Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Cryptocoryny - problém

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Cryptocoryny - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2016 14:43 Muž Filip10 [1] Re: Maq
Samozřejmě, že je to fajn, ale kdo by nechtěl víc. Nespokojím se s tím, že mi to nějak půjde. Mám nějakou představu o dobře fungujícím aq a zatím to moje je dalek od představy.Nespěchám, času je dost. Nechci změny hned.Problém mohl trvat už při zakládání, pak dlouhá pauza.Takže řešení dám stejnej čas jako času, kdy jsem nic nedělal.Buď mi cr.půjdou nebo nepůjdou.Rád bych byl,aby šly.Rostlinných druhů,které můžu dát místo nich je dost.Takže těžkou hlavu si z toho nedělám.Uvidím.Dík za povzbuzení a rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.10.2016 00:16 Maq Re: Filip10
Máte po třech měsících velmi pěkné akvárium, ve kterém se ne vše úplně daří. Není to zázrak, je to jen úspěch. To Vám nestačí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2016 00:04 Muž Filip10 [1] Re: vaaclav
Vytahnul jsem dvě rostliny a uhnile byly starší kořínky,nove,mlade byly bílé.ale jinak nevím,jak se pozná zahnívající dno.nechtelo se mi vytahovat všechny rostliny.tem kterym se daří,tak předpokládám,ze je to asi zbytecne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2016 00:01 Muž Filip10 [1] Re: JirkaŠčobák
Dik moc za příspěvky.mam takovou teorii,delat co nejméně zásahu do aq.nechat to bezet,menit pravidelně stejný objem vody,jak bude aq vypadat,co tam budu mit (ryby i rostliny),vse bylo důkladně promysleno (samozrejme,ze je pořád co zlepšovat),ale abych se vrátil k problemu.jak jsem psal.vetsinu rostlin jsem vyzkoušel a také se mi to vyplatilo,krom této.vim,ze každé aq je jiné,ale.v malém rostla bez problémů.v tomto se jí nedaří.je to velice hezká cr.a nechci se jí zbavovat a skaláry (dnes jsem si je koupil),si myslím,ze ocení, další ,jim přirozený biotop.co se týče hnojení.to je také otázka.zkousel jsem nehnojit vubec,ale nemyslím,ze by to bylo dobré.ted používám tetra planta min a chvilku ho používat budu.nechci měnit hnojivo co týden.davky dávám memnsi než jsou doporucene.tak otázkou je co teď.mam takovou teorii,budu pěstovat rostliny a chovat ryby,kterym se bude dařit.ostatni dat pryč.v tomto případě se mi to dělat nechce,ale nechci upravovat vodu,pridavat do ní jednou tohle a priste zase toto.co mi radite vy zkušení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.10.2016 12:40 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: JirkaŠčobák, Filip10
Já to vidím jako vaaclav. Jednak je AQ mladé, takže se v něm dějí věci, které bychom chtěli potlačit, nebo úplně odstranit, ale nedaří se to tak rychle. To AQ si prostě musí sednout, jenže to někdy dlouho trvá. Tuhle kryptošku považuju za držák (vlastní zkušenost), ale mám i zkušenost, že pokud se jí něco nelíbí, tak se jí fofrem rozpadnou i úplně nové listy, které teprve vyrůstají, ale se starými to buď vůbec nehne, nebo je nepatrně na nich vidět, že nejsou OK. A nepřišla jsem na to, proč. Prostě se v AQ něco nepatrně změní, na což někdy kryptošky fofrem zareagují, někdy všechny druhy, někdy třeba jen jeden. Podle mě to je o změně podmínek, byť nepatrné, nikoliv, že se té kryptošce v tvém AQ nedaří. Prostě jí zrovna v tom AQ něco vadí a reaguje na to rozkladem nových listů. Kryptošky mají rády svůj klid a když nastane (pro ně) razantní změna (jiné rostliny si mlasknou a jejich reakce je "jé hurááá", kryptošky na to reagují "jéžišmarjá, co mi to dělá"), tak se začnou rozpadat a někdy to je skutečně otázkou jednoho dne. Třeba výměna větší části vody po období, kdy výměny neprobíhají, tak i na to rozpadem listů kryptošky mohou zareagovat, neboť jim narušíš "jejich bublinu" a je zle. To samé hnojení - párkrát zapomeneš a pak tam vrzneš větší dávku "abys to dohnal" a je průšvih na světě. Pokud jsi přes léto nechal AQ žít dva měsíce a pak jsi se v něm začal hrabat, tak to může být i důsledek přílišné péče. Možná by mohlo pomoci přesazení, ale spíš podle mě potřebuje jen čas, aby se oklepala. Co se týká údržby a hnojení, tak s tím trošku přibrzdi. Přílišné hrabání se v AQ není zrovna dobrá cesta. Navíc to AQ má už pěkný objem, takže si s leččím dokáže poradit samo. Někdy prostě platí, že méně je více. Když hnojíš, tak to dělej pravidelně a v malých dávkách, v menších než se doporučuje, protože ve tvém AQ skutečně není potřeba příliš hnojit. Nikdy do AQ nepřidávej hnojivo ve větší dávce, tím jen kryptoškám dáš důvod k reakci (také moje zkušenost).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2016 09:47 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Filip10, vaaclav
Fotka k příspěvku vaaclave, tohle podle popisu nebude klasický rozpad listů. Ten totiž začíná u nejstarších listů, kdežto Filip má problém s listy novými.

