Skaláry - rozmnožování, odchov
Argument dobrý, beru...
Jasně, tvrdá voda je pro skaláry hnus... Ale, je tam obrovské ale... Nevíme, jak moc je ta vstupní voda tvrdá... A znovu opakuji, že s tím se dá pracovat...
Zeptám se jinak, máme v tomto případě lepší možnost??
Pokud budeš u týden rozplavaného potěru měnit ve 12 l aváriu vodu za tvrdou, bude to potěr šok. Noci jiného je v 80-ti litrech, tam se to přece jenom "ztratí".
Souhlas s Priestem a stojím si za svým... Odkalovat a měnit vodu. Ne vodou z akvária, to už jsem zdůvodňoval a radši měnit vodou tvrdou, než vůbec a radši tu tvrdou, než z jiného akva...
Sám víš, nejsi žádný "zetko", že s tvrdostí se dá pracovat, rozhodně lépe než s dusíky a zahnívajícím žrádlem... Kor, když víme, že tazateli to chcípá a víme i proč...
Jistě, ale určitě nedoléváš tvrdou vodou

12 l.akvárium pro týden rozplavaný potěr krmený žábronožkou by se odkalovat mělo.Nedokážu si představit že bych neposbíral bordel ze dna při krmení 4xdenně cca 320 skalárků které se vylíhly mě a to je mám v 60l.
U tak krátce rozplavaného potěru bych vodu vůbec neměnil, pokud nemá absolutně stejné hodnoty!
To by ukazovalo na nedostatek kyslíku. Jestli dobře vidím, tak jen filtruješ, nevzduchuješ...
Mĕl jsem dva tipy, buď ten kyslík, nebo dusíci... U tebe je to asi oboje. Doléváním z jiného akva si zadĕláváš na problém. Jiná voda, jiné hodnoty, každé akvo funguje jinak a i když je stejná vstupní voda, ta výstupní nebude témĕř nikdy... A bývá i vydýchaná...
Radši bych šel do té vody čerstvé, odstáté a případnĕ si pohrát s tvrdostí...
A co to je s tymi ziabrami? Nejaka choroba?
Nevsimol som si problem so ziabrami, skor ako keby iba polihovali na dne a su tam "nakrivo". Ked ich krmim, tak plavaju normalne.
Asi som ale prisiel na pricinu. Ked odkalujem, davam vodu z velkeho akvaria(200l), je predhriata(24°C) a makka. Meral som v nej NO3 a je niekde medzi 10-25 mg/l, pred tym byvalo nizsie, takmer nemeratelne. Ked budem vecer odkalovat, asi dam radsej tvrdu z vodovodu, ale bez dusicnanov...
Co žábry? Nemají je načervenalé a jakoby víc odstávající, než je obvyklé?

Ahoj, snazim sa odchovat skalare, mam ich rozplavane 7 dni, krmim vyliahnutou artemiou viackrat denne, snazim sa odkalovat po krmeni. Teplotu udrzujem na 29°C. Posledne dva dni som vsak zaznamenal velke straty. Uhynula mi skoro polovica. Viete poradit co robim zle? Mam ich v 12 litrovom akvariu, mam pripravene aj 80l, ale to je zariadene. Rybycky su pri dne, evidentne vystresovane, snazia sa zavrtat do neexistujuceho dna. Preto som ich zatial nepremiestnil do toho 80 litroveho. Prikladam foto akvaria
Starší reakce
Když bude včas dost futru, tak z toho budou mladý ryby.

Je pravda že jsem skalary nikdy nedělal.Ale začiná to vypadat dobře.Prckové se už vykulily,plesnivé jikry odstranuju co se dá.Tak uvydím co ztoho bude.
Souhlas chlapci s oběma.

Ono když někdo má první výtěry, tak je z toho lehce vyjukanej a dotazuje se na hodně věcí, který po nabroušení ostruh už běží tak nějak automaticky.

