Rak - chov
ne,má teplotu 19-22¨C a nestěžuje si,snese interval 15-28¨C a spíš mu budou vadit letní vedra(vzduch nad 30) než zimní 18¨C přes noc 22¨C ve dne...jo a ještě-rakovi dávej vodu odstátou-chlor je pro ně nebezpečnej.
0 28.12.2006 21:15 honky – jo
ja vim, to je jenom docasny. topis tomu tvemu rakovi?
tak mu co nejdřív kup pls tu dvacítku-stojí jen 200,-...aby se měl dobře.zatim se o něj hezky starej,kup mu 20l,vyfot akva,dej na rybicky,kdybyses chtěl na něco časem zeptat,tak můžeš třeba na mou nádrž.to že toho raci relativně dost vydržej přeci neznamená že je budem chovat v hajlzu,ne?
0 28.12.2006 21:04 honky – jeden
mam jednoho raka, a mam ho v takove mini nadrzce - ma tak dva litry, ptal sem se ve zverimexu a rikali ze muze byt i ve sklenici od okurek(TO SEM MU ALE NEMOCH UDELAT) Jinak v tom zverakuj e prodavali po jednom v 5 cm dlouhej nadrzi. az ale poviroste tak ho dam do dvacetilitrovky (on ma ted 4 cm). ta moje nadrz je niska ale dlouha asi 25 cm.
ani když budeš mít párek raků červených tak není jistota,že se nebudou rvát...ale když jim zajistíš velký akvárium a vněm plno úkrytů tak by nemusel bejt problém,ale NEVIM-rak červený je agresivní a já zatím nemám zkušenosti jak se chová když je v páru(idyž o tom dobudoucna uvažuju)
fallaxe nemám,ale chtěl sem ho,ale ženský co mi ho slibovaly zadarmo pak byly "nemocný" tak sem si koupil raka červenýho...jak velký máš akvárko a kolik kousků fallaxů v něm?
0 28.12.2006 20:27 honky – ..
A to kdybych mel parek, tak sou na sebe taky agresivni???? A mas taky nakyho fallaxe???
www.vurh.jcu.cz/… pohlaví raků je na straně 15
já bych je spolu nechoval-rak červený je velice agresivní narozdíl od tvého fallaxe,který může žít ve skupině s raky stejného druhu...
0 28.12.2006 19:59 honky – ....
a u tich cervenych se pohlavi pozna podle velikosti klepet, nemylim-li se? A muze se falax chovat s cervenyma????
0 28.12.2006 19:18 rak – rak
Raky říční chovají u nás na jedné farmě ,ale jedná se o záchranný chov, takže se do osobního držení nedostanou.Raci rodu Cherax se dají sehnat v akva.prodejnách ( v Praze např. Obi,Hornbach).Tak se některé druhy nechají docela dobře sehnat .Jestli tak se podívejte i na stránky dovozních firem s akva.rybami.
šaman
to je dobře,že je to v pohodě-s plísní se u raků moc bojovat nedá-sou choulostivý na chemii a tím pádem i na léčiva..
ne,můj rak červený(procambarus clarkii) není hermafrodit,mám samce.
0 28.12.2006 18:06 honky – pohoda
uz je to v pohode, zjistil jsem ze svetla pulka je telo a cerná jsou oci a vnitrnosti. Uz se asi brzo vylihnou.
ahoj,
tak to doopravdu nevim,kdo by mohl mít chov raka říčního-z přirody ho vzít nemůžeš,na maso se moc nechová,leda nějakej výzkumnej ústav,v tomhle ti fakt(bohužel) neporadim...nestačil by ti nějakej běžnější "akvarijní" rak?
a toho cheraxe si některý lidi nechali dovést z Německa
www.interaquaristik.de nebo že by se tady na rybickách.net ozval nějakej chovatel cheraxů..ale nevim nevim-máš dost "speciální" přání,co se týče druhů raků,co chceš chovat,nemyslíš?
Ahojte vsetci ,
uz som raz pisal , ale zda sa mi ze sa pocet prispevkov riadne zosekal.
Chcem sa spytat ci niekto neviete o niekom kto by mal legalny chov raka riecneho : Astacus astacus , a este sa zaujimam o severoaustralskeho raka cherax quadricarinatus - red claw . Vopred dakujem a prijemne sviatky prajem.
