Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Divoké živorodky - chov, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Divoké živorodky - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2018 18:07 - Re: 0
Plieseň nevznikne v nádrži len tak. Buď je to prekrmovaním,kedy začne najprv chytať krmivo a potom sa to dostáva do nezastaviteľného štádia a likviduje osádku ak si to majiteľ nepodchytí.Alebo sú ryby naopak oslabené.Moc jedincov v jednej nádrži,nekvalitná voda atď.Resp.je populácia oslabená dlhodobím neosviežením chovu.A tak náchylnejšia na nákazu.Občas podobné situácie riešim pri mojich gupkách,kde som 10-15 rokov nič nepridal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2018 11:41 Muž 0 [1892] - Obecné.
To náhlé hynutí vůbec nemusí způsobit nedostatek kyslíku, ani vyšší teploty, případně hlad, což jsem v počátcích tohoto jevu si sám myslel, ale dle pozorování se na tom podílí infekce agresivní plísní, která vzápětí napadá i jiné korýše a přítomné ryby. Je to rychlý děj. Během jednoho, dvou dnů je po všem. Včera v devět hodin večer jsem na video zachytil hemžení dafnií v chovných sítích, kdy teplota vody byla +27stupňů a odpoledne třicet, aniž by to perloočkám vadilo viz odkaz - m.youtube.com/… , . Večer jsem byl vyřízený a neschopný to sem dát a popsat ty události. Víc nyní nestíhám, musím jít pracovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2018 05:01 -
Kyslík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2018 11:21 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: RAP
Fotka k příspěvku Stažení hlouběji je před kazící se vodou neochrání.

Myslím, že to je víc o zkažené vodě, než o teplotě. Viz foto. V této asi 2l misce žijí dafnie od podzimu. Má první a aktuálně rezervní populace. Přežily na balkóně, dokud nebyly mrazy hrozící, že to promrzne celé. Aktuálně do toho přímo praží slunce, teplota může jednorázově vyskočit možná i k čtyřiceti a dafnie žijí.

Aktuálně jsem dal do akvária s dafniemi trochu potěru Quintana atrizona a 0-ův komentář je pro mě varováním, že bych o ně mohl přijít, pokud si nedám pozor na stav dafnií.

P.S. 0: Ta kotvice je krásná.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2018 11:16 0 Re: RAP
Ne, tak to není, příčina uhynutí perlooček je v něčem jiném, ale následky jsou zhoubné a rychlé v teplé vodě, proto je nutné situaci v chovných zařízeních si stále hlídat. Teď v práci to nebudu podrobně vysvětlovat, ale mohu se k té problematice později vrátit a upřesnit, co vše má na to vliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2018 10:40 RAP Re: 0
Pokud si vzpomínám(prezentaci si smazal), máš ty nádrže mělké. Tudíš se nemají perloočky možnost stáhnout do chladnější vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2018 03:46 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Děkuju za varování!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2018 01:40 Muž 0 [1892] - Obecné.
Fotka k příspěvku Pozor v těchto dosti teplých dnech na venkovní chovy ryb v menších objemech vody, kde je, taktéž nutné dělat výměny rychle se kazící vody při větší obsádce a vydatnějším přikrmování, jinak hrozí ztráty na rybách . Ve skleníku to běžně dělám a venku v případě potřeby, taktéž.

Přesto se mi v prošlém týdnu, kdy jsem nebyl tři dny doma stalo to, že mi ve venkovním rybníčku v menších chovných sítích totálně zkolabovaly chovy perlooček a následně vyhynuly i ryby, kterým ty dafnie sloužily za trvalý zdroj potravy.

Tento jev, kdy náhle vymřou všechny perloočky a tím zkazí i kvalitu vody, jsem pozoroval i v minulých letech. Pak hynulo i ostatní osazenstvo nádrže (i krevety) tam, kde k tomu došlo a nebyla učiněna nápravná opatření.

I v chovných sítích musím provádět proplachování, protože se oka sítě zanášejí a zarůstají řasou, což brání průtočnosti a stálé obměně vody v chovných síťkách.

