Plíseň
Nejvíc se mi osvědčila vodoléčba - tedy zvýšení frekvence výměny vody, řekněme obden 1/3. Pokud chceš, můžeš k tomu přidat i léčiva (Esha), ale ta výměna vody je podle mně na prvním místě. Pomoci může i přidání Torbenu. Pokud je to zatím na ploutvích, neměl by být problém to vyřešit. Jak se dostane plíseň na tělo a na hlavu, bývá už pozdě.
0 04.04.2019 08:37 luci890
Starší reakce
Tak, od vcerejska aplikovana esha, vzduchovani a ryba mi sedi v salatove mise (holt nenadelmam nic kdyz nemam vybaveni)
Jak dlouho cca muzu ocekavat lecbu? Odhadove...nebo jak dlouho mam te rybe dat
Starší reakce
-samozřejmě můžete
-separace a léčba by byla s jistějším výsledkem

nedari se mi odchyt, nemuzu aplikovat eshu do akva?
-pokud přišel o část čelisti tak oba způsoby jsou neefektivní
-sůl sice napomáhá útlumu rozvinutí plísní ,ale na specificky běžné druhy ,které určitě nebudou Vaší uvedenou problematikou ,v případě chybějící části čelisti
-provedl bych separaci (odchytíte s baterkou večer) ,následně eSHa 2000 ,pokud tedy ryba nejeví nobvyklost v plavání a příjmu potravy

Zdravim, mam Neolamprologus multifasciatus, ktery pri nejake potycce pred tydnem a kus prisel o cast celisti. Menila jsem vodu, ale bohuzel ma v tom plisen, vidim tam chomacek.
Jenze ho nemuzu odlovit, v te 360 je to proste narocne. Pridavam lzicku dve soli do toho akvarka, lae z toho co jsem vycetla jen tady na tom foru bych musela pritlacit. Je nejaka sance ze to udelam bez odloveni?
kdyz ho chytim, mam v planu ho dat do misky s prosolenou vodou na 30 minut a vratit ho, ale bojim se, ze ho to honeni po akvarku negativne stresuje a udela to tu infekci horsi. Co myslite?
Nechci být zlý prorok, ale myslím si, že už to nedá.

Asi bych jí pomohl na druhý břeh.
Nadlimitně namnořený bakterie uvnitř ryby. Když pokus o záchranu, potom separé nádrž a použít Bactopur direct. Tyto stavy jsou obvykle z bordel vody.
Starší reakce
Je to vážně plíseň? Moc tam nevidím, spíš mi to přijde jako lehce vyboulené oko .. nešlo by lepší foto? Anebo mrkněte na ty ryby seshora - zda to jedno oko neleze nějak moc ven...
Starší reakce
0 13.12.2018 23:50 Jaja – Plíseň ancistrus
Zdravím, našla jsem na hlavě samičky ancistruse bílou skvrnu- plíseň.
Od jaké značky používáte léky proti plísní? S jakými máte nejlepší zkušenosti? Děkuji za tipy.
Starší reakce

