Sázení rostlin
Moje zkušenost je taková, že ani s jednou možností neuděláš chybu.
Dotaz, objednala jsem nějaké rostliny i do velkého akva, které budu předělávat, primárně echinodory. Je lepší je zasadit teď a přesadit až budu předělávat, což může být za pár dní nebo týdnů, až na to budu mít náladu, nebo je mám v akva nechat v košíčkách, ve kterých přijdou?
Starší reakce
Ahoj,
koukal jsem na Vaši prezentaci SakyAQUA, a je to moc pěkné akvárko. Supr techniky vybavené, moc pěkné.
Ale k tomu vyplavání HC. Tři věci, přijdou mě zasazené mělko a ve velkých trsech. Určitě je lepší je rozdělit na fakt malinké kousky, klidně z jednoho in vitro kelímku na 20 až 30 kousků. Pak je sazadit tak hluboko že bude koukat jen špička kytky a trochu ji po vytáhnout. Kytka si pomůže ven sama. A tou poslední věcí jsou ty parmičky, šmejdi na dně a všechno povytahují.
Pak lze ještě použít jemnější substrát, powder. Jak je jemnější, tak v něm rostliny lépe koření a více v něm drží.
Aktuálně to tak také řeším, uhnutý hřebík a přimáčknu rostlinu k substrátu (lehký liapor). Koupil jsem cr. parva, má mikrokořínky. Zkusil jsem zasadit a přikrýt síťkou, ale občas nějakou neonku napadlo prodrat se pod síťku, a pak už se nemohla dostat zpět, to je past.
Já jsem su udělal z drátu tvar U a šikmo jsem rostliny připíchl k substrátu až zakřenily tak jsem je teprve rozsadil.
Díky, zajímavé video. Nicméně jak on tam sází tu košíčkovou variantu, tak já mám z invitro kelímku kořínky tak 10%, opravdu jen pár mm, takže se to v substrátu nijak nezachytí, celá výška je cca 1cm, takže toho na zahrabání moc nezbývá
Přemýšlím, jestli by taky nepomohlo to vytáhnout a nechat zakořenit emerzně v pěstebním boxu, ale nevím když jde již o submerzní formu.. Nebo to dám želvě na hraní a pořídím pár košíčkových, to vypadá podstatně snáz a s kořínky jako ve videu si dokážu představit, že to bude držet
Stonkovky mi v Japanese Soil taky celkem drží a když ne, chytnu stonek na keramický váleček, není sice tak těžký jako matka, ale zase jich mám doma plno, dává se to prakticky ke každému filtru, ale nedávám to tam.
Spíše, nemá někdo tip, jak přichytit rostlinku typu Hemianthus callitrichoides? Mám v akva 3 kelímky in-vitro od Profiplantsu, jenže to nemá prakticky žádné výhonky, jen takovou změť mikrokořínků a lístků pár mm. Takže se už asi 2 týdny opakuje rituál - večer trošku zahrabu, ráno plave, tak znovu zahrabu, večer plave...
Přemýšlím, že bych to na měsíc zatížil něčím z vrchu, jako třeba síťky na mechy nebo něco. Nemá někdo tip jak to zakořenit?
Začátečník chtěl hnědé dno. Ve zverimexu zaměřeném na akvaristiku mi bylo řečeno, že hnědé dno neexistuje a na netu jsem našla unisoil, tak šťastná jak blecha jsem ho objednala, abych zjistila, že je spíš hnedočervený.
A pak až jsem zjistila, že existuje tento web a také hnědé dno.
O rozpadu jsem zde četla, ovšem někdo psal, že se mu to nerozpadá, tak uvidíme, co to bude dělat v mém akvárku. Každopádně teď už to předělávat nebudu.
Tak to jsme doma, bohužel tohle není dobrý druh substrátu pro sázení rostlin. Jíly typu ADA, Tropica nebo Japanese Soil se časem sice rozpadají, ale rychle nasáknou vodu a nevyplouvají jako ten Unisoil. Pro rostlinná akvária jsou v dnešní době často doporučovány. Rostliny v nich dobře rostou, ale to je na jiné téma a jistě by se našli i nějaká jejich negativa.
Jsou tvrdé, ale lehké. Po nasypaní jsem jich hodně vyhazovala, protože plavaly na hladině.
Když koukám ještě na Vaši prezentaci..... máte v akva použitý Unisoil..... podle některých komentářů na rostlinných akvárií to přirovnávají ke keramzitu..... Jsou ty kuličky měkké nebo tvrdé? V případě kdyby se jednalo o něco podobného keramzitu, tak se ani nedivím že z toho rostliny vyplouvají....