Uvádím to, jako varování pro ty, jenž něco podobného provozují při letním chovu ryb .

Foto s kotvicí - Trapa natans v chovné vance, kde jsou odchovávány endlerky. Takto zelená voda nevadí, pokud je přítomno větší množství perlooček, nebo je prováděna pravidelná výměna vody přes síť, aby nebyly nabrány i ryby. Perloočky tam byly a voda byla čistší, ale za dlouhodobě vyšších teplot je lepší častěji dělat tu obměnu vody, než riskovat úhyn dafnií a vymření rybí obsádky.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2018 19:33 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zelenakapusta
Nevím o ničem takovém.

P.S. Dolévám asi 1 cm pod okraj, mám otevřené akvárium a Xenotoca doadrioi mi ani jednou, co je mám, nevyskočily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.07.2018 19:08 Žena zelenakapusta [1656] - Tetry – Páření živorodek
Ahoj a hezký víkend všem,

asi hloupá otázka, ale i tak se zeptám.
Existuje nějaká dokumentace nebo video ohledně páření živorodek? Namlouvací šílenství v mém akváriu je takové, že se občas obávám, aby mi některá nevyskočila z akvária. Poletují v akváriu jako torpéda.
Hledala jsem na netu i v knihách, které mám, ale nikde ani zmínka o samotném páření, takže netuším, jestli "bylo dokonáno" a mám očekávat přírůstky nebo ne.
O porodech je toho plno, namlouvací tanečky vidím sama, ale to mezi nějak chybí.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.07.2018 22:12 Muž bv9 [13]
Dnešní krmení dunajských gupek. Zatím se mají čile k světu palec youtu.be/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.07.2018 19:50 Muž VladimirHul [41] - Živorodky
Fotka k příspěvku Díky za fotky 0

Taky něco přiložím.. Poecilliopsis prolifica

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2018 16:21 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: 0
Takže zatím budu ryby považovat za L. nigrofasciata Lake Miragoane, tak jak přišly. L. sp. "Tiger" jsou výrazně menší 33 resp. 27 mm ve stáří 12 měsíců, a to už mé ryby překonaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2018 12:53 -
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2018 00:22 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: ivo1339
Nesprávně pochopeno. To nebylo myšleno v souvislosti s limiemi, i když se mi líbily, ale všeobecně na cokoliv. Já tehdy chtěl hlavně Jenynsia onca.

Ty mi byly loni nabídnuty chovatelem z Německa, ale nejel jsem pro ně a pořídil si pouze J.lineata, ale ty nejsou tolik atraktivní a navíc se projevily vůči sobě příliš agresivně, takže s nimi nejsem spokojen a dostavilo se rozčarování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2018 00:07 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: 0
Vysoká pokuta, nový druh... Snad to nebude geneticky upravená ryba od Monsanto corp. Celkem mě to děsí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.07.2018 23:36 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: ivo1339
Zajímavé, když Andrew napsal, že je má od Grega, takže to jsou ty samé.

Andrew mi tady - www.youtube.com/… - v komentářích na mou připomínku odpověděl toto: True, these males will retain a similar look in terms of overall body shape as opposed to the Humpback Limia. People originally believed the Tigers to be a juvenile form but are now awaiting formal description as a distinct species.

Prostě krátce řečeno byly tyto ryby zpočátku považovány za nedospělé L.nigrofasciata a očekává se, že budou formálně popsány, jako odlišný druh limie.

Z toho plyne, že by se ty ryby neměly míchat s klasickou Limia nigrofasciata.

To, že jste se dočkal mladých je potěšující zpráva, ale pokud dojde k tomu, co jsem Vám psal na facebooku, že o ně mám zájem k účelu "občerstvení krve" ve svém chovu, tak bych je pro tento účel nebral, ale jen k samostatnému oddělenému chovu od těch, co mám, aby se ve své podstatě neznehodnotil navzájem druh a subspecie.