Prosím o radu zkušenějších...Sekernatka, co před pár měsíci vyskočila z akvária a komplet oschla, než si jí někdo všimnul, mívá občas problém se zaplísněním ploutví. Léčím ji vždy odděleně v 5ti litrech vody, 2-3 kapky esha2000, teplota vody kolem 28°C, tři hodiny, tři dny posobě. S tím spojená i částečná výměna vody v akváriu. Zatím vždy pomohlo. Tentokrát je 'chycená' více než obvykle a po léčbě (skončené před dvěma dny) nevypadá nijak slavně - viz fotky. Hřbetní a řitní ploutev jsou jakštakš doléčené, ale okraje prsních ploutví nic moc, nejhorší zůstává ocasní ploutev...ta se mi nelíbí vůbec, napadá mě, jestli to spíš nezavání nějakou bakteriální nákazou.
Jak byste pokračovali dál? Jen vodoléčba a čekat, jestli se to zlepší...pokračovat ještě pár dní s esha2000 (případně ji nechat stranou a léčit ji delší dobu?)...nebo vyzkoušet jiný lék? Léky nechci lít do akvária.
Týká se to téhle nádrže:
rybicky.net/nadrze/27106-fousky-a-světýlka
Děkuji moc za pomoc.
Starší reakce
Zkusím odpovídat postupně podle tvého dotazu.
60 litrové akvárium je malé na ty tvé rybičky. Zasloužily by si mnohem větší akvárium. Buďto by jsi je měla darovat, nebo pořídit nové akvárko.
Ta výměna by se měla provádět 1x týdně třetina vody, ale ve tvém případě bych teď na tu výměnu ještě více přitlačit.
Příště když pojedete na dovolenou, tak krmivo nikomu nedávejte. Zdravé rybky v pohodě vydrží i 14 dnů o hladovce a akváriu to ještě v hodně případech pomůže.
Píšeš, že je plíseň na UMĚLÝCH rostlinách, tak to je úplně špatně. Těch rostlinek by u tebe mělo být o hodně víc, ale ŽIVÝCH. Mimochodem to podle mě není plíseň, ale máš tam řasu. K identifikaci by to chtělo trochu detailnější fotku, ale řekl bych, že tam vidím ruduchu a asi i zelenou přisedlou řasu.
Rybičky jsou nesvé právě z těch nevhodných podmínek v akváriu.
Určitě nic nevytahuj, nepřevařuj, ale zatím se tady zaregistruj a založ prezentaci akvária, aby se mohlo poradit co nejlépe. Než se pustíš do té prezentace, tak výměň třetinu vody a nelij tam žádnou chemii. Tu výměnu teď prováděj klidně každý den.
Tady máš pár užitečných odkazů, které ti v začátcích hodně pomůžou.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
EDIT- rostlinky se dají sehnat i tady
rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku (přečíst si tam modrý rámeček

) nebo
rybicky.net/inzeraty/ Rozsivka v akváriu, příčina a odstranění. Bud tady na rybičkách, nebo Google, informací je spousta k dohledání. Nejedná se o plísen.Tchýně jim toho sypala daleko více, než je zdrávo. Tradiční následek krmení jinou osobou. To raději nekrmit v době dovolené vůbec. Ryby s tím vetšinou nemají problém.
0 08.04.2018 00:46 Hadepe – Rozsáhlá plíseň v akváriu

Dobry vecer, prosim o radu. Mame akvarium 60l, porizovali jsme ho kvuli detem pro jejich velke nadseni. Bohužel ani jeden se v rybickach nevyzname a tak jsme mozna neco zanedbali nebo udelali spatne... cistime 1/3 vody 1x za 14 dni, krmime rano a vecer, nyni uz pouze vecer, teplota cca 26 °C. Pred mesicem jsme byli na dovolene a jezdila nam po celou dobu krmit rybky tchyne (1x denne), bohuzel jsme po navratu zjistili, ze mame v akvariu plisen, ac jsme cistili 1/3, kapali modry preventin a stahli teplotu, plisen se rozsirila neuveritelne moc, nyni je na rostlinach (umele), kamenech, teplomeru, filtru... vsude. Rybicky jsou take nejake nesve

nevime zda by ted bylo lepsi vymenit kompletne vsechnu vodu, vydrhnout akvarium a koupit nove kameny a rostliny a nebo jak jinak se toho zbavit.

