Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Cryptocoryny - problém

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Cryptocoryny - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 10:28 Žena mia [11] - Živorodky
tak asi som mozno prekrmila rybky, alebo klesla teplota v akvarku na 21 stupnov hmm no netusim, ale hadam neodhniju vsetky, korenovy system maju brutalne velky. mohutne dlhe huste korienky, tak snad to bude len chvilkove.ale aj tak vam dakujem za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 08:40 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostliny
Myslím, že když už to začlo, tak dohnijí všechny. Kořeny ale nechat, za nedlouho se objeví nové lístečky. Mě se to stalo, když jsem odjel na dovolenou a došla bomba. Změnilo se pH vody. Kolikrát po protrhání jich mám plný kýbl a po týdnu v kýbli shnijí a po zasazení zbytků se růst obnoví. Když je prodávám na burze, tak zákazníky radši upozorním, že jim můžou změnou prostředí odejít, ale že se obnoví. Zrovna krypt. červená (affinis) je nejnáchylnější.
U tebe to může být i změnou teploty, nebo nárazovým překrmením a tím k změně vlastností vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 08:05 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: mia
Pokud toto dělají jen některé listy na rostlině a nikoli celá rostlina, o "klasickou" kryptokorynovou chorobu IMO nepůjde. Ta postihuje rostliny tak, že uhnívají v podstatě všechny listy dané rostliny, (někdy - pokud si dobře vybavuji - nejmladší listy přežívají), uhnívání začíná od špiček listů, a hniloba v krátkém čase likviduje celý porost daného druhu kryptokoryny.
Momentálně pěstuji v jedné nádrži 3 druhy kryptokoryn, mezi nimi i tu vaši - C. affinis.
A přestože veškerá péče o tuto nádrž je v podstatě "stereotypní", občas se s podobným jevem, jaký popisujete, setkávám také - sem tam se "uvolní" z rostliny starší, zdánlivě ale zdravý list. (O klasické odumření "přestárlého" listu nejde.)
Příčinu tohoto (občasného) jevu si vysvětlit neumím... :-O
(Vůbec jsem vám nepomohl, že? hmm :-) Třeba se ještě někdo vyjádří...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 00:13 Žena mia [11] - Živorodky
a ak to mam presne opisat deje sa toto: od spodu stonka zbelie a zoslizovitie, potom sa oddeli akoby odhnila od ruzice a rastlinka vyplava na hladinu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2012 23:59 Žena mia [11] - Živorodky
je akoby taka ta stopka rostrapkana proste odhnita od ružice, nechapem o co sa moze jednat ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2012 23:48 Žena mia [11] - Živorodky
část řapíku, (stopky)odhniva, hmm tak netusim o co ide potom...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2012 23:43 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: mia
...najdem na hladine plavat listy, ktore su smerom ku korienkom akoby odhnite...
Co to je "směrem ke kořínkům"? Co je vlastně uhnilé - špička listu (čepele) nebo ta část řapíku, (stopky), kterou list přisedá do růžice?
Pokud list odumírá od řapíku, pak se nejedná o tzv. "kryptokorynovou chorobu".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2012 22:17 Žena mia [11] - Živorodky
neviem co sa deje, bojim sa aby mi nedhnili vsetky listy ne ne ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2012 22:16 R Muž romant [27982] Re: mia
Hledej pojem "kryptokorynová choroba".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2012 22:13 Žena mia [11] - Živorodky – odhnivanie? cryptocorina
ahojte, mam uz rok zabehnute akvarko, doteraz s nicim nebol ziaden problem. posledny mesiac mi ale odhnivaju listy crypocoryn. mam ich husto rozrastene po celom akva, do akvaria som nijak nezasahovala, odkalujem ako stale, svetlo 12 hodin ako stale, teplota sa nezmenila, cim to moze byt? stale ked nesom dlhiu dobu pri akva a pridem , najdem na hladine plavat listy, ktore su smerom ku korienkom akoby odhnite. doteraz sa mojim cryptokorynkam velmi darilo rybky ich neozieraju som si ista a ani slimaky.. prosim poradte. dakujem
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2012 18:36 HaDaS Re: HaDaS
Tak už okrajově tuším, co to ta alelopatii je. I kdyby tomu tak bylo, tak netuším jak proti tomu bojovat. Vyhodím třeba jednu rostlinku a ona to nebude. Zasadím první rostlinku, počkám až se opětovně chytne, ale třeba taky ne, protože na ní budou působit neznámé látky z jiné rostlinky, vyhodím druhou, třetí atd ..., až tam zůstane jediná, ale ta vůbec nemusí být původcem. Takto jsem to zjednodušeně pochopil.