O nějaké ty roky dříve jsem psal Gregu Sagemu, že bych, některé ryby od něj koupil. Nejdřív souhlasil a později napsal, že mu to americká živorodkářská asociace pod hrozbou vysoké pokuty zakázala. No nevím, mněl jsem z toho smíšené pocity.

Od té doby jsem z té horlivosti získávat stále něco, co nemám vychladl a obejdu se bez všemožných rarit.

Zatím mi ještě nerodily moje dospívající L.perugiae, jen u L.nigrofasciata a L.tridens mám mladé z nedávných vrhů.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2018 21:36 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: 0
Moje ryby odpovídají tomu druhému videu od George. U samců je nevýrazný lem. Každopádně dnes ráno jsem se dočkal prvních mláďat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.07.2018 18:59 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Milanovi Murkovi jeho P. nigroventralis všechny žijí. Zeptal jsem se ho, jak to dělá, odpověděl, že krmí ryby nahý.
Přiložil i fotodokumentaci, nechcete ji vidět :) (Milan si sice fandí, že by měl fanynky, já ale vím, že tady je většina zástupcu opačného pohlaví).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.07.2018 14:10 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: VladimirHul
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ohledně toho druhu Cnesterodon decemmaculatus mi bylo napsáno, že Milan Murko má pouze samce a byl jsem požádán o informaci, zda mám k dispozici samice.

To mne přimělo udělat kontrolu a ryby z chovné sítě umístěné venku v rybníku vylovit, abych zjistil, jak na tom zdravotně a tělesnou velikostí jsou, a jaký je jejich poměr pohlaví.

Ze zakoupených 6 ks potěru přežilo po 1,5 měsíci chovu všech šest ryb. Po zdravotní stránce vypadaly v pořádku a velikostně to docela "ušlo" na to, že byly v omezeném prostoru. Málo potěšující byl poměr pohlaví. Pouze dvě ryby z toho počtu jsou samice, z nichž jedna, už jevila známky březosti.

Umístil jsem cnesterodony do prostornější chovné sítě a budu sledovat, jak se okolnosti budou dále vyvíjet. Pokud se mi letos podaří, nějaké mladé odchovat, tak případné samice chci věnovat Milanovi Murkovi a navýšit i početnost mého chovného hejna. Teprve pak se dá uvažovat, že následné úspěšné odchovy mladých budu moci nabídnout dalším zájemcům.

Ono to není vždy snadné. Kolikrát jsem zažil, že z počátku se mi divoké druhy slušně namnožily a následně mi zcela vyhynuly a to i šlechtěné variety.

Většinou vlivem nákazy, nějakou nemocí, na kterou je zrovna dotyčný druh citlivý, aniž by to vybilo všechny ostatní druhy. Letos jsem, takto přišel o dva kmeny šlechtěných a jedny divoké paví očka a k tomu, což je velká ztráta, i o Priapichthys nigroventralis, kde nepomohla, ani izolace jednotlivých jedinců po jednom kusu do samostatných nádrží, jejichž život to sice prodloužilo, ale nakonec postupně "padly" všechny. Už to prostě bylo v nich.

Píšu o tom otevřeně, aby bylo všem jasné, že chov živorodek není, tak, jak se deklaruje a dost často porůznu tvrdí, za naprosto snadnou záležitost.

Ono ani to doporučované letnění není vždy spasitelné a pokaždé fungující. Tento rok je od května velmi příznivý na letnění všemožných ryb a pro moje léta chované druhy přímo ideální, ale např. nově získaným gudejím Allotoca dugesii se nedaří.

Málo rostly a téměř vyhynuly. Chovné reprodukce schopné kusy, až na jednoho jedince vymřely a z narozených mladých přežívají čtyři po nedávném zjištění, takže žádná sláva.

No, i moje trpělivost jednou pomine, a až se fakt naštvu, tak budu chovat jen nyní zanedbávané včely, kolem nichž ve své letité rutině, nemám tolik práce, vydání a starostí, jako s rybami.

