Divné chování ryb
Betty mívají rozličnou náturu a je těžké dát univerzální recept. Raději přidávej po jedné, abys nakonec nepsala do vlákna "darování přebytků".
Jediné ryby s charakterem v akváriích chované jsou tedy asi jen velké cichlidy dovolím si oponovat...Pro velkou "překříženost" a přikříženost, především druhovou,se naopak betty "splendensky" staly tak nevyzpytatelné ...
Betty jsou ryby s charakterem a je těžké dát úplně spolehlivý recept. Takže raději s tím přidáváním pomalu, abys nakonec nepsala do vlákna "darování přebytků"...
Kazdopadne, informace, ze i samic je potreba mit vic (ci spis ze nizky pocet muze stresovat), mi unikla (spis vsude varuji pred tim, jak jsou i samice agresivni a vsude doporucuji mit hodne zarostlou nadrz, aby se ryby mely kam schovat. I v Braniku mi rekli, ze se mozna budou spolu prat a ze si jich tam nemam davat moc...(ale mozna jsem to spatne pochopila.) Tak jak tak diky!
Budu ji teda dal sledovat, snad se zlepsi...
No, myslim tim samici prodavanou (a "uskladnovanou") v kelimku, ne v akvarku. Rybu jsem si v kelimku i odnesla, cimz bych pocitala, ze bude vic ve stresu nez ta v batohu, ale asi jsem mela stesti na extremne klidnou, vyrovnanou a zvedavou rybu...proto me taky chovani te druhe tak zarazilo...
Az ted bude burza, planuji dokoupit dve dalsi holky, tak snad pak bude stastnejsi.
Jasně. Dovedou dávat najev svou dominanci podobně jako samci...
Ze by ji chybelo hejno? Tak snad to bude tim, ze to je starsi slecna a hur si zvyka...
Ale nejak nechapu, co ma tohle chovani spolecneho s chovanim samce...ze by mohla reagovat na svuj odraz ve skle? Prave si te druhe vubec nevsima...teda pravda, mala bila za ni ze zacatku dolezala a trochu se "ocuchaly" (ale zadne pretahovani a zastrasovani), u zradla se tahle vetsi modra stavi do dominatnejsi pozice (moje zradlo, nedam)...mala sice couvne, ale pak ji obeplave z druhe strany a modre to je jedno. Kazdopadne holek bude vic, ale vzhledem k tomu, ze jsou casto drzene zvlast, nenapadlo me, ze by se tam mohla citit sama.
Asi jsem to spatne uvedla: tahle uz na prodejne byla dlouho (pres tri tydny), ve spolecne nadrzi, je z tech dvou vetsi a starsi (ta nakelimkovana, mlada, cerstve dovezena, tento problem nema, proto se na to ptam...) tehle po ceste ani nevybledly barvy, zpocatku nadrz prozkoumavala...jedine, co me napada, ze ji ostatni ryby ve spolecne nadrzi sikanovaly (byla s dalsimi peti samicemi).
Pokud je to stresem, tak jestli je nadeje na zlepseni...ale spis me zajima, zda to neni nejaka nemoc nervoveho systemu nebo neceho takoveho.

A navíc dvě samice v jedné nádrži se velmi často dovedou chovat jako dva samci ...

... když už, tak jsou lepší tři .. a v podstatě nic neřeší jak je nádrž zarostlá ... ryby i cítí ...

-citace z deníku "Zrovna jsem mela stesti, ze jim dorazily nove samicky...(dve vystavene uz to bohuzel mely za sebou, ale slecna je ihned uklidila a jeste mi dekovala, ze jsem ji na to upozornila.) Navic se mnou asi pet minut vybirala a radila, kterou holku si mam vzit, protoze vyber byl tezky (ryby byly jeste vystresovane z prepravy a nemely moc barvy)."
-nové prostředí ,stres ,to vše se na rybách odráží nějakým stylem projevu chování ,ale i možnosti rozvoje latentních forem onemocnění
-mladší ryby zvládají lépe aklimatizaci
-celou problematiku ,prakticky vystihujete sama v deníku