Před cca deseti lety jsem zažil s C. aponogetifolia to samé. Vlastně poslední kryptokoryna, kterou se mi nepodařilo udržet a od té doby jsem ji nezkoušel. 250l, zarostlé C. pontederiifolia (viz obrázek), C. aponogetifolia držela staré listy, ale nové rostly malé, s dírami a rozpadaly se.
Filip10: Dívám se na tvé akva a napadají mě dvě věci. Za prvé, fakt, že ti roste Tropica, neznamená, že se musí dařit aponogetifolii. Tropica bude kultivar, zřejmě odolnější pro akvária. Taky je to malá kryptokoryna. V mém aktuálním akváriu s devíti druhy kryptokoryn taky nemají malé kryptokoryny vedle velkých až takový problém, ale velký druh kryptokoryny vedle jiného velkého problém mít může. Dominuje mi C. becketii, která byla v akváriu jako první a v největším počtu. Kryptokoryny jsou obecně rostliny často se v přírodě vyskytující v monokultuře a rostoucí nejlépe v monokultuře. Ty máš v akváriu třikrát víc rostlinné hmoty od V. gigantea, než od C. aponogetifolia. Plus se ti daří dalším rostlinným druhům. To je samo o sobe asi problémem. C. aponogetifolia by chtěla dominovat, ale nemůže. Nechceš pro ni někde vytvořit rezervaci? Klidně bez filtrace, s bahnitou vodou a uvidíš, jak se zaraduje.
Druhá věc je, že některé ryby mohou mladé listy velkých kryptokoryn považovat za zvlášť chutné. Já měl sumečky synodontis. Ve školním akváriu našich Prťat mají taky jednoho a nasázel jsem tam kryptokoryny. To akvárium bylo u nás přes léto. Velké druhy mají všechny ožrané mladé listy (rostliny stagnují). Malé druhy jakž takž rostou. Toto by také mohla být příčina. Další důvod pro rezervaci.
:)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.10.2016 17:42 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Filip10
Akvárium se stále vyvíjí a co v něm rostlo včera dnes nemusí. Tohle bych asi neřešil. Zkus jí přesadit a podívej se na kořeny jestli jsou bílé a jestli ti třeba nezahnívá dno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 17:13 Muž Filip10 [1] Re: vaaclav
Ne,sel jsem cestou: pokus omyl.Cemu se v malým akva dařilo,to jsem, naslede na to, dal do velkého. Vše mi zatím vycházelo,az na tuto rostlinu.Proc, se ostatním rostlinám daří a tehle ne,kdyz se před tím dařilo? Proto mě to zajímá? Otázkou je,co dal:dělat rozbor vody,rostlinu dat pryč a nahradit ji jinou,ktere se bude darit atd. Jen jsem se zeptal ,jestli někdo nemá podobnou zkušenost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 16:03 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Filip10
Víš aspoň co ti teče z kohoutku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 15:43 Muž Filip10 [1] Re: vaaclav
Dík za článek.Tento i jemu podobné jsem četl,ale....V aq jsem nedělal žádné výrazně změny, jede pravidelně (teda o prázdninách nebyl režim žádný).Všechny rostliny z rodu Cr. (tropica a hudoroi) rostou, tvoří nové listy, dceřiné rostlinky,některé starší listy se rozpadly, ale nikdy nově vyrostlé listy, jako je tomu u Cr.aponogetifolie. Předem jsem většinu rostlin vyzkoušel ve své první nádrži a vše se obešlo bez problému, až na tento. Parametry vody neznám, občas změřím pH a to je silně alkalické (kolik nevím).Proto mne to nedá spát.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 14:17 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Filip10
Kup si test na NO3, pokud jde o ty kryptokoryny a rozpadu listů je tu o tom i několik článků. rybicky.net/clanky/1303-jak-predchazet-rozpadu-listu-u-cryptocoryne :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 13:48 Muž Filip10 [1]
V mém aq Samá řasa (viz prezentace) mám problém týkající se také Cr.aponogetifolia. Vyroste nový lístek a velmi brzo se úplně rozpadne, zpočátku "zeskolovatí" a pak se rozpadne úplně. Rostlinám se ne moc dobře daří (neznám jejich rychlost růstu), ale nehynou. Jen je problém s novými mladými lístky.Starších pár se rozpadlo a nové nedorostou. Když vyrostou trvá chvilku a je po nich. Dík za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2016 22:35 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: quasimodo
Mám kryptokoryny spolu s anubiasy ve všech svých akváriích a neřekla bych, že by jim něco chybělo. Ale kryptokoryny s oblibou reagují na jakékoli změny v nádrži shozením listů, takže nepřímo to tím může být. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2016 21:48 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: quasimodo
nemůžeš ;) mám oba druhy ve dvou akváriích pospolu a prosperují
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2016 20:50 Muž quasimodo [368] – Kryptokoryny a anubias
Fotka k příspěvku Zdravíčko.
Hledám všemožné začátečnické rady a našel jsem v kittanya.blogspot.cz/… pravidlo "Nekombinujte anubiase s cryptocorynou. Anubias ji postupem času úplně vytlačí."
Máte s tím zkušenosti?
Moje cryptokoryny, které se doteď celkem držely, zhruba týden poté, co jsem do akvária vložil kořen s přirostlým anubiem, začaly být nějaké žlutě tečkované. Ale nevím, jestli mu to můžu jednoznačně dávat za vinu.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2016 16:47 Muž klobaska [0]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, mám dotaz. V akvariu mám mimo jiné i Cryptocoryne wendtii 'Brown'. Bohužel se poslední dobou potýkým s odůmíráním listů. Rostliny vypadají poměrně dobře,ale často odcházejí listy. Nejdříve se v nich udělají dírky, pak list začne žloutnout a od špičky se během pár dnů rozpadne. Viz fotky. Je tam celek rostliny a detail na dírky a list před rozpadem. Svítím 2x39w do 170l čistých. Jedna zářivka osazena reflektorem. Přidávám Co2 (kvasnice) a hnojím pmdd. Rostliny jsou na spíše zastíněném místě. Dále je tam fotka Cryptocoryne wendtii 'Brown', která dříve prosperovala, ale v poslední době má spíše zakrnělé listy rozprostřené po dně. Díky za názory.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2016 08:32 Muž llang [5] Re: llang
Tak uz asi vim. Nejspis nedostatek bóru