S tím kořenovím, netrvám v žádném případě, že je to tento můj konkrétní případ, jsem to pochopil ihned. Bylo to v té studii vyloženo hodně polopaticky. Jako "kořeno-bijec" byla mimo jiné použita hořčice. Tu ale v akva nemám. :-D
Zkusím podarovat pár lidí cryptoškou a schválně co to udělá. Nevyhodím ji ale celou, je hezká. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2012 18:25 HaDaS Re: Johan
Jdu se podívat co vůbec ta alelopatii je. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2012 18:08 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: LiborSprysl
Co na alelopatii moje paludárium? Ohromné echinodory (v rozmezí 100 -125 cm), pod nimi menší echinodory s listy na hladině (E. martii), pod ním větší kryptokoryny (C. blasii) a ještě pod ní menší kryptokoryny (např. C. x willisii). Nepozoruji, že by se tam něčemu zmíněnému nedařilo.
Prostě chce to hledat cože tomu vadí. Jinak samozřejmě vše si vždy konkuruje. Akvária mají hold tu výhodu, že se tam furt něco protrhává a každou chvíli mění velká části vody. Jinak by po čase vždy zvítězila jedna kytka. (v lepším případě 2 či tři)

Na alelopatii začnu věřit, až jí někdo prokáže. Ale uznávám, že podle Occamovi břitvy je to to nejjednoduší vysvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2012 17:46 Muž LiborSprysl [9015] Re: HaDaS
Tohle logiku nemá, protože pořád zůstává na forhontě echinodorus (kořenový systém i rostlina je větší a silnější) před kryptokorynama a ke strádání v kořenovém systému docházet nemůže (tedy pokud vyloučíme zcela "vyžilé" dno)...ale co tedy ta aleopatie?
Už to tady na stránkách bylo v roce 2008 - účastníci - Johan, Sid, filipsi a několik dalších :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2012 17:39 HaDaS Re: Johan
Dobrá, tomu rozumím. A mohl by jsi mne navést, na co se mám zaměřit. Ta valisérka i echináč vypadají zdravě. Ostatní rostlinky rostou pořád stejně. Hodnoty a údržba se nemění. K žádným zásadním změnám nedošlo. Byl ještě dodán mech a blyxa. Protože cryptocoryna je v těsném sousedství a daří se ji velmi dobře, tak jsem vyrukoval s touto hypotézou.
Když vynechám základní chemizmus vody, který jsem si schopen orientačně doma změřit, a který se nemění, tak mne napadá ještě jedna souvislost. Akva je nyní hodně, ale opravdu hodně zarostlé. Ve sloupci vody sice můžou být hodnoty stále obdobné, ale ve dně se může dít něco radikálnějšího. Taky špatná myšlenka?
Děkuji předem za odpovědi. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2012 17:09 Muž LiborSprysl [9015] Re: romant
Šak říkám, že někdo na to věří a někdo ne... potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2012 17:09 R Muž romant [27982] Re: LiborSprysl
Že by snaha o otevření diskuse o alelopatii? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2012 17:04 Muž LiborSprysl [9015] Re: Johan
No to jsem čekal větší výkon... smich tohle vím také, ale co ty na mou teorii s chemií?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2012 16:58 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: HaDaS
Hledal bych problém jinde než v konkurenci. Udává se totiž, že právě kryptokoryny jsou v příjmu živin kořeny mnohem slabší, než zákrutichy a šípatkovci. Ono to už vyplívá z logiky věci. Kdyby byly schopny v kořenech hodně konkurovat, nemuseli by růst na tak stiných místech.