Starší reakce
0 23.12.2006 22:32 Hans – rak
rakovi ty klepeta dorostou,ale bývají menší.Jinak rak v přírodě baští uhynulé ryby a z toho má vápník,takže bys mu mohl nějaké ryby nabídnout,třeba nástražní co prodávají v rybářských potřebách
Hezký den
chtěl bych se Vás zeptat jak bojovat s nedostatkem vápníku u raka(nechávat mu svlečku je samozřejmost),dále mě napadlo mu dávat rybí maso i s kostmi-v kostech by měl být také vápník nebo co třeba kousek sépiové kosti,ale nevím jestli by to rak sežral
PS:včera jsem byl v hornbachu a "sourozenci" mího raka byly dost ve zbědovanym stavu-chyběla jim klepeta,končetiny,fousy...dobudoucna uvažuju o přemístění svého raka z "Rakária",které má 23 litrů do 80 litrového(plocha dna 60*31cm) myslíte že by šlo sem umístit 2 stejně velké raky pr.clarkii? samozřejmostí je dostatek úkrytů. jinak můj rak se má dobře a včera poprvé měl mražené patentky,které mu chutnaly.na vápník jsem se ptal s předstihem,abych se jeho nedostatku vyvaroval jen škoda,že ta plíseń se nedá účinněji léčit.
děkuji j_j a pr. clarkii
0 23.12.2006 09:15 rak – rak
Vajíčka by měla být černá, jestli ale mění zbarvení, tak se může jednat o začínající plíseň.Bohužel s tou se u raků moc nedá dělat, jedině doporučuji výměnu vody ( 1-2 kapky přípravku proti plísni u akva.ryb na 20l vody ,toto ředění musí být velké vzhledem k velké vnímavosti na chemické látky korýšů , toto bych ale udělal pouze ve velmi krajním případě ).Jestli se jedná o plíseň , tak je stejně rak shodí, aby se zbavil možnosti napadení sám sebe ( jedná se o obranný mechanizmus raka).
Rak červený je druh původní a z něho byly vyšlechtěny některé barevné varianty ( modrý ,světle červený a i albíni), ale pozor - rak modrý je také samostatný druh ( chovatelé je někdy kříží právě za učelem lepší prodejnosti).
0 22.12.2006 23:14 Šaman – dík
dekuji za odpoved
s vajíčky zatím zkušenost nemám,ale měla by být černá..
rak červený je jiný druh než rak mramorový.rak se dožívá až cca 3-4let.
0 21.12.2006 21:55 šaman – raci
ahoj. mam akvarijního raka mramorovaného. ma vajička a ta zacala nak pruhlednět. neprijde o ne? a jeste bych se chtel zeptat, ten cerveny akvarijni rak, to je albín vyslechteny z normalni formy? nebo je to uplne jiny druh? a kolika let se raci dozivaji?
Starší reakce
0 12.12.2006 15:36 Astacus – Cherax Quadricarinatus
Ahojte , neviete mi niekto poradit nieco k tomuto severoaustralskemu raku? A este nieco , rak riecny je chraneny ale mozno niekto poznate osbu ktora vlastni / prevadzkuje / umely odchov , dajte mi prosim vediet. Vdaka
Dobrý večer,nevíte jak se lečí rak,který byl napaden plísní?někomu se to bohužel stalo a já nevím jak jim mám poradit(raka mám ani ne měsíc).děkuji j_j
0 08.12.2006 20:44 krab – krab
Krabům je dobré dávat ryby i s kostmi, plže, krevety atd.Krab se svléká tak, že mu praskne krunýř (karapax) na zadečku a tímto otvorem se krab vysvlékne ( v tuto dobu je velice zranitelný - jeho tělo je měkké , to trvá několik hodin, ale i dnů). Otvor, kudy krab vylezl, je na svlečce dobře viditelný (když se vytahuje z vody, tak otvorem vytéká voda).
0 08.12.2006 19:52 leo.t – krab
Jo a naši krabi jsou opravdu Sesarma mederi a mám pocit,že u názvu bylo ještě Vietnama.To jen pro úplnost
0 08.12.2006 19:47 leo.t – krabi
Moc děkuji za radu,je fakt,že svlečky jsem z akvária hned vytáhla-takže příště je tam nechám,atˇsi dají do nosu
.Jaké kalcium bych měla pořídit ?Je běžně v obchodech?Ráda bych také věděla,kudy se dostávají krabi z krunýře-nikde ani památka po nějakém poškození nebo otevření.Děkuji
0 08.12.2006 19:45 leo.t – krabi
Moc děkuji za radu,je fakt,že svlečky jsem z akvária hned vytáhla-takže příště je tam nechám,atˇsi dají do nosu
.Jaké kalcium bych měla pořídit ?Je běžně v obchodech?Ráda bych také věděla,kudy se dostávají krabi z krunýře-nikde ani památka po nějakém poškození nebo otevření.Děkuji
0 07.12.2006 21:36 krab – krab
Je to z největší pravděpodobností krab Sesarma mederi. To upadání končetin má na svědomí nedostatek kalcia, svlečky je potřeba ponechávat u krabů, aby si tak mohli doplnit stopové látky ( to kalcium je ale také nutné).