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2016 07:32 Muž llang [5] – zataceni listu
Kamaradovym kryptokorynam se zataceji listy do vrtulek. Nicim nehnoji, svetlo ma dostatecne. Myslite ze je to nedostatkem nejakych mineralu? Ph ma 7.4 a celkk.tvrdost 5. kH nevi ale podle pH soudim ze by 0 to urcite nebude myslim tak 2-4.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2015 07:56 Muž TRULY [164] Re: Wendy2
tak to by mi vysvetlovalo dalsiu vec ze mam cryptocorynu aj vo velkom a tamje ako pises ulezana na dne . Takze som zase mudrejsi heh. Silnejsie svetlo.. No antikom som tam nechal ine hrubokiste tak nech sa hraju :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2015 06:54 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: TRULY
dle mých zkušeností mají kryptošky raději mírnější světlo nebo stín, při silném světle lehají listy na dno. ale jestli se na ni naučil chodit ancík... hmm dala bych pryč ancíka :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2015 21:23 Muž TRULY [164] Re: romant
tak stabilne prostrdie som narušil, navyše sa mi na nu pricucava ancistrus takže výsledok na seba nenechal dlho čakať. Vdaka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.12.2015 17:36 R Muž romant [27987] Re: TRULY
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2015 17:35 Muž TRULY [164] Re: Wendy2
oka dakujem a pichnut ju do akva so silnejsim svetlom a zabehnutym dnom?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2015 14:59 Žena persanek [1] - Paví očka, krunýřovciRe: TRULY
Kryptokoryny tohle stěhování nemají rády. Mají rády svůj "bordýlek" u kořenů a když jsou přesazeny tak jim chvilku trvá než se přizpůsobí. Nové listy by už měly začít růst hezké, staré postupně zežloutnou a uhnijí. Je to dost běžný jev.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2015 14:13 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: TRULY
snad jen, že některé kryptošky jsou citlivky, nesedla jí změna, šoupla bych jí ke kořenům hnojivo a čekala jestli se zbráborá, další stěhování by nemusela rozdýchat už vůbec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2015 13:55 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: TRULY
Asi reakce na změnu podmínek, ne? Ona se zmátoří, zase obrazí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2015 21:32 Muž TRULY [164]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte. Pred dvoma tyzdnami som prefal akva a nechal si polovicu rastlin ale spravil som chubu ze som si nenechal aspon trochu z dna. Jedna sa mi o to ze ako vidite v prezentacii 60l akva cryptocoryne sa pekne darilo a pekne rastla bola pekna zelena a mnozila sa.
Akva som predal ako som planoval a vytiahol mensie ktore som mal v plnae cca 45l s novym dnom.
Vsetko som zasadil ale akva zabehnjte ovsem nieje. Jedine co je zabehnhte ze som pouzil stare spo gie z filtracie takze fikger je povodnh a zabehnuty. Druha zmena je vo svetle. Predtym tam bola 15w subglo a teraz 14w sunglo ktora svieti nejako domodra alebo fialova.