Problém s vyplavováním stonkovek nebo ruzicovych rostlin ze soilu nemám vůbec. Chce je to opravdu dát dost hluboko a třeba i mírně šikmo. Kobercovky jako HC nebo eleocharis chce sázet v malých porcích a také hloub. Naopak do písku se některé křehčí stonky sází dost špatně, např Rotala Pearl se láme jen pohledem. A také jak jsem psal v soilu se kořínky lépe rozrůstají než v písku. Ale na druhou stranu když bude člověk trpělivý tak se naučí pracovat se vším.
Tak buďto to sázím blbě nebo to chce ještě trénink.
Tak to já jsem tak šikovný, že je akorát zlomím. A mohu to opakovat do té doby, dokud ze stonku něco zbývá.
Ja som ich sadil z pinzetou, ale cryptocoryny vyplávali skôr ako som k ním stihol dať ďalší íl, teraz sadím z rukou. Stonkovky sa dajú do ílu sadiť aj z pinzetou.
Při sázení stonkovek za použití pinzety se rostliny zastrčí do substrátu a pak se trochu cukne do strany lépe pak drží. Mohou být trochu nakřivo ale to se srovná.
Zrovna včera jsem dělala údržbu akva, takže jsem pokrátila rostliny a postřih zasadila. Ráno kouknu do akva a jak to krásně plave, místo aby to bylo v jílu.
Ja to mám tak tiež, aby mi rastliny v pálenom íle držali musím ich dať hlboko pod íl a zahrabať (aj tak mi vedia vyplávať).
Tak já to mám tedy naopak. Do klasického písku se mi rostliny sází mnohem lépe, než do páleného jílu, který je lehčí a mnohdy rostlinu neudrží a sázím ji na několikrát, musím vychytat jak hluboko ji zasadím a nebo ji ještě musím zahrabat.
Ahoj, i měď a další kovy jako mangan, zinek, molybden, bor...... jsou součástí hnojiv
Nicméně zásadní je jejich forma a koncentrace. Ty zmiňované hřebíky nebo matky rozhodně nejsou nijak zázračný zdroj železa a do akvária nepatří.
Co se týká sázení rostlin bude vždy zásadní druh kytky, výška a typ dna a složení rybí osádky. Do pálených substrátů se sází líp než do štěrku nebo písku a hlavně kytky se rychleji chytají. V akváriu s většíma krevetama, sumečkama, ancistrusi nebudou mít kytky klid zakořenit. A taky bude obrovský rozdíl mezi sázením HC nebo košíčkového echinodoruse.
Vzhledem k tomu, že železo je dokonce součást většiny hnojiv (většina mikroprvkových a většina pro lowtech nádrže), tak to moc nedává smysl. Samozřejmě třeba měď je značně toxická a určitě i některé další kovy, ale jinak je to nesmysl. Železná matka ničemu neuškodí a spousta lidí ji dokonce používá pro dodání železa.
od svých školních let jsem informace čerpala hlavně z téhle knížky
images.app.goo.gl/… a tam kovy v akváriu přísně zakazujou???...
Ešte doplním možnosť zaťažiť rastlinu kameňom...
O tom se tu také píše
Dají se koupit nerezové...
Ale i normální se dávají do dna, právě aby zrezly, kvůli železu, ale to už je jiné téma...
Tak ten už to má vychytaný
jen mě zaráží - nezrezatí ty matky a nezkazí vodu?
Ahoj, Z mé zkušenosti, mě rostlinky vyhrabával šnek: přešla jsem na rostlinky co se přivazují na kameny (hnědovka, mechy) nebo stonkové rostlinky které v písku nekoření (růžkatec, řečanka, nebo ta Tvoje "zlobivka"). Případně trs stonků zatížit kamenem nebo jak radil Freedlo, přivázat stonky k nějakému závažíčku... Kytky do písku jsem si pořídila až když se náš Buldozer odplazil na věčnost...
Zdravim. Co je spatne je cele vase akvarium.. o rybi osadce ani nemluvim
.. skalary a zavojnatky v 60litrech je prinejmensim spatna volba
Dale je v akvariu zalostne malo rostlin
O Egerii bych se moc nebal v tomto pripade. Zrejme spatne drzi v substratu(v kaminkach) a nektera z ryb o ni brnkne a je venku. Tato rostlinka roste dobre i mimo dno. Da se na ni neco pridelat, sby lepe drzela. Ja obcas pouzivam takove cihlove prstynky do kterych se kytka zasune.
