Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Skaláry - rozmnožování, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Skaláry - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 20:13 JoKa Re: Ivoš
Argument dobrý, beru...
Jasně, tvrdá voda je pro skaláry hnus... Ale, je tam obrovské ale... Nevíme, jak moc je ta vstupní voda tvrdá... A znovu opakuji, že s tím se dá pracovat...

Zeptám se jinak, máme v tomto případě lepší možnost??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 19:25 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Urtman
Pokud budeš u týden rozplavaného potěru měnit ve 12 l aváriu vodu za tvrdou, bude to potěr šok. Noci jiného je v 80-ti litrech, tam se to přece jenom "ztratí".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 19:20 JoKa Re: Ivoš
Souhlas s Priestem a stojím si za svým... Odkalovat a měnit vodu. Ne vodou z akvária, to už jsem zdůvodňoval a radši měnit vodou tvrdou, než vůbec a radši tu tvrdou, než z jiného akva...
Sám víš, nejsi žádný "zetko", že s tvrdostí se dá pracovat, rozhodně lépe než s dusíky a zahnívajícím žrádlem... Kor, když víme, že tazateli to chcípá a víme i proč...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 19:16 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Priest
Jistě, ale určitě nedoléváš tvrdou vodou;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 19:05 Muž Priest [325] - CichlidyRe: Ivoš
12 l.akvárium pro týden rozplavaný potěr krmený žábronožkou by se odkalovat mělo.Nedokážu si představit že bych neposbíral bordel ze dna při krmení 4xdenně cca 320 skalárků které se vylíhly mě a to je mám v 60l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 17:43 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: styfi
U tak krátce rozplavaného potěru bych vodu vůbec neměnil, pokud nemá absolutně stejné hodnoty!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.11.2014 15:46 JoKa Re: styfi
To by ukazovalo na nedostatek kyslíku. Jestli dobře vidím, tak jen filtruješ, nevzduchuješ...
Mĕl jsem dva tipy, buď ten kyslík, nebo dusíci... U tebe je to asi oboje. Doléváním z jiného akva si zadĕláváš na problém. Jiná voda, jiné hodnoty, každé akvo funguje jinak a i když je stejná vstupní voda, ta výstupní nebude témĕř nikdy... A bývá i vydýchaná...
Radši bych šel do té vody čerstvé, odstáté a případnĕ si pohrát s tvrdostí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 15:15 Muž styfi [0] Re: Urtman
A co to je s tymi ziabrami? Nejaka choroba?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 15:14 Muž styfi [0] Re: Urtman
Nevsimol som si problem so ziabrami, skor ako keby iba polihovali na dne a su tam "nakrivo". Ked ich krmim, tak plavaju normalne.
Asi som ale prisiel na pricinu. Ked odkalujem, davam vodu z velkeho akvaria(200l), je predhriata(24°C) a makka. Meral som v nej NO3 a je niekde medzi 10-25 mg/l, pred tym byvalo nizsie, takmer nemeratelne. Ked budem vecer odkalovat, asi dam radsej tvrdu z vodovodu, ale bez dusicnanov...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 14:46 JoKa Re: styfi
Co žábry? Nemají je načervenalé a jakoby víc odstávající, než je obvyklé?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 14:00 Muž styfi [0] – uhyn poteru
Fotka k příspěvku Ahoj, snazim sa odchovat skalare, mam ich rozplavane 7 dni, krmim vyliahnutou artemiou viackrat denne, snazim sa odkalovat po krmeni. Teplotu udrzujem na 29°C. Posledne dva dni som vsak zaznamenal velke straty. Uhynula mi skoro polovica. Viete poradit co robim zle? Mam ich v 12 litrovom akvariu, mam pripravene aj 80l, ale to je zariadene. Rybycky su pri dne, evidentne vystresovane, snazia sa zavrtat do neexistujuceho dna. Preto som ich zatial nepremiestnil do toho 80 litroveho. Prikladam foto akvaria