Ahoj Leo,co to je za druh kraba? může se jednat o nedostatek bílkovin...možná zkus více krmit potravou,kde jsou bílkoviny obsaženy.
0 07.12.2006 19:05 LEO.t – krab
Moc prosím o radu.Mám od září malé červené kraby.Potýkám se stále stejným problémem:asi po měsíci krab postupně ztratí většinu noh a upadne mu jedno nebo obě klepeta a uhyne,dokoupíme dalšího a vše se opakuje.Jen jeden krab žije stále bez problémů od září a má za sebou dvě svlékání.Podotýkám,že v akvárku máme pouze dva kraby. Akvárium máme 25*30,žárovku UVA+B,filtr,souš i vodu,teplota vody cca 25,spoustu úkrytů,krmím zeleninou,garnáty,granulemi pro vod.želvy,nitěnkami.Nevíte jakou chybu dělám?
Starší reakce
0 30.11.2006 22:44 filo – j_j
Dej sem nějaý fotky "cucků" teda pokud je máš.. jinak to mohlo být i z překrmování.
Rak.Tak už je akvárko bez substrátu a bez kamenů.¨rakárium¨ je už minulostí...
,nevím z čeho mohly "cucky" být,ted nechám akvárium týden v klidu a pak uvidím co dál...
0 30.11.2006 21:48 rak – rak
Když koupíte rak, tak to chce vědět, o jaký druh se jedná ( jsou druhy raků, kteří si ryb nevšímají ,za předpokladu, že se jedná o zdravé ryby ).
0 30.11.2006 21:35 Rak – Rak
Pro J-J
Já bych to také udělal, každá usazenina (cucky) mohou být zdrojem nákazy, voda by měla mít stejnou teplotu a dobře odstátá.
měl ses před koupí raka informovat o jeho chovu...co je to za druh(máš fotku)?
právě se mi začaly na kamenech a sklech usazovat bílé "cucky",nevím jestli to nejsou nějaké mikroorganismy(akvárium mám zařízené asi 10 dní.tak nevím jetli se akvárium ¨nevyrovnává¨nebo jestli to neni nějaká choroba,ale mám sto chutí všechno z akvária vyházet napustit odstátou vodou dát tam clarkimu nějaký úkryt,prostě akvárium celkově zjednodušit.Nevím jeslti 'cucky¨ jsou tak závažný problém,který by raka mohl ohrozit.
0 29.11.2006 22:57 rak – rak
Záleží na každém chovateli jak si nádrže upraví ( jestli je má v mísnostech jako parádu nebo je má v chovatelském zařízení).
Křížení raků P.fallax a P.clarkii se mi zdá nemožné ( P.fallax je parthenogenetický) .
chápu,chtěl bych se zeptat,zda své raky chováte v akváriích bez substrátu(jak píšete v Akva tera fóru).vzhledem k hygieně o tom přemýšlím,sice nebude akvárium tak dobře vypadat ale bude méně rizik jako je třeba plíseń a tak.doporučil byste chov raků spíše bez substrátu nebo s ?
ještě čistě teoretická otázka:šel by zkřížit pr.fallax se samcem pr.clarkii?
0 29.11.2006 22:08 rak – rak
Rád bych je tam dal, ale mám velké problémy s PC, tak jsem rád , že můžu poradit alespoň písemně.Některé z mých chovanců lze najít v časopise Akvatera forum .
RAK
hezký večer,nechtěl byste dát fotografie svých nádrží s raky na rybicky.net? určitě by to některé lidi inspirovalo,zatím sme tu s raky jen dva(filo-fallax a já-clarkii,on to ještě úplně rak červený neni,protože je ještě mládě-je spíš hnědošedej
,kdyžtak se podívejte do nádrží-malá akvária ¨Rakárium¨)diky
0 29.11.2006 21:40 rak – rak
Jsem rád, že se konečně objevili chovatelé raků, kteří už i začali radit těm méně zkušeným .
Tak se zase můžu více věnovat svému chovu korýšů .Jen vás prosím, aby jste své rady mysleli vážně ( každý chovatel má jiné zkušenosti a z toho plynou i jeho výsledky chovu ) .
