Rak - chov
Díky za informaci.Ale já nebudu riskovat že mi pojdou mí korýši. Jinak já mám informace že vodu ošetřují ozonem(se provádí v závěru úpravy vody ozonizace – dávkování ozonu do pitné vody).
Info je z časopisu Akvárium č. 29, str. 22. Má se jednat o oxid chloričitý. Ano, píšou tam, že plynný chlor se používá jen málokdy při těch havárkách, takže pokud voda vyloženě nesmrdí chlorem, tak nechat vodu odstát je prý v podstatě zbytečné, protože ten oxid se rozkládá stejně velmi pomalu. Proto jsem se ptal, jestli se snažíte ten oxid chloričitý z vody nějak dostat, třeba těmi přípravky. Odpověď jsem dostal, díky.
Vodu nechávam tiež odstáť a žiadne prípravky či chémiu pri nich nepoužívam.
Nevím kde jste tuto informaci získal,ale podle informacích co já mam tak se již chlor na úpravu nepoužívá.Jen při havarii do řádu napustí chlor a v tom je ten zakopaný pes . Nemusíte ani vědět že např. na druhé straně měst došlo k takové události a vy napustíte vodu korýšům a je zle.Proto já vodu nechávám odstát.
Mám dotaz. Jsem chovem korýšů nepolíbený, ale přesto mě jedna věc velmi zajímá - všude se píše, že raci, krevety, krabi atd. jsou citliví na chlor ve vodě. Dříve žádný problém, prostě by se voda nechala odstát a chlor by po několika hodinách vyprchal. Jenže dnes se voda již nechloruje plynným chlorem, ale používají se jiné, méně agresivnější, rozpustné sloučeniny chloru, které se ale prý ve vodě rozkládají až po několika dnech. Takže jak to tedy košer vyřešit? Jasně, jsou přípravky na odstranění chloru, ale raci a jiní korýši jsou na chemikálie přecitlivělí, takže nebylo by nakonec používání těchto přípravků větší zlo, než ten chlor samotný? Předem děkuji za odpověď.
Vážení kolegové, předně si musíme ujasnit základní věc u raků ( a krabů) se nepočítá objem nádrže ale plocha dna.
Lukehofarma: Lionetta nejmenovala žádný druh rak.
Lionetta: navštivte mojí stránku:akva-tera.webnode.cz
Na spoustu ze tvých otázek najdeš odpovědi zde
rybicky.net/atlasostatnich/rak_floridsky spočítej si velikost akvária 30l a odpověz si na otázku jak tam floridskému bude dobře ještě s kamenama a jeho velikostí a do toho ještě rybka/y. Já si myslím tak 40l +by bylo fajn.
0 24.10.2015 10:06 Lionetta – Rakárium
Ahoj lidi,
přemýšlím o založení malého rakária. Objem rakárka bych zvolila cca 30 litrů.
Jaké rostliny a jaké krmení byste mi pro raka doporučili?

Na tak melé akvárko ovšem malý výběr raků, myslíte, že by zde mohl žít rak floridský? Uvítala bych samozřejmě páreček

. Nějaké typy?

Také se chci zeptat na údržbu, rak sice má rád stojaté vody, ale mohl by být v akvárku malý filtr, který by vodu akorát čistil?

Topítko samozřejmě přidám také. Počítám, že rak bude chtít spoustu kamenů a také mu tam budu muset dát nějaké ty kytičky. To záleží na račíkovi

. Také bych uvítala nějaké ty typy

Osvětlení plánuji pořídit také.
Čím ráčky krmit, aby měl pestrou stravu?

Také jednou denně?
Samozřejmě tam nemohou být samotní, takže na základě raka bych vybrala pár rybiček. Myslíte že by ten račík udejchal Beťáka?

Díky moc všem

)
Starší reakce
Jak mi dnes bylo potvrzeno tak DNA se dělala na exemplářích z volné přírody a ty co jsou chované v zajetí se to bude teprve snad dělat,také je tu možnost že se může jednat o křížence.Jinak stále čekám na další informace od lidí co se DNA u raků zabývají a snad se měly i v tomto případě nějak podílet(ústní sdělení).Tak radši počkám na jednoznačný závěr.