Spis bych se asi priklanel k moznosti, ze jedna ze skalar ji vytahuje umyslne a chce se na ni obesit
Dobrý den, potřeboval bych poradit co s rostlinou kterou mi každou něco vyrve ze substrátu. Je to jen tahle jedna. Prosím o radu, jestli někdo neví co by mohl být problém případně co dělám špatně. Děkuji za všechny rady
Starší reakce
Stonkovky prostě rády plavou, pokud nechceš matky, tak jedině kořeny zatížit menšími kameny. I tak to někdy vyplave...
0 23.10.2022 13:54 SvoJin – Substrát
Zdravím všechny!
Chtěl bych se zeptat, jestli někdo nevíte co můžu udělat pro to, aby mi každý týden nevyplavávaly rostlinky ze substrátu. Akvárko mám rok se substrátem unisoil a rostlinky v něm vůbec nedrží
. Všem děkuji za rady!
Starší reakce
na sadenie pripravené
ešte vybrať a objednať vhodné burinky
dal som si poradiť
Zdravím tě. Podobný problém jsem zaznamenal při uhnívání kořenů. Křín opravdu dokáže při dobrých podmínkách růst velmi rychle, ale je to trochu histerka. Nemá moc rád změny a z vlastních zkušeností mu nesvědčí jemné písčité dno. Máš tři možnosti. Buď vyměnit dno za hrubší, alespoň 2-4mm, třeba flexipísky, Aquaclay apod., nebo vzít květináč či plastový kelímek, do něj vložit například NPK kapsle, dát křín a zasypat výše zmíněným substrátem.
Pozor, cibule musí být nad substrátem.
A nebo ho úplně vytáhnout, něčím ho zatížit a nechat ho volně růst bez zasazení. Takhle dokáže růst většina vodních rostlin.
Kříny do květináče. Tak na to bych se prosím doptal
- mám dva kusy calamistratum, cibulky tak 2cm á moc se jim nechce. Dno staré, křemičitý písek střední zrnitosti tak cca 1mm a něco. Napřed stagnovaly úplně (asi přeprava v chladu), pak vyhodily nějaké 2 lístky, tenké, asi 5cm. Tím to skončilo.
Před asi týdnem oba 2 listy tak 20cm během 2 dnů (?!). A teď zase nic. Přiznám se, že vůbec netuším, co se jim s tím raketovým růstem přihodilo a rovněž, proč si to zase rozmyslely.
Ten květináček tedy jak velký a co do něj ? prosím - přišel bych o ně velice nerad, je to nádherná rostlina.
Jelikož už se věnuji pěstováni pouze anubiasů, je to čistě z praktického hlediska. Kdysi jsem měl také nádrže plné echináčů, kryptokoryn a stonkovek, ale už mne to nebavilo se neustále hrabat v nádrži. Kříny či Vallisnerie dám do květináče, ten schovám za kořen a nemusím ani řešit výšku dna, jelikož z něj nic neroste.
Navíc pravidelně kořeny s anubiasy vytahuji ven a provádím kontrolu či údržbu.
Starší reakce
Lávová drť je dle mého odhadu to samé, ale Volcano má menší frakci. Tím pádem by se do něho dalo sázet o něco líp.
Tak sázel jsem už do lecčeho ale zrovna do tohle ne. Do lávové drti ale ano takže to bude něco podobného.
Dotázek..A vy jste někdy sázel do volcano red..
Pokud jde o stonkovky sázím klidně 5-10 rostlin najednou. Pinzetou je musíš zatlačit do dna a pak cuknout do strany a povolit a vytáhnout. Molitan v horácomatkách je jen proto aby se tam vešlo méně rostlin, ale je to zbytečnost. Nacpu tam tolik stonků, aby pořádně držely a hodím to do akváriu stačí matku jen zahrábnout a někdy jsem to ani nedělal stačilo, aby se stonky jen dotýkali dna a stejně když jsem je zkracoval byly zakořeněné.
Pravda, molitan tam nemám...dobrá poznámka
U Horáce jsem to dávno viděl a teď mě to už nedošlo. Nakoupím ještě nějaké matičky a budu to dávat přes molitan na ně
Já ten stonek vždy obalila do molitanu,aby to bylo na fest,a nikdy mi už nevyplavala..
Mám je tam a když se je snažím zatlačit do dna, tak z nich rostliny obvykle vyplavou ven pod silným odporem dna. Tak že to chce kumšt, ale jednu mám volně nad dnem, nešlo to jinak. Naštěstí není skoro vidět.
To dělám právě zešikmenou pinzetou, no někdy se povede, ale je to hrozný opruz. Málo kdy to dám na první pokus a občas si vytáhnu ještě vedlejší stonek
A ty horácomatky by nešly?
Jediné pinzetou. Zkus ze šikma a lehce v substrátu zakyvat. Pak opatrně vytáhnout.
Přidat reakci
[1] ...... 21 22
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 29107x