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2014 15:46 R Muž romant [28001] Re: Rostislav84
Když bude včas dost futru, tak z toho budou mladý ryby. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2014 15:27 Rostislav84 Re: romant
Je pravda že jsem skalary nikdy nedělal.Ale začiná to vypadat dobře.Prckové se už vykulily,plesnivé jikry odstranuju co se dá.Tak uvydím co ztoho bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2014 15:18 R Muž romant [28001] Re: finnnp,RAP
Souhlas chlapci s oběma. ;-) Ono když někdo má první výtěry, tak je z toho lehce vyjukanej a dotazuje se na hodně věcí, který po nabroušení ostruh už běží tak nějak automaticky. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2014 14:40 finnnp Re: Rostislav84
U skalár se hodně stává,že je pár prostě na prd.Někdy se dokážou třít i dvě samice.Někdo třeba nemá tu trpělivost si pár vytvořit a koupí pár hotový.To je pak malér na světě hned.Mě osobně u skalár stačí trošku přijatelná voda pár kapek obyčejného Acriflavinu a je vše v pohodě.Jikry mě plesnivějí také,ale vždy je z výtěru tolik rybiček,že nevím co s nima.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2014 14:16 RAP Re: romant
romant napsal: Voda, není skaláří.
Důležitá je i kvalita samce. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 15:45 R Muž romant [28001] Re: Rostislav84
Voda, není skaláří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 15:40 Rostislav84 Re: romant
No ale stejnak,nelibí se mi to.Dál jsem pul nadrže čerstvou vodu a pul nadrže vody od skalar.Dál jsem tam kislík a přidal mycopur proti zaplisnění a stejnak tam chodím každé 2hodiny odebirat plesnívé jikry.Tak nevim co je špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 12:59 R Muž romant [28001] Re: Rostislav84
Fajn, tak si pomalu nachystej artémku, ať až se to rozplave, nejsou úhyny z hladu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 12:57 Rostislav84 Re: romant
Jo ja vím.Ne vždy je všechno oplodněné.No tak uvydím jak to pujde dál.Jinak to dělám tak jak jsem se tady dočetl.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 11:44 R Muž romant [28001] Re: Rostislav84
Tak jak zde bylo bezpočetkrát vzpomenuto, je to hlavně o vodě a třeba ty jikry, co jsi odstranil nebyly oplodněný, to se stává často, že když je to takový to vyzobávání plesnivejch z celku, že to jsou právě ty neoplodněný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 11:42 Rostislav84 Re: romant
No a stejnak to plesní,už jsem odstranil pomocí pipety cca 10ks bilých jiker.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 11:29 R Muž romant [28001] Re: Rostislav84
Přesně tak, ryby svejma ploutvema nedělají nic jinýho. Prostě to občas ovívají a ten kyslík tím k jikrám přisouvají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 11:26 Rostislav84 Re: romant
Takže ten kyslík tam je proto aby byla okysličena voda.Nemusí to ovyjet ty jikry,mužu to nechat s klidem bokem a prostě jen čekat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 11:08 R Muž romant [28001] Re: Rostislav84
Tak tu mám povětšinou spojenou s vodou jetou a nekvalitní, tedy pro účel tento určený. ;-)
Edit: Osvětlení spíše slabé a vzduchování jemné a nemusí být přímo na ten kužel. Aby se dosáhlo toho efektu prokysličení vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 11:06 Rostislav84 Re: romant
A co takhle použivat vodu z rybníka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 11:05 Rostislav84 – jikry
Jěště se chci zeptat.Mužu použivat osvětlení?Nebo je lepší když se na ty jikry moc nesvití.A taky mě zajimá to okysličovaní,já to mám vytřené na vytiracím kuželu.A ten kislík teda moc na ty jikry nejde.Nebude lepší ten kužel třeba nějak naklonit aby ty jikry byli tím kislíkem ovijeny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 08:58 R Muž romant [28001] Re: Rostislav84
Z přírody z lesa ze studánky, ale bacha, může tam lítat Ph, hlavně když pěkně zaprší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 08:47 Rostislav84 Re: prasan
Nemám RO a deštovku taky nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2014 16:45 - Re: Urtman
Skús dažďovú vodu alebo čistú vodu z RO.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2014 16:41 Rostislav84 Re: Priest
Celé jsem to pročetl.Tak to skusím.Budu se tímhle řidit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.09.2014 14:12 Muž Priest [325] - CichlidyRe: Rostislav84
Přečti si komentáře níže. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 11:47 Rostislav84 – jikry
Ahoj,včera se mi zase vytřely skalary,tenokrát to byli zlatí zavojový.Dneska jsou všechny jikry zase bilé,nic z toho nebude.Jelikož nemám eshu2000 tak jsem tam dal multimedikal.A stejnak to nepomohlo.Co dělám špatně.Prosím poradte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 04:00 Muž LiborSprysl [9016] Re: Urtman
Aby se to dalo takto shrnout, je třeba znát vstupní parametry, ale pokud je to "skaláří" voda, tak ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 19:50 R Muž romant [28001] Re: RAP
Souhlas, čím větší driják, tím lepší sterilní prostředí a menší pravděpodobnost výskytu plísní. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 19:49 RAP Re: romant
romant napsal: Savem, hypermanganem, prostě dočista dočista.
Přidal bych ještě chloramin a potom řádně vypláchnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 19:37 JoKa Re: romant
OK, díky moc všem... Snad se zase něco podaří...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 19:36 R Muž romant [28001] Re: Urtman
Savem, hypermanganem, prostě dočista dočista.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 19:31 JoKa Re: RAP
Čím? Nějakým preventinem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 19:01 RAP Re: Urtman
Před vložením podložky s jikrama řádně vydesinfikovat vytíračku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 17:29 JoKa Re: LiborSprysl
Takže když bych to měl shrnout: kytky pryč, bublifuk vypnout, vzduchovat lehce, voda čerstvá, napůl s vodou z původního. Chápu správně? Nebo jsem na něco zapomněl??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 15:34 Muž LiborSprysl [9016] Re: RAP
RAP napsal: Tak na okraj, vzduchování a bublifuk dokáží svou činností částečně změnit hodnoty vody.
Desinfikujete kytky před vložením do elementky?

