Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čím hnojit?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Čím hnojit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2015 01:14 Muž Kamilstrom [539] - Rostliny – Miller Microplex
Zdravim,pouziva nekdo,pro micro hnojeni,Miller Microplex? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2015 19:39 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: larix
Časem na to přijdeš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2015 19:20 Muž larix [1420] Re: vaaclav
To si nemyslím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2015 18:52 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: larix
Chybí ti ale základ k nějakému experimentování s hnojivy a to CO2. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2015 17:25 Muž larix [1420] Re: RBSC
Čo sa týka dusíka, ktorý dodávam, ten je minimálne zčasti v amoniakálnej forme (tropica). Navyše ho pridávam pomerne málo (2,6 ppm NO3 týždenne). Keď si predstavím, aké množstvá dusičnanov tu niektorí EI akvaristi sypú do nádrží, prípadne nešťastníkov, ktorí majú 50 ppm NO3 v zdrojovej vode a ide to, predpokladám, že v tom problém nebude. Rovnako je to s horčíkom. Aj keď bez empírie je ťažké vylúčiť čokoľvek.
V nasledujúcej etape asi začnem znížením dávkovania draslíka, tak ako radí vaaclav. Aj keď rastlinám sa to páčiť nebude, ak nastane zlepšenie v oblasti rastových vrcholov, budem aspoň presnejšie vedieť, kde hľadať problém (dusík, vápnik, horčík).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2015 15:27 RBSC Re: larix
:) Jo, ta může být taky potvora v nevhodné vodě. smich

No, možná bych se podíval ještě na kořeny, a pak eventuálně lokálně přidal trošičku méně rozpustného vápníku do substrátu... ale můžeš si to tím řádně "pohnojit", obzvlášť je-li problém jinde(nehledě na to, že samotné vytažení se jí líbit nebude) - těžko říct, jestli ty nekrózy jsou předchozím nedostatkem draslíku.

(A kdyby tam nebyly ryby, zkusil bych ještě čarovat s NH4NO3...poměry dusíku, ale to je bez záruky ještě více, jestli to ovlivní vstřebávání správným směrem). Eventuálně zkus ubrat hořčíku, jestli to nepomůže.
Ještě nad tím zkusím popřemýšlet, ale nejlepší je si to zkusit osobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2015 15:07 Muž larix [1420] Re: vaaclav
Áno, aj plné akvárko Ceratophyllum demersum má svoje kúzlo :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2015 15:01 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: larix
Některé rostliny ti prostě neporostou nijak úžasně, tak bych je radši dal pryč a zkusil něco jiného. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2015 14:43 Muž larix [1420] Re: RBSC
Tá rastlina rastie rovnako od začiatku, tzn. cca 6 mesiacov. Mladé listy sú deformované ale vždy sa nakoniec nejako zrovnajú a narastú do normálnej veľkosti. Nemení sa nič, iba som začal pridávať ten bór (3 mesiace) a vápnik (2 mesiace).
Tie škvrnky na listoch sú nekrózy, prejavujú sa hlavne na starších listoch a iba na tomto jednom druhu rastliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2015 14:34 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervan
Já jsem to nikde nevyčetl mám to z vlastní zkušenosti. Draslíku je v Kno3 a KH2PO4 dost. Jakmile jsem přidával ještě draslík dopadl jsem podobně jako na obrázku. Hnojivo stále ubírám a roste to stále dobře. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2015 14:32 Muž larix [1420] Re: zervan
Ak to vaaclav myslel v súvislosti s vápnikom, logiku to má. Inak aj ja upravujem dodávanie makroživýn v porovnaní so spotrebou rastlinami v prospech draslíka, vzhľadom na produkciu dusíkatých a fosforečných zlúčenín rozkladom krmiva tak, ako to uvádzaš.
Okrem kyseliny je zdrojom bóru v hnojení tropica Plant Growth Specialised a to v množstve cca 0,002 ppm týždenne, takže sumárna hodnota je cca 0,01 ppm týždenne. Testoval som aj množstvo 0,02 ppm týždenne a nepozoroval som ani náznak zmeny k lepšiemu. Vyššie som nešiel lebo síce fyziológiu okolo bóru do hĺbky neovládam ale viem, že rozdiel medzi užitočnou a toxickou koncentráciou pre rastliny je malý, takže som nechcel riskovať. Navyše vzhľadom na môj prístup k akvaristike sa snažím množstvo dodávaných hnojív držať na minimálnych a nie na optimálnych hodnotách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2015 14:28 RBSC Re: zervan
No, máš samozřejmě taky část pravdy. Ono je to bohužel příliš komplikované, ony vyšší koncentrace draslíku se nemusí vůbec projevit, ale...
www.flowgrow.de/…

