Usmrcení ryby
Ryby v žádném případě nesplachujte do záchodu.
0 07.12.2017 14:23 BlackieSirrah Po přečtení celého vlákna mi hřebíčkový olej, který doma bežně mám, připadá pro moji osobu jako nejschůdnější varianta. Mohla bych poprosit o Vaše zkušenosti s hřebíčkovým olejem při usmrcení malých rybek. Jakou koncentraci používáte(nejlépe v kapkách) a postup.
PS: Zatím to není aktuální, jen se chci připravit.
Starší reakce
Já to řeším rychlým přesunem do sáčku a prudkou ranou o kamenný schod, ale dovedu si představit i tu paličku, pokud někdo bydlí v paneláku a nechce pohoršovat sousedy na chodbě.
Úderem do hlavy omráčím a protrhnu žábry aby ryba vykrvácela. U menší závojnatky by to asi šlo taky, ale nedokážu si představit, jak bych takto usmrcoval třeba samečka formosky.
Docela by mě zajímalo jak zabíjíte vánočního kapra.
Porovnavej porovnatelné a nepleť jablka s hruskami.
Pokud ryby zalevas vařící vodou tak to srovnej se zalevanim chladnou vodou s kousky ledu a ne jak si už sám naznačil - pozvolné ohrivani či ochlazování
Pokud si dával ryby do sáčku a takto vkladal do mrazáku jsi barbar... protože než se ochladil vzduch v onom balíčku a následně ryby tak to nějakou dobu trvá. Je to jako bys místo tvého zalévání varici vodou poustel na ně teplý vzduch z fenu.
Převod tepla vzduchu a vody je nesrovnatelný
Tak isto ani to zmrazovanie neradia postupne v mrazáku, ale do vody im hneď nasypať ľadovú drť.
I tak mám z tej vriacej vody blbý pocit, i keď mi je jasné, že to bude porovnateľné s tým tľčikom na mäso, či úderom v sáčku.
Malounko si pleteme pojmy,nepropaguji pořad pozvolného Vaření,ale usmrcení ryby přiměřené velikosti tepelným šokem za současného sražení bílkovin,destrukci nervového systému a komatu, ve zlomku vteřiny v dostatečném množství vody o teplotě 100°C. Co se týče zmrazování,tak při likvidaci ryb postižených virózou ,ryby byly rozprostřeny do jedné vrstvy v zip sáčcích umístěných do mrazícího boxu, při teplotě -18°C,trvalo několik minut ,než došlo k ukončení životních projevů.Po pár týdnech opakované zvukové kulisy z mrazáku v rybičkárně,by jsi možná změnil názor.
Kubaa napsal: tzn. mrtvou kořist nežere.
-ve svém příspěvku se nezminuji o nalkádání s kadáverem ,o tom je
cit.vfu.cz/…
-
Ta vroucí voda mi přijde ok pouze u velmi malých ryb, tam kde se hned "prohřeje zkrz na zkrz" - u velké ryby to může být dosti krutá smrt z povrchových spálenin. Asi bych si to nedovolil u ničeho většího než nějaké razborky apod.
Už mi to tady přijde, jak vymyslet morbidnější smrt pro rybu.
Pokud se nemýlím, v souladu s legislativou je krmení živými zvířaty, pouze pokud je to z hlediska biologie krmeného živočicha nutné, tzn. mrtvou kořist nežere. To určitě není případ kočky.
EDIT: citace ze zákona na ochranu zvířat:
(1) Za týrání se považuje
r) používat živá zvířata ke krmení těch druhů zvířat, u nichž z biologických důvodů není takový způsob výživy nutný,
(zvířaty se myslí pouze obratlovci, na nitěnky se to nevztahuje, na krmné rybky ano)
Mně to kočky nežerou, takže já leju bubliny...
Někdo má rád holky, jinej zase vdolky...