Já myslel, že jsem to napsal už jednou...Pepo čtěte toho Vlastu!
Kytky jsou ke skalárám nesmysl. Vodu měnit až po nějakém krmení rozplavaného potěru - podle množství ryb a krmiva. Někdo vzduchuje, aby voda proudila, někdo ne. Já jsem vzduchoval. Opatrně! Chce to zkusit, aby se voda nehýbala v hodnotách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 15:13 Muž Priest [325] - CichlidyRe: Urtman
Vyzkoušej vytíračku pořádně vyčistit,vyměnit 75% vody před tím než tam dáš jikry a do rozplavání dej pryč filtr.Nechej jen vzduchování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 14:07 JoKa Re: RAP
To vim, ze castecne meni, ale cetl jsem, ze zanedbatelne... To uz tu vodu vic zmeni ta egerie, ktera zmekcuje... Ve vytirackach a elementkach pouzivam prave jen ty egerie a nedesinfikuji, jenom je proplachuji pod tekouci vodou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.09.2014 13:50 RAP Re: Urtman
Tak na okraj, vzduchování a bublifuk dokáží svou činností částečně změnit hodnoty vody.
Desinfikujete kytky před vložením do elementky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 07:51 JoKa Re: LiborSprysl
Takze co radite Libore? K lihnuti pouze bublifuk a vzduchovani? Vodu predpokladam micham dobre, pulka z puvodniho akva a pulka cerstva. Mycopur jsem daval, ale ted zkusim vynechat...
Tu vodu u nich mam druhy den po preneseni menit, nebo az kdyz se rozplavou?
Posledni vec, davam do elementky pomerne dost egerie, tim nic nezkazim ne?
Dekuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 03:29 Muž LiborSprysl [9016] Re: RAP
RAP napsal: Urtman napsal: V elementce je bublifuk a vzduchovani, ve vytiracce je hlava a molitan pres celou zadni stenu a vzduchovani. Oboje vic nez rok zabehle, tady problem nebude...
No, já bych si tak jistý nebyl, když už je to rok v běhu.

Jojo...Vlastík má pravdu.
Tenhle způsob odchovu není o setrvačníku, že všechno bude vždy a za všech okolností stejné u jednoho druhu ryb, stejně jako u ostatních druhů. To co funguje u ancistrusů či císařek, nefunguje u skalár.
Způsob vytírání skalár na list je právě ten vnos pokaždé nového biologického základu pro odchov, takže podmínky jsou pokaždé jiné. I při míchání vody, jak je popisováno. To mám už dávno za sebou.
Sice nevím jestli je dobře prozrazovat kuchařku "výrobců skalár", ale mnohem lépe fungují destičky umělohmotné. I v zakytkované nádrži si je většinou ryby vyberou, pokud jim ji nabídneme v blízkosti prvního výtěru.
Molitan k líhnutí je nesmysl, ten až k rozplavanému potěru.
Rok 2008 7 nebo 8 třecích párů....80 000 skalár...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2014 19:57 JoKa Re: RAP
Samozřejmě jsou filtry prány, když je třeba... Třeba ten molitan docela často, jak se tam hafo krmí, tak se rychle zanáší...

Edit: v té samé vytíračce, se stejným filtrem, dorůstá v tuto chvíli 70 super redů. Vytíračka má 25l, kdyby nefungovala filtrace, tak už tam není žádný!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2014 19:56 JoKa Re: romant
To jsem chtěl zrovna napsat, že jediné, co mě napadá, je nepřidat ten mycopur... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2014 19:55 RAP Re: Urtman
Urtman napsal: V elementce je bublifuk a vzduchovani, ve vytiracce je hlava a molitan pres celou zadni stenu a vzduchovani. Oboje vic nez rok zabehle, tady problem nebude...
No, já bych si tak jistý nebyl, když už je to rok v běhu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 41

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 38902x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3703?od=519