Sázení rostlin
zdarek...hmm mozem dat do aqa rastlinky z prirody?z takeko mensieho jazierka.
Většinou to funguje tak, že zakoupíš rostlinu s kořínky nebo bez nich v minerální vatě uloženou v košíčku. Tu potom doma vyjmeš, minerální vatu odstraníš, rostlinu důkladně opereš (ideálně ve slabém roztoku hypermanganu) a pokud nemáš možnost karantény, zasadíš ji do substrátu v akvariu.
Záleží jaké si vybereš. Některé chtějí štěrk, některé písek některé bahínko .... to je různé
ja sem se chtel zeptat do čeho mam sazet rostliny..... se začátečník tak bych potřeboval poradit díky moc

Můžeš. Já je mám v akvárku taky zasázené tímto způsobem. Líp se s nimi manipuluje a pomalu akvárko upravuju, takže by bylo namáhavé vě¨čně kytičku vyndat a zase zasadit. Takhle vemu jen košíček a je to

Souhlasím s Juraskem, na druhou stranu možno říci, že pokud půjdou rostliny do čistého košíčku bez vaty jen s kaménky, určitě jim to neublíží. Pokud se ovšem jedná o tu egerii, tak ta vlastně v pravém slova smyslu nezakoření, maximálně spustí nějaké kořínky ke dnu pokud nebude mít dostatek výživy z vody. Stačí ji připevnit na oblázek ke dnu, aby neputovala po AQ a bude v poho.
Do košíčku vůbec není potřeba. Rostlinky sadím zásadně přímo do dna.
Ja som mal podobny problem, v akvaristike mi povedali aby som ich sadil s kosickami, vraj v nich je vsetko potrebne pre ich rast (hnojivo), ale nakoniec som ich aj tak nasadil bez kosickov. Kosicky boli velmi vysoke a nevzhladne, keby som ich chcel zakryt, musel by som okolo nich nahrnut velmi vela piesku.
Stačí slabě do růžova!

Já ji mám taky ale ještě jsem ji nepřesazoval. Určitě bych ale nějakou odstřihl.

Jde o to, jestli je dokážeš pochopit. Máš naprosto nevhodné dno na pěstování rostlin a velmi nevhodné dno pro chov ryb. Je hrubé a ostré a kdoví z čeho. Zapadlý detrit v něm hnije, ostré hrany poškozují zasazené stonky a kořeny a zraňují ryby, hledající potravu. Jestli je pro tebe útěchou, že na tom je stejně polovina zde prezentovaných akvárií, tak jsou mé postřehy zbytečné.
Takže užitečná rada je: vyměň dno nebo si nestěžuj.
Zdravím, mám problém s touhle rostlinkou, vždycky když jí zasadím tak ta část co je pod štěrkem tak uhnije a vyplave. Co s tím?
Jeste jednou zduraznuju, opravdu slaboucky roztok, jenom ruzovy, par krystalku do litru.
Rukou je pry zkracovani korinku setrnejsi. Nevim, rozdil jsem nijak nevypozoroval. Taky mi prijde, ze je to jedno. Ale od te doby zkracuju jen rukou

Když ten stonek neoholíš bude držet o mnoho lépe.

Dělám to tak už hodně dlouho a dobrý.

Nepoužívám pean ani jiné přístroje. Stonkovku prostě utrhnu, oholím asi 5 cm spodní části lodyhy a pomocí jinak naprosto nešikovného ukazováku jí nacpu do písku. Dělám to již pár let a drží a drží. Potvora
Jinak souhlasím, že některé faktory, (např. ti Torokáti) se s úspěšným zakořeněním rostlin příliš neslučují.
Hlavní je, že tahle parádní ptákovina parádně funguje. Pořiď thorakáta a dáme řeč :o))) ...
"Neznám kytku, u které by to měl být problém...."
No tak to já jich znám celou hromadu: jde o čerstvé vrcholové řízky jakékoliv stonkové rostliny (tj. samozřejmě bez kořenů). Substrát mám myslím v pohodě (2-4mm) ... a nedržej a nedržej :o) ... No tak jsem vymyslel tuhle "parádní ptákovinu". Ostatně, nikomu to necpu ... ať se s tím každej popere, jak umí.

dyž se bude chtit rostlinka rozrustat a když tam je matka nevadi to?
Ve vší úctě k Horácovi, ty matice jsou ale parádní ptákovina.
Co takhle zasadit kořínky do vhodného substrátu? Neznám kytku, u které by to měl být problém....
Mají být železné aby zrezovatěly, je to doporučováno i jako hnojivo (Fe)?

Tusite spravne je to slitina medi se zinkem, pripadne dalsimi prvky. Bezobratlim by to asi dobre nedelalo!
to jo ale v mosazi je tusim i měď a ta nesvedsi bezobratlym takze nejaky ampularky, krevetky nebo jakykoliv sneci asi nepujdou...
A když použiju mosazné matky? Ty přece taky nezrezaví.
Kde sa da zohnat hypermangan??
Asi čtu něco jiného než ty?

Písku máš celkem málo. Vzadu by mělo být tak 10cm a ve předu 5-6 cm. Proto ti rostliny špatně drží. V tak malé vrstvě písku rostliny , hlavně ty větší rády cestují. Za rok i o 15 - 25 cm.

Vyndat, opláchnout, dát na několik hodin do slabého roztoku hypermanganu , opláchnout, rukou zkrátit kořeny a zasadit.

Cago chci se zeptat co je lepší, zasazovat rostliny v tom košíku co je prodávají nebo je vyndat.
Ovážeš konce provázkem a přivážeš k nim matičku nejlépe M8 a už ti to nevyplave. Já používám takový slabý drátek je v placaté bužírce používá se na aranžování rostlin. Provázek totiž časem shnije.

máš málo štěrku a ancitruse, ti rádi hrabou

Přidat reakci
1 ...... ...... [21] 22
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 29292x