Tipnul bych si na vápník(ale možností je více) a pH půdy. Ale asi to nebude tak příliš jednoduché, ta rostlina vypadá asi na celkem potvůrku občas - a já ji nemám.
BTW: Ty tmavé fleky na starších listech jsou řasy, nebo nekrózy? A rostla některá ze zmíněných rostlin dříve dobře?-Co se změnilo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2015 14:07 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: vaaclav
Nerozumiem, prečo tu tak často viacerí nahovárate znižovať draslík. Na zahraničných fórach to býva skôr naopak (napr. zaujímavá debata je tu: www.aquaticplantcentral.com/…). Akú koncentráciu K vo vode konkrétne odporúčate? Ja sa snažím držať cca 10 - 20 mg/l, čo týždenne v mojom prípade znamená pridať za týždeň až 10 mg/l (dusičnanov a fosforečnanov naproti tomu úplné minimum, tie sa vytvárajú s krmiva). Ak uberiem, hneď sú diery v listoch.

Larix: Koľko bóru sa pridá týždenne v súčasnosti? V tej tabuľke to nie je, je tam len 0,008 mg/l extra z kyseliny, ale nie z mikroprvkov. Ja pridávam týždenne 0,040 mg/l, v tvrdšej vode aj viac. Debata o bóre: www.aquaticplantcentral.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2015 12:25 Muž larix [1420] Re: vaaclav
No jo, len ono stačí, keď jeho dávku znížim o 20% a mám diery v listoch. Plus sa zníži spotreba dusíka a ten zas vybehne nad 10 ppm, čo kvôli rybám nechcem. Predpokladáš, že ten draslík blokuje príjem vápnika? Ešte ma napadlo, či to nebude predsalen tým bórom a jeho zhoršeným príjmom kvôli vyššiemu pH...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2015 12:19 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: larix
Asi bych přestal přidávat draslík. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2015 12:03 Muž larix [1420]
Fotka k příspěvku Zdravím, mám otázočku na skúsených "hnojičov" :-) Na fotke je deformácia mladých listov Nesaea pedicellata. V miernejšej forme sa prejavuje aj na Hygrophila corymbosa. Skúšal som pridať bór, no bez výsledku. Rovnako prihnojovanie vápnikom nemalo za následok zlepšenie. Ostáva mi skúsiť molybdén. Otázka je, môže byť táto deformácia spôsobená ešte niečim ďalším? Aktuálne hodnoty dávok hnojív (pre zhodnotenie prípadného vzájomného blokovania príjmu prvkov) sú medzi fotkami v prezentácii, pH v nádrži je cca 6,8-7.
Za zmysluplné odpovede ďakujem.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2015 17:37 RBSC Re: Sid
Tak jsem to mínil. Jako sekundární adaptaci na vodní prostředí. Šídlatky však nejspíš asi "z vody nevystoupily".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2015 05:18 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: RBSC
... nějaké obecné základy budou podobné, když se drtivá většina vodních makrofyt vyvinula ze suchozemských rostlin...
A nepředcházelo tomu to, že terestrické rostliny nejprve "vystoupily z vody", (aby se některé z nich pak do vodního prostředí vrátily)? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.04.2015 20:47 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Designer
Tohle udela Clonex s listem fialky:
rybicky.net/k/forum/653317.jpg
A proc ty koreny nejsou v te seriznute casti, jak je to normalni? Pac ve vode ten gel spatne drzel a zustal predevsim v miste hladiny. Ono se to ma namaznout a opatrne dat do substratu, takze ten gel na tom zustane, coz se ve vode stalo jen u hladiny. Je to jedna ze 6ti, mam 5 dalsich se stejnym vysledkem a rozdil v korenech oproti normalu jiste je, pujcim si z webu fotku bezneho stavu: saintpaulia-africkefialky.websnadno.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.04.2015 20:41 RBSC Re: zervan
zervan napsal: ...no zväčša sa týkajú suchozemských rastlín.
Odkazy na konkrétní nároky konkrétních druhů vodních rostlin se špatně vyhledávají, obzvlášť bez databází...tak si většinou dovolím používat i tyto... nějaké obecné základy budou podobné, když se drtivá většina vodních makrofyt vyvinula ze suchozemských rostlin.
zervan napsal: ...takže chloridov je menej ako 5 mg/l a sodíka je menej ako 2 mg/l. Keď používam 2/3 RO, tak uvedené hodnoty treba vydeliť troma, čiže vo vode mám prakticky len stopové množstvá sodíka a chloridov. Čo som si všimol, mnoho ľudí hnojí nejakým chloridom, napr. KCl alebo CaCl<sub>2</sub>, a tak majú oveľa vyššie hodnoty chloridov. Možno je ich u mňa nedostatok? Alebo ich bežné krmivo obsahuje dosť?

