Tvrdost vody
0 21.06.2015 18:59 Libor – GH a KH Ostrava
Zdravím, je možné, aby ostravská odstátá voda měla parametry 3 GH a 2 KH? Měřeno testy Tetra.
Starší reakce
Raději ne. (Kolik lidí, tolik možných názorů...

)
Můžete mi doporučit výrobce testu, který by měřil lépe? Používám nyní Hardin od Rataje.
...Tedy test tvrdosti mi lže?
Vypadá to tak.
Děkuji za odpověď. Jak prosím udělám referenční vzorek Ca?
Díval jsem se na údaje vodáren, zde je Ca 100 mg, naměřeno 115-120 mg, tedy to bude asi OK (jejich měření je z 29.9.2014). Jinak je tomu ale u tvrdosti, kde mají 3,1 mmol. To bude myslím krát 5,6 - tvrdost by měla být 17,36dGH? Tedy test tvrdosti mi lže?
Tak jsem chtěl dopočítat obsah Mg ve vodě. Ca 65mg odpovídá 65*0,14=9,1N=9,1dGH. Ale já jsem naměřil 6dGH, takže Mg dopočítám dost těžko. Zkusil jsem měřit přímo vodovodní vodu, Ca je 120mg, tedy 120*0,14=16,8N=16,8N. Ale změřená tvrdost je 8,5dGH... Jak je možné, že tak velký obsah Ca nekoresponduje s celkovou tvdostí? Dělám něco špatně?
Udělejte si referenční vzorek na obsah Ca, ten změřte a uvidíte, jestli je chyba ve vás nebo ve vašich testech (Ca a/nebo GH).
Pak se dá spekulovat, co s vaším problémem dál.
Ahoj všichni, prosím o názor k mému měření parametrů vody. Po založení akvária vše perfektně šlapalo několik měsíců. Pak se přestalo dařit, zabrousil jsem do přihnojování, přidávání CO2 a doplnil jsem odumřelé rostliny. Nabralo to nový směr, pár měsíců to začalo opět fungovat a jednoho dne jsem došel opět ke stejnému umírajícímu stavu. Takže jsem pročítal dál fóra a začal na rady ostatních měnit parametry vody. Momentální stav je takový - pH menší než 7,2; KH 5; P měřitelné, postupně přidávám; Fe měřitelné, postupně přidávám; GH 6; NO3 dostatek, spíše více; Ca 65mg/l. Vodovodní vodu míchám s vodou z reverzní osmózy, hnojím jednotlivě draslík, hořčík, mikroprvky a fosfor. Rostlinám se začalo opět dařit, ale po dvou týdnech pozoruji na listech nedostatky jednotlivých prvků. Tak jsem chtěl dopočítat obsah Mg ve vodě. Ca 65mg odpovídá 65*0,14=9,1N=9,1dGH. Ale já jsem naměřil 6dGH, takže Mg dopočítám dost těžko. Zkusil jsem měřit přímo vodovodní vodu, Ca je 120mg, tedy 120*0,14=16,8N=16,8N. Ale změřená tvrdost je 8,5dGH. Tady zřejmě bude celý problém, extrémní obsah Ca na parametry vody a ten zřejmě blokuje ostatní prvky. Když ale budu měnit pouze za vodu z reverzní osmózy, klesne mi celková tvdost na velmi měkkou vodu. Nebo to budu postupně dorovnávat hnojením Mg? Abych udržel tvrdost okolo 4 a více? Jak je možné, že tak velký obsah Ca nekoresponduje s celkovou tvdostí? Dělám něco špatně? Díky za názory a rady.
Starší reakce
Poohlížím se po nových rybách. V atlase se udává tvrdost vody 10 dgh já mám 15 dgh. Lze ryby ještě chovat v této vodě? Jde mi o to jak velkou odchylku si můžu dovolit od údajů v atlase aniž by to mělo nějaký negativní dopad na život obyvatel?
Starší reakce
Nič mi nebráni a tiež to spravím kedykoľvek je to potrebné. Ale nevidím dôvod teraz - mne nevadí tá vyššia tvrdosť (možno vadí rastlinám? neviem to posúdiť), len som prispel do debaty o zvyšovaní tvrdosti

