Mohl by mi někdo prosím lidsky vysvětlit požadavky hnojení v mém akváriu, nebo mě odkázat na méně odborný článek, který by mi to pomohl nějak selsky pochopit?
vím že je dotaz moc obecný, ale: v akváriu mám rostliny, které mají být nenáročné na světlo a na živiny. Ale taktéž mám v akváriu (zatím) málo ryb, které hnojivo neprodukují. Taktéž ale, v akváriu jsou citliví šneci, bude jich ještě víc, a (budou zde) filtrující krevetky.
Jak mám zajistit, aby byla dobrá rovnováha živin pro rostliny, ale aby případné hnojení neohrozilo obyvatele, nebo aby případně nebylo vůbec potřeba?
Nádrž 360l, vstupní voda - železo < 0,02mg/l, tvrdost vody 1,20 mmol/l, ph 7,96, NO3 27,8 mg/l
V akva momentálně je: 3x anubias větší plus jeden mini, všechny prošly koupelí v savu kvůli řase nějaký měsíc zpátky, některé listy jsou světlejší, menší hnědé skvrny na listech. 1 zbývající kryptokoryna, tu klidně vyndám, ta má jen 3 listy, ale tmavě zelené, zdravé, bez děr. 6x řasokoule, to není ani kytka, okřehek jsem snad už odlovila celý, zbývá tedy limnobium, které ale jasně strádá, rozmnožilo se na 4 trsy, ale žloutnoucí listy, hnědé skvrny na listech. Nově koupený echinodorus, ještě v košíčku, zatím nezasazen. 6 zasazených vallisnerií, které ale ještě rozhodně nejsou zakořeněné a tylomelánie je zatím dost svačí. Co v akváriu chci stoprocentně aby rostlo jsou právě ta limnobia, echinodorus, řasokoule a možná jeden anubias, ale jsem ochotná se s ním rozloučit, pokud to něco udělá.
Podle stavu limnobia je jasné, že je nedostatek NO3. K echinodorum psáno, že jsou citlivé na nedostatek železa.
Ale co tylomelánie a budoucí kreveta molucká? S těmi přeci nemůžu hnojit. Nebo můžu ale minimální dávkou. Otázak pak je, jestli ona minimální dávka něco udělá. Jediné co mám doma je bioflor od rataje, správně se má dávkovat 10ml na 20litrů, to by znamenalo 180 ml na jednu dávku.
Když dám ale 10ml do akva, udělá to něco víc, než výměna vody? Případně není naopak chyba, že teď měním 1/5 akvária cca co týden, není to moc když je v akva pouze 7 ryb?
Prostě nejsem sto pochopit, jestli si výměnou vody člověk přidává užitečné látky pro rostliny, nebo jestli je odebírá, jestli hnojení řešit, což jsem doteď nikdy nedělala, jestli počkat, že se to s koupí ryb srovná nebo jak. Prostě nevím
Edit: No a to jsem si příští týden chtěla spolu se třemi tylomelániemi a třemi krevetami moluckými ještě pořídit leknín egyptský, ale nevím, jestli ho to akvárko dá, když bych vlastně již neměla hnojit. Ví někdo?
Jak to dělají lidi, když všichni radí víc kytek, víc kytek,...ale