Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ploštěnky vs. krevetky

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Ploštěnky vs. krevetky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 15:38 Žena petulinakk [2016] Re: Rida
Díky za tip, to určitě stojí za vyzkoušení :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 14:26 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Rida
Toto taky vidím jako jedinou možnost - nechat vajíčka vylíhnout a potom ploštěnky vyhubit dřív, než stačí naklást nové... ale když do akva napustíš třeba savo, tak se vajíčka nevylíhnou... líhnou se jen ve vhodném prostředí a údajně vydrží nevylíhnutá i tisíce let... Nevím, tak to bylo kdysi v tom článku. Ploštěnky jsou vůbec pozoruhodně životaschopné. Když ji rozkrájíš třeba na 5 kusů, doroste z každého kusu nová ploštěnka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   16.10.2012 13:32 Muž Rida [85] - CichlidyRe: petulinakk
Ploštěnky zahubíš, jestli všechna tahle chemie pomůže i na jejich vajíčka nevím- nevím, zda to někdo zkoušel nebo má nějaké relevantní info.
Já o nich četl, jak již tu bylo psáno, že je nezničí var, mráz, vakuum......
Možná to Savo zvládne, ale jistota to asi není.... :-)
Takže teoreticky nejjistější by asi bylo na týden napustit vodou a nechat vylíhnout vajíčka- desinfikovat- opět napustit- desinfikovat- a řekněme po třech takovýchto cyklech by to mělo být čisté... :-)
Ale asi to nestojí za tu námahu, protože ploštěnky se poměrně lehce zavlečou opakovaně, s krmivem, rostlinami, čímkoliv- právě díky extrémní odolnosti a tím přenositelnosti jejich vajíček......

Já s úspěchem aplikoval veterinární lék PANACUR, krevetky (či spíše jejich zdecimované zbytky) přežily, ploštěnky ne (měsíc po skončení léčby jsem ještě žádnou nezahlédl, předtím jich byly i za dne vidět desítky..... )
Pozor, nepřežili ani šneci (kružník)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 13:17 Žena petulinakk [2016] Re: malyLibor
Hehe, takže možná pomůže vylít to na týden No planarií, pak na týden manganistanem, následováno týdnem v savu? :-D

Někde jsem četla (netuším kde) že některé druhy rakoviny můžou být způsobeny ploštěnkami v organismu, doufám že ne těmahle, já (a asi ne jen já) tam strkala ruce coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 12:21 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: petulinakk
Zkus to... ale problém je v tom, že ploštěnčí vajíčka jsou asi nejodolnější živá hmota na Zemi. A ploštěnky asi nejodolnější organismus... Pamatuji, že někdy v 70.letech jsem četl článek, že sověti chtějí vyslat ploštěnky a právě jejich vajíčka k jiným planetám, aby tam "zaseli" život. Tehdy jsem nevěděl, co jsou to ploštěnky zač, ale když si dnes představím planetu plnou ploštěnek... Brr.. Ale my se z něčeho takového taky vyvinuli, máme-li věřit Darwinovi :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 09:11 Žena petulinakk [2016]
Objevila jsem ploštěnky i v jednom ze svých "ultraminíček" (6l), a protože ve vedlejší nádrži jsem si užila s jejich vyhubením až až, a flubenol stále nemůžu sehnat, rozhodla jsem se to raději všechno zrušit.

A ted si lámu hlavu jak to opravdu spolehlivě vydezinfikovat. Jde samozřejmě už jen o holé akvárko, dno atd jde všechno pryč, jen ještě nevím co s kořenem.