Koncentrace 1 mg.l-1 mi přijde jako dostatečná. Většinou jsou jako minima uváděné nižší hodnoty.-A to se stále bavíme jen o vodě samotné(krmiva a hnojiva také obsahují dost).
Sodík opravdu řešit nemusíš(ledaže by byla nějaká rostlina na něj náročná, tipuji, že výhodu bude možná poskytovat Valisneriím), chlorid.ionty jsou potřebné většinou tak v řádu koncentrací mikroprvků - někteří by to mylně možná odvozovali podle obsahu sušiny rostlin, ale to je zavádějící kvůli kumulaci a selekci prvků těmito živými otevřenými systémy. Čím rychleji rostliny porostou, čím více dalších hnojiv používáš, tím vyšší bude potřeba i těchto iontů, takže není nic jednoduššího než zkusit jak se změní růst u tvých rostlin přídavkem solí.

kfrserver.natur.cuni.cz/…
ekotoxikologie.sweb.cz/…
humanitas.cz/…
www.projekt-trojlistek.info/…

Re: Sid, Designer
Já bych si nechal líbit i nějaký domácí kit pro výrobu GMO. smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.04.2015 20:11 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Sid
Ackoli mne konopi jako takove nezajima, zajima mne co s tim lidi delaj, aby to dobre rostlo, pac kdyz ma neco takove vyuziti jake ma, pak se vyviji a bada jak na bezicim pase, a nejaka zelenina bude mit vzdycky zpozdeni, bude vzdycky az druha. :)

A tak se stalo, ze mam doma uz nejaky ten patek www.growthtechnology.com/… , je to dobra silenost ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.04.2015 20:04 Muž Sid [6637] - Rostliny
olomouc.idnes.cz/…
Už aby se dalo běžně koupit. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2015 16:11 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: RBSC
Vďaka za odkazy, celkom ma niektoré zaujali (pomôže aj pri problémoch v záhrade), no zväčša sa týkajú suchozemských rastlín.

Medzičasom som sa dozvedel rozbor tunajšej vody, takže chloridov je menej ako 5 mg/l a sodíka je menej ako 2 mg/l. Keď používam 2/3 RO, tak uvedené hodnoty treba vydeliť troma, čiže vo vode mám prakticky len stopové množstvá sodíka a chloridov. Čo som si všimol, mnoho ľudí hnojí nejakým chloridom, napr. KCl alebo CaCl2, a tak majú oveľa vyššie hodnoty chloridov. Možno je ich u mňa nedostatok? Alebo ich bežné krmivo obsahuje dosť?

