Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čím hnojit?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Čím hnojit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.07.2020 19:58 Muž 4Sima [1897] – Kde koupit
Ahoj, poradí někdo, kde koupit MgNO3*6H2O - dusičnan hořečnatý hexahydrat? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2020 19:55 Muž jab63 [1462] - BorneoRe: vlka
Rybičky musí ještě počkat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2020 19:34 Muž vlka [3456] Re: jab63
Zdarec, já bych nechal laborování až po vpuštění rybiček. Může se stát, že ti to komplet rozhodí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2020 18:52 Jarden Sk Re: vaclav
To mu ale problém s vysokým draslíkom nevyrieši v Profiplants je ho dosť, musel by načas prejsť na ten dusičnan amónny a mikroprvky samostatne s fosforom aby dostal draslík dolu, pamätám si obdobie, že nie a nie ho dať dolu a pritom som nič s draslíkom nehnojil, nakoniec som ho našiel v Mikromix Plus a stačilo obyčajné hnojenie týmto hnojivom a dole draslík nešiel. Až po použití FeMix sa to pohlo dolu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2020 18:41 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jab63
Asi bych zkusil zvednout dávku PROFIPLANTS COMPLETE PLUS než k tomu přidávat něco jiného. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2020 18:39 Muž jab63 [1462] - BorneoRe: Jarden Sk
Budu trpělivější a budu pozorovat co NH4NO3 udělá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.07.2020 18:16 Jarden Sk Re: jab63
Je to ako píšeš, mal som podobný problém a prešiel som na dusičnan horečnatý, ale tiež to netrvalo dlho, draslík síce išiel dolu ale zase sa hromadil horčík, dusičnan amónny čo tam máš by sa dal. Najlepšie riešenie a to som tiež nakoniec aj urobil bolo poriadne to zarybniť, ale to zase musíš strážiť org. odpad -je to viac čistenia a dal som uhlie do filtra. Pomaly sa to stabilizuje, ale hnojím aj KNO3 aj ‎Mg(NO3)2 avšak už polovičné dávky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2020 18:05 Muž jab63 [1462] - BorneoRe: vaclav
Měl jsem za to, že PROFIPLANTS COMPLETE PLUS obsahuje podle popisu N,P,K,Fe a bor, měď, mangan, molybden, zinek, sodík, kobalt, chlor, hliník, titan, nikl, jód, hořčík, draslík, vápník, fosfor a další. Měl jsem nižší hladinu NO3. Tak jsem přidával KNO3 (2mg/l denně). Tu vyžší úroveň K jsem měl už z dřívější doby z hnojení metodou EI.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.07.2020 17:43 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jab63
Nevím jestli platí to co máš v prezentaci ale PROFIPLANTS COMPLETE PLUS obsahuje všechno mimo stopových prvků takže přidávat ještě KNO3 nelze. Nemáš tam klasické stopové prvky ale
PROFIPLANTS Fe PLUS které je pro kyselou vodu. Pokud vybíráš hnojivo je dobré to z kterého ti nic v akváriu nezůstává. Chtělo by to ale v prezentaci zpřesnit to co používáš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2020 17:19 Muž jab63 [1462] - Borneo – NO3
Mám nadbytek draslíku. Hledám alternativu k KNO3 - dusičnan draselný. S jakou sloučeninou budou nejmenší problémy? Zatím jsem byl upozorněn abych byl opatrný s NH4NO3. Rada jistě dobrá ale nevím co to znamená být opatrný. Namíchal jsem to podle kalkulačky. O ostatních nevím taky nic a chtěl bych se zeptat na zkušenosti s těmito variantami přidávání NO3.
NH4NO3 - dusičnan amonný
NaNO3 - dusičnan sodný
MgNO3*6H2O - dusičnan hořečnatý hexahydrat
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.07.2020 23:45 Muž podlaha [7]
Ahojte,

