Čím hnojit?
Na rostlinách to poznáš. Nepotřebuji akva přehnojit. Jde mi jen o to, doplnit rostlinám prvky, které jim chybí.
to musis mit na kazdou latku makroprvku testy ne?
Souhlasím. I já přešel na domácí tvorbu hnojení(děkuji Sidovi za "prášky").
Cenově to vychází o hodně lépe oproti komerčním přípravkům. Míchání není nijak těžké. Do akvária dodáme jen to, co nám doopravdy chybí.
Já mám ale vše zvlášť a snažím se dávkovat jen to, co chybí. Každopádně poslední dobou jsem skoro přestal hnojit. Trošku kašlu i na údržbu. Nedostatek času. Ale až skončí škola. To zase bude.
Každopádně i takto to roste úžasně.
ale rozhodně jsi nějak upravoval dávku ne?..nebo jen vše namlátil do půllitru a dávkuješ dle návodu?...to asik ne
Nejlepším hnojivem je takové které odráží potřeby rostlin, v případě kryptokoryn a achynáčů je dobré hnojit i do substrátu, PMDD je už pasé protože dnes víme že balíčky PMDD neobsahují dostatek živin hlavně K a musíme přidávat extra...navíc pmdd je univerzální vzorec pro naprosto odlišná akvária, nelze o hustě zarostlém a dobře osvětleném akva říci že potřebuje stejné množství daného prvku jako chudé akvárium s 0,30W/l ideální jak říká Sid je jít na
akvarijni-hnojivo.cz/… mám s ním velmi dobré zkušenosti, osobní převzetí v hk a hlavně si na kalkulačce spočítáte kolik čeho máte dodat a jak co namíchat, je tam i jak správně namíchat poměr prvků což je taky důležité, většinou je ideální pokud limitujícíh prvek je P, dnes již nedokáži pochopit jak někdo může hnojit komerčním hnojivem..a to i přes to že některé jsou kvalitní ale jsou zase velmi drahé...pokud se dostanu k tomu zda uchovat v lednici či ne...tak je to jedno, k oxidaci dochází tak i jako tak v lednici je ten proces o malinko pomalejší...ideální je si namíchat pro danný den do 20 ml všechny komponenty ale těžko z vás má někdo doma anal. váhu s přesností na 3 des. místa
tak nevim cim to vyresit,pomohlo by i toto
akvarijni-hnojivo.cz/…
vzdycky jsem myslel ze anubis je nejvic v klidu pri rustu ale na techto listech mam nejvic te rasy
Drive jsem pouzival toto:Akvaflor - hnojivo 150 ml to je hnojeni o nicem ?
Jsem cetl ze se musi rozmichane hnojivo skladovat v lednicce,to jeste nevim co na to bude rikat pritelkyne
moc se v tom nevyznam,jaky je rozdil mezi PMDD a PMFE ? ja nevim co bude pro me akvarium nejlepsi sakra...
vis stranky kde to vyjde levne?
tak ted tomu drobet nerozumim...ve vlakne PMDD mi rekli podavat denne
PMDD se nemusí přidávat denně. Klidně si jej pořiďte.
(Tím ale netvrdím, že pořízením PMDD svůj problém vyřešíte!)
Poradi mi nekdo hnojeni pro rostliny,ktere se da pouzivat cca 1x tydne?chtel jsem poridit pmdd ale bylo mi receno ze se musi dodavat do akva kazdy den...poradi mi nekdo neco pri pohledu na moji prezentaci?na rostlinach se mi ted ukazuje
Starší reakce
0 03.06.2014 17:28 Burak 125 – Re:Designer
Diky za vypočítaní.
Ale kdybych Te mel nejak trapit, tak jsem napocital 11.5g, pac takovou prilezitost, ukazat jak jsem chytrej, si nemuzu nechat ujit. Doufam ze to mam blbe
.
Vem to podle zeleza. Mrkni na obsah zeleza v jednom a druhem a pak uz je to matematika pro zakladni skolu
. Ostatni mimo zelezo resit nemusis, ono to ostatni sice nebude u vseho stejne, ale nekam do pozadavku rostlin se to trefi.