Starší reakce
0 08.02.2018 16:38 Lucka – Nemoc u karase
Starší reakce
Děkuji, plíseň to je, vyzkouším tentokrát tu eshu mixnout.
tramtra napsala: Ahoj, řeším dilema...l, 5 litrů vody, teplota 28°C, dvojnásobná dávka esha2000 na tři hodiny, tři dny. ......... poradit optimální postup léčby?
-jednoduché řešení ,
pokud jste si jista tou plísní ,tak primárně je lepší použití eSHa exit a následně doléčit eSHa 2000
-případně (doporučuji) postupujte stejně Vámi uvedenou koupelí ,jak jste uvedla ,pouze s rozdílem dávkování , kdy 1 díl dávky bude eSHa exit a 2 díl dávky bude eSHa 2000 a vytvoříte tím výhodnější kombinovanou formu léčby
-dle fota nelze diagnostikovat

Ahoj, řeším dilema...léčit/neléčit? Mám sekernatku, už dvakrát léčenou esha2000 se zaplísněnou ránou na hlavě. Teď zrovna má hlavu jakš takš spravenou (ne zcela), ale všimla jsem si na fotkách, že má nepatrnou světlou tečku v pravém oku a levé je jakoby částečně plísní potažené. Mám vysledované, že tahle konkrétní rybka je na plíseň náchylnější, vlastně je to jediná sekernatka, které každou chvíli něco je. Dvakrát jsem jí zranění na vrcholku hlavy léčila (mimo akvárium), ale zkoušela jsem to nechat i svému osudu (jen s častější výměnou menšího objemu vody nad rámec běžné týdenní údržby) a i tehdy se z toho dostala, to měla ale jen trochu chycenou ploutev nebo ocas. Na očích to má poprvé a vzhledem k tomu, že budeme týden pryč, zvažuju opět přeléčit eshou2000, jen si nejsem jistá, jak postupovat. Předchozí léčba probíhala mimo akvárium, 5 litrů vody, teplota 28°C, dvojnásobná dávka esha2000 na tři hodiny, tři dny. Dokázal by někdo zkušenější než já posoudit její stav a poradit optimální postup léčby? Moc děkuji. Tamara
Starší reakce
S plísní nic a se skalárou taky nic, tedy krom té maličkosti, kterou je obdenní výměna 1/3 vody.

Tak snad to dá. Plíseň neřeš, ta se vyřeší sama. Ty šneky sežeň. Třeba tady, v inzerci, nahoře, přebytky zdarma. A založ prezentaci nádrže, ať to máš komplet

Nechceš chvátat s rybami kvůli plísni? Ale mít skaláru ve dva týdny založeným akvárku je trochu větší problém, než mít plíseň na kořenu.
Jak víš, že to je měkké dřevo, když nevíš co to je? Mě to připomíná vinnou révu

A co ta skalára tam?

Mně povlak zmizel asi do tří týdnů...
0 18.12.2017 21:20 Zemik Ano nově založena nádrž skoro dva týdny spuštěna 320 litrů jen mi to trochu začíná děsit. Co je to za dřevo to bych lhal. Takže zajdu pro šneky. Nechci chvatat s rybama pokud tam tohle bude.
Plíseň se za chvíli ztratí. Urychlit to mohou šneci (okružáci, levatky). Ale dej tomu volný průběh. Co je to za dřevo?
Edit: Jsem moc pomalej

Nově založená nádrž? Časem to zmizí nebo to sežerou šneci, pokud tam nějaké máš...

Starší reakce
Ti že je nepoužívá sem chtěl říct že používá převážně labyrint a proto nemá př. zrychlené dýchání nebo neco takového

... plave normálně, žere... jen to bylo blbě napsaný

No nádrž sem udělal s tou fotkou cichouna ro bude horší. Když už je u skla tak opačnou stranou
Založ prezentaci nádrže, vyplň maximum pravdivých informací, aktuální fotku nádrže a dej fotku ryby. Jinak ti nikdo moc konkrétně neporadí...