Vracím se zde k vláknu, i když je to už trochu mimo téma, tak bych chtěl jen navázat na to, co jsem tu probíral nějaký ten týden dozadu a podělit se o svou zkušenost.
Můj problém je, že mi rostlinky v 10-ti měsíčním akva začaly stagnovat v růstu, za poslední měsíc, dva většina neporostla snad ani o milimetr. Myslel jsem, že jim chybí nějaká podstatná živina, a tak jsem se ptal zde na fóru. Jeden nebo dva lidé se zmínili o důkladném čištění akva s tím, že nejspíše má hodně organického odpadu.
Nejdříve se mi to nezdálo, protože při každé výměně vody odkaluji dno (sice opatrně, abych nepomíchal substrát se štěrkem, ale za to myslím docela důkladně). A navíc jsem nevěřil že množství odpadu může mít vliv na růst rostlin - přece jen, když to zetleje a nakonec se to přemění na NO3 a jiné látky, tak by to rostliny měly spapat.

Taky různě na netu jsem se dočetl, že pokud je v akváriu velké množství org. odpadu, rostliny přestávají růst, a pak jsem přišel na svůj problém, nebo alespoň na část.
Jde o malé akva a původně jsem jej filtroval pomocí klasického bublifuku, který jsem občas vyčistil v akvarijní vodě. No nedávno jsem si pořídíl závěsný, a to jak z důvodu , že nezabírá tolik místa uvnitř akva, tak kvůli toho, že tam můžu nacpat všemožné média a podpořit biologickou filtraci.

Když jsem filtr nainstaloval, vzal jsem ze starého bublifuku houbu, a nasadil ji na sání toho závěsného, doufajíc, že se tak lépe-rychleji zajedou média v tom novém filtru. No to se možná i stalo, jenže jsem vůbec nemyslel na to, že ten závěsný, s mnohem větším průtokem do houby nasaje spoustu odpadu během krátké chvíle.

Když jsem se dnes rozhodl houbu odebrat a nechat čistě jen závěsný filtr (s malým kouskem molitanu na sání - kvůli krevetkám), tak jsem se nestačil divit, co všechno jsem z ní vypláchl. Asi tak 5 minut neustálého, silného ždímání a z houby pořád teklo něco, co barvou připomíná kafe. A toho smradu! palec

No, je to moje první akvárium a já sám jsem se naočkoval myšlenkou, že čím déle bude filtr nečištěný, tím více bakterií tam bude a bude to pro akva lepší. Samozřejmě je to naprostá blbost a teď už vím, že i při propláchnutí médií tam většina bakterií zůstane, a jde hlavně o to, aby se odstranil org. odpad a 'nehnil' tam.

Od teď už nejen odkalování, ale i pravidelná kontrola a čištění filtru, hlavně médií na mechanickou filtraci.

No a s tím hnojením, možná nakonec nebude třeba nic víc přihnojovat, třeba opravdu jen ten bordel způsobil jakousi nerovnováhu a rostlinky to začaly balit, ale na to je ještě brzo posoudit.

Díky tedy všem za rady co mě nakoply!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2020 04:46 Muž nekdo [355] Re: Roger
To vadilo i těm kryptoškám :))))
Hledáte náhradu za co ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2020 22:06 Muž Roger [1873] Re: nekdo
Díky, asi se vykašlu na vše, přeci jen, pro pár kryptošek si nebudu dělat starosti s něčím jiným, používal jsem NPK od Invital, ale evidentně Seweliím vadilo když jsem pak přesazoval kytky apod.. tak jsem s tím přestal a je klid, tak hledám náhradu, ale jak to tak čtu, vykašlu se na to a pojedu si svoje stonkové rostlinky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   01.07.2020 20:51 Muž nekdo [355] Re: Roger
tohle je na debatu, do které bych se ne úplně zcela rád pouštěl :)
takhle... nebudu jmenovat některé známé eshopy, a jiné "výrobce".
Někdo dokáže prodat 10 "tablet" (nejsou v želatinových kapslích) za 79 kč... a někdo má ty samé, které se jmenují jen oficiálně 12 ks za 59 Kč.. někdo si koupí velký balík stejné věci a nasáčkuje to a prodává to zase za jiné peníze... to jen příklad... někdo si koupí hromadu kuliček, kapslovačku a želatinové kapsle a nechá si to pořádně zaplatit... ;)