Čo som medzičasom našiel, tak sodík nie je problém mať nulový, lebo blokuje príjem ostatných katiónov, napr. draslíka - na druhej strane sú toxické úrovne veľmi vysoké: www.aquaticplantcentral.com/… (pozor, sú tam aj chyby)

Ale chloridy, to neviem koľko by ich malo byť konkrétne ako minimum. Spomínam si z čias, keď som nepoužíval RO, tak sa mi nedarilo s Cabomba piauhyensis - pripisoval som to tvrdej vode. Akonáhle som začal pridávať HCl na zníženie alkality a pH, začalo sa jej dariť, dokonca som ju mohol pestovať na matici nezakorenenú. Teraz som si spätne zrátal, že som pri výmenách vody dolieval vlastne vodu s obsahom až cca 70 mg/l Cl-. Keď som časom prešiel na RO a prestal používať HCl, už mi na matici chcípala a musel som zasadiť normálne a nebola to žiadna sláva, rástla pomalšie a strašne veľa "vzdušných koreňov". Môže to byť zhoda okolností, ale vŕta mi to v hlave...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.04.2015 16:48 RBSC Re: zervan
Než Ti odpoví Sid, přečti si následující:
www.sci.muni.cz/…
web2.mendelu.cz/…
web2.mendelu.cz/…
kfrserver.natur.cuni.cz/…
is.muni.cz/…

Pokud používáš třetinu vody z vodovodu, měl by být obsah dostačující(nedostačující může být tipuji tak leda pokud máte nějak extra netypickou vodu, nebo používáš nevhodné poměry hnojiv), těchto látek je třeba poměrně málo. Sodík většinou pro rostliny není nějak extra esenciální, ryby ho potřebují více - jím oba prvky dodáváš potravou. Navíc další se do vody dostanou i hnojivy(žádná nejsou chemicky čistá). Destilka se samozřejmě používat nesmí kvůli vyplavování iontů. Halit(kuchyňská sůl) ve vodě se ve vyšších koncentracích zpravidla nelíbí jak rostlinám, tak ani dalším tvorům.

Potřebné koncentrace prvků můžeš zkusit odvodit z živných roztoků(ty jsou zpravidla naddimenzované pro většinu druhů, takže musíš uvedené koncentrace ještě patřičně zmenšit).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2015 15:27 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Sid
Sid napsal: Zdrojová voda v našich podmínkách obvykle obsahuje chloridů dostatek. Když už ale potřeba jimi přihnojovat nastane, pak raději draselnou solí (KCl), než kuchyňskou. Snažím sa zistiť obsah chloridov i sodíka vo vodovodnej vode u nás, zatiaľ nemám údaje. Lenže i tak používam 2/3 vody z RO. Koľko konkrétne je vhodné mať chloridov v akváriu? Ak niekto používa čistú RO vodu a sám si mineralizuje, úplne obchádza chloridy? Asi nie, asi skôr dodáva napr. vápnik v podobe CaCl2. Lenže ja žiadne chloridy nepridávam...

A čo sodík? Či ten je naozaj úplne nepodstatný? Neplatí nejaká rovnováha K:Na, ako v ľudskom organizme?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 17:45 Žena Makky [101] Re: Designer Re:RBSC
Pokud už dorazily testy, nechám si to otestovat v akvaristice na Smíchově. Velice ochotný (majitel?) prodavač. A mám to zadarmo :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 14:22 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: RBSC
Mrkni sam: www.pvk.cz/…
On je to jakysi prumer, po Praze je voda s tvrdosti od 1mmol/l az pres 2mmol/l (ze dvou zdroju a nekde i mix), ale na Praze 5 bude voda mekka.
EDIT: www.pvk.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 14:14 RBSC Re: Makky
Žádné tsty nekupuj, pokud již nějaké nemáš. Designer to vystihnul, a já mám podobnou filozofii. Zajímalo mne, jestli nemáš náhodou nějaké další info, třeba z vodáren.
Budu se řídit tím, co napsal Designer, kor když je z Prahy.