EDIT: Predpokladam, ze jsi myslel tohle:
akvarijni-hnojivo.cz/… a to "A" Ti jen uteklo z pod prstu
.
0 03.06.2014 12:11 Burak 125 – Hnojení EL - mix
Potřebuji poradit kolika gramy Macro Mix plus,nahradit 18g Tenso.
Starší reakce
Zdravím,
poraďte prosím nějaké hnojení pro kytky.
Mám akva 125 l, CO2 - kvasnice.
Výměna vody min. 1/3 každý týden - pravidelně.
Po výměně přidávám Sera Florena - dle návodu.
Osvětlení 2x 19w - originál z kompletu od Rio.
zde nádrž:
rybicky.net/nadrze/20521
V dohledné době chci vyměnit za
www.akvarista.cz/…
a
www.akvarista.cz/…
Svítím od 7- do11 hod a pak od 15 do 22 hodin.
Rostlinky se rozrůstají hezky, ale barvy nových listů a odnoží konkrétně od
rybicky.net/atlasrostlin/vallisneria_gigantea jsou místo hezky zelené takové dost do hněda a krásná Blyxa Japanica taky maličko pohnědává...
Díky za případný postřehy a rady...
Jak uz jsem psal, pokud to chces skladovat v chladu, rozred to vic vodou, treba na dvojnasobek a davkuj dvojnasobne mnozstvi nez z puvodniho redeni.
A myslim ze mamka mela pravdu, pac na tato mala mnozstvi se nesmi s kyselinami lopatou ci kyblem
.
Pane designer, stal se zázrak
Tak hodinku jsem to vařil ve vodní lázni a žmolky se rozpustily ^^ co teď, mám to tak nechat a doufat, že to tak zůstane, nebo přidat lžičku kyseliny citronové ?
EDIT: tak na radu mamky jsem nedal lžičku ale jen "na špičku nože" že prý tolik dává i když zavařuje ovoce
Vis, ta zelena voda v lahvicce ma tvrdost asi tak 3000, jak bys tomu mohl smichanim s tvrdou vodou jeste ublizit?
Jen humor, ale klidne vodovodni.
Aha, zajímavý pokus. Vyzkouším to. Jinak ještě k té vodě, stačí normální z kohoutku? Nebo by tomu "tvrdá voda" mohla nějak ublížit? Proč je k míchání předepsaná destilka vlastně?
EDIT: přikládám foto z dneška, přes noc jsem to měl v ledničce. "žmolky" značně zmohutněly a klesly ke dnu ... Vyzkouším to rozpustit v horké vodě.
EDIT2: zkusím asi nechat zahřát celou tu lahev.. uvidíme
To je dobrej nápad
Bacha, ten roztok dle meho receptu je dost na doraz, a jak je tomu zima, mohou se Ti nektere soucasti z vody vyloucit a pak vidis usazeninu. U vseho, co jsem namichal, kdyz to slo do zimy (nesl jsem to v zime na setkani), se to objevilo na dne, po zahrati to zase zmizi.
Zkus drobek toho nahore sebrat, a pokus se to rozpustit ve sklenici ciste vodovodni vody pri pokojove teplote. Pokud se to rozpusti, o nic nejde, a pokud ne, je to divne.
Pokud je to srazenina a chces to uchovavat v nizsi teplote, rozred si to vodou na dvojnasobne mnozstvi a davkuj 2x tolik.
Já bych řekl,že Ti to přimrzlo
To je určitě jen sraženina,v nejhorším případě bude některého prvku v hnojivu méně a zbytek už napsal Sid
Přeceďte to přes sítko a v klidu používejte. Jestli můžete, přechovávejte roztok v lednici.
To asi nebude plíseň? Protože to by se vyvinula až příliš rychle asi (4 dny?) Je to bílé a má to strukturu jak vata.
Přikládám foto.
EDIT: Je toto hnojivo definitivně znehodnoceno? Co kdybych jej třeba přelil přes sítko? Nebo převařil? Ale to by se té směsi asi nelíbilo že ?