k otázce co by mohlo být rozlišného... no může být rozlišné množství, obal, v jaké formě je to vázané (== jiný poločas rozpadu), čistota p.a a určitě i další rozdíly. želatinové kapsle jsou v akváriu za trest (protože nejsou potahované a protože je všude voda :), tzn při manipulaci musíte být rychlý...
koule je zase jiná otázka - jíl se dává jako nosič a zároveň zpomaluje uvolňování do okolí, ale dělá bordel a zůstává dlouho pohromadě (už nehnojí hnojivem, ale pořád je z něj koule bahýnka)... já koule pana Rataje nemám rád - protože dělají výbuchy bordelu když je pak taháte ven, nebo když se ve dně vrtáte Vy, nebo ryby. Další důvod, proč je nemám rád je ten, že někdy se rozsypou prostě dřív, než je stihnete usadit - za tohle bych úplně nepodezíral Rataje, ale prodejce, přepravce a uskladnění.... prostě za mě od Rataje do akvária ne. Na druhou stranu máte spoustu spokojených lidí, kterým to funguje, tak si vyberte - moje zkušenosti (nejedná se o jednu kouli :-D) jsou pro mě nevyhovující, takže je dál určitě nedoporučuju.
Z hlediska manipulace mi vyhovují kulky od Dennerle (pardon výrobce se zeleným pruhem), které jsou konkrétně ve formě potahovaných tablet, takže i pomalý (čtěte líný) člověk, který to dělá nerad tam dostane v pohodě na místo tabletu kam potřebuje (vypadá to jako potahovaný prášek), když jste normálně rychlý fungují celkem dobře i ty jílové od dennerle (stíhá se to). Ještě jeden produkt je potřeba zmínit, z hlediska manipulace, a to jsou jílové válečky (tyčinky), které se dají dobře manipulovat, mají celkem ucházející cenu a dají se rozdělit jak potřebujete - jedná se o válečky v černé krabičce (easy life root sticks). Pokud chcete jít ekonomickou cestou, kupte si tyčinkové hnojivo na pokojové rostliny a zapíchněte ke kytkám a uvidíte... jen je potřeba (všeobecně) nepřehnojit - ve smyslu hodně věcí na jedno místo k jedné kytce (můžete spálit kořeny). Ono se to uvolňuje i do vodního sloupce, jen to nejde pak snadno vyhodit, když se podělá dávkování (vodu vyměnit, a zkuste vyndat rataj kouli ven..a také je nebudete mít rád - je tu na ně celé vlákno)....
ano, fungují dobře, lhostejno jaký obal... asi takhle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 19:51 Muž Roger [1873] Re: nekdo
Díky za vysvětlení, tato sféra mě zajímá, proto se ptám, v každé NPK kapsli by měl b dusík, fosfor a draslík, co by mohlo být rozlišného? Uvažoval jsem namísto toho o jílových kuličkách, nevím jaké mají složení, ale prý fungují dobře, konkrétně ty od Rataje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2020 19:41 Muž nekdo [355] Re: Roger
Není to nic proti osmocote - jen jde o to, že spousta “výrobců” npk kapslí tam osmocote deklaruje, ale nedává ... a osmocote některé kuličky vylezou ven a je to hnusné a nerozpouští se to. Nehledě na to, že použití kapslí záleží na kapslích a nejsou úplně všechny stejné - to je daleko lepší koupit tycinkove hnojivo pro pokojové rostliny a prdnout ho do akvária (obrázek s rybickou se dá dokreslit ručně) ke kořenům .... výsledek zaručen a cena zlomková...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 19:16 Muž Roger [1873] Re: podlaha
Bez prezentace se radí 100x hůře, založit co nejdříve, uvést pravdivé údaje (ryby, krmení, údržba atd..) pak ty znalý co tu jsou umí dobře poradit, takto je to pak o hromadě komentářů než se k něčemu dobereš ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 17:42 Muž podlaha [7] Re: vlka
Na prezentaci zapracuju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2020 17:36 Muž vlka [3456] Re: podlaha
Škoda, že nemáš prezentaci svého AQ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.07.2020 17:35 Muž Roger [1873] Re: vlka
Tohle neplatí vždy, záleží jak na vstupní vodě tak na skladbě ryb přeci. Pokud mi tam budou plavat paví oka, pak bez řečí ano, mají nejlepší hnojení a jiné ryby na ně v tomto nemají, ani jich není zapotřebí moc, ale pokud budu mít jinou skladbu ryb tak se hnojení nevyhneš, nemluvě o zdrojové vodě která má na tom nemalý podíl. Alespoň podle mě ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2020 17:24 Muž podlaha [7] Re: jarovo
Naprosto souhlasím! Mým cílem bylo hlavně se dozvědět něco od ostatních a nechat se inspirovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2020 17:22 Muž jarovo [1695] Re: podlaha
V konečnom dôsledku je každá nádrž originál, preto si na to čo je pre rastliny a ryby najlepšie prídeš postupne sám - tak ako si napísal - treba skúšať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2020 17:10 Muž podlaha [7] Re: vlka
Ahoj, taky se mi líbí ta představa, ale tady jsem psal protože to vypadá, že rostlinkám něco chybí. NO3, které rybky produkují hlavně (tedy opravte mě prosím, pokud se mýlím) toho mám až až, díky vysoké hodnotě ve vstupní vodě. Těm rostlinkám zdá se, chybí něco jiného.
Už jsem se rozhodl následovat rady Jardena SK níže :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2020 16:29 Muž vlka [3456] Re: podlaha
Čauky, ptáš se čím hnojit ? No přece ničím, o nejlepší a nejkvalitnější hnojení se postarají přece rybičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 15:31 Muž podlaha [7] Re: Jarden Sk
Určitě je spíše tvrdší ta voda, vodárny píšou okolo 12DGh, pokud jsem správně přepočetl. Já právě myslel, že rostlinky raději měkkou a že ve tvrdé se jim moc nedaří.
Jinak měním jednou týdně asi 1/2 vody, ale přejdu na dvakrát týdně, aspň dočasně, jestli spozoruju rozdíl. odpad na dně se snažím poctivě odsávat, ale nemohu zajíždět hluboko do dna, abych ho nerozdrbal, kvuli tomu zásobnímu substrátu co je pod štěrkem.

