Divné chování ryb

Tak to jsem netušil. Všude na fórech, která jsem četl, je doporučovali. Pokusím se těm osmi chudinkám najít nový domov. Jen nevím, čím je nahradit. Nechci mít v 54l jen bettu, 2 pancéřníky a ancíka. Nerad bych udělal zase nějakou chybu.
Do 54l akvaria Neonka obecna nepatri! A prave proto se deji neobvykle veci. A pod 20ks Neonek bych ja osobne nesel (kdyz uz, radeji jeste vic), jinak z toho nic neni.
Důležitější rady nechám na někom jiném vzdělanějším, jen se pozastavím nad tím že nemáš možnost neonku odlovit...
Nemáš doma síťku a kýbl?? To by měly být jedny ze základních pomůcek akvaristy, a na dočasné odlovení (např na jeden dva dny) to uplně stačí... v kýbli každý den vyměníš nějaký ten litřík vody, můžeš zapnout i jemné vzduchování pokud máš motorek navíc... nic složitýho..
0 04.07.2013 14:18 Tomáš P. – Agresivní neonky obecné
Dobrý den, před pár dny jsme odcházeli na pár hodin do města a v akváriu bylo vše naprosto v pořádku - klídek a pohodička, ale po návratu jsme nalezli okousané neonky obecné, některé byly i strachem bledé. Do hodiny jedna dokonce lekla. Vina padla kupodivu na našeho samce betty pestré, ale po chvilce pozorování bylo patrné, že jedna neonka útočí na ostatní (betta s tím neměla nic společného-měli jsme štěstí na klidného, mírumilovného samce se sklony k přejídání

). Ta potvora neonka se drží uprostřed nádrže a zbylé hejno drží v rohu pod plovoucí kytkou. Dělá tam na ně nájezdy. (akvárium má 54l, je již hustě osázené živými rostlinami a plné skrýší z kamenů a kořenu mangrove. Přerybněné to není - 1x samec betty, 2x pancéřník, 1x ancík, 8x neonka (dříve 10: jedna lekla a jedna vyskočila

) Máme jen zvýšenou teplotu na 29, protože léčíme krupičku, která se drží pouze na těch neonkách (betta, pancéřníci a ancík jsou bez krupičky) Se tý jedný neonce uvařil mozek nebo co?

Všude se o neonkách mluví jako o mírumilovné rybě. Našel jsem jen zmínku, že při rozmnožování bojují samci o samice a mohou se lehce potrhat, jenže se rozmnožují při 24 ne při 29... Pohlaví těch neonek bohužel nedokáži určit. Ostatní neonky občas na sebe vyjedou, ale ne tak brutálně jako ta jedna uprostřed nádrže. Vůbec neplavou v hejnu. Rovnou říkám, že nemám možnost odlovit jednu neonku a pozorovat změny chování.
Starší reakce
Díky Vám- vždy skvěle poradíte.
Jen co jsem dopsal otázku, tak jsem vyměnil 1/3 vody a situace se začala zlepšovat..
radši to zaťukám.
Díky moc
Vyměnit polovinu vody, nekrmit a zítra znovu měnit vodu(1/3). Ne zcela funkční nitrifikace, trápí tě vyšší hodnoty N látek. To nekrmení praktikovat více dní a výměny vody taktéž.
Edit: Máš v akváriu hodně producentů odpadu, takže budeš muset velmi striktně dbát na minimální týdenní výměny vody, nepřekrmovat a dobře udržovat dno v čistotě. Mít výkonej a hlavně účinnej filtr je zde samozřejmostí.
Prosím všechny o pomoc!!!
Po 3 týdnech po vpuštění rybek do akva, kdy vše bylo dobré, dokonce se dnes narodili malé Pávčata se dnes většina rybek pohybuje u hladiny a jen tak poplouvá... tedy krom Pancéřníčků, Ancistrusů a Pestřenců.Platy, Black molly a Paví oka tam jsou nalezlý pořád.
Co s nimi může být???
Je to 60l akva s 20 rybičkama a 10 rostlinama, filtr i s foukáním bulin.
Jak říkám, do teď to bylo v pohodě až dnes...
Díky moc všem předem.
Ty samice se musi mit kam schovat, potrebujes poradnou houstinu rostlin sahajici az k hladine (nebo treba i z plovoucich rostlin) a to az takovou, aby samec ty samice musel vylozene hledat. Pak budou vic v pohode. Rychlerostouci "plevel" vyhazuje kazdou chvili kde kdo.
0 25.06.2013 12:06 Tomáš P. – Divné chování samic (betta)

Dobrý den, jsem začátečník, tak jsem si před pořízením akvária nejprve přečetl nějakou literaturu a stránky k tématu. Mám 10 neonek, 2 pancéřníky, ancíka, šneka, beťáka a 2 samice. Teplota v akváriu je 26 stupňů (při nedávných vedrech 29 stupňů), svítím, filtruju, vzduchuju, úkrytů mají spoustu, kytky včetně plovoucí mám - mám 54l. Beťák je očividně "král akvária" (sice se bojí pancéřníků a ancíka, ale to se nepočítá

) Samec naštěstí ignoruje všechny ryby kromě těch samic. Začal prohánět tmavou samici a bílou vyloženě ignoruje. Tmavá samice zase občas prožene tu bílou. Tohle je dle mého názoru normální chování, jenže poslední dva dny sleduji, že bílá samice "předvádí mrtvou" minule vypadala jak list rostliny.

