Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Cryptocoryny - problém

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Cryptocoryny - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2013 05:15 Muž LiborSprysl [9015] Re: baletka
Svého času jse byl docela možná skoro "sběratel" cryptokoryn...je to tak jak píše Jirka...těžko dát unifikovanou radu globálně k rodu. Jak už jsem psal po Václavovi níže, jejich prosperitu určuje množství chyb zahradníka...
S vodou a kytkami v Ostravě moc zkušeností nemám, ale vím, že pár kolegů cryptokoryny má. Ono to s nimi chce opravdu natvrdo zkusit v konkrétní nádrži...Pokud půjdou, není co řešit, pokud se budou upravovat podmínky, je to nutné dělat s rozvahou a opatrně.

Podle mne totiž má ještě souvislost kde ta kytka vyrostla. Pakliže budete usazovat na suchu vyrostlou, dá se často lépe zvykat, než když vám ji kámoška pošle přes půl republiky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2013 22:53 Žena baletka [624] Re: Horác
Děkuji. A co tedy ta pontederiifolia? Ve zdějším atlasu se píše, že nemá ráda dno s příměsí vápence, jinde zase, že právě ona vyžaduje tvrdší vodu... Dá se nějak poradit jak na ni? Ona je opravdu velmi pěkná a do mého akvária mi moc hezky zapadá - pokud jí ovšem nehnije většina listů... Chtěla bych na ni vyzrát, žádnou podobnou neznám. Děkuji!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   20.03.2013 14:19 Muž Horác [3942] Re: baletka
Rod Cryptocoryne asi do žádné škatulky zařadit nelze ... pokrývá obrovskou oblast a jednotlivé druhy se dokázaly přizpůsobit zcela odlišným podmínkám ... existují například druhy vápnomilné, ale i vápnostřežné ... atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2013 10:15 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: baletka
možná jak které, nám v tvrdé kryptokoryny nešly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2013 10:11 Žena baletka [624] Re: bulawaio
Paradoxně? Všude se dočítám, že kryptokoryny mají tvrdou vodu dokonce rády. Takže žádný paradox nevidím ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2013 09:28 Muž bulawaio [92]
já můu říct, že kryptokoriny u mě jedou velmi dobře, paradoxně mam tvrdou, na uhličitany bohatou zásaditou vodu. Paradoxně u mě chcípají vallisnerie. Tomu prostě nevystvětlím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2013 09:25 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: LiborSprysl
neříkám že je to podmínka pro pěstování, každopádně to pomůže při přechodu z akva do akva ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2013 05:15 Muž LiborSprysl [9015] Re: grunda
grunda napsal: není, kryptokorynová nemoc se vůbec neobjeví, když máš dostatečně měkkou vodu, nebo dostatek CO2