Tvá rada zní rozumně a budu tedy praktikovat častější výměnu plus přidám fosfor a uvidíme :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2020 15:16 Jarden Sk Re: podlaha
Ostraváci majú asi jednu s najlepších vôd čo sa týka vyváženosti prvkov a určite nebude velmi makká, skôr tvrdá, takže to by nemal byť problém/keby si to napísal skôr/ a vodovodná máva okolo 10-15mg/l NO3/zistíš na stránke vodární/.Ak ti rastliny nejdú pri hnojení Flourishom, tak je problém v malom množstve fosforu alebo velkom množstve org.odpadu, takže to rozbehneš ako som spomenul častejšou výmenou 1/3 vody a prihnojením Flourishu v malých dávkach s fosforom a svetlo si postupne pridáš podľa potreby, ak pridáš skôr a problém s odpadom nebude doriešený, tak riasa je istá a to si už spomenul.Mal som Echináče v akva a dno nebolo výživné a ani dotované tabletami a rástli pekne, skôr to bolo spektrom a vyváženým hnojením, keď som mal trubice okolo 3500K tak vyrastali z akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 12:49 Muž podlaha [7] Re:
Díky všem za odpovědi.

Budu tedy zkoušet, pozorovat, experimentovat a časem snad uvidím co je v mém případě dobře a co špatně.

Určitě zkusím dodat makroprvky - ať už pmdd nebo u těch kořenáčů spíše do dna. Taky si asi změřím tvrdost ať vím na čem jsem - mám totiž pocit že voda tady u mě (Ostrava - Poruba) je hodně tvrdá. Udělám pár experimentů se světlem. Ale hlavně pomalu a trpělivě, tak snad se bude dařit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 12:30 Muž jarovo [1695] Re: podlaha
Mám malé 24L AQ, svietim od 14 do 22 dva LED pásky spolu cca 8W , rastliny som vyberal úmyselne tak aby rástli pomaly a nešli do veľkého objemu. Vodu mením 1x za týždeň tak 1/3 objemu a prihnojím NPK complet + mikroprvky, spolu tak 1 ccm. Dno je len čistý štrk. Pri sadení som dal ku každému koreňu kúsok www.rostlinna-akvaria.cz/… - hlavne echináče niečo ku koreňom určite potrebujú. Osádka len krevetky. Bez filtrácie.

