Ahoj
Právě se mi připravuje pár mladých skalár na výtěr, již druhý den očišťují podklad umělého "listu".
Měl by to být jejich 4. výtěr.
Rybky jsou staré něco kolem roku.
Koupil jsem je od chovatele, s tím že se na nich chci naučit odchovávat tento druh. (Mám již koupené mladé na chov...)
Při prvním výtěru u mě v pěstírně (cca 200 jiker)všechny do dvou dnů zbělaly.
Průběh:
20.7 -> Výměna 10L vody (čistý objem vody v akváriu 60L), teplota 23, zapnuto topítko
21.7 -> Ryby se vytřely, teplota vody 26 st., pH > 7.4, CT 15 N, jikry bez plísně, bez zbělání, samec(úzký rozmn. orgán) mírně agresivní k samici, jikry hlídá, samice v rohu akva, utíká před samcem.
večer 21:00 4 jikry plíseň, odebírám je pryč, aplikuji Acriflavin 5ml/100L
22.7 -> 11:00 30 jiker ok, zbytek zbělal, o 15 min později již jen 15 jiker ok, 14:30 jen 8 ok...
Současnost:
Předpokládám že se znovu vytřou, dnes jsem jim vyměnil vodu, 6 L za vodu o malé tvrdosti v řádu 4N (N = dGH?, rataj test)
(z konvice na filtrování vody zn. Brita -> přefiltrováno přes aktivní uhlí)
Teplota vody 23 st. CT 14N
Připravil jsem menší nádrž na případný plůdek: CT 9N, pH 6,5 (namícháno Brita/voda od páru v poměru 6,5l ku 5 L)
Tedy: jsou parametry ve vytírací nádrži vhodné k vytření a je voda připravená v menší nádrži vhodných parametrů?
Představa je taková že až se rybky vytřou, jikry jim odeberu a dám je do menší nádrže o vhodnější tvrdosti. (Tak to prý dělal i předchotí chovatel, odebral jikry a vodu míchal s destilkou...)
Prozatím takovéto řešení, až pořídím RO, chtěl bych se pokusit o odchov přímo ve vytírací nádrži.
Jaké jsou vhodné parametry vody pro jikry/vykulený potěr?
Lze použít trvdší vodu pro již rozplavaný potěr?
Veliké díky Tagy