Foto: mladé, ještě "dospělácky" nevybarvené cnesterodony po výlovu k provedení kontroly jejich stavu. V té plastové nádržce je to hůř viditelné, ale snáze se mi s ní manipuluje, než se skleněnými. U čtvrté fotky má jedna samice u tlamky usazenou larvu jepice, která se mi tam dostala s nabranou vodou z chovného rybníčku.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2018 12:23 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: ivo1339
ivo1339 napsal: Importované ryby Limia nigrofasciata z Lake Miragoane .

Koukal jsem na to znovu a mám jisté pochybnosti, protože jiní chovatelé udávají ryby z té lokality výskytu pod specifickým označením, Limia sp. Tiger, které se od L.nigrofasciata odlišují hlavně štíhlejšími tělesnými proporcemi - www.youtube.com/… . www.youtube.com/… .

Otázkou tedy je, co jsou ty importované ryby skutečně zač. Na to může adekvátně odpovědět, jedině jejich majitel, pokud je schopen detailním posouzením tento druh správně určit.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.07.2018 19:15 jamajcan Re: JirkaŠčobák
Děkuji. Ty v Opavě jsi samozřejmě taky vítán, kdybys měl někdy cestu!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 18:50 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: jamajcan
Jsi vítán!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 18:33 jamajcan Re: JirkaŠčobák
U mě se jim dařilo skvěle. Přišel jsem o ně v důsledku jiných okolností, ale to je už jiná story :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 18:31 jamajcan Re: JirkaŠčobák
To by bylo super. Není vyloučeno, že si do Blavy uděláme s kočkou přes léto výlet :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 18:21 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: jamajcan
Musel jsem hledat, co to je latinsky :).
Kdybys byl v Bratislavě, tak ti trochu potěru formosek dám.
K S. Francesae. Funguje mi, co mi řekli Milan Murko a 0: Vydatně krmit, často měnit vodu, na zaplnění samic patentky (a jinou mraženou potravu). Taky rychle rostoucí rostliny a řasy, které budou ožírat. V akva na pracovním stole mi nešly, v akva s Otélií ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 18:16 jamajcan Re: JirkaŠčobák
Měl jsem pěkný chov Živorodky trpasličí /pár fotek mám i ve zdejším atlasu /, bohužel jsem o ně přišel, tak se po nich zatím neúspěšně pídím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 18:11 jamajcan Re: JirkaŠčobák
Tak to je paráda, že se Ti s nimi daří :-) Já budu mít tenhle druh poprvé, tak se na ně moc těším.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 17:54 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: jamajcan
Toho člověka neznám (Raviolku a Libora ano).
Já jsem aktuálně ve stavu, že potěr S. francesae distribuuji :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 17:03 jamajcan Re: JirkaŠčobák
Brát jich budu okolo 20ks.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 16:48 jamajcan Re: JirkaŠčobák
Rozhodně bych nebyl proti. Ještě bych se nasmál, kdybychom se znali osobně :) Bohužel pseudonym 0 mi nic neříká.
Ryby budou od p. Celty, který je taky z Kateřinek, jako já. Dělá docela hodně druhů divočin. Ale vím, že by je on měl mít z Ostravy a to buď od Raviolky, nebo Libora Ballnara. Já jsem k divočinám přičichl poprvé v akvaristickém kroužku v roce 1985 a konkrétně mě uchvátila X. eiseni. Na stará kolena :-D se k nim zase pomalu vracím. Ono se říká, že se většinou akvaristi vracejí ke kořenům. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 16:34 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: jamajcan
K výměně názorů: Jste se 0 ve stejném regionu, mohli byste spolupracovat :).