P.S. viem že je to trochu mimo tému, je to len ako príklad že sa to dá naštartovať, len musí pri tom byť viac rastlín.
Ešte k tomu pomalému rastu alebo stagnácií - niektoré rastliny - medzi nimi aj echinače a cryptošky, si najprv vytvarajú koreňový systém a potom vyrazia naplno do listov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 12:08 Muž podlaha [7] Re: jarovo
"Po desiatich mesiacoch by si mal mať danými rastlinami zaplnený celý priestor" - tak bohužel to ani zdaleka. Jako, něco porostlo, ale spíše dříve, poslední dobou mám pocit že některé rostlinky fakt ani milimetr.

Jakmile se dnes za 2 hodiny rozsvítí vyfotím ho, ale ten růst je opravdu hodně pomalý nebo stagnující, když to porovnám od založení doteď.

Na druhou stranu, řasy se drží na minimu. Ještě uvažuji že by mohlo být světlem, je tam zářivka, ale přeci jen jsem ji měnil nějaký ten měsíc po založení, takže už taky bude mít tak 3/4 roku. To je zas ale jiná obava a sice že pokud tam dám nové světlo, třeba LEDku, a nevychytám správnou intenzitu hned ze startu, bojím se řasobraní, ale to už zas asi nepatří do tohoto tématu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 10:57 Muž Roger [1873] Re: nekdo
Ze zajímavosti, proč se vyhnout osmocote?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 08:42 Muž jarovo [1695] Re: podlaha
Ahoj, skús dať aktuálnu fotku AQ. Po desiatich mesiacoch by si mal mať danými rastlinami zaplnený celý priestor - echynodorus / záleží od druhu / dá nový list tak za 4 - 5 dní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 08:04 Muž podlaha [7] Re: nekdo
Mam tablety do dna, myslim ze denerle nebo seachem, ted nevim. taky pravda, ten zasobni tam je jen slaba vrstva, mozna ze uz je vycerpan. Dam par tablet pod echynace a cryptocoryny a uvidime.

Merim kapkovym testem od aquaru, vstupni vodu a podle barvy je to minimalne 20mg/l ale spise ke 30. Je to hodne, bohuzel takovou vodu tady mam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 07:27 Jarden Sk Re: podlaha
Ahoj, začni vymieňať 1/3 vody 2x za týždeň s prihnojením Flourish ale rozrátaj dávku na denné hnojenie tzn. pár kvapiek je to koncentrované hnojivo a na 30l akva ti stačí dať Bivoj guličky do dna a hnojiť velmi striedmo, radšej by som pridal fosfor-Easylife fosfo a svetlo. Vo Flourishi máš aj K aj Mg aj mikroprvky vrátane železa a skontroluj si tvrdosť vody Kh aby si nemal velmi málo. Pridávať KNO3 keď máš vo vode vyše 30mg/l NO3 je blbosť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 06:59 Muž nekdo [355] Re: podlaha
no pokud to předtím rostlo a teď už ne,tak už je zásobní substrát vyčerpán.
cryptocoryny a echynáče jsou rostliny, které přijímají hlavně kořeny, takže by to chtělo nějaké hnojivo ke kořenům (vyhnul bych se produktům od rataje a tobolkám s osmocote) a napíchat jen tam, kde je to nejvíce užitečné.
Ty hodnoty NO3 jsou celkem ... vyšší jen pro zajímavost, kolik naměříte ve vstupní vodě ?a čím to měříte ? a když už, tak ještě jaké máte ryby v akváriu ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 06:58 Muž Roger [1873] Re: podlaha
Menší výhodou hnojení do sloupce je fakt, že když uděláš chybu tak se prostě vymění větší část vody a tím zředí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 06:53 Muž podlaha [7] Re: nekdo
Díky za vyčerpávající odpověď. Akvárium je založeno 10 měsíců.