C. affinis má v substrátu sice hodně biomasy, ale většina jsou oddenky a né kořeny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2012 16:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: HaDaS
Ježíš to sis vybral téma...má více odpůrců než zastánců, ale já trpěl úplně tím samým jako ty, takže nakonec jsem ve svých dřevních dobách měl asi deset druhů kryptokoryn a přestal jsem problémy řešit. Johan se do toho pustí asi z vervou, možná si z Václavem začnou trhat občanky a kdoví kdo ještě zvedne tuhle rukavici... :-O V dobách kdy jsem měl ještě zakytkovaná akvárka, tak kryptokoryny šly dobře dohromady s microsorkama a anubiasy. Vše ostatní živořilo. A myslím, že to nebylo nedostatkem živin, protože se jednalo o nádrže velmi zarybněné...
Kořeny to myslím není, protože velké echinodory uchopují prostor razantně a mnohem rychleji a více do plochy. Někde vzadu mám vsunuto to, co nemají odpůrci tohoto tématu rádi... smich mám podezření spíše na chemii, kterou kryptokoryny maří sousedy...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2012 16:40 HaDaS – Konkurence rostlin
Chtěl bych si potvrdit svou hypotézu. Vím, že některé rostliny si dokáží hájit pomocí kořenoví svůj životní prostor na úkor jiných, nepříbuzných druhů. Od doby co jsem zasadil Cryptocoryne affinis (kryptokoryna červená), a začala se krásně rozrůstat, tak začaly sousední rostlinky stagnovat. Do doby, než začala Cryptocoryna odnožovat tak Vallisneria 'Tortissima' (zákruticha stáčející)odnožovala jak blázen a po sestřihnutí okamžitě vyháněly nové listy. Nyní se táhne hrozně pomalu a odnože nevyhazuje prakticky vůbec. U Echinodorusu bleherae (šípatkovec Bleherové) je to obdobné. Přestal vyhazovat nové listy a ty stávající přestaly růst.
Má domněnka je tedy taková, že cryptoška postupně hubí rostlinky ve svém nejbližším okolí, kdy zabírá kořenovím prostor v rámci substrátu.
Dotazy. Máte s tím někdo zkušenost? Jaké vysoké rostlinky cryptocoryna vedle sebe snese?
Předem díky za odpovědi a poznatky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2011 12:49 Muž radusho [41] – c affinis
mam problem s touto rastlinkou nemozm ju nejak udrzat v akvarku stale jej opadnu listy a potom znije aj koren zaujimave je ze mam aj niekolko inych druhov a tie rastu celkom pekne. Bal som sa pri kupe emerznej c. petchii a ta prechod pod vodu zvladla uplne v pohode. len affiniska mi stale odolava. Neviete niekto co by mohlo byt tym spustacom toho rozpadu ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2011 11:02 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: oniiicek
ano Právě ty menší listy (těsně nade dnem) jsou ty starší. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2011 10:29 Muž oniiicek [10] - RostlinyRe: Sid
No mne ešte nezhodila všetky listy. Práveže sa mi zdá že začala od tých menších listov, čo sú tesne nad štrkom. Horné listy (veľké) sú zatial pekné. Tak uvidím čo z toho bude. Ale je to úplne novo založené akvárium bez rýb a ešte sa len zabeháva :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2011 10:28 R Muž romant [27982] Re: Sid
Ano, já jsem se již setkal s oběma variantama přelistování. :) Proto jsem raději popsal tu tzv. horší, aby se tazatel zbytečně neunáhlil a rostlině dal potřebný čas. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2011 10:25 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: romant
V podstatě souhlas, ovšem s poznámkou... :-)
Při náhlém odumření listů kryptokorýn, ("kryptokorynové chorobě"), rostlina "shodí", (jak píšete), v podstatě všechny listy.
