Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hodnoty vody

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránku 10 Přejít na další stránku   1  
Hodnoty vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2014 15:45 Muž Sharf [7] Re: acik
Já to bral čistě jako pokus ale třeba v zimních měsících to může být dobrá metoda :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2014 14:35 Muž Sharf [7]
Jen pro zajímavost zmařením sem se dostal na tyto hodnoty ;-)
Voda zmražená cca 1/6 a rozpuštěn pouze led voda vylita
NO3 10
NO2 0
GH 6° d
KH 6° d
PH 8 pH
CI2 0 mg/l
někde jsem vyčetl že nejprve zamrzne voda měká a pak tvrdá a fakt to funguje :)
Ale je to časově náročnější než převařování :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2014 09:34 R Muž Silent [5949] Re: Marcel G
Tak s takovým snížením GH jsem se po převaření opravdu za svou praxi ještě nesetkal. Pokud to tak je už nic nenamítám a děkuji za objasnění a jiný pohled na věc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.10.2014 09:29 Marcel G Re: Heimdall
Heimdall napsal: Špatně jsem to napsal. Sice klesne, ale minimálně a běžnými kapkovými testy neměřitelně (vyzkoušeno)...V příspěvku z 28.10.2014, 19:00 uživatel Sharf uvádí, že mu GH (celková tvrdost) klesla po převaření o 11 jednotek (tedy z původních 21°dGH na 10°dGH). Chcete mi tedy tvrdit, že 11 jednotek je běžnými kapkovými testy neměřitelné?! To, že vám po převaření vody tvrdost nijak znatelně neklesla, neznamená nic víc, než že ve vaší vstupní vodě nejsou pravděpodobně prakticky žádné hydrogenuhličitany (jinými slovy, že "vaše" tvrdost je tvořena z drtivé většiny rozpuštěnými solemi iontů Ca a Mg navázanými nikoli na hydrogenuhličitany, nýbrž na jiné sloučeniny). To ale v žádném případě neznamená, že totéž bude platit i pro jinou vstupní vodu! Nelze z toho tedy činit univerzální závěry. Ve vstupní vodě uživatele Sharf například tvoří vápenaté a hořečnaté hydrogenuhličitany očividně kolem 50% celkové tvrdosti. V jeho případě mu tedy převaření vody pomůže snížit celkovou tvrdost zcela zásadním způsobem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.10.2014 07:27 R Muž Silent [5949] Re: Marcel G
Dobře. Špatně jsem to napsal. Sice klesne, ale minimálně a běžnými kapkovými testy neměřitelně (vyzkoušeno) tudíž pro normálního akvaristu nepodstatně a kdo z nás měří tvrdost laboratorně. Nicméně jádro pudla bylo v poznámce o přechodné a uhličitanové tvrdosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.10.2014 06:23 Marcel G Re: Heimdall
Heimdall napsal: Nechci Sidovi dělat advokáta ... Převaření sníží přechodnou (uhličitanovou) tvrdost ale ta co zůstane na stejné úrovni je celková :) .Tak mu toho advokáta raději nedělejte, protože to, co říkáte, není správně. Celková tvrdost se skládá z tvrdosti "uhličitanové" (tu tvoří výhradně jen rozpuštěné soli iontů vápníku a hořčíku navázané na hydrogenuhličitany), a pak tvrdost "ne-uhličitanová" (tzv. stálá tvrdost, kterou tvoří rozpuštěné soli iontů vápníku a hořčíku navázané na jiné sloučeniny než hydrogenuhličitany ... např. na sírany, chloridy, dusičnany apod.). Převařením vody se vápenaté a hořečnaté hydrogenuhličitany [Ca(HCO3)2, Mg(HCO3)2] vysrážejí => vzniknou méně rozpustné uhličitany [CaCO3 a MgCO3 = vodní kámen]. Při měření (celkové) tvrdosti v laboratoři se dodaný vzorek vody přefiltruje, a tím se z něj všechny vysrážené uhličitany odstraní, takže naměřená (celková) tvrdost bude po převaření nižší (nezůstane tedy stejná!). Takže když víme, že "GH = uhličitanová + neuhličitanová tvrdost", a uhličitanová tvrdost klesne, tak je jasné, že klesne i GH. Doporučoval bych si pročíst www.prirodni-akvarium.cz/… . ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.10.2014 22:02 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Koště
...Myslel jsem to tak, zda-li je ta schopnost čerpat Nlátky taková, že rostliny mohou zmírnit dopady narušené nitrifikace, když je například vyměněn filtr nebo špatně funguje...
Kladete velmi složité otázky. :-)
Teoreticky ano, ale za podmínek, které jsem naznačil v předchozím příspěvku. Bude-li akva hustě osázeno atd. ..., k žádnému narušení nitrifikace by nemělo dojít např. ani po odstranění filtru.
V běžných podmínkách, (přerybněná akvária, málo nebo "nefukční" rostliny), bych raději nic podobného nezkoušel.
Ale i tady záleží na hromadě jiných souvislostí; pokud se hlavní procesy nitrifikace odehrávají mimo filtr, (např. vzhledem k jeho nízké "osídlovací" kapacitě), akvárium by odstranění takového filtru nemuselo citelněji zaregistrovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 21:38 Koště
Díky za informace, nepředpokládal jsem, že jsou to až takoví žrouti :-)