Já tedy budu zkoušet a experimentovat, to mi nevadí. Já se jenom bál, abych při přehnojení určitým prvkem, nepěstoval spíš řasy než kytky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.07.2020 05:47 Muž nekdo [355] Re: podlaha
poměrně zásadní otázka je, jak dlouho je akvárium založené a jak dlouho jsou v něm kytky.
Jinak několik postřehů ohledně hnojení - lhostejno, který výrobce, je dobré si přečíst, co "doporučuje výrobce" protože pravda je taková, že hnojení je komplexní systém, což využívají výrobci tak, že mají trochu toho v téhle lahvi, trochu v téhle... a dohromady to funguje...ale když nemáte všechno, tak to úplně tak moc neprosperuje... v základu jsou to pořád stejné prvky, které se tam dodávají (bavíme se o komerčně dostupných akvarijních hnojivech) a je úplně jedno, jestli je to z bílé flašky s českým popisem, nebo ze speciální průhledné, s transparentní samolepkou ze země, kde uznávají bushido (která stojí násobně více než bílá lahev s českými popisy). Pak jsou různá "speciální" denní, týdenní, měsíční... univerzální hnojiva, ale jako systém má vždy ty prvky v základu skoro stejné (trošku jiné hmotnosti) a nic "zázračného se nekonalo již delší čas(ve smyslu průlomu v hnojení a hype okolo - všichni moc kupují a nic jiného".
Já jsem se hnojení bál (asi jako každý na začátku) a šel jsem cestou osvědčeného ale drahého systému hnojení jedné firmy, ze zeleným pruhem, a plus mi přišlo srandovní, že hnojení pro kytky se jmenuje jako pokračovatel německé bezpilotní rakety (Vergeltungswaffe 3.0 (to je samozřejmě hodně OT a pro odlehčení).
Protože hnojení jako systém fungovalo, neměl jsem potřebu měnit zkoumat a hledat jinde...do doby, než přišla potřeba znovu koupit..tak jsem chtěl větší balení.
A protože cena a zvídavá duše, tak jsem zkusil PMDD - bál jsem se také NO3, ale zase na druhou stranu jsem věděl, že se dá koupit zvlášť. Takže jsem si koupil PMDD+KNO3 jako pytlíčky u nejmenovaného všemi doporučovaného prodejce začínajícího na R, objednal, namíchal a zkusil - nejprve jsem šel cestou dvou lahví (základ zvlášť, KNO3 také zvlášť) a laboroval s dávkováním teď tohle, pak tamto...a zase střídat)
výsledek byl úplně stejný jako se systémem, který jsem používal doposud.
zkrácená verze:
PMDD+KNO3, pro začátečníky nebrat fosfor.
Pokud máte ryby, které jsou průtokové ohřívače jídla, KNO3 netřeba, pokud máte ryby čistotné, nebojte se tam rovnou KNO3 přidat, ušetříte si dost práce s dávkováním.
začít s poloviční doporučenou denní dávkou a v případě, že to nebude stačit, tak přidat.
Veškeré změny se neprojeví hned - počítejte minimálně 14 dnů, spíše měsíc od zahájení hnojení - jak kde, záleží na více podmínkách.
Jak poznám, že to nestačí ? Rostliny i po měsíci stagnují a nic se neděje.
Kde poznám, že to funguje - jen na nových listech, na starých se to neprojeví

Jinak většina těch rostlin není zrovna rychlerostoucích, takže očekávat výstřel po nasazení hnojení nejde.
Je to o trpělivosti :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2020 00:40 Muž podlaha [7]
Ahojte,

Potřeboval bych radu ohledně hnojiv. Mám malé akva 30l, z větší části osázené, a to nenáročnými rostlinami (echinodorus, cryptocoryne, anubias, microsorium, javsky mech). Bez CO2, se středím osvětlením, řekl bych.
Momentálně hnojím pouze Seachem Flourish, dle návodu 1x týdně. Dno je zásobní substrát od Sera a na něm křemičitý stěrk.