Při přesazování pokud odumřou, pak většinou jen nejstarší listy. V dobrých podmínkách někdy (a některé druhy) ani to ne. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2011 09:55 R Muž romant [27982] Re: oniiicek
Ten jev, který popisuješ se jmenuje tzv. Krytkokorynová choroba. Je to reakce rostliny na změnu prostředí, ve Tvém případě zasazením do akva. Ta rostlina se tímto způsobem aklimatizuje v daném prostředí. Ty listy postupně schodí všechny a teď bude hlavně kořenit a posléze začne vyhánět nový listy. Takže to chce trpělivost a i když nebude mít žádný listy, tak jí nech v akva, měla by se vzpamatovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2011 08:51 Muž oniiicek [10] - Rostliny
Dobrý deň,

pred týždňom som zakladal akváriuma dal som si do neho aj cryptocoryne wendetii. Neviem čo sa stalo, voda je z vodovodu,, mám kompaktné žiarivky 1x11W a 1x18W na 54L akvárium. Začali uhnivať spodné listy všetky. Neviem čo to mohlo sposobiť za ten týždeň, pravidelne sa zapina a vypína svetlo iny zasah za ten tyzden nebol. Ani ryby tam nemam tie chcem až o nejaké dva týždne. Listy akoby dostali taký sklovitý lesklý povrch, stratia sýtu farbu a rozpadajú sa

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2010 19:23 Usine – Re: petan66
Nečekej žádný klasický květ, ten je velice nenápadný a je schovaný jak ty říkáš v trychtýři. Nejsem si jistý jestli se vytvoří i pod vodou, ale většinou se Cryptocorine pěstují emerzně, právě pro velmi zajímavý a někdy i hodně barevný toulec.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2010 19:12 petan66
To je fakt všechno? :) Čekal jsem na konci nějakou parádu a je tam jen ten vrták,trošku rozbalenej do trychtýře a zbarvenej do mramorova.Každopádně za vysvětlení děkuji.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2010 19:07 Usine – Re: petan66
já bych řekl že jsi se hu už dočkal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2010 18:55 petan66
Fotka k příspěvku A tady je už starší ale přehnilej.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2010 18:53 petan66
Fotka k příspěvku Dobrý večer,cryptocorynka mě vyhnala na květ ale asi se ho nedočkám.Zpočátku se vyvíjel dobře(pokud má tedy vypadat jako vrták) ale po pár dnech je uprostřed jakoby ukousaný,netuší někdo co by to mohlo být? Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2010 20:56 0
Fotka k příspěvku Jsou druhy kryptokoryn, které v přírodě rostou na horninách nebo sedimentech s obsahem vápníku a takovým nemusí náhlé snížení zásaditosti vyhovovat.

Takovým kryptokorynám např. "affiniskám " záměrně pod kořeny přidávám mramorovou drť.
____________________________________________________________________________________________
Ještě navíc co s popisem stavu souviset nemusí zmíním, že jiným škodlivým činitelem některých nádrží může být větší rozdíl teplot, v níž se nacházejí kořeny a listy - listy nemají být v teplé vodě a kořeny současně v studeném dnu.

Snímek : Rozsazené odnože kryptokoryn s přídavkem mramorové drti pod kořeny a umístěné v odchovně potěru mečovek birchmanových, plus mladých molly a zlatých pavích ok
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2010 20:24 Muž sand0kan [2] - Labyrintky – Re: Sid
Díky za radu.......takže CO2 ponechám a počkám, jak se to vyvine.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2010 20:03 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: sand0kan
Nerozumíme si. :-)
Pokud je za rozpadem kryptokoryn CO2, (resp. pokles pH), vysazením CO2 už nic nezachráníte - ten proces "dojede" tak, jako tak.