Obecně mi přijde, že se to moc řeší. Nechci bejt nelida (neryba?), chováme to doma, staráme se, takže k tomu máme vztah, ale ocamcať pocamcať... Ta ryba se musí tak jako tak vylovit, dát do skleničky/pytlíku/lednice/kočičí tlamy a nějak zabít. Od prvního okamžiku ve stresu. Takže za mě, pokud ji někdo nenechá na sluníčku mumifikovat nebo jí nepíchá špendlíky pod nehty, tak cokoli relativně rychlýho je ok. Rozšmelcovat paličkou na maso, zamrazit, omámit, rozžvýkat, jak je komu libo, na co kdo má žaludek...
Zmrazení není narozdíl od uvaření zaživa bolestivé
PS: někdy si to zkus na sobě
Tojsouvěci napsal: ......Kočka není mistr v zabíjení,......
-zde to je v souladu s
legislativou nakládání tzv "potravního specifika živočicha"
-to samé je u medvěda ,krokodýla ,některých druhů ryb ,hadů , ptáků atd.
Všeobecně: Morituri te salutant v síťce, přeleji vroucí vodou z rychlovarné konvice,okamžitá smrt,současná sterilizace biologického odpadu a technických pomůcek.
U větších ryb,nebo určených k rozboru,je nejhumánnější rozloučení,po omráčení,přerušením míchy rychlým řezem za hlavou.Vykrvování mnohdy nedostačně omráčených živočichů,nebo zdlouhavé smrt z podchlazení mi připadají neetické.Kočka není mistr v zabíjení,ani kafilerie,s koncovou spalovací komorou,k likvidaci parazitů,bakterií,viróz a plísní,obsažených v nemocných rybách.
Ryze přirodní cesta.
Jsou mezi námi i tací, kteří pro usmrcení ryby používají kouzelné zaříkadlo "čičí"...
Hřebíčkový olej je narkotikum, používá se při chirurgických zákrocích na rybách. Ve větší dávce uspí navždy.
Dá se koupit, pokud zabíjíš hodně ryb, přeji mnoho zdaru!
To ano, ale ne každý něco takového dokáže. Já třeba mám s takovým způsobem problém.
U malých ryb se mi osvědčilo jako nejrychlejší a pro mě přijatelnější způsob vhození rybky do misky s vodou a větším množstvím ledu.
O tom Hřebíčkovým oleji slyším poprvé, ale přijde mi to humánní, pokud bych někdy musela utratit větší rybku, nejspíš bych do toho šla.
Smrt jako smrt, upřednostňuji co nejrychlejší způsob, bez ohledu na metodu (dekapitace, šlapání a mlácení o zem jsou rychlé dostatečně)
Koupil jsem Hřebíčkový olej (uznávané hypnotikum), cca na 3 litry vody (podle druhu ryby) jsem použil 15 kapek oleje, který jsem prvně dokonale rozmíchal v malé petce. Ryby se nejprve uspí vmícháním malého množství emulze, po třech minutách i dřív se vmíchá zbytek emulze, který ryby usmrtí, tohle mě osobně přijde jako nejhumánější usmrcení oproti nějakému šlapání, mlácení, řezání nebo zamrazování
10 ml stojí 60 Kč.
Nějak to moc řešíte. Malou rybu dám do kousku přehnutého igelitu nebo papíru, rozšlápnu a hodím do kotle. Dvě špatně vyvinuté skaláry jsem mrazil, ale tohle mi přijde rychlejší.
O tom se nehadam.
jen sem upozorňoval na tuto skutečnost.psals ze rybu do sklenice a do mrazáku ale to není zmrznutí kdyby ano skleničky by si uz neměl.
tak sem podotknul to podchlazení ze muže byt málo.
Dokud nedojde k růstu kristalek ledu v tkáních tzn úplné zmrznutí není vubec jisté jestli jsi ji usmrtil.
Základní, dá se říct definiční rozdíl mezi tropickými a boreálními organismy je v tom, zda dokáží přežít zmrznutí.
Když tropická ryba zmrzne, tak je mrtvá, mrtvá, mrtvá.