Zdravim, vcera jsem si koupila v zoo branik dve betti samicky (jsou uplne samy v 60ti litrovce, nadrz je docela zarostla, koreny, mamdlovnik morsky, testy v poradku, teplota 26) a jedna se chova podivne...byla koupena ze spolecne nadrze (bylo s ni asi pet dalsich)...po vypusteni nadrz trochu omrkla, ale jinak neustale plave proti zadni stene v osmickach (je tam cerna tapeta) a snazi se cumakem prorazit sklo...ani neplave po cele delce, jen v jednom miste...priplavala se nazrat, ale oproti te druhe se pohybuje hrozne rychle, trhave (teda ne ze by s sebou trhala, ale vzdycky vyrazi, prudce se zastavi, vyrazi)...vypada strasne vystresle...pritom druha ryba si ji nevsima ani ji neobtezuje (obcas se na ni priplave z dalky mrknout). Nevite, co s ni muze byt? Je to ze stresu a casem se to spravi? Prepravovala jsem ji v batohu, aby mela tmu. A urcite jsou obe samicky

Starší reakce

Zdravim. Mam v 320 litrovom akva 7x prisavku thajsku.dnes
Ked som pocital ryby. Som nasiel iba 3 prisavky a aj to lezia len na dne a nehybu sa. Pohnu sa len ak ich vyrusi nejaka ina rybka napr okolo iduci panciernicek. Sem tam sa premiestnia ale to je vsetko.
Vcera este boli aktivne a behali ci uz po rastlinach alebo kamenoch alebo skle. Proste boli vsade. Moze.to byt tym ze je uz vecer a len su unavene? Alebo im nieco moze byt? Ostatne ryby su vsefky v poriadku a nevykazuju problematicke spravanie.... A tiez by ma zsujimalo preco nemozem najst zvysne 4 prisavky. Mozu sa niekde skryt tak ze ich ani nenajdem?
Prehladal som opticky cele dno a nenasiel som ani zdochliny. Vdaka
+ Prikladam foto
Starší reakce
Dobrý den, Mám trnoce již šest let a najednou všichni venku z úkrytu a lítají po akváriu. Nevím co se děje protože jsou jinak úplně zalezlí. Prosim poraďte co se děje. Moc dik Pozn.: Tento email byl automaticky vygenerován. Prosíme, neodpovídejte na něj. P
Starší reakce
Zdravím, potrebujem radu, čím to je,že je 20 rýb v pohode a jedna ryba non stop - 24 hodín denne behá dookola akvária - hore/dole, z ľava - do prava, ako keby chcel pretlačiť sklo, ide o samca M.estherae, ostatné ryby veselo okusujú riasy a venujú sa zháňaniu potravy no tento sa nažerie a zase ide do toho zbesilého plávania, čím to je ? môže byť že mu proste preskočilo alebo má nejaké komplexy?

Starší reakce
Tak ho nevyháněj, mohl by tam hlídat jikry nebo potomky

neni to samec a neni tam i samice?
Dobrý den, měl bych prosbu. Už 3 den se ancitrus chová nějak divně. Schovává se pod kořenem v akváriu, zkoušel jsem ho vyhnat, ale stále se tam vrací. Pokud víte co se děje prosím pomožte.
Ahojik, díky za zprávu, takže tak je to. No už je dva dny v jiné nádrží, ale nevypadá moc dobře. Je otrhaná a skoro neplave

Dám pak vědět jak to dopadlo.

To je způsob, kterým se snaží té druhé ukázat, že je větší a silnější. Ryby jsou totiž chytré a i bojovnice se snaží tu druhou odkázat do patřičných mezí s minimálním rizikem zranění a výdejem energie. Na skutečnou konfrontaci s kousáním dojde až když není zbytí, hlavně v případě kdy slabší ryba nemá kam ustoupit. Takže spíš se takhle brání tomu neustálému napadání. Může pomoct rozčlenění prostoru nebo větší nádrž a nebo separace.
Takže znova, protože vše se smazalo

Mám už přes rok 3betty v jednom akvarku. Měli by to být 2 samičky a 1sameček. A poslední dobou pozoruji divné chování jedné samičky, zalehává druhou a ta , když si ji nevšímá tak ji napadá a to pořád a neutále. Mám to na videu tak prosím koukněte na můj profil, jestli někdo nebude vědět proč?! Díky

Starší reakce
Dobrá budu větrat mírně každý den,dokud nepoznám zlepšení na rybách.