Tohle je teda zase ukázka dalšího mýtu...Takové zevšeobecnění rozhodně neplatí...Minimálně ne u všech druhů cryptocoryn je měkká voda či CO2 nějak významně důležitým důvodem k životu! Spíš se přikláním k Václavovi... ;-) je to o chybách...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.03.2013 17:55 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Designer
Že ti odejdou celé rostliny a nejen poškozené listy je celkem běžná věc. Záleží jen jak velkou chybu v jejich pěstování uděláš, podle toho jsou to někdy jen části listů při větší chybě i celá rostlina. Tohle bohužel není žádný mýtus. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2013 23:07 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Designer
není, kryptokorynová nemoc se vůbec neobjeví, když máš dostatečně měkkou vodu, nebo dostatek CO2
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2013 23:04 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Kryptokorynova nemoc?
Udelal jsem docela zajimavou zkusenost s Cryptocoryne wendtii. Mam je prvne, kryptokoryny jsem ani drive nejak nepestoval, nebo uz moc davno. Cetl jsem vicekrate o aklimatizaci kryptokoryn a o tom, jak se dokazi vylozene rozpadat. Po zasazeni do akvaria nektere listy zesklovately a vylozene se rozpadly. Ovsem jak jsem si vsiml, udelal tohle kazdy poskozeny list. Ted jsem daval do akvaria kus korene, a kryptokorynovy trs, nejblize ke korenu, odhodil polovinu listu. Doslo velice pravdepodobne k poskozeni par listu, ale urcite k poskozeni korenu. A tak se ptam. Neni cela kryptokorynova nemoc jen spatne vysvetleni toho, ze poskozena kryptokoryna odhaze to co se poskodilo (tim svym zpusobem, jak se listy dosti rychle vylozene rozpadnou)? Pri presazeni totiz chte nechte vzdy dojde k nejakemu poskozeni (minimalne poskozeni korenu) a ja si dokazu tezko vysvetlit jinak nez poskozenim, ze mi pulka jednoho trsu opadala a ostatni trsy okolo jsou beze zmeny, proste rostou jako normalne. Listum jsem snad ani moc neublizil, korenum urcite, potreboval jsem malinko hrabnout do pisku, a nejake to listi jde ted dolu... Spatne podminky a rozpad, to chapu, ale aklimatizace? Neni tahle kryptokorynova nemoc spis jen reakce na obycejne poskozeni? Mytu totiz v akvaristice koluje mraky :).

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 22:01 Žena baletka [624] Re: keydoc
Nene, to ne :-) Neztrácím hlavu, a když ta kytka nepůjde, půjde ;-) Nezřízené bublání se to nedá nazvat. Podařilo se mi sehnat slušný kamínek, který dělá drobné bublinky, takže přísun je relativně stabilní. Jak moc velký, nejsem moc schopná určit, bežným testem na C02 to vychází na nějakých 25-30mg/l. To nulové zlepšení jsem myslela na cryptocoryny, které prostě pořád hezky rostou. Jinak mi tam roste limnophila aromatica a u té pozoruji zlepšení. Sice nečervená a listy nejsou tak košaté, ale roste, zatímco předchozí dvě rostlinky uhynuly. Časem, až bude i více ryb na vyhnojení (přibyly dvě cichlidky a chystá se hejno neonek), možná zkusím znovu silnější osvětlení a lepší CO2. V tuto chvíli chci především srovnat rostliny, které tam jsou. Právě jsem se dívala na testy a hnojiva pro vyrovnané množství makroprvků. Zkusím to poměřit, zjistit a případně přihnojit. Pak uvidíme :-) Díky za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 15:26 Muž keydoc [398] - RostlinyRe: baletka
Asi se zrovna C. pontederiifolii z nějakého důvodu nedostává dost živin (buď má větší potřebu, nebo narazila na méně prohnojenou část dna, nebo i ve vodě je toho málo... či kdo ví...).

Pro začátek bych se zkusil podívat a poměřit K (a NO3). (moc rybek na vyhnojení tam není).

(Z burčáku může být relativně slušné CO2. Nám jde o stabilní přísun, tedy regulaci + dobré rozpušení...Nezřízené bublání cryptocorynám nepřidá. Pokud při "bublání" CO2 nevidíte žádnu změnu, pak to postrádá význam, ne? ) :-)