Já ji používám. Teda použil 3x na malý kusy (Tetra ohnivá, krvavá a Galaxka)
Ale jemně perlivou. Perlivá mi přijde že moc nefunguje. Trochu obyč vody s rybou do půllitru, přilejvám bublinovou, za pár sekund je ryba v limbu, doleju do plna a nechám třeba 5 minut...
Mohu se jen teoreticky doptat, jak je to tedy s tou často doporučovanou sodovkou?
Víš že jsou ryby a žáby, co přežijí zmrznutí? U našich teplomilných to asi nehrozí ale zkoušel jsi ji zkontrolovat po rozmrznuti?. Podchlazení nemusí stačit, pokud z ni teda nedelas kus ledu, kdy pri dlouhodobém působení dojde určitě k porušení buněk. I lidi po velkym podchlazení to dokáží přežít.
To jen tak na okraj.
Já je dávám do sáčku bez vody a do mrazáku , s tou vodou to je pro rybu dlouhé
Já používám kombinaci - dám do 2 igeliťáků (aby se neprotrhly), praštím s ní o zem a pak je smotám a strčím pro jistotu do mrazáku. Jistota je jistota
Tak já určitě zvolím to jak psala Eillen, s tím ledem. To je určitě rychlejší než ji nechat pomalu zmrznout v mrazáku. Chtěla jsem to udělat dneska, ale pancík někam zmizel, asi bude někde v mechu. Chudák, kdyby se neschoval tak už to mohl mít za sebou, takhle se bude trápit dýl
Tak když to jde, vzhledem k velikosti jedince, tak dekapitace je tutovka. Jako další asi pro trošku otrlejší jedince je ta varianta sáčku a předmětu s rohem a v řadě poslední, tedy ne ve smyslu účelovém, je to podchlazení a následné úmrtí. Takhle to mám žebříčkově sertavený já a každý si tak může vybrat tu svojí cestu při pomoci přeplavat pro naše chovance svojí poslední plavbu na druhej břeh.
Omlouvám se slabším povahám, ale je to prostě slyšet. Když ten sáček vezmu za konec a rychle s tím švihnu, nemá šanci přežít...detaily jak ryba vypadá po dopadu popisovat nebudu, ale je to naprostá jistota.
S tříští je to určitě mnohem rychlejší, ale Maq původně psal, že dá prostě sklenici s rybou do mrazáku a voda chladne postupně. Ale i tak to bude pomalejší než rána do hlavy.
Já nevím, ale když dám do cca 1dcl vody 2dcl ledové tříště, tak to podchlazení je podle mého názoru rychlé. Ukončovala jsem tak trápení beťákovi. Jednou se nadechl, když jsem ho přendala. Pak jsem dala tříšť a bylo to. Ztuhl ve vteřině.
U malé drobné ryby to je snadné, praštím ji tak, že rozdrtím mozek. Zní to hrozně, ale rána tvrdým předmětem do hlavy je myslím to nejrychlejší a nejhumánnější řešení. Ta chladnoucí voda je oproti tomu pomalu narůstající stresor, dokud ryba neusne, obávám se, že trpí. A vzhledem k tepelné kapacitě vody to trvá asi významně déle, než zlomek sekundy.
Dekapitace, jak píše tramtra, je také myslím schůdná varianta.
Já dala rybu na prkýnko a vzala ostrý nůž. Rychle, čistě, stoprocentně. Ale byla to jen Neonka, Pancéřníčka jsem naštěstí utrácet nemusela.
V tom sáčku mi to přijde drsný...
To je právě to, co mi děsí. Že bych to neudělala správně. A dupat na ní, abych si byla jistá, to taky nehodlám. Prostě zatím jedu tou pro mě nejschůdnější cestou.
Nijak vám to nevymlouvám, ale... Jak pečlivě potom kontrolujete, jestli to má ryba opravdu definitivně za sebou?