Cize zmena:
1. nove dno ale lovodny filter + jemnejsi strk
2. povodne svetlo 15w a teraz kratsie 38cm 14w svietiace do modrofialova

Cryptocoryna zacala odhnjvat ale teraz neviem vi je to
1. svetlom
2. dnom
3. ancistrusom ktory sa sem tam prisaje (velkost 8cm)

Kazdy tyzden zbledne jeden ljst az do svetlohneda a nakoniec odumrie celkom

Rada napad? Mam ju lresadit do velkeho akva a zachranit ju v lespom a stabilnom akva a pri lesom svetle?
V malom akva mam len antikkov.
Vdaka vopred + za analyzu
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2015 07:58 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostliny
Já to dělal tak že jsem uřízl spodní část injekční stříkačky, nasypal do ní kuličky, podržel prstem a přiložil ke dnu, zatlačil do písku a zmáčkl píst stříkačky. To bylo asi před 5 lety nebo možná je to ještě déle, Do dneška se kuličky ještě občas objeví když je piskořky vyhrabou. Ten obal se nerozpustil ani po tolika letech. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2015 03:05 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: odikcz
Osmocote+ v originale jsou zlute kulicky ve velikosti cca. 3 mm a davaji se do kapsli protoze se tak snema lepe manipuluje,jsou v suchem stavu lehci jak voda,takze zapichovat je po jedne az na dno,by asi bylo casove narocne.Levnejsi varianta je nasypat Osmocote do vyrobniku ledovych kostek(ten co se pak nalame)zalet vodou,nechat zmrznout a pak ty kostky ledu i z hnojivem zatlacit do dna,az na same dno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 21:49 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: ludvik
na můj vkus jsou moc velké na to abych dal celou "homoli" k jedné kytce a drolí se to na velké kusy blbě , stejně ti pak zbudou volné kuličky které bys asi vyhodil , jen je ještě potřeba počítat s tím že po otevření balení - působením vlhkosti vzduchu začnou kuličky hnojivo uvolnovat , takže žádné skladování , co se hned nezdělá do akvárka , nacpat do květináčů
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 21:10 Muž odikcz [114] Re: ludvik
Díky kapsli snáž aplikuješ pořád stejný množství do substrátu a nemusíš to cpát po jedný kuličce (nebo jakej to má tvar) pinzetou (můj odhad).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 21:05 Muž ludvik [1082] Re: MonterMonty
Nedává se to do tobolek proto, aby ty kuličky držely pohromadě a nepotřeboval jsi secí stroj? Tyhle tablety už drží - proč je nepoužít vcelku? Nebo na čtvrtiny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 20:51 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Jarik
Používám tohle www.kamody.cz/…
rozdrolím na kuličky ,nacpu do želatinových kapslí vel OO- lékarna cca 50kč 100ks
a nacpu ke kořenům kytek , cca na tři měsíce je klid , jednu dobu jsem dával do vody jen mokroprvky , nemám žádné extra náročné kytky a šlo to ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 20:01 Muž Jarik [105] - Jezírka a realizace jezírekRe: MonterMonty
Taky pak zkusím, a kterej konkrétně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 18:24 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Jarik
Vony ty jílové kuličky jsou takový čajíček , osobně používám raději osmocote ,funguje to opravdu znatelně a není z toho takovej bordel jak z kuliček když do ní píchneš při odkalování , o ceně se ani nebudu bavit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 16:35 Muž Jarik [105] - Jezírka a realizace jezírekRe: vaaclav
No to je právě záhada, nic jsem neměnil. Ale ted asi před týdnem jsem ty černý kořeny ostříhal a zasadil znovu a trochu jinam, a dal jsem k nim kuličku Bivoje od rataje, tak uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 14:53 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jarik
Tak proč máš teď problém co si jiného změnil, dlouhodobě tenhle jed používat nemusí být až tak výhodné. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 14:40 Muž Jarik [105] - Jezírka a realizace jezírekRe: vaaclav
No to určitě ne, PMFE jsem začal přidávat a začali více růst ;-) a přestali uhnívat listy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 14:28 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jarik
Asi se jim nelíbí to PMFE. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 13:31 Muž Jarik [105] - Jezírka a realizace jezírek
Fotka k příspěvku dříve to vypadalo asi takto
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 13:23 Muž Jarik [105] - Jezírka a realizace jezírekRe: vaaclav
jojo tak tento článek jsem četl už mnohokrát :-D ale nevím. Dřív šli bez problému, vůbec jsem se o ně nestaral. A když jsem dal do odchovničky (15l) kryptošku do štěrku o velikosti 5mm a více, a vrstva je asi 1cm jen abych zakryl vzhledově dno (sem tam prosvítá) tak tam roste uplně nez problému. Nechápu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 13:15 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jarik
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 13:11 Muž Jarik [105] - Jezírka a realizace jezírekRe: vaaclav
myslíte piskořky? ty nejsou vůbec vidět, jen se porád hejbe dno a když odkaluju tak se dostanou na povrch.