Tak na ty "hotový"žmolky už ne,ale jako prevence jo.A pokud to není bílé,plíseň to neni.
Takže je možné, že ty bílé žmolky v lahvi nejsou plíseň, ale jen tyhle zreagované mikroprvky? Takže je možné že mi nepomůže kyselina citronová ?
Stabilizátor zabrání reakci určených prvků s okolím,bez nich by se tyto prvky začaly vázat na jiné(do sloučenin) a byly by v tom lepším případě nepoužitelné pro rostliny.
V dobách mých začátků jsem to taky zkoušel octem, až když ryby začaly vyskakovat z akvária jsem zjistil že je něco špatně. Tenkrát nebyl internet a než jsem se dostal k potřebné literatuře tak to chvíli trvalo. S HCI už takové problémy nebyly i když nebyla čistá, ale ta z drogerie.
Co to znamená stabilizátor ? A co se s mikroprvky stane bez "stabilizace" ?
V jaké koncentraci tu kyselinu pro potravinářské účely mám ředit ? kolik prášku na 1L hnojiva?
Proc tu citronovou ale cpou i do krmeni (uvadel jsem link)? Myslim si, ze by to v potrebnem mnozstvi pro to hnojivo nemelo hrat vyznamnou roli, asi jako ji to nejspis nehraje v tom krmeni.
2 18.04.2014 15:35 jamajcan To je motanice
Každopádně,ta kyselina,se používá ne,jako konzervant,ale jako stabilizátor chelátů železa,v roztoku mikroprvků.Cheláty železa,nejsou stabilní,při Ph 7 a více.Destilovaná voda,kde mikro rozpuštím,má Ph cca.7.Proto se užívá kys.askorbová/Ph.cca.2.5/,jako stabilizátor,ke snížení Ph,nikoliv konzervant.
Jasně, tu informaci o škodlivosti kyseliny citronové jsem v hlavě měl, jen v jiné souvislosti.
Upravuje se 1/2 litru hnojiva a ne třeba pH v 20 - 500 litrovém akváriu.
Dočetl jsem se tu, že organické kyseliny způsobují zákaly a jsou pro ryby jedovaté.
EDIT:už jsem to našel ve vláknu o terčovcích, ale v souvislosti se snižováním ph
A důvod proč se nepoužívají ORGANICKÉ!kyseliny,ale anorganické,např HCL, je třeba tady-"Pro úpravu pH vody jsou naprosto nevhodné občas doporučované kyseliny, jako např. citrónová, vinná nebo octová, které už v nepatrném množství působí velmi toxicky na ryby, způsobují zákaly vody a její hnití." Frank, Rataj, Zukal: 333x jak a proč, Svépomoc, Praha 1983, str. 60)
Kyselinu citronovou v prasku sezenes temer v kazdych potravinach a je to take konzrevant. A ze by nemela skodit, staci se podivat na:
www.prirodni-akvaria.cz/…
a je v tom taky
.
Nikdy jsem to ale nezkousel, nemel jsem potrebu, a divim se, jak se Ti to rychle kazi.
tak to mě štve že jsem o tomhle nevěděl předtím, mohl jsem to vzít na jednu poštu :(( Nedá se něco podobného sehnat v drogerii, lékárně nebo akvaristice ? Nechce se mi na to čekat, a platit další pošta.
nějaký ekvivalent ?
Jo právě na ty konzervanty se ptám ... Chtěl bych konkrétní radu kde kam pro co jít. Co je nejlepší? Jít do drogerie pro kyselinu a sám to namíchat? Nebo koupit namíchaný roztok? díky
Aspoň vidíš,že ta Éčka,se tam nepřidávají,jen z plezíru.Teď už s tím nic nenaděláš.Namíchej nové hnojivo,a zkus se poptat,na ty konzervanty.
Tím PH myslíš jako něco pro úpravu pH ? Co konkrétně? A vyjde mě to levněj než koupit kyselinu? díky
Kup si dávkovací neprůhlednou lahev, v akvaristice PH -, pokud nemáš možnost sehnat zředěnou kyselinu a máš po problémech.
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 19
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 24835x