Jj rozumím tomu, taky si v tom nijak nelibuji, ale koukám na to z pohledu té ryby. Proč jí to zbytečně prodlužovat když to jde rychle. I takovéhle věci k tomu našemu koníčku bohužel také patří...
v tomhle FishWoman chápu. Radši rybu ve sklenici s vodou zasypu ledovou tříští, než s ní třískat. Na to jsem prostě citlivka.
Praštit ji můžeš i nepřímo aniž by jsi na to musela koukat a správně se trefit. Dej ji do igelitového sáčku, ideálně do rohu a pak s tím bouchni o stůl...je to rychlé a ryba se nijak netrápí.
To bych asi nezvládala
Radši jí dám ve skleničce do mrazáku, sice to bude delší proces, ale ryba stejně nebude zachvíli vnímat.
Myslím, že humánnější je rychlá smrt. Rybu něčím praštit.
Já dávám do skleničky a tu dám do mrazáku. Jak voda chládne, rybě se zpomalují životní pochody, nevnímá, zmrzne.
Absolvoval jsem to zrovna dneska. (Se zdravou rybou.)
Bohužel se ten můj pancéřnícek nezlepšil, ale zhoršil. Když jsem teď přišla ze školy tak seděl na listu a zhluboka dýchal a když chtěl uplavat tak se jenom skutálel ke dnu a nemůže plavat rovně, spíš sebou šije. Myslím že mu už nepomůžu, měla bych mu ukončit trápení? Je mi ho hrozně líto, ta rána se mu tak zhoršila že už to má hlubší a do krve
Jakým způsobem ho mám usmrtit?
Starší reakce
Starší reakce
No, já se obávám, že sodovka je příliš koncentrovaný roztok CO2. Kdybych tohle dělal (když už jsem něco takového musel dělat, zabil jsem rybu mechanicky, myslím, že u malých ryb je to zdaleka nejrychlejší a nejmilosrdnější smrt), volil bych asi postupné zvyšování koncentrace CO2, tak aby ryba nejprve v klidu usnula a pak teprve v klidu odešla. Sodovka má pH kolem 3, což je 10000x méně než má neutrální voda (pH je logaritmická škála, rozdíl 1 na stupnici je ve skutečnosti desetinásobná změna!), celkem slušná kyselina a hlavně obrovský šok z náhlé změny. Nedivil bych se, kdyby tu rybu dřív zabilo tohle, než samotný narkotizační účinek CO2.
Edit: Teď jsem trošku googlil a vygooglil jsem článek, kde zabíjeli jateční pstruhy 450 mg CO2 v litru vody. Sodovka má cca 5000 mg v litru...
Zdravím, nevím do jakého jiného tématu bych to mohla vložit, a jelikož se to týká ramirezky tak to hodím sem. Mám 10kusů ramirezek a jedna byla poslední dny celá tmavá, rychle dýchala, stažené ploutve a nežrala. Všechny ostatní se krmí, brání si úkryty a chovají se a vypadají normálně. Bylo mi poraděno, abych tu chudinku utratila. Vždy jsem volila utracení přerušením žaber nožem a následné oddělení hlavy, pro jistotu. Ale u takhle malé rybky jsem si nebyla jistá, tak jsem zkusila sodovku. Udělala jsem si vlastní, mám doma sodastream, takže dle libosti - voda byla hodně přesycená. Sotva jsem do ní rybku vložila, jednou sebou cukla a už bylo po ní.
tak mě tak napadla otázka: Lidé říkají, že ryba třeba během minuty "usne" ale u téhle to trvalo opravdu v řádu pár vteřin. Co způsobuje tak rychlou smrt rybky ? Zašla by takhle rychle i větší ryba jako třeba mřenka (10cm) ? Omlouvám se za netradiční dotaz ale zajímá mě to. Přeci jen i tohle k chovu rybek patří
Starší reakce
To jednoznačně...já taky jednou měl v hubě dia suchary...když nic jinýho nebylo
Ryby v žádném případě nesplachujte do záchodu.
Přidat reakci
1 ...... 10 11
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 17087x