Plíseň
0 18.01.2013 20:52 carpman Romant dakujem. Mne v akvaristike poradili ze rastlinky teraz moc nema vyznam davat ked preliecujem ryby a prostredie. Urcite ked to vsetko preliecim a podari sa mi to zachranit, zabezpecim si nejake rastlinky aby tam mali ryby vhodne prostredie a aby sa citili dobre. Nejde mi velmi do hlavy ci na skle mam plesen, alebo to je nejaky druh riasy. PS: ak mam v porodnicke gubku je sanca na okotenie a na zachranu malych rybiciek?
S akváriem nedělej nic jinýho než každodenní výměnu 1/3 vody, rozhodně nepřidávej další ryby. Podle toho jak to píšeš, tušíš že tak, jak to bylo provedeno, to bylo špatně a tušíš správně. Těma výměnama vody se dá ještě lecos zachránit, ale počítal bych s tím, že další úhyny budou následovat. Rybky skoro nerkm, filtr nech zapnutej nonstop a pořiď hromadu rostlin. Tu výměnu vody dělej denně týden a další týden obden.
0 18.01.2013 17:02 carpman – Bodky na skle, uhyn ryb
Zdravim Vas pekne.
Chcel by som sa s vami skusenymi poradit. Opisem situaciu: Pred tyzdnom som kupil od ruky na inzerat akvarko, komplet zariadene, s 5 rybickami. Ked som dosiel domov, akvarium som preplachol, strk premyl v horucej vode, tak isto aj dekoracie. Nalial som vodu, dal rybky povodne co boli, plus kazdy den som nejake dokupil. Z troch roznych predajni. (aj to bola chyba, vsetko na rychlo a naraz) Vodu som mal na 25 stupnov. predvcerom som spozoroval male priesvitno biele bodky na skle, na kazdej strane. cele sklo je posypane.. (podoba sa to plesnovym bodkam) vcera uhynuli 2 ryby (jedna tetra mala biele nad okom) dnes rano jedna (gubka- pavi ocko) a jednu (asi tetru)som oddelil kedze ma bielu plutvu (zjezenu). Vymenil som 1/3 vody, a cakam kym vodu nahreje ohrievac na 28 stupnov. Chcem tam dat lyzicu soli, plus pripravok FMC (20 kvapiek). myslite ze zastavim uhyn ryb? Co by ste mi poradili ako a co mam spravit aby sa to vratilo do normalu? Priznam sa rastliny momentlane nemam skoro ziadne, iba tie co boli povodne kupovane, a to su 4 ks, cca 4cm male. dakujem vam... budem vdacny za kazdu radu.
Starší reakce
Netrápit - utratit!
(9995)
Milá zlatá, je naprosto zbytečný svůj dotaz dávat do několika vláken najednou, to v tom je jenom bordel.
K Tvému dotazu, vypadá to že ta ryba toho má opravdu dost a zaměřil bych se na podmínky v akváriu z čehož základ je teplota min. 25 stupňů, pravidelná výměna vody, teď klidně denní a pokud v akvu není filtrace tak obden neustále, žádný krmení, v akváriu je dobrý mít rostliny, třeba plovoucí. To odpadávání ploutví vypadá na bakteriální rozpad ploutví ale chtělo by to nějakou kloudnou fotku, aby se zvolila event. vhodná medikace.
Edit: V těch ostatních vláknech jsem Tvůj dotaz odmazal, aby se to netříštilo.
0 30.12.2012 18:37 Michaela – prosím ;)
Máme bojovnici,předevčírem jsme měnili vodu ale nedostala změkčovač..dneska jsme přijeli ryba má odpadaný ploutve je ňáká divná,nežere vypouští bubliny u hladiny když padá dolu opravdu spadne! jinak má hlavu u hladiny zbytek těla směřuje dolu..je celá jakoby ,,chlupatá,,..
Starší reakce
Starší reakce
Nezničí, ale je to o těch příčinách a následcích.