U skalár se hodně stává,že je pár prostě na prd.Někdy se dokážou třít i dvě samice.Někdo třeba nemá tu trpělivost si pár vytvořit a koupí pár hotový.To je pak malér na světě hned.Mě osobně u skalár stačí trošku přijatelná voda pár kapek obyčejného Acriflavinu a je vše v pohodě.Jikry mě plesnivějí také,ale vždy je z výtěru tolik rybiček,že nevím co s nima.
romant napsal: Voda, není skaláří.
Důležitá je i kvalita samce.

No ale stejnak,nelibí se mi to.Dál jsem pul nadrže čerstvou vodu a pul nadrže vody od skalar.Dál jsem tam kislík a přidal mycopur proti zaplisnění a stejnak tam chodím každé 2hodiny odebirat plesnívé jikry.Tak nevim co je špatně.
Fajn, tak si pomalu nachystej artémku, ať až se to rozplave, nejsou úhyny z hladu.

Jo ja vím.Ne vždy je všechno oplodněné.No tak uvydím jak to pujde dál.Jinak to dělám tak jak jsem se tady dočetl.
Tak jak zde bylo bezpočetkrát vzpomenuto, je to hlavně o vodě a třeba ty jikry, co jsi odstranil nebyly oplodněný, to se stává často, že když je to takový to vyzobávání plesnivejch z celku, že to jsou právě ty neoplodněný.
No a stejnak to plesní,už jsem odstranil pomocí pipety cca 10ks bilých jiker.
Přesně tak, ryby svejma ploutvema nedělají nic jinýho. Prostě to občas ovívají a ten kyslík tím k jikrám přisouvají.
Takže ten kyslík tam je proto aby byla okysličena voda.Nemusí to ovyjet ty jikry,mužu to nechat s klidem bokem a prostě jen čekat.
Tak tu mám povětšinou spojenou s vodou jetou a nekvalitní, tedy pro účel tento určený.
Edit: Osvětlení spíše slabé a vzduchování jemné a nemusí být přímo na ten kužel. Aby se dosáhlo toho efektu prokysličení vody.
A co takhle použivat vodu z rybníka?
0 21.09.2014 11:05 Rostislav84 – jikry
Jěště se chci zeptat.Mužu použivat osvětlení?Nebo je lepší když se na ty jikry moc nesvití.A taky mě zajimá to okysličovaní,já to mám vytřené na vytiracím kuželu.A ten kislík teda moc na ty jikry nejde.Nebude lepší ten kužel třeba nějak naklonit aby ty jikry byli tím kislíkem ovijeny?
Z přírody z lesa ze studánky, ale bacha, může tam lítat Ph, hlavně když pěkně zaprší.
Nemám RO a deštovku taky nemám.
Skús dažďovú vodu alebo čistú vodu z RO.
Celé jsem to pročetl.Tak to skusím.Budu se tímhle řidit.
Přečti si komentáře níže.

0 19.09.2014 11:47 Rostislav84 – jikry
Ahoj,včera se mi zase vytřely skalary,tenokrát to byli zlatí zavojový.Dneska jsou všechny jikry zase bilé,nic z toho nebude.Jelikož nemám eshu2000 tak jsem tam dal multimedikal.A stejnak to nepomohlo.Co dělám špatně.Prosím poradte.
Aby se to dalo takto shrnout, je třeba znát vstupní parametry, ale pokud je to "skaláří" voda, tak ano.
Souhlas, čím větší driják, tím lepší sterilní prostředí a menší pravděpodobnost výskytu plísní.

romant napsal: Savem, hypermanganem, prostě dočista dočista.
Přidal bych ještě chloramin a potom řádně vypláchnout.
OK, díky moc všem... Snad se zase něco podaří...
Savem, hypermanganem, prostě dočista dočista.
Čím? Nějakým preventinem?
Před vložením podložky s jikrama řádně vydesinfikovat vytíračku.