Zá se mi, že rostlinkám něco chybí. Buďto rostou velmi pomalu nebo skoro vůbec. Na pár listech microsoria jsou tmavé skvrny a jiným rostlinám zprůhledněly a odumřely některé listy. Většina je stále OK.

Myslím si, že flourish je dobré hnojivo, avšak je to hnojivo na mikroprvky, nepřidává snad žádné NPK. Můj problém je, že vstupní voda má dle mého názoru hodně dusičnanů. Po výměně naměřím 30 a více mg/l. Proto se bojím přidávat cokoliv s dusičnanama.

Kdyby mi někdo mohl z vlastní zkušenosti poradit, že rostlinám nejspíše chybí například draslík, nebo třeba železo a doporučit vhodné hnojivo, budu rád za jakoukoliv radu. Díky!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2020 12:03 Jarden Sk Re: Centisi
Toho sa neobávam, rýb bolo viac, len neónky sa nedožijú až tak moc a už sú tam 5 rok a osádka sa zmenšuje a razborky bornejské zase toho veĺa nenarobia. fosfor nie je problém, ten pridávam len po výmene vody a stačí a 2-2,5mg/l u mňa nie je vôbec problém. už som to mal tak zarybnené a šlapalo to pri slabšom svetle a teraz svietim viac-bude to brnkačka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2020 11:54 Muž Centisi [33] Re: Jarden Sk
Jo,je to alchymie...uvidiš jak přidáš ryby jestli vyprodukujou dostatek odpadu aby ti to pokrylo spotřebu dusíku (myslím že ne pokud nepřerybníš ) a dalši věc co to zase udělá s fosforem...ale jednou na to přijdeš a vyladíš to ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2020 11:45 Jarden Sk Re: Centisi
Hnojim dusičnanom horečnatým a veeelmi striedmo KNO3 a dá sa aj s dusičnan vápenatý avšak je pravda, že ich zohnať je trochu ťažšie, ale vždy je to na úkor niečoho, musím dávať vysoké dávky dusíku a pri sinom svetle je spotreba velká, no a pri mojej vstupnej vode kde je 20mg/l Mg, to ide s horčíkom až do neba a pritom draslík mi stačí pridať jedna dávka KNO3 na týždeň. Staurogyne rep. sa vysoké dávky horčíku nepáčia, na listoch vystupuje žilnatina/ako pri nedostatku/ a začnú sa staré listy rozpadať /kolabuje celý systém z org. odpadu/a ani Blyxa nemusí veľa Mg, naproti Hygr. cor. Minima rastie aj s vysokým Mg.Je to samozrejme aj o skladbe rastlín, ale Mg môže byť toxický tiež vo vysokých dávkach a najmä nízkom Ca a toho mám tiež habakuk..A Kh mi tiež stúpa-proste, chce to viac rýb. Močovinou sa neodvažujem hnojiť, mám tam aj krevetky, tak by som to nerád vyzabíjal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2020 11:29 Muž Centisi [33] Re: Roger
Jj,tak nějak budu muset asi taky zasáhnout.Do filtru se mi to sice nevejde ale někam bych snad zamaskoval...ale prvne si ješte zjistím GH a KH pro zajimavost...
A to sem měl v plánu zprovoznit Co2 v týdnu smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2020 11:11 Muž Roger [1873] Re: Centisi
Měl jsem stejný problém v NoName. Zdrojová voda 6-6.5ph v akva 5,5ph. Na radu Václava jsem koupil mramorovou drť a postupně přidával, koupil jsem na to filtrační sáček a dal na houbu, teď mám stabilní 6,5 pH. Tak jen doporučení. Mě to nevadilo, ale pH během dne hodně kolísalo, mám nízkou alkalitu tak jsem raději zakročil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2020 10:35 Muž Centisi [33] Re: Jarden Sk
Nmz...ono hnojivo na dusik bez pridani draslíku asi ani neseženeš..něco o tom bylo i v těch dotazech jak sem tě odkazoval...
On je to boj pořad s něčim smich já tedkom musim přijít na to co mi v akvišku zase sráží PH..z vodovodu mam 6.6-6.8 a v akvišku sem mimo stupnici do kysela tone ..test JBL 6-7.6... Co2 zatím nebublám a dropchecker pořád modrej :-O
Takže taky pořád s něčim bojuju smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2020 05:51 Jarden Sk Re: Centisi,Mirek64
Díky páni, tušil som to a objednal už ďalšie ryby.Stále s tým bojujem, raz mám veĺa draslíku alebo horčíku, tak som objednal ďalšie ryby, boj s väčším množstvom org. odpadu bude brnkačka, oproti hromadeniu niektorých prvkov z hnojiva v akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2020 23:37 Muž Centisi [33] Re: Jarden Sk
Ahoj....Draslik obsahuje..tedkom nevim jestli to písu správně ale tušim ze na Invitalu psali něco 0.24 mg při dodání 2,5 ml na 160l vody...na Invitalu je pod každym produktem zodpovězeno dost otázek,tak si to tam dohledej ahoj
Rostlinna-akvaria.cz píše:
Dobrý den,
přidáním 2,5 ml tohoto hnojiva na 160 litrů vody dodáte:

Dusík N - 0,23 mg/l
Dusičnany NO3 - 1,03 mg/l
Oxid draselný K2O - 0,31 mg/l
Draslík K - 0,26 mg/l

Veškeré výpočty nejen tohoto hnojiv, ale i dalších hnojiv od Seachemu (ten jako jeden z mála výrobců udává naprosto přesné složení jeho hnojiv - látky i procenta) naleznete zde: rotalabutterfly.com/…

Tak se mi to povedlo najít ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2020 23:22 Muž Mirek64 [68] Re: Jarden Sk
Zdravím.
Seachem Nitrogen obsahuje KNO3 a močovinu - seachem.com/… .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2020 21:58 Jarden Sk – Dusík
Zdravím všetkých a mám otázku. Vo väčšine hnojív pre hnojenie dusíkom či sypkých alebo tekutých je dusík vždy v nejakej viazanej forme/zlúčenine/ s iným prvkom tzn. väčšinou s draslíkom , vápnikom alebo horčíkom. Z mojej skúsenosti a v akváriách bez špec. vyž. substrátov sa skôr alebo neskôr prejaví nadbytok týchto sprievodných prvkov a príp. komplikácie, teda v akváriách bez alebo s malým počtom rýb a živočíchov.Z uvedeného vyplýva, že je najjednoduchšie nastaviť hnojenie N množstvom rýb, alebo kto má šťastie vyšším NO3 vo vstupnej vode.
Na trhu sú hnojivá konkrétne Seachem Nitrogen/na iné som nenarazil zatial alebo nenašiel zloženie/ ktorý obsahuje aj amóniovú/čpavok/ zložku a aj NO3 zložku.Zaujímalo by ma/nemám ho a nepoužívam/ či Seachem Nitrogen obsahuje aj draslík, tak ak ho niekto používa a mohol by urobiť test/kapne do destilky trochu Seachem Nitrogen a odmeria K/ a prezradil by či obsahuje aj draslík.
Hnojiť v akva s rybami pridávaním amoniaku, som neskúšal a ani ešte nedoporučoval kvôli jeho toxicite pre ryby pri vyššom ph, v čiste rastlinnom akva je to asi bežnejšia záležitosť, ale touto cestou som sa zatiaľ nerozhodol...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2019 20:44 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: vlka
dík za odpověď :-)
(myslím že listy valisnerii se nezastříhavají, odstřihnou se celé listy) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2019 20:21 Muž vlka [3456] Re: zervajs
Letos začátkem ledna jsem Bioflor Master od Rataje obdržel a 1x týdně dával 1 vršek. Jenže když jsem poprvé zastřihl Vallisnerie, tak konečky celkem rychle hnědly. Hned jsem s Biomasterem přestal a Vallisnerie na ustřižených koncích nehnědnou. Alespoň minimálně, takže Bioflor už hezkých pár měsíců nepoužívám.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 19

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 24803x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1620?od=101