K S. francesae: Kolik jich budeš brát a kdo je ten chovatel? (zajímá mě každý chovatel těchto ryb, kterého neznám)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 15:24 jamajcan
Koncem týdne pojedu pro Skiffie francesae. Těm už vodu upravím. Vzhledem k tomu, že budou od chovatele opět z Opavy, snad nebude žádný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 14:57 jamajcan Re: 0
V klidu. Zřejmě to vyznělo britčeji, než jsem to myslel. pivo ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.07.2018 14:47 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: VladimirHul
Ví bůh. Do G. falcatus bych to okolo Nového roku taky neřekl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 14:30 Muž VladimirHul [41] - ŽivorodkyRe: 0 a Jiří Ščobák
Ok. díky moc :)

rád bych od tebe někdy převzal potěř, ale hádám že to bude možné tak za 2 roky že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.07.2018 07:48 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Milan Murko získat stejný potěr cnesterodon jako 0.

G. metallicum mám jednu samici a dva samce, žlutobřichou formu. Měl jsem víc, ale v akva u stropu jich ubývalo. Tyhle poslední tři jsem dal do koule na západním okně a žily. Ale byly plaché. Pak mě inspirovalo, jak se G. falcatus daří v silně hustě zarostlé kouli III. a dal je do koule IV. (7l). Od té doby jsou méně plaché a samička baculatějši. Uvidím. Jinak M. Murko jich má asi víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.07.2018 06:13 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: VladimirHul
Cnesterodony ti asi nikdo v Česku nenabídne, to tady není ryba, co by se někdy nabízela. Už v minulosti se na ně Vláďa alias Xenotoca neúspěšně ptal Romana Slabocha, zda je má. V zahraničí se sehnat dají, ale jednoduché to není, nemášli přátelské kontakty. Mi je Jirka Š. dovezl z Německa. Mám je venku a nevím, v jakém stavu nyní jsou. Byl to po dovozu v květnu malý potěr. Ještě Milan Murko je má mít, jinak asi v místních končinách, nikdo jiný je nechová.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2018 22:17 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: Amatértom
Vždyť jsi se ptal a já zcela konkrétně odpověděl, si to znovu přečti.

Když bych pouze doporučil to nedělat, stejně by jsi je tam nechal pro uspokojení svého očekávání. Proto jsem chtěl, ať se o pravdivosti mých slov přesvědčíš a poučíš sám.

Nezkusíš, nepoznáš. Já to dělám dlouho, tak jsem si dovolil na to upozornit a žádné machrování v tom není.

Nech si poslat ty mečovky od jamajcan-a, který se zaručuje, že budou v těch podmínkách prosperovat a budeš se mít čím bavit ;-) :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2018 20:21 Muž Amatértom [514] - Cichlidy – Limia perugiae
Tak při večerní kontrole jsem bohužel všechny kusy našel na dně... Znovu to již zkoušet nebudu...Kyselejší a měkčí parametry v kombinaci s nočními "mrazy". Jsou pro tyto živorodky zhoubné.. Příště se raději nejdříve dotážu. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2018 11:30 Muž VladimirHul [41] - Živorodky – Divoké živorodky
Ahoj chová tu někdo cesterodon decemmaculatus a Girardinus metallicus ? měl bych zájem odkoupit, dospělcě nebo potěr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2018 23:30 Muž 0 [1892] - Obecné.Re:
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jen pro doplnění přidám ze své neaktivní historické prezentace tři fotky ryb, o nichž se v předešlém příspěvku zmiňuji.

Foto 1: Mladý samec X.nezahualcoyotl, populace Ocampo, focený v roce 2009.

Foto 2: Samec mečovky birchmanovy v mém akváriu v roce 2009. Lokalitu si z hlavy nepamatuji.

Foto 3: Hejno odrostlých mláďat od Xiphophorus malinche, populace Calnali po letnění a podzimním výlovu z jezírka v roce 2011.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2018 22:54 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku Ty, co má Vladislav alias jamajcan, jsou stejného původu, to jest Ocampo. Šířilo se to z jednoho zdroje a já je mám stále, taktéž, nyní venku. Jim měkká voda nevadí a patří mezi nejodolnější xify .