Děkuji za konzultaci

Tak to každopádně, větráním tu kvalitu vody podržíš, ty tím vlastně tu ne zcela funkční nitrifikaci nahrazuješ, co by mohlo být zpracována bakteriema(kterých je málo) je odstraněno touto cestou, takže rozhodně větrat.

Ještě jeden dotaz,to že jsem zlikvidoval bakterie je jasné. Teď je situace taková,že se ryby dost vzpamatovali,ale stále se některé otírají(jasně ještě se nenamnožily bakterie dostatečné míře) Vodu jsem v malé míře měnil každý den,mám v každodenní výměně pokračovat,nebo je to zbytečné(nebo snad kontraproduktivní)? Mám tedy za to,že větráním nic nezkazím.
Starší reakce
Máš recht

Hnusně řečeno, není potřeba nic měřit a řídit se tím co vidíš v akváriu a podle toho jednat.

Jo až takhle,no tak to neumím změřit. No to jsem jim uvařil pořádnej moribundus

Čpavek.
Edit: Tedy teť už nemusíš taky nic naměřit, stejně tak jako už mlžeš naměřit NO2, jde to rychle a když se trefíš, nemusíš naměřit ani to ani to a přesto máš ryby břichem vzhůru. Ještě k tomu Nitrivecu, jako dobrý, ale ještě lepší je Toxivec, ten ty Nka váže velmi účinně, tedy mám tu zkušenost, že efektivněji než Nitrivec, ale záleží na stádiu vývoje toho problému, nejde to hned odsoudit a nebo glorifikovat.
A přitom vím,že není radno dělat více věcí najednou,ale vzhledem k tomu,že akva je přes 3 roky v provozu,tak jsem počítal že to dá. Hm nedalo

Tak to zahradničení by to dalo s pravidelným větráním,ale tím výluhem jsem zjevně dodělal,protože se ryby začli chovat divně až po aplikaci toho mého séra.
Edit: jen jedna věc my nejde do hlavy,proč mě NO2 ukazuje nulu(test je nový a používám ho dlouho,takže funkční),když je nitrifikace v háji?
To kouzlo je skryto v tom řetězu událostí, jak jsem ti nastínil.

Co se jindy obejde bez problémů a akvo to kvituje, to se při "vhodným" trefení stane kontraproduktivním.
Edit: Dneska vyměň vodu, ráno Nitrivec a zítra odpoledne zase vyměň.
Tak výluh jsem jen zalil,myslel jsem že jim přilepším a zjevně jsem to podělal. No co jak říkáš budu větrat přidám nitrivec a vylovím co samo nezvládne plavat(černý humor)

Jak vždycky říkáš nepřenosná zkušenost je nejlepší škola. Dík za radu.
Dubová kůra je sviňa, taky jsem se už ulovil. Jestli je ten výluh vařenej, tak je to kyselina jak vyšitá, tedy to co tam leješ a v souvislosti s tím rozrytím akvária, odstraněním bublifuku, se ti to pěkně řetězí. Pro tentokrát byl ten výluh kontrproduktivní, holt nepřenosná zkušenost. Vpláchnout, jak dneska, tak zítra a pořádně, žádný krmení a to několik dní.
Jako,že jsem to překyselil? Dříve jsem to dělal v menším akváriu a bez problému,leda bych podělal dávkování.
Jasně že mohl, polovinu vody vyměnit, teď hned. Máš tam kyselinku a nitrifikace šla tam co slunce nesvítí.
Potřeboval bych poradit.Dělal jsem velké zahradničení a odstranil jsem malý filtr bublifuk. Přičemž tam mám samozřejmě stále externí,na ten jsem nesáhl. Takže se my houpla voda s čímž jsem počítal a tudíž druhý den jsem měnil vodu a další den hodnoty NO2 ok. Dnes zrovna tak. Tak jsem jim dnes udělal výluh(již jsem dříve dělal) z dubové kůry a heřmánku(jako po krupičce),jakože na přilepšenou. že se ryby otírají beru i když NO2 ok,tak je jasný že je to potrápilo,ale teď konkrétně tetry červenoústé se zdržují uhladiny a nevím zda tam jen něco hledají,nebo se jim nedostává vzduch. Mohl jsem tím výluhem něco podělat?
Edit: dvě další ryby ztrácejí rovnováhu,ale to přičítám houpnutí vody.
Starší reakce
Tak jo,děkuju.