A brani Ti neco obcas vymenit polovinu vody i casteji? Ja to delam, obcas se rozhodnu i v pulce tydne, nebo kdyz se mi neco nelibi. Jako bych jednou za cas obsah latek ve vode zresetoval. Kdyby nic jineho, prispiva to memu klidu, ze se neco prilis nehromadi.
Čiže hnojenie by to nemalo spôsobovať?
A čo odparovanie? Trochu som to počítal - každý týždeň sa odparí cca 7% vody (toľko vody treba doliať), to zvýši tvrdosť našej vody asi o 1°. Výmena vody tvrdosť síce zníži, ale z dlhodobého hľadiska bude stále stúpať, resp. približovať sa k určitej hodnote. Napr. pri tvrdosti vody 15°, 7% týždennom odparovaní a 1/3 týždennej výmene sa zvýši na 18,7°, pri vstupnej vode 12° sa zvýši na 14,9°, pričom už po 2 mesiacoch to bude takmer na vrchole. K tomu sa ešte pridá ten vplyv hnojenia, aj keď teda malý.
Ale na tú zmenu z RO na 28° toto vysvetlenie určite nestačí.

Kdyz nebudes chtit cilene neceho pridat vic, tak pri velkych davkach hnojiv (treba u EI) zvysis GH jednou davkou o 0.1, takze bys musel dele silene hnojit a nemenit vodu, aby to bylo podstatne, pricemz by jeste rostliny nesmely nijak podstatne odcerpavat ziviny.
Tvrdnutie vody tiež pozorujem, z 12°dKH / 15°dGH sa zvyšuje na 16°dKH / 20°dGH. Vysvetľujem si to hnojením a odparovaním vody.
Možná hloupej dotaz, ale čemu to vadí? Jinak ty papírky od Dajany nemají moc vypovídající schopnost a to ani na naznačení vývojového trendu.
Je to uplna pitomost, ale za tehle situace bych to zkusil, to uz pak clovek neveri nicemu. Cast te vody co davas do akvaria si nech ve sklenici a druhy den ji zmer.
Ano rozhodně. Z nějakého důvodu voda v akváriu vždycky ztvrdne.. Jinak používám Dajana Test 3 in pro měření.
Jenom pitomý nápad - používáš vždy opravdu ten správný výstup RO?
Výstupní hodnoty vody po RO - pH 6, KH 0, GH 0. V akváriu jsou hodnoty: ph 6.8, KH 4-6, GH 28. Hnojivo: Dno: Aquaclay ground + JBL Florapol, Hnojení: PMDD + CO2.
Podle jakého měření usuzuješ ,že tvrdost stoupá?
Hnojivo.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co může měnit tvrdost vody v akváriu? Pro svoje akvárium používám vodu ze studny, kde voda je docela tvrdá. Avšak vodu filtruji přes reverzní osmózu. Na výstupu je voda absolutně bez minerálních látek měkká, avšak v akváriu voda ztvrdne. Prováděl jsem měření vody na výstupu z RO, v akváriu a ve vodě ze studny. V akváriu hodnoty vody jsou identické s vodou ze studny - vysoká tvrdost. Jak je to možné? Napadlo mě, že za to může náplň ve filtru, ale tam není nic kromě keramických kuliček a molitanu. Věděli byste proč v akváriu tvrdost vody stoupá? Písek a kameny v akváriu nejsou, používám Rataj AquaClay Ground. Děkuji
Starší reakce
Žraloka už nemám,kamarád si ho vzal zpět.
Akvárium je slušné ,len k tomu ,,žralokovi,, mám výhrady.Tie terče si ešte treba premyslieť.
Momentálně mám parmičky čtyřpruhé, neonky obecné, ancistrusy, do budoucna přemýšlím nad terčovci
Dá sa povedať,že áno.
Čo vlastne chováš,či plánuješ chovať?
Vždy záleží, co konkrétně pěstujete. Ale tyhle hodnoty jsou vhodné pro značnou část rostlin i ryb.
Ahoj, dneska sem si pořídil testy na tvrdost vody a naměřil jsem toto GH 10 a KH 11 jsou tyto hodnoty v normě pro rybičky a rostliny? děkuji moc za odpověd