A hlavně neztrácet hlavu. Jedna špatně rostoucí rostlinka katastrofu nedělá. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 09:43 Žena baletka [624]
Fotka k příspěvku ...a tady jak se nedaří sumatře.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 09:41 Žena baletka [624]
Fotka k příspěvku Jen pro ukázku přidávám foto. Tady jak se daří většině rostlin...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 09:21 Žena baletka [624] Re: souky
První várku jsem zasadila už asi před třemi měsíci. Před měsícem jsem dodala další rostlinky od jiného dodavatele. Zejména ta druhá várka byly opravdu moc hezké rostliny a šly zase do háje během 14 dnů. Ne úplně do háje, ale tak, jak jsem to popsala. Zkrátka se jim evidentně nedaří, jsou slabé a nepěkné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 08:58 Muž souky [592] - RostlinyRe: baletka
a jak dlouho jí máš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 08:32 Žena baletka [624]
Důvod pro CO2 byl ten, že jsem si myslela, že mé osvětlení je postačující, a že rostliny nejdou právě kvůli nedostatku CO2. Po cca měsíci přidávání CO2 se vzrůst a vzhled náročnějších rostlinek příliš nezměnil, takže jsem usoudila, že pokud cryptocoryny jdou dobře, udělám z toho prostě cryptocorynové akva. Zkusila jsem na čas i vyměnit žárovku, dala jsem tam 46W úspornou zářivku (kolem 200W výsledně) a za následek to mělo pouze rozvoj řas. Vrátila jsem zpět 32W úsporku, řasy se upravily, CO2 jsem zatím nechala, jen z burčáku, takže velmi slabé. Zkusila jsem lehounce přihnojit do vodního sloupce. Pořád vlastně testuji, akvárium má netypický tvar (viz prezentace), takže mi nikdo není schopen úplně přesně poradit jak s ním zacházet, jaké světlo atd. Ale to, že rostou slušeně všechny cryptošky, jen ta jedna ne, to mi přijde zvláštní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 01:00 Muž keydoc [398] - RostlinyRe: baletka
C. pontederiifolia nepatří mezi náročné kryptokoryny. Stejně tak nepotřebuje intenzivní osvětlení. Jako každá jiná kryptokoryna (a obecně rostliny s velkým kořenovým syst.) ocení prohnojené dno (což píšete že máte) a relativně stabilní prostředí (bez velkých houpaček).

Jaký máte důvod pro CO2, když máte nenáročné rostliny + neurčité (asi menší) množství světla? :)

Žloutnou nové či staré listy?

Edit: Tím, že jsem napsal, že nepotřebuje intenzivní osvětlení neznamená, že být nemůže (to samé platí pro CO2). Ale poroste i za mírného osvětlení. Já ji aktuálně mám např. v relativně tmavém koutě akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 00:54 Muž AngkorBeer [0] - ParmičkyRe: baletka
Tak já s ním mám taky problém,řekl bych úplně stejný.Mám akva založené rok a čtvrt,cca rok jsem používal PMDD a rostla normálně,že by to bylo tím že jsem ho přestal používat?Začnu ho znova používat a uvidíme,možná to máš taky tím :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 00:30 Žena baletka [624] Re: souky
Díky oběma. Ale hnojené dno mám. Pod substrátem je vrstva hnojiva. CO2 bublá z burčáku. Intenzivní osvětlení? U kryptokoryny? OK. Tak to asi nebude správná kryptoška do mého akva... Ale můžu ještě zkusit trochu přihnojit. Čím? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2013 21:12 Muž souky [592] - RostlinyRe: baletka
mám víceméně stejnej názor jako Toník, pohnojil bych, nejlépe do dna a pak uvidíš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2013 20:43 Muž Toník [396] Re: baletka
Moje zkušenost vám nemusí být platná, přesto ji zveřejním: vyhnojené dno + CO2 + poměrně intenzívní osvětlení.
Nevylučuji, že se jí může dařit i v úplně jiných podmínkách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2013 19:27 Žena baletka [624] – cryptocoryne pontederiifolia
Zdravím, ráda bych se poradila se zkušenějšími akvaristy. Mám akvárium cca 100l čistý objem ( rybicky.net/nadrze/16234 ). Daří se v něm zatím všem kryptokorynám a anubiasům. Evidentně mám slabší osvětlení (což nehodlám měnit, přizpůsobím raději sestavu rostlin), ale pontederiifolia vůbec nejde. Listy žloutnou, dírkovatí a opadávají, a přestože vyhánějí nové, nenarostou do zdravé barvy ani do síly a velmi brzy opět žloutnou a odcházejí. Slyšela jsem, že jde o trochu problematickou cryptocorynu, takže bych se chtěla dozvědět jak na ni. Děkuji za názory.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   01.12.2012 09:49 Muž souky [592] - RostlinyRe: Vašek
ona to není opravdová nemoc, není to nakažlivé, jen se tomu tak říká...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2012 02:54 Muž Vašek [56]
Tak došlo i na moje Crytocorynky. 14 dní bublám CO2 a během dvou dní konec. Affinisky to zapíchly nejrychleji, Tropica atím drží nejnovější listy a Pontederiifolia si zatím drží jediný a poslední 0,5 cm výhonek nového listu.