Začni s tou intenzivní výměnou vody, odkal dno, filtr nech dělat svoji práci, krm jenom minimálně a to obden a nějaký výsledek by měl i bez aplikace eSHy 2000 za několik dní pozorovatelný. Ta teplota by neměla nějak dlouhodobě klesat pod 20 stupňů, to musíš vědět jak to máš, na to léčení je vhodný tu teplotu zvednout, klidně si topení od někoho půjč a potom zase pomalu teplotu uvedeš do svého "normálu", to s tím přerybněním nevhodnejma rybkama, jsi pochopila správně.
Vodu začni měnit obden 1/3 akvária. To zatažení choroby s jinou rybou, to je častý povzdech akvaristů, ale ono je to hlavně o těch podmínkách, prostě když je dobrý prostředí, tak choroby moc šancí nemají, ale tam kde to není zrovna optimální, tam se to rozjede vždycky rychleji. Jak jsem již napsal, musíš řešit tu příčinu a ne jenom ten viditelný následek.
Jak už naznačil romant, inicijuícím problémem je nevhodné zarybnění. Mečovky do třicítky rozhodně ne a bez topítka také ne. Jinak se v tom budeš točit jak v bludném kruhu. Buďto jinou nádrž(větší) nebo jiné rybky.
A k té teplotě - ono to většinou po většinu roku jde bez topítka, v zimě však teploty kolísjí směrem k nižším teplotám více, což některé druhy rybek hůře snáší. Proto je topítko dobré, nakonec když je teplota OK, topítko nepracuje.
Tvůj problém je kombinace přerybnění a špatnejch podmínek, což to přerybnění rybama který jsou zdatní špindírové jenom podporuje, takže to chce zapracovat na podmínkách v té nádrži kde se problém vyskytl. To co pozoruješ na rybkách je zaplísnění s možným větším problémem, což je nějaká bakteriální nákaza, takže kdž přelovovat, tak ty nejpostiženejší jedince a ty event. léčit nějakým antibakteriálním léčivem.
Eddit: Ta eSHa 2000 je bezpečný léčivo aplikovatelný do společenského akvária bez rizika.
Teplotu bych zvednul na 24 stupňů, více měnil vodu, dno udržoval v čistotě, to bych provedl bez použití léčiv a podle dalších příznaků se uvidí, zdali to bude nutný.
Edit: jinak ten Tvůj původní, zybtečně založenej příspěvek jsem přesunul do vlákna "co je to za nemoc" o čem jsi byla informována vzkazem. Chtělo to více pohledat a je to ve správným vlákně, jako právě teď.
Už ten svůj dotaz řeš jenom tady v tom vlákně o nemocích jsem to odmáznul, spíš to patří sem.
0 16.12.2012 17:40 mia [11] - Živorodky ahojte pisem tu, lebo je to tu dost neprehladne, ak clovek potrebuje pomoc a prosi o radu hodi jeho prispevok medzi 10000 dalsich a pc to nevie ani nacitat hodinu a ani sa moj prispevok co som pisala nikde nenachadza !!! potrebujem radu, neveim co maju moje rybky mečúne- mečovky, mam ich rok a doteraz bolo vsetko ez problemov, maju na kozi nieco medzi krupickou a plesnou, biele povlaky a biele vykaly. rybky su cule, dobre zeru, co to moze byt?
v akva mam 20 stupnov, topitko neuzivam, molitanovy filter, 30 litrak, chcem im kupit liecovo ESHA 2000 alebo multi medical, ale nevem co mam robit lebo v spolocenskom akva mam aj male ancitrusiky a rastlinky. nechcem o ne prist,ako mam ryby liecit? pri esha 2000 pise ze je vraj neskody pre male rybky a rastlinky tak neviem :( pravdepodobne som si chorobu dovliekla so samcom mecuna, lebo som ho nedala do karanteny :(
Starší reakce
Tak přitlač na intenzitě i množství.
Výměnou vody.
Starší reakce
Dokud plíseň nemá "chlupy", tak určitě jak pravíš. Navíc na tom terči si vůbec nemyslím, že by se o plíseň jednalo. Ta trefená mřenka, pokud v nádrži nebude binec, bude brzy zase v pořádku. Prostě hlídat chlupy...