Tu ide o raka ktorý sa doteraz ponúkal ako Cherax holthuisi Orange Tip - alebo citujem:,,(1) green, orange and yellow morph with orange tips (Fig. 1A–B); and (2) a greenish orange morph (Fig. 1C).Viď. fotografie.
DNA testy sa robili viď.odkaz zookeys
Výzorové rozdiely medzi Ch.holthuisi a Ch.snowden sú opísané v časti Systematic position.
U tohoto příspěvku musím konstatovat že není jednoznačné určit že Cherax holthuisi Orange je Cherax snowden.Bude to asi nějaký čas trvat než vědci se shodnou na nějakém konsenzu.
0 25.08.2015 07:07 - Zmena v popise a doterajšom pomenovaní Cherax holthuisi Orange tip.
Odteraz je to Cherax snowden.
zookeys.pensoft.net/…
crustahunter.com/…
Možno by nebolo na škodu upraviť i tunajší album kde na fotkách podľa mňa je práve tento orange tip raka a pre cherax holthuisi vytvoriť novú kartu.
Starší reakce
Zahojí sa postupne po zvlekoch.Nemyslel som to tak,že rakovi to zarastie v terajšej schránke.No niekedy je poškodenie tak veľké,že stopa ostane i po zahojení.
Tu díru tam má pořád, má tam nějaké bílé canci, ale žije a nejeví známky nějakého jiného problému. Žere a je aktivní.
Starší reakce
Tak to bude fajn,zahojí sa.

Snažím se týdně měnit 1/3 vody, a krmím tak 1x za 3 dny (mám tam endlerky - ty vločkovou stravou a tabletku pro raka a krevety)
Dbať hlavne na hygienu akvária a malo by sa to spraviť.Pri zotavovaní raci excelujú.Zrejme pri poškodení panciera došlo k bakteriálnej infekcii, čoho následkom je tá diera.Podľa fotky by som povedal,že to nie je až tak zlé,len dbať na tú hygienu a moc neprekrmovať osádku v akvárku.Aby sa to nezhoršilo.V opačnom prípade je to poškodenie potenciálna brána pre choroboplodné baktérie.

Tak až nyní jsem se dostal k tomu, abych přiložil fotku "zranění" raka. Má díru jak do pr..., ale nevypadá, že by mu to nějak vadilo. Žere, leze aktivně po akváriu atd. Napraví se to, nebo je potřeba zasáhnout?
Starší reakce
Skús si vyhľadať vorticella.No pre istotu pridaj i tú fotku.Nie je zriedkavé,že na rakoch(hlavne odrastených jedincoch) narastajú resp.prerastajú cez pancier i rôzne riasy.Väčšinou jedno i druhé je spojené s prekrmovaním a nedostatočnou hygienou akvária (nie dostatočne fungujúca filtrácia).
V prezentácii máš opisované i náhodné úmrtie CPO:
Ráčikom CPO vyhovuje nižšia teplota vody.Chcelo by to udržiavať do 23C (maximálna teplota v domovskom jazere tohto ráčika) - ideálne do 20C.Pri vysokej teplote sú dosť často pozorované tieto náhodné úmrtia.
Tak se obávám, že to nebylo tím atmosférickým kyslíkem

Vypadá to na nějakou plíseň (nechtěl mi to moc dobře ukázat ráno). No teď otázka co na to dát aby ho to rovnou nezlikvidovalo. Nenašel jsem tady žádné téma nemoci raků, tak se ptám tady. Zítra bych přidal fotku - pokud se podaří.
Starší reakce
Super. Díky za nasměrování. Nehodlám s ním nic dělat

On to rozdýchá a když ne, tak tam zůstanou alespoň krevety

Rak sa nadýchol atmosferického kyslíku niekde nad hladinou,ten sa mu potom zmiešava s vodou v telesnej dutine(oblasť hlavohrud) a s tejto vody rak žiabrami získava kyslík.

Pri veľkom množstve kyslíka niekedy potom rak vypúšťa pod vodou bublinky.
Ak je bublinka pod hlavohruďou a nevystupuje mimo bežný obrys tela, v opačnom prípade môže ísť o bakteiálne onemocnenie panciera
Na mém rakovi mexickém, se objevila zajímavost v podobě "bublinky" pod krunýřem. Vypadá to jak mozol po spálenině (u člověka). Nevíte někdo o co se může jednat?
Děkuji
Starší reakce
cezarmilan napsal: Ak nemáš kam, tak to už budeš musieť nechať na prírodu. Rakov mramorových je ako maku, ako maku
No právě, to bych musela pořídit už čtvrtý akvárko, což už nechci. Díky za radu.

Ak nemáš kam, tak to už budeš musieť nechať na prírodu. Rakov mramorových je ako maku, ako maku

0 05.04.2015 13:05 Pája – račí mláďata
Zdravím, prosím o radu...Nechtěně se starám o raka známému, který se odstěhoval. Teď jsem zjistila, že rak má mladé.

Jak se o ně mám starat? Je to rak mramorový. Mláďata už opustily matku a šmejdí po akvu. Viděla jsem zatím tři. (asi už je zbytek sežraný)V akvu jsou i tři živorodky. Prý je mám odlovit...A navíc jsem četla, že bych měla dát od mláďat i matku aby je nesežrala, jenže nemám kam.