S pozdravem Rak
raci se vzduchují i filtrují stejně jako ryby.
ohledně pr.fallax seš z Prahy? (měl sem od jedný holky z Prahy slíbenýho fallaxe,ale pak onemocněla,tak sem si koupil procambarus clarkii,ale myslim že by ti raka dala-aspon u mě se tvářila že mi ho dá,ale pak sem v Hornbachu viděl mooc pěknýho pr.clarkii a ted je můj)
kdyžtak ti na ní můžu dát email
rakům jávskej mech evidentně chutná,radši ho pěstuju v zavařovací sklenici i vedle a vždycky mu tam trs mechu dám a on ho sežere(hlavně v noci).lidi sem píšou docela často,ale nemaj vyfocený nádrže s rakama,což je škoda
0 29.11.2006 10:32 filo – vzkaz 2 j_j a dalsi
pro j_j: poslal sem ti vzkaz. uz je to tak par dnu zpet. me se stale jevi jako neprecteny. vzkaz se ti ma ukazat vedle tveho nicku na nejhornejsi liste v pravo. diky
K tem rostlinkam. javsky mech mi p. fallax totalne zlikvidoval, a ted mi ozobava tuholiste rostliny. ty s jemnejsimi listy jen povytahoval a nektery presadil (i se sterkem je prehrnul do kouta). Ma tam svoje cesticky, tak se zajima jen o ty co mu vadi v lezeni a volnym prebihani prez akvarko.jinak taky krmim TetraWaferMixem.
Bohužel raci budou vždy sestříhávat a žrát rostliny,u raků procambarus může rostlinná strava dosahovat až 70%! i když bude nažraný tak bude rostliny ničit. můj rak žere jávský mech,řasové koule si nevšímá.Jinak dál ho krmím Tetra Wafer Mix(45%bílkovina 6%tuku-při tomto složení potravy byly u raků zjištěny nejvyšší přírustky)
pepku dej sem vyfocenou svou nádrž s rakama(je nás tu "rakařů" málo)díky
Myslím si, že před rakem žádná kytka neobstojí.Radí tady Jávský mech ,tak ten snad.
0 28.11.2006 18:42 pepek – chov ráků
Čau, informace tady jsou super, já mám pár raků modrých, ale mám menší problém. Donedávna jsem měl v akváriu ještě dost rostlin,tuholistý i jemnolistý,ale teď tam nemám ani jednu.Raci mi je postupně zlikvidovaly. Myslím si , že je dost krmým,patentky,srdce,špenát,salát,kopřivy,sušený,atd...,ale přesto dělám něco nejspíš špatně nebo jim něco chybý, protože nemám žádnou živou rostlinu, musel jsem si koupit umělý,ať to akvárko není tak holý.Děkuji za radu nebo názor.
0 27.11.2006 00:32 Cupik – Raci
Cus Bejci, precetl jsem si vsechny prispevky a brecel jsem smichy.
Kamos si koupil vcera raka a protoze delame ryby spolu tak se me ptal, jestli taky jako jednoho nechci. Po tom co jsem tu cetl fakt nechci. Dekuji Rybycky.net ze lidi jako vy existuji.To jsou rady k nezaplaceni.
0 26.11.2006 19:18 keyloger – Rak
Procambarus fallax podle me nepotrebuje vzduchovani. Sam jsem jednoho koupil, zije uz ctvrt roku v 60l akvariu spolu s bojovnicema a par snekama. Pusteny je pouze maly filtr. Nedavno se objevil jeste jeden racek. Asi jsem hodonesl jako velmi maly pludek s vodou ze zverimexu. Raci se dobre snaseji, ryby ani sneky nenapadaji. Musi se ale pravidelne krmit, tedy denne az obden. Davam jim hrasek, nitenky, nekdy kousek kureciho masa, ale muzete i vajicko, kureci srdce atd. Svleky nechavejte v akvariu, protoze rak potrebuje latky z nej pro tvorbu dalsiho krunxre, pokud ma jejich zdroj jinde v akvariu a svleky nezere, pak si je ususte, vypadaji docela hezky....
Jednou jsem raka nenakrmil, kdyz jsem jel na vikend a "ostrihal" samce bojovnice, takze je jak otrhanej kohout, ale kdyz ma jidlo, tak po sobe i necha jezdit sneka...
pri pravidelne peci se jim dobre dari a cca kazde 3 tydny se svlekaji. Za ctvrt roku se z racka cca 4 cm vyvynul rak o velikosti 12cm. V akvarku netopim a rakum to evidentne svedci, staci jim voda pokojove teploty. Jeden rak je flegmatik a druhej rad splha na filtr a hleda kudy by zdrhnul, takze pozor na unikove cesty! Dostatek ukrytu je absolutni nutnost. Rostliny mam 2, jednu ohlodavaj a vyhrabavaj a druhej si vubec ani nevsimnou, bohuzel nevim co je to za druh.
Dotazy piste...
Přidat reakci
1 ...... [24] ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 29989x