Ohledně toho druhu Cnesterodon decemmaculatus mi bylo napsáno, že Milan Murko má pouze samce a byl jsem požádán o informaci, zda mám k dispozici samice.
To mne přimělo udělat kontrolu a ryby z chovné sítě umístěné venku v rybníku vylovit, abych zjistil, jak na tom zdravotně a tělesnou velikostí jsou, a jaký je jejich poměr pohlaví.
Ze zakoupených 6 ks potěru přežilo po 1,5 měsíci chovu všech šest ryb. Po zdravotní stránce vypadaly v pořádku a velikostně to docela "ušlo" na to, že byly v omezeném prostoru. Málo potěšující byl poměr pohlaví. Pouze dvě ryby z toho počtu jsou samice, z nichž jedna, už jevila známky březosti.
Umístil jsem cnesterodony do prostornější chovné sítě a budu sledovat, jak se okolnosti budou dále vyvíjet. Pokud se mi letos podaří, nějaké mladé odchovat, tak případné samice chci věnovat Milanovi Murkovi a navýšit i početnost mého chovného hejna. Teprve pak se dá uvažovat, že následné úspěšné odchovy mladých budu moci nabídnout dalším zájemcům.
Ono to není vždy snadné. Kolikrát jsem zažil, že z počátku se mi divoké druhy slušně namnožily a následně mi zcela vyhynuly a to i šlechtěné variety.
Většinou vlivem nákazy, nějakou nemocí, na kterou je zrovna dotyčný druh citlivý, aniž by to vybilo všechny ostatní druhy. Letos jsem, takto přišel o dva kmeny šlechtěných a jedny divoké paví očka a k tomu, což je velká ztráta, i o Priapichthys nigroventralis, kde nepomohla, ani izolace jednotlivých jedinců po jednom kusu do samostatných nádrží, jejichž život to sice prodloužilo, ale nakonec postupně "padly" všechny. Už to prostě bylo v nich.
Píšu o tom otevřeně, aby bylo všem jasné, že chov živorodek není, tak, jak se deklaruje a dost často porůznu tvrdí, za naprosto snadnou záležitost.
Ono ani to doporučované letnění není vždy spasitelné a pokaždé fungující. Tento rok je od května velmi příznivý na letnění všemožných ryb a pro moje léta chované druhy přímo ideální, ale např. nově získaným gudejím Allotoca dugesii se nedaří.
Málo rostly a téměř vyhynuly. Chovné reprodukce schopné kusy, až na jednoho jedince vymřely a z narozených mladých přežívají čtyři po nedávném zjištění, takže žádná sláva.
No, i moje trpělivost jednou pomine, a až se fakt naštvu, tak budu chovat jen nyní zanedbávané včely, kolem nichž ve své letité rutině, nemám tolik práce, vydání a starostí, jako s rybami.
Foto: mladé, ještě "dospělácky" nevybarvené cnesterodony po výlovu k provedení kontroly jejich stavu. V té plastové nádržce je to hůř viditelné, ale snáze se mi s ní manipuluje, než se skleněnými. U čtvrté fotky má jedna samice u tlamky usazenou larvu jepice, která se mi tam dostala s nabranou vodou z chovného rybníčku.