Někde prostě polehává ukrytá a vyplave jen na krmení a nadechnout se. Tmavá samice sice takle nepolehává, je jen ukrytá a v průběhu dne vidím samice jen když se jdou nadechnout. Včera večer mě vyděsila bílá samička, když se nechala přicucnout na filtr a odpočívala tam. Nevím tedy jestli je normální vidět ty betty jen při nádechu a krmení. Nechápu, proč samec neprožene i tu bílou samici. Četl jsem, že samice dává najevo podřízenost, když plave hlavičkou dolu - ocásek nahoru, ta moje sice takle neplave, spíš takle leží na kytce nebo vedle kamenů. Včera jsme se tedy se spolubydlícím zasmáli nad tím, že je beťák asi rasista.

Každopádně je mi těch samic líto, nečekal jsem, že budou celý den ležet pod kamenem a budou chodit jen na krmení a dýchat.
Starší reakce
Jo jo, souhlasím. Ale co jsem měl chovatele bylo v pořádku i z akvaristiky Naděje (chválit se musí) tak bylo vše OK. U Naděje mi nechtěli prodat otíky, protože nebyli v dobrém stavu. 14 dní jsem čekal na selekci. Takového obchodu si musím považovat

kofejn napsal: Nejlepší karanténa je ověřený prodejce. Já mohu mít karanténu 10l a to je spíš koncentrák
.Sebespolehlivější prodejce nemůže tak říkajíc 100% kvalitu nikdy zaručit. Tím se ani omylem nechci dotknout všech těch prodejců, kteří dbají na správný zacházení a péči o ryby. 10 litrový konentrák může do budoucna lecos zachránit.

Nejlepší karanténa je ověřený prodejce. Já mohu mít karanténu 10l a to je spíš koncentrák

.
Řekla bych že dost. A to do doby, než si do akvária něco zatáhnou (třeba já - krupici), pak se poučí z vlastních chyb a karanténu si nakonec pořídí.
0 28.03.2013 21:01 finnnp Osobně bych chtěl vědět kolik lidí dodržuje karanténu po koupi rybek.Já myslím,že většina to tam naleje i z vodou ze zverimexu,ale třeba se pletu.
Jistě karanténa je sólo nádrž(ka), ideál je s bublifukem, klidně nějakou tou pohozenou rostlinou, bez dna(tak to praktikuji já). Rybám tam klidně i měním podmínky, cvičím s teplotou a sleuji jejich chování a možný projevy nemoci(í).
0 28.03.2013 20:51 Afim Dobře a každopádně do jiné nádrže i s filtrem....
Ano to je dobrá pozorovací doba.
0 28.03.2013 20:44 Afim Dobře, a jinak karanténa trvá 3 týdny?
Měň často vodu a můžeš přidat nějaký rašelinový výluh, jako podporu prostředí.
0 28.03.2013 20:30 Afim No zatím nic, ale ještě jsem musela něco zařídit, a taťka neudělal karanténu jen srovnal teplotu v pytlíku a poté je hned vpustil mezi ostatní jsou to všechno živorodky v akva mám jen živorodky a pancéřníčky a ancistrusy jinak nic, ale docela se o ně bojím, protože zažily ještě náročnou cestu z 20 km vzdáleného města, kde je kupujeme. A ještě jeden dotaz. Kdysi nedávno jsem sem dávala dotaz ohledně zkroucené rybičky, zda utratit, či zkusit vyléčit, i když to může znít drsně, asi bych ji utratila nýbrž "je místo ní dalších 5 živorodek". A čím to může být zda stářím, nedostatkem soli či vyčerpáním, ale teď ho nemůžu najít.
Tak i tak, co Tě trápí konkrétně?
0 28.03.2013 20:16 finnnp – Afim
Jaké ryby a jaké je to divné chování.
Starší reakce
Nevhodná velikost akvária, to bude jeden ze základních problémů u těch čichavců. Určitě bych nepodceňoval pravidelný týdenní výměny vody.
Edit: Málo rostlin a pokud je ten filtřík nějak častěji píglován, tak to nebude pro pohodu akvária to pravý.
mam cca 60l akvarium chovam v nej 2x guramu perletovu.uz mesiac sa stale skryvaju a su svetloplache a nielen ony ale aj gupky su bez zivota len sa vznasaju v rohu len pocas krmenia ,,oziju,, co s nimi je ?
Starší reakce
Já bych to tak tragicky neviděla. Ryba je evidentně v pořádku, plave a žere úplně normálně, možná jsem to spíše přehnala já se svým pozorováním. Na vteřinu se vychýlila z osy a já to brala jako příznak čehosi. Voda je také v OK, výměny pravidelné a dusíkaté látky jsou neměřitelné. Romant mi výměny vody neradil, protože už mi je radil tolikrát, že kdybych to neučinila bez jeho připomenutí, byla by ta rada napříště házení perel.. víte komu

Neflákáš své doporučení, ty jsi tím profláklej až dost.
Jasně nejsem vztahovačnej, pochopil jsem.

