Ahojte
Chcem sa s vami podeliť o túto skúsenosť.
Stručne začiatok, kedysi som mal 3 raky Cherax holthuisi var.black (od prasana

) , v spoločenskom 216l akva. Používam filter Tetratec 1200 . Akva je plné koreňov, raky mali veľa, veľa úkrytov. Postupom času mi ale žiaľ dominantný rak odstránil zvyšných dvoch. Nakoľko ide o spoločenské akva vrátane aj dravších rýb, nečakal som že by tam malé ráčiky prežili no cca pred 6 až 7 mesiacmi , som v akva našiel malého ráčika (cca 2cm) , ktorého som vtedy okamžite prelovil – vtedy som vlastne riadne prezrel celé akva, či tam nie sú ďalší . Nič, iba tento jeden. Ten aj krásne vyrástol.
No a včera, po tých 6 až 7 mesiacov (fakt neviem kedy to bolo presne) som čistil filter (vôbec ma to vtedy nenapadlo pozrieť

) a pri poslednom poschodí ,v tomto tu /na foto 1/ som našiel ešte živého raka!!! , v tejto veľkosti! /foto 3,4/. Normálne som ostal v šoku, jediný spôsob ako sa tam dostal je samozrejme cez nasávanie, ktoré kryté nemám. No i tak sa tam teda musel dostať ako veľmi maličký, a prežíval celú tú dobu vo filtračnom prostredí ,plného bordelu.
Predpokladám že veľký podiel na jeho prežití spočíval v tom, že ide o jaskynný druh , no i tak adaptácia v takom otrasnom prostredí je pozoruhodná. Oproti normálnemu prostrediu rak nemá vôbec farbu (malé náznaky oranžového chvosta, inak je veľmi svetlo sivý ) a je menší.
Bol veľmi prestrašený keď som ho vytiahol. Našťastie mám po ruke akva, kde som ho mohol dať. Pomaly sa adaptuje , aj kúsok tablety si už večer vzal

, takže ho budem teraz sledovať, ako sa mu bude dariť.
Aj keď mi je ráčika ľúto, že musel prežívať v takých podmienkach, je to podľa mňa zaujímavý jav vzhľadom na to že tam bol minimálne pol roka.
Takže mi z toho vyplýva , že ma asi nikdy tieto tvory neprestanú udivovať
A prípadne poučenie : je dobré “zakryť“ nasávanie externého filtra (napr. molitanom )
Minimálne teda poučenie pre mňa
Priložené foto: 1, prostredie 2, “cesta“ 3, rak 4,rak zoom 5,original rak /takto by mal vyzerať/
Pekný deň všetkým.