Rostliny mají rozvrácený metabolismus, to s tou Cabombou se mi stalo taky - když jsem do jednoho akvárka lil vodu dlouhodobě z jednoho externího zdroje(používám tam 3 zdroje).
Fotku detailu limnobia... jsem nenašel ani teď.

Hlouběji pod s.subulata hřebík(možná to pomáhá), a ideálně jíl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 11:15 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Makky
Setri, nic netestuj, i jen s pH papirky se klidne da vystacit. Men poctive vodu jak se ma a hnoj jak je u PMDD doporuceno, dal uvidime.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 11:12 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Makky
Pouzij PMDD a bude to dobre. Kdyby se mela objevit zelena prisedla rasa, a nechtela zmizet, zakrnovaly a deformovaly se nove prirustky, prida se jeste KH2PO4.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 10:50 Žena Makky [101]
Tak co všechno teda přikoupit? A v jakém množství dávat na tu 25 l nádržku?
RBSC: Jinak fotky jsou foceny 29.03.2015 v 20:...hod Testy se pokusim udělat hned zítra. Doma krom lakmusáku nic nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 10:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
S horcikem v prazske vode bych si nehral, ze je ho dost. Vapnik 35.7mg/l, horcik 7.1mg/l. Jsou to jakesi prumerne hodnoty za unor, ale myslim ze je z nich jasne videt, ze na horcik se da pritlacit poradne, valna vetsina tvrdosti tehle mekke vody je zpusobena vapnikem (a na Praze 5 bych mekkou vodu cekal).

S vyjimkou vapniku a dusicnanu je prima do tehle vody pridat snad vsechno (ja to delam), a kdyz ma nekdo akvaria malo zarybnena a plna rostlin, dojde i na ten dusik.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 00:25 RBSC Re: Makky
To je ta nádrž v prezentaci? Aktuální fotka limnobia by nebyla?
Obecně nic moc nemůžeš zkazit, když přidáš jílové kuličky do substrátu.
Jaké je složení Tvé pražské vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.03.2015 21:23 R Muž romant [27987] Re: Makky
Hnědovce ty listy odejdou s největší pravděpodobností všechny a narostou nový, normální reakce na změnu prostředí. Já jenom, aby jsi neřešila něco, co se časem vyřeší samo, tedy s největší pravděpodobností. Zbytku osazenstva našich chemiků do toho kafrat nebudu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2015 21:19 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Makky
Asi by to chcelo pridať trochu draslíka a železa. Dusičnanov je dosť vo vodovodnej vode, rovnako vápnika a horčíka. Fosforečnany sa azda pridajú v krmive pre rybky, aspoň trochu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2015 21:12 Žena Makky [101]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, potřebovala bych poradit s hnojením. Zatím jsem tam celý měsíc od založení nepřidala vůbec žádné hnojivo. Cabomba caroliniana (chebule karolínská) je nejodolnější, ale začíná se jí nedařit. Má zrzavé až hnědé konečky větviček. Dále pak foto ostatních ,,pokusných´´ rostlinek. Po cca 9 dnech se rozpadají. Hnědovce se kroutí listy. Děkuji za odpověď.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2015 22:11 RBSC Re: Sid
Sid napsal: ...některých jílových minerálů(?)...
Velmi dobrý příklad. Obecně platí, čím více křemíku, tím hůře se silikáty rozpouští. Při vhodných podmínkách a dostatku času se však uvolní z jakéhokoliv silikátu. - Vše se mění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.03.2015 17:38 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: zervan
...kde sa (křemičitany) berú...?
Nejspíš ve zdrojové vodě jako (ve vodě rozpustné) alkalické křemičitany Na2SiO3 a K2SiO3, kam se dostávají uvolňováním při zvětrávání nebo bobtnání některých jílových minerálů(?).