Takže když bych to měl shrnout: kytky pryč, bublifuk vypnout, vzduchovat lehce, voda čerstvá, napůl s vodou z původního. Chápu správně? Nebo jsem na něco zapomněl??
RAP napsal: Tak na okraj, vzduchování a bublifuk dokáží svou činností částečně změnit hodnoty vody.
Desinfikujete kytky před vložením do elementky?
Já myslel, že jsem to napsal už jednou...Pepo čtěte toho Vlastu!
Kytky jsou ke skalárám nesmysl. Vodu měnit až po nějakém krmení rozplavaného potěru - podle množství ryb a krmiva. Někdo vzduchuje, aby voda proudila, někdo ne. Já jsem vzduchoval. Opatrně! Chce to zkusit, aby se voda nehýbala v hodnotách.
Vyzkoušej vytíračku pořádně vyčistit,vyměnit 75% vody před tím než tam dáš jikry a do rozplavání dej pryč filtr.Nechej jen vzduchování.
To vim, ze castecne meni, ale cetl jsem, ze zanedbatelne... To uz tu vodu vic zmeni ta egerie, ktera zmekcuje... Ve vytirackach a elementkach pouzivam prave jen ty egerie a nedesinfikuji, jenom je proplachuji pod tekouci vodou...
Tak na okraj, vzduchování a bublifuk dokáží svou činností částečně změnit hodnoty vody.
Desinfikujete kytky před vložením do elementky?
Takze co radite Libore? K lihnuti pouze bublifuk a vzduchovani? Vodu predpokladam micham dobre, pulka z puvodniho akva a pulka cerstva. Mycopur jsem daval, ale ted zkusim vynechat...
Tu vodu u nich mam druhy den po preneseni menit, nebo az kdyz se rozplavou?
Posledni vec, davam do elementky pomerne dost egerie, tim nic nezkazim ne?
Dekuji
RAP napsal: Urtman napsal: V elementce je bublifuk a vzduchovani, ve vytiracce je hlava a molitan pres celou zadni stenu a vzduchovani. Oboje vic nez rok zabehle, tady problem nebude...
No, já bych si tak jistý nebyl, když už je to rok v běhu.
Jojo...Vlastík má pravdu.
Tenhle způsob odchovu není o setrvačníku, že všechno bude vždy a za všech okolností stejné u jednoho druhu ryb, stejně jako u ostatních druhů. To co funguje u ancistrusů či císařek, nefunguje u skalár.
Způsob vytírání skalár na list je právě ten vnos pokaždé nového biologického základu pro odchov, takže podmínky jsou pokaždé jiné. I při míchání vody, jak je popisováno. To mám už dávno za sebou.
Sice nevím jestli je dobře prozrazovat kuchařku "výrobců skalár", ale mnohem lépe fungují destičky umělohmotné. I v zakytkované nádrži si je většinou ryby vyberou, pokud jim ji nabídneme v blízkosti prvního výtěru.
Molitan k líhnutí je nesmysl, ten až k rozplavanému potěru.
Rok 2008 7 nebo 8 třecích párů....80 000 skalár...
Samozřejmě jsou filtry prány, když je třeba... Třeba ten molitan docela často, jak se tam hafo krmí, tak se rychle zanáší...
Edit: v té samé vytíračce, se stejným filtrem, dorůstá v tuto chvíli 70 super redů. Vytíračka má 25l, kdyby nefungovala filtrace, tak už tam není žádný!
To jsem chtěl zrovna napsat, že jediné, co mě napadá, je nepřidat ten mycopur...

Urtman napsal: V elementce je bublifuk a vzduchovani, ve vytiracce je hlava a molitan pres celou zadni stenu a vzduchovani. Oboje vic nez rok zabehle, tady problem nebude...
No, já bych si tak jistý nebyl, když už je to rok v běhu.
Přidat reakci
1 ...... 41
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 38902x