Budou-li chtít poškozené kryptokoryny znovu obrazit, udělají to bez ohledu na to, jestli CO2 přidáváte nebo ne. (Umím si představit, že s pomocí CO2 se dají jakékoli rostliny "nakopnout" lépe, než bez něj... :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2010 19:41 Muž sand0kan [2] - Labyrintky – Re: Sid
Také si myslím, že je to tím CO2, vyzkouším ho vysadit a počkám, jestli rostliny obrazí....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2010 18:36 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: sand0kan
Teď už kryptokorynám nepomůže, když přestanete CO2 přidávat.
Ale je to na vás, co s přidáváním CO2 uděláte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2010 18:34 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Semtex
Proč by to nemohlo být vinou přidávání CO2, kdy došlo k výraznému snížení pH?!
Protože u vás k tomuto jevu došlo za jiných podmínek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2010 21:49 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: sand0kan
CO2 to není, nehnojil jsem, ani CO2 ani PMDD ani ničím jiným a najednou z ničeho nic během 14 dní kraptošky odešli, ne uplně, zůstali z nich jen torza....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2010 20:27 Muž sand0kan [2] - Labyrintky – Re: roper
Jednou týdně asi pětinu, nebo jednou za dva týdny třetinu......popravdě naposledy jsem ji měnil skoro před dvěma týdny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2010 19:38 Muž roper [10] - Cichlidy – Re: sand0kan
A jak často měníš vodu? A kolik?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2010 19:34 Muž sand0kan [2] - Labyrintky
Začas jsem do akvária mírně přidávat CO2. PH se z původního 7,8 snížilo na 6,6. Ostatním rostlinám přidání CO2 vyhovuje, ale všechny cryptocoryny mají crypt. nemoc. Mám přestat CO2 přidávat nebo nechat listy cryptocoryn opadat a doufat že znovu obrazí ? :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 23:16 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: fanda007
Záleží na parametrech vaší vstupní vody, jak dlouho to bude trvat. Jedlá soda by ale tento proces urychlit měla. :-)
A jestli do toho "sycení" hodláte jít, pouvažujte i nad PMDD.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 23:00 Muž tojehnus [1] – Re: Sid
Děkuji za radu :)) Jinak myslíte, že se zvedne dKH, nebo to mám uměle zvednout?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 22:27 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: fanda007
Pokud nechcete zůstat u pouhé výměny vody, je možné přidávat živiny tak, aby se sorpční kapacita Akadamy rychleji "nasytila". Četné výměny (i velké části) vody jsou i tak na místě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 19:09 Muž tojehnus [1]
Rybičky určitě ne. Chci si tam pak dát krevetky a o nich jsem četl, že si potrpí na "čistou" vodu. Vodu už mám z vodovodu měkkou, akadam mi ji zatím moc nezměkčila, ale trošku jo. Jinak vodu se pokouším měnit podle rady sida
1. týden 3x 50%
2. - 3. týden 2x 50%
4. týden 1x 50% obsahu.

Jinak jak mám pomoci KH se dostat vejš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 18:58 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: fanda007
u té akadamy stačí často měnit vodu, za čas se nasytí a nebude tak vodu změkčovat (pokud je zdrojová voda tvrdší). Jen aby tam zatím nebyly rybičky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 18:56 Usine – Re: fanda007
Rostlinu jsi dal z tvrdé vody do příliš měkké. Pozor KH 0 je dost nebezpečný údaj pokud je pravdivý. Trochu jedlé sody a zvedl bych to aspoň na 4. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 18:56 R Muž romant [27982] – Re: fanda007
Do takhle čerstvě založenýho akvárka bych žádný hnojivo do vodního sloupce nepřidával. Hnojil bych častější výměnou vody. Ta rostlina je nějaká kryptokoryna a u nich se tohle stává náhlou změnou podmínek v akva, což v tomto případě jistě nastalo, tím přesazením. Nechal bych jí čas jak se adaptuje na novou nádrž. Příjde o nějaký listy, ale pokud se uchytí, tak za čas se srovná.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [7] 8

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 10290x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2468-cryptocoryny-problem?od=301