Starší reakce
Bude vždycky demineralizovaná, jen se rychleji zanese a budeš membránu častěji měnit.
pokud to bude na vědeckou práci tak bych jel vedle toho akvárka ještě jedno identické s obyč vodou. a máš hned nějakých 30procent stránek srovnáváním výsledků...
Ro mám tuto, a ještě jsem si přikoupil jednu membránu. Takže to jede přes dvě membrány.
0 26.12.2013 20:09 Těhňajs –
Re: Sid ok, dekuji za názor
Kolik dává vaše RO, to netuším. Mám ale zkušenosti s amatérskými testy - fungují zhusta "svojsky". (Česky - "svérázně".)
0 26.12.2013 20:04 Těhňajs –
Re: Sid Když jsem měřil městskou vodu tak mi to vyšlo jak jsem psal 19°, když jsem měřil vodu z reverzni osmozy tak mi vyšlo 1,5° .. myslíš si, že voda z Ro by měla být nižší?
Na obrázku je jen jinou jednotkou vyjádřeno to, co akvaristé nejčastěji nazývají GH.
Slepě věřit amatérským testům se zrovna dvakrát nedoporučuje.
0 26.12.2013 19:54 Těhňajs 
Dobrý večer,
chtěl bych se zeptat zda hodnota tvrdosti na fotce je doopravdy hodnota dGH. na fotce je uvedeno 1,62 mmol/l což je v přepočtu nějakých cca 9dGH. Problém je v tom, že když měřím testem na celkovou tvrdost, tak mi vyjde 19 dGH. Jedná se doopravdy o tu samou tvrdost, nebo je to něco jiného?... Děkuji za odpověď
Starší reakce
1 mmol/l = 5,6°dH (
cs.wikipedia.org/… ). 1,3 mmol/l = 7,3°dH, což je středně tvrdá voda. Jinak 1°dGH = 7.2 mg/l Ca(2+) nebo 4.3 mg/l Mg(2+); 1 mmol/l = 100.09 mg/l CaCO3 nebo 40.08 mg/l Ca(2+).
0 11.12.2013 20:44 Gaduz Chtěl bych se optat, mám k dispozici vodu o pH=6,1. A dále mám k dispozici vodu o tvrdosti vápník a hořčík = 1,30mmol/l. Chtěl bych se zeptat, jak se přes tuto hodnotu dostanu na hmotnost CaCO3 a celkově na nějaké hodnoty ohledně tvrdosti vody? Nemám s těmito přepočty žádné zkušenosti
Starší reakce
Vzhledem k tomu, že na vlastní výzkum, pozorování a vyvození nějakých závěrů mám rok a půl, tak věřím, že po tuto dobu již nějaké věruhodné závěry vyvodím, a jelikož nemám problém s tím být u akvária dennodenně, věřím že podmínky v akváriu dokáži udržet, ačkoliv vím, že jde o značný risk
Na rovinu, upravovat dlouhodobě vodu pro rostlinu jíž chci popisovat v bakalářské práci se mi zdá v nelaboratorních podmínkách značně pošetilé a nepříliš věrohodné. Nevím tedy jak to chceš pojmout, ale napsání bakalářské práce bude určitě vyžadovat kratší časový úsek než validní pozorování růstu E. t.
Když už, tak by bylo lepší si vybrat rostlinu slušně prosperující ve stabilní běžné vodě, kterou máš k dispozici.
0 05.12.2013 22:53 Gaduz – Biotopní akvárium
Zdravím, pracuji na bakalářské práci, která se týká pěstování rostliny Echinodorus tennelus. K tomu potřebuji do akvárka dostat vodu o pH 6 až 6,5 a tvrdost vody max 50mg/l CaMg. Akvárko má objem 60litrů. Chci použít vodovodní vodu, která má hodnoty pH=7,3 a tvrdost vody CaMg=139mg/l...Jde mi o to, jak ji vhodně (a levně) upravit na požadované hodnoty...Zatím se mi jeví jako nejvhodnější možnost užití rašeliny, ale nemám s tím žádné zkušenosti, vůbec nevím jak ji dávkovat apod.
No, já spíš doufám, že to vymyslím tak dobře, že se se situací "nefunguje" vůbec nesetkám

Jak říkám, RO můžu koupit vždy (třeba po vánocích budou slevy, co?

)
Jo, to mi říkají ve škole pořád

. Ale tímhle si - myslím - musí projít každý sám. Já Vaše návrhy nezatracuji, jen se možná vydám trošku oklikou, abych se sama přesvědčila o tom, že RO bude nejlepší řešení.
Kač napsala: tak když se tu za půl roku objeví prezentace, uspěla jsem PS: ale dám je přeci jen do těch zhruba 50l, takže nevím s tou dešťovkou. Prostě uvidíme, vždyť vymýšlení je na akvaristice to nejkrásnější!
A není zbytečné vymýšlet dávno vymyšlené?

tak když se tu za půl roku objeví prezentace, uspěla jsem

PS: ale dám je přeci jen do těch zhruba 50l, takže nevím s tou dešťovkou. Prostě uvidíme, vždyť vymýšlení je na akvaristice to nejkrásnější!
Tak na ty vám stačí dešťovka, pokud byste ji mohla mít pravidelný přísun...protože je dáte do třiceti litrů a budete krmit živým...
Heh, vďaka, som si nevšimol!

No je tam popísaného veľa, skôr by pomohol nejaký súhrnný článok, ale popozerám to...
Přidat reakci
1 ...... 13 14
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 13223x