Myslel jsem to tak, zda-li je ta schopnost čerpat Nlátky taková, že rostliny mohou zmírnit dopady narušené nitrifikace, když je například vyměněn filtr nebo špatně funguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 21:38 R Muž Silent [5949] Re: grunda
Nechci Sidovi dělat advokáta, ale podle mně reagoval na tvoje prohlášení "převařením se dá zbavit přechodné tvrdosti vody, uhličitanová tvrdost zůstává" což si trochu odporuje. Ano. Převaření sníží přechodnou (uhličitanovou) tvrdost ale ta co zůstane na stejné úrovni je celková :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 21:33 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Sid
nejsem sice chemik, ale vysrážený hydrouhličitan vápenatý (varem), sníží přechodnou tvrdost vody ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   28.10.2014 21:09 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Koště
Myslíte-li, jaké formy dusíku upřednostňuje ta která (vodní) rostlina, pak o podobném zdroji vím, ale postihuje jen velmi omezený vzorek rostlin.

Nevím, co přesně myslíte tou "pomocí nitrifikaci"... :-O
Pokud bude v akva "hromada" prosperujících rostlin, (zejména těch rychle rostoucích), pak bude kolonie nitrifikačních bakterií limitována tím, kolik amoniaku jim rostliny "přenechají/nesežerou". :)
Běžné v takových akváriích je, že NH4/NH3, NO2 i NO3 jsou neměřitelné a dusík se do nich musí přidávat "lopatou".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.10.2014 20:43 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Koště
Egeria je naozaj schopná odbúrať veľa amoniaku. V ktoromsi časopise Akvárium boli také tabuľky o rôznych rastlinách, skúsim nájsť. Ale zatiaľ veľmi odporúčam článok "Dusík v akváriu" v časopise Akvárium č. 4: www.klub.akva.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 20:40 Koště Re: Sid
A máte prosím dostupný nějaký zdroj, kde by bylo rozebráno jaký díl na odbourávání těchto látek můžou mít? Četl jsem, že například egeria by měla odčerpávat amoniak. Je to pouze zanedbatelné množství nebo se při větším počtu rostlinek v akva dá uvažovat o nějaké ,,pomoci nitrifikaci"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.10.2014 20:40 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Sharf
Alkalita je to, čo namerajú testy ako "KH". V skutočnosti totiž nemerajú uhličitanovú tvrdosť, ale alkalitu a v bežnej situácii v akváriu to dokonca môžeme považovať za synonymá (pokiaľ niekto zrovna nepridáva sódu).