0 15.11.2017 17:42 Jan2000 – Cichavec
Zdravim,
Nevíte proč by mohla mít moje samice čichavce plesnivé žábry na jedné straně? A jestli nato bude stačit esha 2000. Zatím ji to nevadí jelikož ty žábry moc nepoužívá

Protože odřene to asi nebude

Starší reakce

Zdravim, je ta hřbetní ploutev něčím napadená nebo to je okus?
Mám tam samce čichavce medového a je to docela zmetek. Může to být od něj?
Díky.
Starší reakce
Pokud jsi ty rostliny nevyhodila, zkus je zasadit zpátky.
Pravda asi jsem se unahlila... ted přemýšlím jestli vubec se budu poustět do toho akvarka, mam ještě dve menší tak necham chvily asi voraz...
Můj názor je, žes nemusela likvidovat. Výměny 15-20% vody obden a vzpamatovalo by se.

upřímě akvarko už je "zlikvidované" kytky čekaj v kyblu na ortel. voda se behem dne co jsem byla v praci a pošly rybky tak zkazila že by ani vyměma nepomohla. Přikladam foto stavu když sem dokoupila rybky...
Nezakládal bych nic nanovo, jen nechal toto akvárium si odpočinout (klidně půl roku) a kytky co nejvíc rozbujet.
Každé akvárium obsahuje zárodky nemocí a záleží jen na podmínkách, jestli se projeví. Dal jsem takto ryby chycené infekcí a čerstvě koupené, do prázdné, zaběhnuté nádrže a infekce zmizela bez toho, aniž bych použil jakékoli léčivo. Takže nechaos, nic nevyhazuj, nanovo nezakládej a snaž se o co nejkrásnější a nejbujnější rostlinné akvárium postavené na tom, co máš.
Dej aktuální fotku.
P.S. Podělala to kombinace nové ryby kontra aktuální akvárium. Jiné akvárium, které máš v pořádku, má s největší pravděpodobností jiné podmínky. Zárodky plísně jsou pravděpodobně i v něm, jen se neprojevují.
Kdybych veděla jakou

, žadný postup jsem nezměnila

, deníček flakam dlouho jsem nic neaktualizovala, skoro před měsícem (6.5.) sem koupila nové rybky. Ale myslím že kdyby byly infikované projeví se to max do tydne. Nehledě na to že mam nové rybky i v druhem akvarku a to je v pořádku, jeden druh šel do obou akvarek. Ted je stejne asi nejhorší doba na založení nového akvarka vzhledem k teplotam venku. Jedině vyrobit kytkarium a nechat ho delší dobu, a rybky koupit až zase na podzim.
Podle všeho jsi udělala nějakou tragickou chybu. Z Tvého deníku není jasné, co to bylo. Něco jsi dala do akvária?

Rostliny můžeš použít ale asi bych je vykoupal trochu v hypermanganu.

zdravím všechny, behem dvou dní mi nejspíše plíseň zlikvidovala kompletně celé akvarium nestihla jsem ani zalečit, jestli to bylo kvuli zmenam počasí, netušim... potřebovala bych těd radu ohledně kytek, mam tam cryptocoryne, anubiasy a mikrosorium. je nutné je vyhodit nebo je můžu použit na založení nového s tím že to delší dobu zalečím?
Starší reakce
Ano, tu koncentraci a to zejména Acriflavinu bych držel stále stejnou.
Přidal jsem tedy 10 kapek, a méně než zarovnanou polévkovou lžíci soli. Mám postup opakovat, nebo odlívat každý den 5 litrů z 10ti a přidávat poloviční dávku než jsi psal? Díky!
10 kapek a polévk. ne zcela plnou lž. soli, rozpustit a pomalu přilejvat roztok. Pro všechny ostatní to co jsem napsal platí v separé nádržce bez rostlin, opakuji v separé.
Acriflavin už mám doma, prosím o info kolik soli a případně i Acriflavinu, separační nádrž má 10-12 litrů. Děkuji mnohokrát!!!
-léčbu jste ve své podstatě započal
-snad bych upřednostnil Acriflavin a sůl
-poměrně značně rozvinuté stádium onemocbnění
-pokud léčba zabere , přeléčit eSHa 2000
-podrobnější a zvýsená kontrola i ostatních jedinců v akváriu
-výměna třetiny vody 2x týdně po dobu 14dní včetně zasolení
-máte tam ancíky ,to není dobré

Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 23
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26748x