Starší reakce
Bohužel to není rak ,ale kreveta.
0 18.03.2015 16:48 Pavla – Pomoc s rakem

Dobrý, potřebovala bych vědět, co je to raky. Poradíte mi?

Děkuji
Starší reakce
1.Nie vždy sa zdárne odchovajú,hlavne ak to skúša niekto prvý krát.
2.Vŕtačka,pílka na železo a podobne.
3.Dokážu vyšplhať i po hadičke od vzduchovania.Minimálne túto časť akvária treba mať zabezpečenú.
4.Pre CPO bude cca 20C ok.
1.Jak je to s jejich rozmnožováním?? Když tam budu mít 2 páry CPO tak jak často a kolik mimin budou mít? A je po nich velká poptávka, abych se jich pak zbavil? A vyrostou mladý v nádrži s dospělýma? Jinou nemám...
2.Ještě bych se chtěl zeptat jak řežete otvory do kokosu a upravujete (půlíte) květináče???
Mě nic nenapadá a nechci to nějak zkazit
3.A ještě se chci zeptat jak moc utíkají je potřeba kryt celé nádrže? Já ji mám bez krytu jedině, že bych dal u vývodu hadiček nějaký prkno.
4.Mají mít topení? Vím, že potřebují nízkou teplotu. V pokoji mám asi 19°C. Bude topení potřeba?
Do té nádrže bych dal 2 páry. Cambarellus diminutus má stejné požadavky jako CPO. Jinak pozor na záměnu druhů( dělají to někteří obchodníci ,ale i chovatelé - ty z neznalosti toho co chovají).Jinak C. diminutus je málo nabízeným druhem raka.
Takovým druhem kraba je např. Siamthelphusa acutidens ( je chován u nás u několika chovatelů a i množen a nabízen k prodeji).
Jaké jsou druhy krabů, které nepotřebují souš (celý život ve vodě)?? Kolik bych tam těch CPOček měl dát? A utíkají z nádrží hodně? A ten Cambarellus diminutus má stejné podmínky jako CPO?
Škoda už jsem doufam, že bych tam toho jendoho raka červenýho/modrý dal

Když si vezmeš že rak červený nebo floridský doroste velikosti cca do 20 cm tak ta nádrž je malá.CPO tak molitan neničí. Jinak jsou druhy krabů co souš nepotřebují.
Krab potřebuje souš.... a taky se mi nelíbí. A copak CPOčka neničí molitan?
A nemohl bych tam dát 1 raka floridského modrého nebo 1 raka červeného??? A popřípadě kolik těch CPO-ček? A jak je to s jejich únikem z nádrže, potřebují to víko?
Pro větší raky je molitan veliké lákadlo.Na tvém místě bych do té nádrže dal trpasličí raky ( CPO a další druhy rodu Cambarellus)nebo nějaký druh kraba.
Do 30L len mini ráčiky ako je spomenuté CPO prípadne Cambarellus diminutus apod.
Dal by sa tam chovať napríklad i P.fallax ale pri jeho množení by si za krátko mal o problém postarané.
S počtom v tak malom akvárku by som bol opatrný.
Dobrý den, mám akvárium o velikosti 30l, 40x25 cm a 30 cm na výšku. Mám nakoupené kamínky na dno z Aquatera burzy, vnější motorek a k němu molitanový filtr, topení, teploměr a kokos. Chtěl bych ho udělat jako rakárium. Ale nevím jaký druh raka mám vybrat :/. Uvažoval jsem o CPO-čkách, ale radši bych něco většího. Bohužel nemám kryt na akva jedině, že bych ho zakryl králíkářským pletivem a deskou u hadiček. Rostliny nejsou podstatné. Ale nechci aby ničil ten molitanový filtr.
Doufám, že mi poradíte vhodné druhy
Díky
Starší reakce
Chtělo by to něco menšího,nebo chov jen raků.
buď žádné a nebo kominíčci od 2-5 měsíců života. A dvě Parmičky černopruhé.
Také záleží na rybí osádce (jaké ryby máte).
Starší reakce
Ale jak čtu tak chová raka Procambarus fallax( rak mramorový).Jestli máte o tento druh zájem tak napište.
0 24.11.2014 22:55 Guenter Schaffarzik –
Re: MIKY Chováte raky pro aquaria ...jaké barvy ...kolik stojí kus ...rád koupím , ale větší ...
Děkuji za brzkou odpověd´ Guenter
Starší reakce
Záleží na tom zda je chcete dál množit nebo ne. Když ne tak bych je nechal společně oni se sami zredukují nebo je použít jako krmivo pro větší ryby.Množit se mohou cca každý 2. měsíc( od vylíhnutí mladých).
Přidat reakci
1 ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 29990x