vaaclav napsal: Když se moc do dna nehrnou většinou je něco špatně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 13:09 Muž Jarik [105] - Jezírka a realizace jezírek
A to jsem kryptošky dříve míval ve štěrku o hloubce 1.5-2cm o zrnitosti 3-10mm a rostli jako blázen a to jsem tam neměl ani piskořky. a teď by se jím mělo teoreticky dařit a je to právě naopak, listy hnijou a odpadávají a kořeny taky hnijou což jsem do nedávna ani nevěděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 13:06 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jarik
Když se moc do dna nehrnou většinou je něco špatně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 13:04 Muž Jarik [105] - Jezírka a realizace jezírek
tam kde rostli byla vrstva asi 5-6cm, a ve předu mám asi 2-2.5 cm, jinak piskořky mám, a je jích tam strašně moc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   12.02.2015 12:42 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jarik
Pořádně postižená místa do hloubky odsaj a všechnu tu černotu dej pryč. Chtělo by to možná piskořky ty ti pomůžou provzdušnit dno a ukáží když je něco špatně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 12:40 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Jarik
ještě , jaká vrstva toho štěrku v tom akva je ? připadá mi to na pohled že nic moc hlavně uprostřed u čelního skla ,malá vrstva je taky nevyhovující , sice ta moje kryptoška z odkazu vyrostla v podobném štěrku do 5mm zrnitost ale bylo všude nejmín 5cm vrstva a řádně prošpikovaná piskořkama které případný hnijící sajrajt sežerou a dno kypří a provzdušnují
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2015 12:31 Muž Jarik [105] - Jezírka a realizace jezírekRe: MonterMonty
Tam kde byly kryprošky je štěrk o zrnitosti asi 1-3mm a je pravda že jsem v těch místech nikdy neodkaloval protože se tam nedalo dostat s odkalovačkou. Je pravda že ostatní druhy kryptošek které jsou v místech kde odkaluju jsou v pohodě a kořeny se táhnou po celém akva, a jsou teda v hrubčím štěrku asi 1-7mm. Díky za radu, kdyprošky jsem přesadil takže by mělo být možné kolem nich dokalovat. Snad to pomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.02.2015 11:59 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Jarik
Předpokládám že je to z té 54litrovky , zahnívá ti dno , ten štěrk co v ní máš je dost hrubej (aspon teda na pohled to vypadá) mezi hrubé kamínky zapadá bordýlek , nespotřebované krmivo atd, špatně se to okaluje a pak to začne zahnívat
zdravé kořínky by měly vypadat třeba takto rybicky.net/nadrz/18815/d101993.jpg

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 8

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 10300x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2468-cryptocoryny-problem?od=101