...Ich pridanie (chloridů) je veľmi jednoduché hoci aj kuchynskou soľou...
Zdrojová voda v našich podmínkách obvykle obsahuje chloridů dostatek. Když už ale potřeba jimi přihnojovat nastane, pak raději draselnou solí (KCl), než kuchyňskou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2015 23:50 RBSC Re: zervan
Začni například zde:
web2.mendelu.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2015 14:54 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
Oxid kremicity je nejtypicteji kremen, ale on umi i jine krystaly. Kremen neni ve vode zcela nerozpustny, jen se nerozpousti nijak vyrazne. Aspon co vim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2015 14:13 Muž zervan [1123] - Rostliny – kremičitany a chloridy
Pozdravujem a mám dve otázky:

1. Aký význam majú vo vode kremičitany (SiO2 - to je oxid kremičitý asi a nie nejaký anión?), kde sa berú, k čomu ich treba alebo čomu vadia? Pretože som si v brožúre JBL testov všimol test na kremičitany , resp. oxid kremičitý. V akváriu mám kremičitý piesok, ale ten je predsa inertný, nie?

2. Čo chloridy? Nikde sa nejako nespomínajú v súvislosti s hnojením. Ale našiel som zmienky o možnej chloróze pri nedostatku, či o nadmernom rozvetvovaní koreňov (www.prirodni-akvarium.cz/…). Aký by mal byť obsah chloridov vo vode? Ich pridanie je veľmi jednoduché hoci aj kuchynskou soľou.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2015 20:52 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Lucianetta
snaž se, aby to obsahovalo co nejméně mědi, apod.
Já používám Micromix plus (PMDD) bez problémů s krevetkami (cherry, palmaty).
Pod dno doporučuji kuličky Osmocote exact 12. Nekalí to jako jílovky a má to pomalé uvolňování živin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2015 13:08 Kulisek Re: Lucianetta
Já jsem dával JBL jílové kuličky do dna a hnojím Tetra Plantaminem 0.6ml denně na 30l vody a vše OK
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2015 11:22 Žena Lucianetta [43] – hnojivo - krevetkárko
DD, obracím se s dotazem - čím přihnojit kytky v akváriu s krevetami? Nerada bych použila cokoliv, co by jim mohlo ublížit. Děkují
EDIT: jílové kuličky mám doma, ale do liaporového dna je nechci dávat, aby nevyplavaly. Dno je celkem lehké..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 19:34 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: KarlosS
Vďaka obom za reakcie, takže predajca žije, to som rád. A tiež ste platili vopred? Asi mu skúsim zavolať, čo sa deje, lebo je to dosť divné, prečo nijako nereaguje. Objednal som menej podstatné veci, ktoré zatiaľ nepotrebujem, preto som to moc nenaháňal a keďže pomaly každý deň kdesi čosi objednávam (aj obchodne, mimo akva), takýmto menej dôležitým veciam až tak pozorne nesledujem termíny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 19:30 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: jamajcan
objednával jsem cca před 14-ti dny a zboží dorazilo teprv nedávno, čili dodací lhůta cca 10 dní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 17:06 jamajcan Re: zervan
Kolega Richard/ rybicky.net/profil/27367 /,objednával začátkem tohoto týdne,v pátek dorazila zásilka v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 16:58 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: romant
To mi pripomenulo, že som z akvarijni-hnojivo.cz objednal 8. 11. tovar (aj hneď zaplatil) a dodnes ho nemám. Ako sú na tom iní? Objednával niekto v posledných 2 mesiacoch? Dotaz na stav objednávky som poslal 18. 12. a žiadnu reakciu som nedostal. Pritom pri predošlých objednávkach som nemal problémy. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 16:34 R Muž romant [27987] Re: Gingos
Tak třeba osvědčenou klasiku z osvědčeného zdroje. Čímž neříkám že Macenauer je neosvědčený. akvarijni-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 15:58 Muž Gingos [0] – hnojení
zdarec od jaké značky je nejlepší hnojení a přípravky jsou nejlepší toto nebo jiné macenauer.eu/…

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 19

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 24803x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1620?od=251