Je až s podivem co ta Pontederiifolia vydržela. Dostal jsem ji od kamaráda co sytí CO2 a listy neschodila. Několikrát jsem ji jako nechtěnou přesazoval, kvůli sinici ostříhával a už ani nepamatuji kdy měl více jak 4 listy. Tak teď to vzdala spolu s ostatníma, nebo ji ostatní nakazily? Snad se brzy zase obrodí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2012 00:27 Žena mia [11] - Živorodky
mam stare dno-rocne, dokupila som dnes nove tak to nejak skraslim, aj ked bude tych cryptocoryn menej :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2012 00:01 Muž Jirkaass [35] Re: romant
ahá díky :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 21:57 Žena mia [11] - Živorodky
hmmmm netusim, kazdopadne ako to dopadne tak dopadne, ja uz asi nic nenarobim...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 17:54 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: mia
Jestli to nebude právě naopak a to nedostatkem NO3. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 17:51 Žena mia [11] - Živorodky
ahoj AnkorBeer, rastlinky mam asi rok, krasne sa im doteraz darilo, tak nevem kde je problem naozaj, nejak to zacalo a denne mi odidu 3-4 listy, proste stopka na com je list prichyteny zoslizovie a odhnije. mozno to bude tym prebytkom dusikatych latok, ale nevem vodu menim a filter cistim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 17:32 R Muž romant [27982] Re: Jirkaass
Ona to je jenom taková reakce na jiný prostředí, podmínky a toho slova "choroba" bych se zase tak nebál, prostě se tomu tak říká. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 17:28 Muž Jirkaass [35] Re: AngkorBeer
No ml sem jí celou dobu ve vedlejším akváriu.. taam byla tak nák vpohodě ted sme jí přesadil a ted othle.. tak uvidím no :) ale dík.. a když bude mít tu chorobu shinou listy a pak je zase vpoho .. ?
možná za to mám vinu změna PH v tom druhém akvárium mám nízké ph
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 10:15 Muž AngkorBeer [0] - ParmičkyRe: Jirkaass
Přesně jak píše KarlosS,vypadá to na klasickou chorobu kryptošek.Jak dlouho máš tuto rostlinku?Zda jí máš novou tak to je normální,taky skoro vždy když jí vyndám za akva kde roste a dám jí do jiného(třeba nového)nebo jí někomu pošlu tak se jí tohle stane.Ale tato rostlinka je nezmar,takže časem ti určitě začne znova růst.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2012 10:04 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Jirkaass
Je to klasický problém (kryptokorynová choroba), obzvlášť těch červených. Změna prostředí (pH, teplota, překrmení a tím zvýšení dusíkatých látek, apod). Odehnije ti většina listů, ale kořeny nech, za chvíli ti vyraší nové lístky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.11.2012 08:08 Muž keydoc [398] - RostlinyRe: Jirkaass
Pročtěte si toto vlákno a něco Vás potom jistě napadne. ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 07:23 Muž Jirkaass [35]
Máte někdo zkušenosti s kryptokorinou červenou ? začli se jim rozpadat listy odpoledne přidám fotku jen jeslti nevíte třeba čím by to mohlo být díky za rady..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2012 18:26 Žena mia [11] - Živorodky
SOM Z TOHO NESTASTNA sad sad sad rok mi krasne rastli rastliny husto a teraz taka SPUST , VSETKO ODIDE
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2012 14:39 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: mia
Jak jsem ti již níže naznačil, odejde všechno. A je to kryprtokorynová choroba i když uhnívaj od listů. Kořeny ale zůstanou v pořádku a po chvíli vyraší nové lístky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2012 13:52 Žena mia [11] - Živorodky
pokracuje to dalej, stropka zoslizovie zbeleje a oddeli sa...tak 3 listy denne odchadzaju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2012 18:51 Žena mia [11] - Živorodky
ale aj tak vam dakujem za radu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2012 18:49 Žena mia [11] - Živorodky
tak to bude zrejme prirodzene aj ked som sa s tym nestretla za rok co mam akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.11.2012 18:23 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: mia
...ono sa to deje uz mesiac, tak tri styry listy za den...
Zkuste si znovu přečíst mé příspěvky na toto téma. O "kryptokorynovou chorobu" zcela jistě nejde - ta má jiný průběh. Jak časový, (uhnití je otázkou hodin), tak co do rozsahu, (postihuje v podstatě všechny listy, někdy s výjimkou nejmladších), ale i co do charakteristiky tohoto procesu, (hniloba začíná u špiček čepelí, ne u řapíků)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2012 17:25 Žena mia [11] - Živorodky
ono sa to deje uz mesiac, tak tri styry listy za den, kamoska vravela ze je to prirodezene a ze sa rastliny takto ,,prerieduju" no zatial mam stale husty porast , tie cryptocorynky amm od kamosa, pestovane vo vode tak sa im dari, s rastlinkami z obchodov mam velmi zle skusenosti, stale mi po zasadeni zhnili cele...takze tie cryptocorynky su jedine, ktorym
sa u mna darilo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2012 11:42 R Muž romant [27982] Re: mia
Jak to vypadá teď? Je to stále stejný, pokračuje to, nebo ten hlavní odehnívací proces již odezněl?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2012 11:34 Žena mia [11] - Živorodky
za informaciu, tak snad sa tento stav upravi a je len prechodny no coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 11:53 Žena mia [11] - Živorodky
dakujem:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 10:42 0
Fotka k příspěvku Je to tak. ´Affinisky´ mi taky citlivě reagují na změny hodnot používané vody a stalo se mi, že po výměně za používanou tvrdší z vodovodu, vodou měkkou z venkovní nádrže, též všechny listy zhnily a časem se opět růst obnovil.