Na pH priamo až tak nezáleží - berme to len ako prejav alkality (viac info: prirodni-akvarium.cz/… a tabuľka prirodni-akvarium.cz/…) - ono klesne, keď sa začne pridávať CO2 (ak sa teda plánuje pridávať). Lenže pri vyššom pH je v začiatku riziko otravy amoniakom, v zabehnutom akváriu je to v pohode. Proste pH samo o sebe by som neriešil.

V zabehnutom akváriu nebudú žiadne dusitany (NO2-), dusičnanov (NO3-) môže byť buď priveľa, ak bude málo rastlín a veľa rýb alebo naopak, príliš málo, ak bude akvárium husto zarastené so silným svetlom alebo bude málo rýb (potom sa dopĺňa hnojivom). Väčšine z nás akvárium naozaj dusičnany "odbúra", resp. rastliny ho minú na nulu, preto musíme hnojiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 20:37 R Muž romant [27987] Re: Sid
A jak rádi. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 20:36 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Koště
...spíš z odpadu je amoniak, z něj pak dusitany a z nich dusičnany, které spotřebovávají rostliny a odstraňuješ je výměnou vody...
Jen technická: rostliny spotřebovávají i amoniak a dusitany.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.10.2014 20:32 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: grunda
grunda: ...převařením se dá zbavit přechodné tvrdosti vody, uhličitanová tvrdost zůstává...
To je solidní blábol. (Takhle jste reagoval v sousedním vlákně...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 20:19 Koště
To převařování ti pár stupínků ubere, ale musíš vodu slít hned po tom co voda nějakou dobu projde varem, tak aby ti v hrnci zůstala sraženina (takový bílý prášek na dně hrnce), jinak se to zase rozpustí zpátky. Účinnost je ale šíleně slabá a metoda je to pracná s nestejným výsledkem.

Že zaběhlé akvárium odbourává NO3 si nemyslím(tedy odbourává, ale nárůst je spíš vyšší), spíš z odpadu je amoniak, z něj pak dusitany a z nich dusičnany, které spotřebovávají rostliny a odstraňuješ je výměnou vody :-) Aspoň tak nějak to chápu já.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 20:13 Muž Sharf [7]
A ještě jeden dotaz :-D :-D

Jaký má vliv zaběhnuté akvárium na hodnoty vody NO2 a NO3 by mělo odbourávat ale jak je ot se zbytkem ? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:47 Muž Sharf [7] Re: zervan
Ta alkalita ta se měří jak něco jsem o tom četl ale nějak extra jsem nepobral co to vlastně je (asi sem přečetl málo :-D )
A ph mám celkem dobré myslíte že je lepší mít větší PH než potřebují kytky nebo je lepší mít menší ? Asi nejlepší je mít akorát ale když není tak lepší víc nebo míň než ideál ? :)
Rostliny které se mi líbí mají většinou jiné nároky na vodu než mám :/
No asi uvidím jak to poroste a pak teprve budu něco řešit jak říkáte přehnaná snaha asi škodí :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:41 Muž Sharf [7]
Dobře zkusím jak to poroste a začnu to řešit jen když to neporoste a když to bude růst jak má tak tam budu lejt to co je doma :-D

Já bych to neřešil kdyby ta tvrdost nebyla dvojnásobná ;-)

Díky za rady a brzké reakce :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:39 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Sharf
Podľa mňa je prevarovanie vody neefektívne, jednoduchšie je kúpiť lacnejšiu reverznú osmózu, ja som si kúpil rovno dve, aby som dosiahol vyššiu výťažnosť a menej odpadovej tvrdej vody. Ono to preverenie chce nejaký čas, nestačí len zovrieť, takže sa minie dosť tepla zbytočne, navyše je to prácne a výsledok nie je tak čistý. Inak po prevarení treba vodu ihneď preliať do čistej nádoby, nenechávať vo varnej nádobe, lebo sa spätne budú rozpúšťať usadené soli.

