Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak předcházet rozpadu listů u cryptocoryne.

 

Články » Jak předcházet rozpadu listů u cryptocoryne.   Vytisknout tuto stránku 

Jak předcházet rozpadu listů u cryptocoryne.

Publikováno: 19.12.2013 • Autor: © Jarda1 • Rubrika: Rostliny

Rostliny rodu cryptocoryne jsou moje velká záliba, pěstuji je již 37 roků a toto jsou moje postřehy.
Nepoužívám slova kryptokorynová nemoc, nemám tento výraz rád. Rozpad listů u rostliny rodu cryptocoryne je neznalost lidstva a příroda má nad člověkem pořád navrch. Zatím nikdo nedokázal rozpad listů jako velkou záhadu rozluštit a tak se musíme snažit přírodu trochu obelstít.
Napodobovat biotop rostlin cryptocoryne nemá smysl, neboť to neumíme. Každý akvarista by se měl snažit vytvořit takové prostředí, jaké je v jeho možnostech.

Zásada je stejná jak u rostliny rodu cryptocoryne pěstovaných submerzně, tak i emerzně, které jsou komerčně dostupné u nás v republice, a to že se musí vyměnit týdně aspoň jedna třetina vody, vymění-li se více, není to na škodu. Důvod je prostý, nedovolit, aby si rostliny utvořily svoje prostředí, donutit je žít v prostředí, jaké jim připravíme my. Každý akvarista by tuto výměnu vody měl provádět proto, aby se neshromaždovaly odpadní látky od ryb, jenže každý tak nečiní. Pokud toto akvarista nedělá, tak by rostliny rodu cryptocoryne neměl pěstovat a věnovat se jiným rostlinám.

Mnoho akvaristů se diví, když si cryptocoryne koupí v obchodě nebo je získá nějakým jiným způsobem, že v krátké době nastane rozpad listů. A tady je ten kámen úrazu, my nevíme, v jakém prostředí byly rostliny pěstovány. Rozhodujícím faktorem je pH vody a vodivost μS/cm vody. Rostliny rodu cryptocoryne pěstované ve vodě, kde je vysoké pH a vodivost μS/cm, můžeme dát bez problémů do akvária, kde jsou tyto hodnoty nízké. Běda ale, pokud je tomu obráceně, rostliny, které byly pěstovány v nízkém pH a vodivost μS/cm byla také nízká, máte skoro stoprocentní jistotu, že nastane rozpad listů, neboť v tomto případě to rostliny netolerují.

Mnoho akvaristů se diví, když založí nové akvárium, že se mu rostliny rozpadnou, to samé se stane, když dáte do akvária nové rostliny cryptocoryne. Je tam velký rozdíl, jak u pH i vodivosti μS/cm, kde byly rostliny pěstovány, a vaším akváriem. Každý akvarista, když si koupí nové rybky, dá je do karantény, také je hned nedá do akvária, neboť by se mu to mohlo šeredně nevyplatit. To samé by se mělo učinit s rostlinami rodu cryptocoryne a dát je do sklenice s vodou, kterou má v akváriu, kde tyto rostliny chce pěstovat, během pár dní pozná, zda dojde k rozpadu nebo ne a má jistotu, že rostliny, které má v akváriu si neponičí.

Uvedu takový příklad, v akváriu mám pěkně rozrostlé rostliny cryptocoryne, neprovádíme výměnu vody, ony si utvoří svůj biotop, ale přijde den, kdy musíte nějaké množství vody vyměnit, a tím jsme si zadělali na velký problém, nastal velký rozdíl v hodnotách pH a vodivosti uS/cm vody, o kterých jsem hovořil, a nastane rozpad listů.
Závěr, pokud budete dodržovat, co jsem popsal, a budete měnit jednu třetinu vody, anebo i více, tak se vám rostliny rodu cryptocoryne odvděčí pěkným vzhledem. Bohužel můžete někdy čekat i rok než začnou odnožovat.

Je to rostlina pro akvaristy, kteří mají trpělivost. Reagují na jakoukoliv další necitlivou změnu, ale ne tak drasticky, aby nastal totální rozpad, bude to jen nějaký rozpadlý list nebo díra v něm. Pokud se jedná o emerzně pěstované vzácné a problémové rostliny cryptocoryne, tak to je jiná kapitola.

Jarda1

FF

 

FFFF



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 62x Nelíbilo se: 2x Zveřejněno: 19.12.2013 Upraveno: 20.12.2013 Přečteno: 2873x

Schválili: romant **** 20.12.13 • Mrakoplash *** 21.12.13 • Jarka *** 21.12.13 • vaaclav **** 21.12.13 • alpaka **** 27.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Rostliny
07.12.2017*****Ceratophyllum demersum: Variabilita a potřeby akvarijního "plevele"635x
01.09.2012*****Hnojení pomocí Easy-Life1622x
30.12.2023*****Malý atlas mechů2652x
23.09.2011*****Řasokoule ve formě koberečku v akváriu2989x
25.03.2016*****Nákup rostlin v Aqua-Daho Šumperk144x
15.02.2012*****Egerie, Elodea, Hydrila a Lag... Obecně1139x
29.06.2011*****Kryptokoryny - možná příčina uhnívajících listů1734x
19.02.2022*****Rostliny do brakické vody292x
16.06.2021*****Rostlinné akvárium - založení, strategie hnojení, sestřih do finální podoby383x
03.06.2006*****Plovoucí rostliny24009x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1303-jak-predchazet-rozpadu-listu-u-cryptocoryne