Z divokých plat to jsou X.evelynae, co se jim mohou rovnat a v odolnosti, což jsem si mohl ověřit, je předčí jen čistokrevné X.malinche, které po letnění a podzimním výlovu, několik hodin vydržely i v +5°C, ale asi bude záležet i na tom, z jaké přírodní lokality a populace pocházejí.

Ony jsou i v přírodě pokřížené s X.birchmanni, který je choulostivější a kříženci tu odolnost mají sníženou.

V Česku, respektive na ostravsku se v pokročilejší minulosti nacházela ještě jedna odlišná populace X.nezahualcoyotl, která byla jednou na akvaristické prodejní a výstavní akci nabízena, ale nepodařilo se ji udržet. Pídil jsem se po informaci, kam se poděly a bylo mi řečeno, že skončily v Polsku.

Já si je tehdy, když byly k mání koupil a byly to moje první skutečně divoké mečovky. Ještě jsem v té době neoplýval žádnými praxí podloženými zkušenostmi v chovu divokých xif, tak jsem si představoval, že to bude stejně jednoduché, jako s běžně chovanými varietami X.helleri.

První chybou bylo, že jsem hned v počátku nepodchytil všechny vrhy a nezajistil si tak početné hejno k následnému chovu. Jak byly samice starší, tak ztrácely plodnost. Navíc byly vrhy velmi málo početné - většinou do 10ks a později i méně.

Vím proč a vím dnes, čím jsem to mohl eliminovat, jenže tehdy jsem se věnoval i mnoha jiným druhům a chov divokých mečovek zanedbal, takže po třech letech jsem o ně nakonec přišel, což mne docela mrzelo.

Mnoho fotek jsem v těch letech nepořizoval a větší část byla ztracena po kolapsech počítačů. V prezentaci mám foto samce oné populace a je možnost se na něj podívat, jen to není každému dostupné, proto zkusím foto zkopírovat a vložit rovnou k tomuto příspěvku.

Vím, že jsem fotil i samici, jen hledat to po mnoha archivech by trvalo neúnosně dlouho.

:

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2018 22:01 0 Re: jamajcan
Teď mi to je zcela jasné a chtěl jsem to takto číst a vědět z vážných důvodů a určitě ne proto, abych se zviditelnil. Na stupeň mistra v chovu živorodek stále nedosáhnu a kolikrát pochybuji, že toho docílím. Děkuji za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2018 21:50 jamajcan Re: LubošJedlinský
Jsou opravdu nádherné. Za mě z divokých mečovek nej. Byla to láska na první pohled
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2018 21:12 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: jamajcan
já sbírám divoké živorodky už více jak 19 let, ale jde to pomalu, moc možností kde nějaké ty málo chované druhy sehnat není, a o to složitější s určenou lokalitou odchytu, často musím rybky kupovat za nemalé peníze v zahraničí. tyto mečovky mě okouzlily jsou impozantní a velmi dobře se množí, jsou odolné a při pečlivém krmení si ani v řídce zarostlém akváriu potěru moc nevšímají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2018 20:45 jamajcan Re: LubošJedlinský
Úplně souhlasím. Velmi odolné a vděčné ryby. Do sudů se dostaly taktéž už na začátku jara s odpuštěnou vodou z domácích nádrží ve velikosti malého potěru. Samozřejmě tuhle vodu nevypouštím do kanálu, ale leju do sudů na zahradě a později zalévám zeleninu a bylinky. Poprvé jsem k nim přišel někdy v roce 2005.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2018 20:32 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: jamajcan
to vůbec nevadí, já měl z jara nezahualcoyotli přibližně ve 13 stupňový vodě, dnes jsem je vylovoval a jsou krásně narostlí, jsou to velmi odolné rybky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2018 20:31 jamajcan
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2018 20:21 jamajcan Re: LubošJedlinský
Bohužel místo odchytu nemohu sdělit, protože jej sám neznám. Pocházejí od opavského chovatele divočin Petra Bláhy, známého pod přezdívkou Indián. Je už to xtá generace chovaná v zajetí.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 18 19

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32595x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19584?od=429