Čo sa tvrdej vody týka - už tu viackrát odznelo, že záleží od rastlín. Napr. Cabomba mi v tvrdej vode chcípala, stačilo mi znížiť alkalitu / KH a začalo sa jej dariť. Pokiaľ ide o nové akvárko a hlavne ak je to prvé, by som sa priklonil k názoru radšej prispôsobiť výber rastlín. A až keď sa to zabehne a ambície budú siahať vyššie, dala by sa riešiť voda.

Nech potvrdia / vyvrátia skúsenejší, ale na rastliny má väčší vplyv alkalita (a jej dôsledkom i pH) ako celková tvrdosť, nie? A alkalitu je možné ubrať aj chemicky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:34 R Muž romant [27987] Re: Sharf
Tak pokud se k tomu mám vyjádřit ještě já, tak převařování jsem nezavrhl, jenom jsem napsal jakou zkušenost jsem s ním udělal a co se týký mražení, nemám zkušenost. :-) Jednu poznámku si ještě neodpustím, naprosto nic proti snaze to tzv. "mít", ale někdy je snaha věci řešit do mrtě kontraproduktivní. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:34 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Sharf
na můj vkus to moc řešíš, proste zkus které kytky ti porostou a které ne, nenáročné kytky by ti měly růst skoro všechny ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:33 Muž grunda [1781] - Cichlidy
převařením se dá zbavit přechodné tvrdosti vody, uhličitanová tvrdost zůstává ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:31 Muž Sharf [7]
Když tedy převařování zavrhujete tak co myslíte o tom dát vodu zmrazit tak 2/3 a pak nezmrzlou vodu vylít a nechat led roztát to jsem četl že taky sníží GH-KH co vy na to ?
A nebo ředění dešťovkou co si o tom myslíte ?
Nebo třeba sehnat nějakou vodu z pramene nebo prostě dovážet odjinud ?

Mě práce navíc nevadí jen nevím jestli je to tak hrozně důležité mít ty parametry co nejpřesnější ideálu a nebo to že budu mít parametry někde jinde mě zpomalí růst třeba jen neznatelně co si o tom myslíte jak výrazný vliv má ta tvrdost vody vůbec na ty kytky ?

Asi už jsem trochu otravný s těmi parametry ale snažím se být pečlivý hned od začátku akva :-) :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:14 R Muž romant [27987] Re: Sharf
Já osobně, když jsem převařoval, tak ten efekt se do druhýho dne vytratitl a hodnoty si akvo přetavilo zase po svým, toť moje odsledování. Na to abych to z tebou rozebral vědečtěji, nemám vzdělání. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:10 Muž Sharf [7] Re: romant
Tak já myslím že bych to tímto způsobem mohl postupně snižovat nebo ne?
Jestli ne vysvětli mi prosím proč ? :-)
Mám to třeba takhle zkusit vyměňovat a pak třeba za týden po výměně změřit jestly je voda lepší ?
Můj cíl je se jen blíže přiblížit k ideálním podmínkám pro kytky v akva :)
Kdybych věděl že porostou stejně i v jiné vodě neřešil bych ale metoda pokus omyl (poroste neporoste) se mi moc nelíbí :/
Na většině fór které jsem pročet se řeší jaký mají vliv hodnoty Gh a kH na ryby ale ne na rostliny to sem se nikde nedočetl :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:01 R Muž romant [27987] Re: Sharf
Je otázka, jak dlouho to vydrží posléze v akváriu, tedy ty hodnoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:00 Muž Sharf [7]
Ale tak je snad lepší snažit se udělat podmínky co nejblíže těm které mají v přírodě ne ? :-)
Co si myslíte o převaření vody
Voda převařená a odstátá přeceděná přes látku
NO3 25
NO2 0
GH 10° d
KH 10° d
PH 7,6pH
CI2 0 mg/l