Narušil jsi jejich sociální strukturu hejna, teď se budou pár dní chovat jak píšeš, znovu se tzv. rozdají karty a mělo by se to vrátit do normálu.
Chci se zeptat. Měl jsem 10x Akara hnědá. V akva 100x50x40 to bylo hodně. Nejdříve jsem dal známému ,ve středu,2 a včera jsem odvezl 3 dalšímu. tak mi jich zůstalo 5,což jsem chtěl. první odběr v pohodě,ostatní nereagovaly. Ale po to včerejším,večerním odlovu-a byl jsem hodně pomalý a opatrný,abych je nestresoval,jsou dnes od rána lekavé,ztmavlé,zalezlé. Potravu přijímají normálně,ale pak zas zalezou. Dříve stály u skla a koukaly,kam jdu a co bude. Je jim cca rok a byly 8 měsíců spolu,celé hejno. Teď,jak projdu okolo,zmizí. Napadlo mne-asi už z toho blbnu,nemohou spolu komunikovat? Jestli ty odlovované něco nevysílali k ostatním,že se něco děje?? Asi je to blbost,ale nevím,co s nimi dnes je. Dík za odpověď.

Starší reakce
Nejen svůj, ale všechen potěr, žerou všechny ryby... Pro rybu je nejlepší potrava zase ryba. I když se jedná třeba o kapra...

Tak oni ho poziraj, ale stejne jako u zivorodek, je sance, ze neco prezije, zalezi na podminkach v nadrzi, ostatnich rybach apod.

Drž ty intenzivnější výměny.
Kdyby si pán chytrolín ráčil všimnout , zdůrazňuji ve svém příspěvku No nevím jak je to u těch tvejch vono to chce taky poránu zapnout mozkový aparát a třídit informace , druhý můj příspěvek už bude k tématu troch OT
Osobně spíš nechápu že si někdo pořídí takovou rybu a pak ji chová s požírači potěru , ale proti gustu....
Kdyby si pán jaksi ráčil všimnout při teoriích o mladých, není tu řeč o okách, ale gambusenkách ve společné nádrži s gavúnky... což není totéž jako nádrž s oky...

Ale ta teorie s hejnovostí a změnami chování, ta zase tak blbá není. Divoké živorodky se ve větších hejnech chovají opravdu jinak než v několika kusech...
No nevím jak je to u těch tvejch , to ty moje gupky svoje potomstvo nežerou -takže žádné odlovování , šly ke mě z hodně měkké vody do tvrdé , to s nimi asi takhe zametlo , jak se ale dostaly do formy , jsou samice na roztrhání , maj taky oproti vyšlechtěným formám jen pár mladých
No, pokud by to tak bylo tak je to blbé, pan na burze měl jen jedno trio na prodej, ale teď se mi narodily nějaké mláďata, ale jen 6. Nebyl jsem doma a neodhadl jsem to s přelovením do porodního koše, zbytek asi padl. To ještě nevím jestli to doroste.
Jak to tak pročítám , napadla mě jedna věc , asi před půl rokem jsem dostal divokou formu gupek , po delší čas už chovanou v akváriích ale nikdy nekříženou s žádnou jinou . Když jsem jich měl v akvárku 6 nebo 7 kusů , chovaly se úplně stejně jak popisuješ , neustále zalezlé v kytkách , barvy nic noc , nažrat se šly ale pak hned zas zalezly , teď je jich v akvárku dobrě přez 100 a jsou naprosto čilé , krásně vybarvné , prostě pohádka .
Když jsem měl ze začátku poroblém s ploutvena a plísní (chvílema jsem si už myslel že příjdu o všechny - 3 chcíply ), udělal jsem odvar z heřmánku a častěji měnil vodu, problém zmizel a dneska jich mám na rozdávání ...
Tak si říkám jestli to nebude tím počtem , jak je jich málo tak to jsou strašpytlíci
Přidat reakci
1 ...... 19
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 16977x