Podle těch fotek bych to neviděl nějak tragicky a na karanténu bych pomýšlel až když nezabere vodoléčba. Vyměň polovinu vody v akva a další dny 1/3 a takto postupuj 3-4 dny, zlepšení by jsi měla za 1-2 dny pozorovat. Teplotu bych nezvyšoval a když solit, tak lehce polévk. lžíci na 50 litrů vody. Takhle bych postupoval já, třeba někdo jiný doporučí jiný postup.
0 17.06.2012 10:30 ivule – plisen
karantenu mam,ale obavam se u toho terce mam je pres tyden a nechci mu delat stres tim ze ho dam do karanteny nicmene zkusim nejdriv vymenit tu vodu jak jsi rekl cetla jsem,ze ze se mam zvysit teplota a kuchynska sul pridat,ale jaky mas na to nazor a myslis,ze toho terce mam taky prelovit a zahajit lecbu stejne jak u mrenky nebo pockat jak se to vyvine pak s tou vymenou vody dekuji mockrat za odpoved
Tak jako první dobrou je možno použít vodoléčbu a jako další, následnou možnost bych viděl ten general tonic, ale pro použití tohoto léčiva bych rybku odlovil a provedl koupel v separé nádrži, nějaké karanténně, ale uvidíš jaká bude reakce na výměnu vody, klidně poloviny akvária, tím nic neskazíš.
zaroven posilam i horni ploutev od tercovce je tam bila tecka myslim si,ze se jedna taky o plisen.Mockrat vsem dekuji za rady
jeste dalsi foto
Dobry den myslim,ze jsem objevila plisen u mrenky proužkovane,zrejmne si poranila hlavu a rana se zaplisnila zpozorovala jsem i podobnou malou bilou tecku na tercovci coz bych opradu nerada
bohuzel mam doma jen general tonic od sery nebo contralck posilam i fota k identifikaci toho problemu dekuji vsem za odpovedi
Starší reakce
Dokončíš medikaci dle návodu a posléze najedeš na standartní režim ve výměnách vody(min. 1/3 akva týdně), to bude dobrá prevence.
mam pak pokracovat i v prevenci nebo ne?
ok takze oba pripravky presne jak pisi v pribalovem letaku....
jeste poprosim o radu k te kombinaci Exitu a 2000. Mam dat oba pripravvky dle navodu? Nebo jak davkovat?
ok diky, jeste mam dotaz k davkovani Eshy, kolik se davkuje? Resim jake baleni objednat....mam akva cca 110 l
U eSHy ne. I když není výměna vody doporučována výrobcem, tak já za sebe jí určitě po ukončení dávkování doporučím.
nic jsem nekupoval uz cca rok....prelecim a dal se uvidi,..... po ukonceni lecby je treba jeste neco v akva provest? Treba dat aktivni uhli do filtru na den ci dva?
Na to Ti neodpovím. Já bych v první řadě zapátral v paměti, zda-li jsi v poslední době nedokupoval, nedodával do akva nějaký nový rybky, což bych jako nositele onemocnění považoval za pravděpodobnější. Ovšem vyloučit se nedá nic, to o čem píšu, je spíš taková ta jednodušší cesta v úvahách o možném zdroji.
ok prelecim cele akva Esha Exit a Esha 2000.
Jen me zajima jetli tou pricinou je ta mrazena potrava.....drive jsem s ni problem nemel /stejny dodavatel/
Všechno ponechat tak jak je, je nutný léčit celý akvárium, jinak by to nemělo smysl. Když použiješ tu eSHu, tak to bude v pohodě i ve vztahu k filtru a nitrifikačním bakteriím o něž se nemusíš bát.
musim ty ryby odlovit nebo to mohu v akva s ostatnima rybama?
Libor mířil přesně, je to krupice. Takže bych ordinoval osvědčenou klasiku v podobě eSHa exit v možné kombinaci s eSHa 2000.
dalo by se rici, ze je to ono, jeste mozna jedn poznatek, rybke se otiraji o predmety kolem.....vymenil sem vodu a zacalo se to ztracek pokazde, ale me zajima pricina vzniku. Mam podezreni, ze se tak deje po krmeni mrazenymi komarimi larvamy, ale drive se to nedelo....
na tele rybky jsou 3 takoveto tecky
jedna se o problem viz foto (vypujcil sem si je z tohoto fora)
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 23
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26735x