GH kleslo o více než 11 a KH o 5
Mě by vaření 5-10 litrů jednou týdně nevadilo abych zlepšil podmínky rostlinkám ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.10.2014 18:05 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Sharf
Dělá se to tak že si vybereš rostliny a pak zkoušíš co poroste a co ne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 17:42 Muž Sharf [7]
Ahoj nemohu se rozhodnout jestli shánět do akva jiný zdroj vody nebo používat vodu z kohoutku i když je výrazně tvrdší než rostliny potřebují potřebuju GH 5-10 a mám více jak GH 21 může to rostlinám nějak uškodit nebo ne ? Zajímá mě pouze vliv tvrdosti na rostliny ne na ryby :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 19:24 Muž Sharf [7] Re: romant
Tak vodu se snažit dávat pořád stejnou a parametry snižovat postupně :)

jinak voda z kohoutku je to téměř to samé jako v akváriu po týdnu :/
NO3 30-50
NO2 0
GH >21° d
KH 15° d
PH 8
CI2 0,4 mg/L
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 18:48 R Muž romant [27987] Re: Sharf
Sharf napsal: Dobře zatím zkusím výměny vody a popřípadě sehnat někde jinou :)
Ať už takovou a nebo jinou, ale dávej stále stejnou a neskákej po zdrojích, to by bylo ještě horší naž zdánlivě nevhodný parametry. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 18:46 Muž Sharf [7] Re: romant
Dobře zatím zkusím výměny vody a popřípadě sehnat někde jinou :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 18:39 R Muž romant [27987] Re: Sharf
Já bych teda fakt nebláznil a kvůli 40 litrům si osmózu nepožizoval, ale to je jenom můj názor. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 18:23 Muž Sharf [7] Re: Marcel G
pokusím se s tím něco udělat zatím to vidím na ty výměny vody a pak nevím jak funguje ta osmóza a jak se používá ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 18:21 Muž Sharf [7] Re: romant
Teď si mě trochu uklidnil voda je v novém akváriu týden výstup sem neměřil nechám si tedy odstát vodu jak když bych jí dával do akva a provedu opět test :)
Jiak test sem prováděl papírkovým jbl 6in1 někdo od toho odrazuje ale byl mi i doporučen a oproti 6 kapkovým testům vyšel o pár set levněji :)

Děkuji za pochvalu akva sem nikdy neměl a chci bejt opravdu pečlivej a vše mít v pořádku :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 18:20 Marcel G Re: Sharf
Pokud máš příliš tvrdou vodu (GH) a vysokou alkalitu (KH), a tvým cílem je pěkné rostlinné akvárium (a zároveň nemáš v plánu mít nějaké extra velké akvárko), tak bych ti doporučoval pořídit si jednotku reverzní osmózy. Ta ti vyrobí demineralizovanou vodu (s prakticky nulovou tvrdostí a alkalitou), kterou si pak můžeš ve vhodném poměru smíchat s normální vodou a vytvořit si tak vodu, která bude pro akvarijní rostliny a většinu dostupných ryb vhodnější. Druhou možností je přeorientovat se na ryby a rostliny, které dobře snášejí vysokou tvrdost a alkalitu (minimálně u rostlin tím však budeš mít značně zúžený výběr). U většiny dostupných rostlin se uvádí hranice alkality kolem 10°dKH. Sám jsem kdysi zkoušel pěstovat kytky ve vodě o tvrdosti 25°dGH a alkalitě kolem 17°dKH, a většina kytek mi do měsíce odešla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 18:15 R Muž romant [27987] Re: Sharf
A co je na těch hodnotách špatnýho? Čím jsou vlastně měřený? Je to akvo čerstváček a tam je měření jinejch hodnot než N látek tak trochu zbytečný, změny probíhají velmi rychle. Když chceš porovnávat, tak porovnej vstupní vodu s tou co je nějakej den v akváriu a budeš vidět možný trend, kam se to hejbe, ale zase je to o té průkaznosti měření. Ono tomu zase nechce moc propadat a hlavně se teď bezhlavě nepouštět do nějakých pokusů o změnu té či oné hodnoty. Rozumí tomu, jsi z tho trošku vyplašenej a je vidět snaha to udělat jak se má a to je velmi chválihodné. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 17:59 Muž jiri609 [91] Re: Sharf
prosím tě, můžeš napsat, co je zdrojem této vody? jak jsou provedeny toty testy vody? máš někde možnost si v nějaké labině nechat udělat základní rozbory?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 17:39 Muž Sharf [7]
Takže kromě reverzní osmózy a dovážení vody odjinud a míchání mi asi nic nezbývá co :/
Pokud budu mít teda vysokou tvrdost jaký to bude mít vliv na květiny a jaký na ryby ?
Pokud budu mít vyšší ph jaký to bude mít vliv na ryby a květiny ?
Sem z toho celej nešťastnej :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 17:33 Koště Re: Marcel G
Ok, četl jsem to na maniakva.sweb.cz, asi jsem to špatně pochopil nebo je to jak říkáš nepatrné :-)

