol pomer Ca:Mg. Ak bývaš niekde poblíž, môžem zmerať čo mám k dispozícii.
Testy sa skôr hodia na akúsi občasnú priebežnú kontrolu už bežiaceho akvária s hnojením - napr. na zistenie, že dusičnanov / fosforečnanov / železa sa hromadí príliš veľa a treba ubrať hnojenie
Na testy sa vykasli. Na zaciatok snad len zakladne NH3/4, NO2 a NO3 a tie ti budu uplne stacit. Potom staci pozorovat rastliny.
Ak chces nieco narocnejsie odporucam investovat radsej do CO2 setu a hnojit EI ak sa ti nechce skusat kolko coho bude dost a hladat rovnovahu
.
Ďakujem, bohužiaľ na stránkach vodární sú uvedené len tieto údaje. Ostatné sa dozviem, až došporím na testy
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 22 23
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 19996x