Je jasně vidět, jak jsem zpychnul a svoje doporučení neskutečně flákám.

To samozřejmě nebylo míněno z mé strany nijak ve zlém, spíš mě překvapilo, že tato mantra v tvé předcházející reakci vůbec nezazněla protože u ramirezek toto platí dvojnásob

Kolegyni to radit nemusím, moc dobře to ví, na rozdíl od jinejch nešťastníků s obdobnými dotazy. To jestli bude stačit vyměnit 1/3 vody, to nikdo nevíme, ale jako nic nekazící opatření se to samozřejmě realizovat dá.

Tohle mi dělaly v léčící nádrži těsně před výměnou vody, pak jsem měnil vodu ob den a byly lepší. Bohužel už dostaly matonku. Koukni, jestli nemají zarudlé žábry (moc dusíkatých látek), u mě byl souběh obou příznaků (mimo to měly bičíkovce).
Ramirezky patří mezi nejchoulostivější ryby, které jsem kdy choval ve společenské nádrži. Jsou schopné se půl roku vesele opakovaně třít, očividně kypět zdravím a najednou se jedna z rybek začne chovat "jinak" a do týdne je po ní. Nechci tě strašit ale ramirezky řadím mezi ryby, na které se stačí špatně podívat a hynou na nejrůznější příčiny. (A tímto dávám prostor romanovit aby ti poradil týdně výměnu 1/3 vody v akváriu a všechno bude OK

Ale je pravda, že ramirézky jsou velice citlivé na kvalitu vody.)
Spíš na nějaký parazity, ale chce to sledovat, z jednoho projevu ryby bych nedělal ukvapený závěry.
tak tohle na námluvy opravdu nevypadá

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na chování Ramirezky. Samička se mi dneska nějak lehce obracela na bok, ploutve přitažené k tělu, chvíli jsem myslela, že dodělává. Pak se ale rozplavala a ježila ploutve, myslím, že se předváděla před chlapem. Je to možné? Je to namlouvací chování? Díky.
Té soli dej 1 polévk. lžíci na 50 litrů, takže max. 2.
a kolik se dava soli? mam 112 litrove akvarko. co by to mohlo byt za kozni problem na pohled na sobe nemaji nic zvlastniho
Spíš bych to viděl na kožní problém..evidentní otírání o předměty-zkusil bych trochu soli a samozřejmě častější výměnu vody,jak už zde bylo doporučeno
14 dní založený akvo a pokud tam ryby šly najednou, tak bych ty N látky podezříval a proto doporučuji tu výměnu vody.
myslis ze sou priotravene nebo proc tohle chovani
Vyměnit 1/3 vody a to klidně opakovaně několik dní po sobě.
0 20.11.2012 18:51 vlacek1 – parmička čtyřpruha
ahoj potreboval bych radu ohledne tehle rybky na videu
youtu.be/… je videt zmateny,trhavy pohyb,najezene nejsou volezle taky ne a bricha nafoukla taky nejsou,moc nezerou jen jedna je pri chuti ale ta dela taky ty pohyby ,akorat jsou prestehovane z mensiho akvarka do (vetsiho no2-0 no3-25)akvarko zalozeny 14 dni pouzito
www.sklorex-akvarium.cz/… voda s mensiho akvaria ryby pridany az po tech 14 dnech .ma nekdo nejakou radu dekuji za odpovedi
Starší reakce
tady zase někdo pořádně nenačetl jak by mělo vypadat akvárko pro bojovnice
tak jen rychlé rady - zbav se lebky, dej tam pěkný kořen, více živých rostlin (a o dost více) a taky ideálně nějakou tu plovoucí rostlinku (ty mají bojovnice obzvlášť rády)
Podle mně se ta ryba v tom prázdným akvárku prostě bojí, a v tom rohu se cítí nejjistěji..

Napadlo mi či nelapá po dychu keď je pri hladine, ale možno "má v pláne" postaviť tam hniezdo. Ako dlho to trvá? Ako sa správajú samičky?

betty samec a dvě samičky...akva padesát litrů...
Trochu viac info.
Osádka aká je, množstvo rastlín? Veľkosť akva? A filtrácia?
Přidat reakci
1 ...... 19
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 16958x