Díky za opravu, pardon za mystifikaci, zase jsem trochu chytřejší :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 17:30 Marcel G Re: Koště
Koště napsal: Přidáváním CO2 jde dost výrazně PH snížit a rovněž by mělo docházet ke snížení kH. Snad nekecámKecáš. :-) CO2 rozhodně KH nesnižuje (resp. snižuje, ale naprosto neměřitelným způsobem). Kromě toho bych řekl, že CO2 snižuje pH obvykle tak o 0,5 až 1 stupeň (víc bych od toho nečekal).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 17:28 Muž Sharf [7] Re: prasan
co jsou cichlidy ? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 17:25 Koště
Teoreticky můžeš měnit třeba denně, ale doporučuje se většinou jednou týdně 20-30% vody.

Dešťovka by měla být chytána do čisté nádoby, měl bys nechat půl hodiny až hodinu pršet, ať se pročistí vzduch a opláchne sběrná plocha (střecha). Ale je to risk, nikdy nevíš co který mrak přinese a co si pak do akva naliješ :) Čistit se dá jednoduše, třeba kávovým filtrem nebo přes vatu, zachytí se prach apod.
Dá se pořídit i reverzní osmóza pro změkčení vody, nejlevnější co jsem našel asi za 1 500 Kč.

Přidáváním CO2 jde dost výrazně PH snížit a rovněž by mělo docházet ke snížení kH.

Snad nekecám :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 17:19 - Re: Sharf
A čo cichlidy?
No pozerám,že akvárium na to nie je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 17:08 Muž Sharf [7] Re: Koště
Jak často můžu obměnit část vody a jak velkou část mám měnit ?
Destilku se mi moc kupovat nechce ona taky něco stojí :/
To spíše ta dešťovka nevadí když bude z rezatého sudu kde už nějakou dobu je ? nebo musí být třeba z plastového kýble nebo skleněné nádoby a jak jí vyčistit třeba od věcí co tam napadají ?
A jak co2 pusobí na PH a GK-KH zvyšuje je nebo snižuje ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 15:59 Koště Re: Sharf
NO3 - Odčerpávají rychlerostoucí rostliny a pravidelné výměny vody. Voda kterou dodáváš musí mít ale nižší hodnoty.
NO2 - Pokud bude fungovat nitrifikace tak zmizí, dají se použít i přípravky, třeba Bio Nitrivec, který NO2 naváže díky mletému zeolitu.
Gh - pro kytky nic moc, pokud chceš snížit, tak to míchej s vodou z jiného zdroje nebo s děšťovkou či destilkou (raději lékařskou)


Ohledně Kh se dá najít dost článků a akvaristika se dělat dá, jen buď musíš ,,čarovat s vodou" či přizpůsobit osádku nádrže vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 15:29 Muž Sharf [7]
Ahoj dnes jsem změřil hodnoty vody a zjistil tohle
NO3 50-100
NO2 0,5
GH >21° d
KH 15° d
PH 7,6 pH
CI2 0 mg/l

Může mě někdo poredit jak se dá snížit GH a PH a k čemu mi je vůbec hodnota KH
NO2 a NO3 doufám zmizí samo že když mám nové akva ryby tam zatím nemám ..
Jsem z těch hodnot nešťastný dá se v takové vodě vůbec akvaristika dělat ? :/

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [10] ...... 22 23

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 19840x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4824?od=451