U kryptokoryn se má při pořizování a pěstování přihlížet, z jakých původních podmínek pocházejí, aby se nemíchaly spolu ty, jenž mají rozdílné požadavky na pH i obsah rozpuštěných minerálů.

A usuzuji dle sledování, že jim prospívá i větší filtrovaný pohyb vody v nádržích, což odpovídá přírodním říčním biotopům, v nichž většinou rostou. Někdy se negativně projeví i nadbytek přímého nerozptýleného světla.

Foto: kontejnerkové pěstování odnoží C. affinis. Ke kořenům je přidána mramorová drť. Na hladinu při focení padla vodní kapka. 0.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 10:33 R Muž romant [27982] Re: mia
Má-li to být ona kryptokorynová choroba, tak to může být vpodstatě jakoukoliv změnou, která nastane oproti zavedenému rytmu akvária, takže to chce zapátrat v paměti a dát si to do souvislostí. Rostliny se zachovají jako při přesazení, nasazení do akva a nějaký listy schodí, obvykle ne všechny a začnou znovu obrážet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 10:29 Žena mia [11] - Živorodky
nen dufam ze nepridem o cely porast, lebo som na svoje krasne husto obrastene akva hrda no coze

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] 8

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 10290x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2468-cryptocoryny-problem?od=251