No planaria se mi zatím neosvědčilo jako 100% spolehlivé.
Myslíte že by ploštěnčí vajíčka zlikvidoval silný roztok manganistanu draselného? Savo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 18:19 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: petulinakk
Já bych taky radil trpělivost... Ty moje pagoduly to taky rozdýchávaly dost těžce. Jen ty dvě menší byly OK během hodinky, ale ze 4 velkých ty dvě, co neumřely, tam ležely na boku skoro 2 týdny, ale dosud žijí a zdá se, že už jsou naprosto OK... no a 2 umřely.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 17:34 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: petulinakk
trpezlivosť, mne sa podarilo pagodulu vykúpať v save (nevšimol som si ho v anubiase), týždeň sa veľmi nehýbal, ale už dva mesiace žije, hoci na dĺžke života mu to iste nepridalo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 17:28 Žena petulinakk [2016] Re: malyLibor
Šneky jsem včera vylovila do nádoby, někteří ještě žijí, nabo spíš přežívají... Pravidelně je nacházím "na zádech", trošku povylezlé z ulity ale nehybné, nesnažící se otočit. Když je pinzetou otáčím, do ulity zalezou, ale reagují velmi velmi zpomaleně.
Tak nevím, nerada bych je už jen zbytečně trápila, pořád si říkám co kdyby to nějaký "rozdýchal", ale jestli není už na čase jim to zkrátit.
Co myslíte, zažili jste někdo aby se šnek v tomto stádiu ještě vzpamatoval?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 13:47 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: petulinakk Eva_R
To je smutné, holky... ale vypadá to, že opravdu No planaria zabíjí některé šneky, a právě ty, které máme nejraději. Mně po použití No planaria ihned spadly ze skla Pagoduly, hned jsem je přelovil do jiného akva, ale 2 stejně umřely... a vůbec mne nenapadlo, že by se něco mohlo přenést kořenem a ublížit šnekům. Musím kouknout do džungle, dal jsem tam kořen z Pagodária, kde jsem léčil... Ale to už tam nebyly naštěstí Pagoduly, ty jsem všechny přelovil do třístovky, ale jen Tilomelanie... Ale těm se naštěstí nestalo nic.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2012 21:59 Žena Eva_R [365] - ObojživelníciRe: petulinakk
Všech pět neritin jsem hned přendala jinam a nepřežila žádná. Umíraly (nebo začaly smrdět) postupně. Ta, co vydržela nejdéle, se i přisála ke dnu, ale nakonec taky umřela. Třeba budeš mít víc štěstí, určitě napiš, jak to pokračuje..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2012 21:18 Žena petulinakk [2016] Re: Eva_R
Piskořky u mně vypadají taky ok.
Já našla popadané 4 clithony, 4 taia a 1 neritinu, všechny do jednoho "na zádech" ale dva nebo tři se ještě trochu hýbali :-(
Vyměnila jsem hned půlku vody a samozřejmě vyndala ten kořen, třeba někteří přežijou, ale moc nadějí si nedělám :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2012 21:12 Žena Eva_R [365] - ObojživelníciRe: petulinakk
Tak to mi je líto. Taky mě vůbec nenapadlo, že by se to kořenem přenášelo, a že těm šnekům stačí tak málo.. Je zajímavé, že uhynou jen některé druhy, okružáci, piskořky a dokonce Faunus ater žijou dál. Je jich škoda a dodneška mě to hrozně mrzí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2012 20:18 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: malyLibor
Tak teď se tedy červenám studem stydim - to že je akva krátce založené to jsem věděl, ale úplně mě uniklo že ta katastrofa nastala po 3 týdnech provozu (ono když někdo napíše že se mu tam množí krevetky tak nečekám že to běží jen 3 týdny). V tomto případě bych vůbec nekoukal na CO2 a dropchecker a použitou noplanarii, ale zrovna řeknu tak jako malyLibor že problémem byl nejspíše NO2. Proč nedělal problémy dřív? No protože to chvíli trvá než se vytvoří. Pročti si TomasK na této adrese: klub.akva.sk/… časopis akvárium číslo 4. Tam je vše o dusíku v akváriích včetně pěkného grafu vývoje forem dusíku po založení akva a právě cca 3 týdny od založení se dostává NO2 na svůj vrchol!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2012 19:42 Žena petulinakk [2016] Re: Eva_R
Eva_R napsala: Je možné, že se dostalo do akvárka z kořenu No planaria a v tom objemu vody to tolik vadilo neritinám? Nejvíc mě mrzí, že to odnesla i moje nejmilejší veteránka, měla jsem jí úplně od začátku, šest let sad

Tak se bohužel hlásím se stejnou zkušeností, kořen z akvárka, které jsem přeléčila třikrát No planarií (po prvním přeléčení se ploštěnky znova objevily už po pár dnech, tak pro jistotu, šneky jsem z akva předtím vyndala), jsem nedávno přesunula do jiného akva.
Dnes jsem si všimla popadaných šneků (neritina, clithoni, taia).
Zkoušela jsem se sebekriticky zamyslet co ještě může být špatně, ale jinou souvislost než ten kořen jsem nenašla, nic jiného se nezměnilo, žádné sprejování v místnosti atd...
Popravdě mně to vůbec nedocvaklo když jsem tam ten kořen dávala :-(

Takže to píšu jako varování, neříkám že to tak musí být všude a u každého, ale je asi lepší být opatrný a se šnekama do přeléčeného akvárka nespěchat pokud je tam kořen, zvlášt s dražšíma (ty taia mě hodně mrzí).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2012 10:04 TomasK Re: malyLibor
No částečně máš pravdu, ale né tak úplně. Já akvárium založil, ale nenarval sjem tam hned všechny krevetky. Dal jsem tam jen 4 které jsme měl stranou a neměl je kam dát. Pak sjem s tím nic 2 týdny nedělal a čekal. Po dvou týdnech jsem přidaljednu rostlinku kterou jem nemohl sehnat, ale nci hrozného jen jsem jí zapíchal do substrátu. Vůbec nic ce tam nezměnilo.Ani zákal. Pak sjem teprve přidal ještě paŕ krevetek. A protože akvárium stále prosperovalo přidal jsem za tři týdny zbytek. Sám takashi amano dáva krevetky za 2-3 týdny.
Já netvrdím že za úhy může No palanria jako taková. To jsme nidke nenapsal. Napsal jsem, že buď jsem je otrávil jen CO2 a nebo se mi sečetlo CO2 s tím co vzniká po té NO planaria.
Opravdu jsem před tím neměl problém.První problém co se vyskytl byly ty ploštěnky. A ty nejsou původu nějakého zanetbání. Mohl jsem si je tam zanést s čímkoliv (krmivo, rostlinky, poslední várka krevetek). Dokocne jsem měřil NO3 po týdnu asi 10mg a druhý nebo třetí týden už to nebylo vcíe jak 5.Spíše k té nule. To už je nepodstatné. Řěšily jsme tu spíše tu záhadu zeleně zabarveného drop checkeru bezy sycení po dobu léčby. Před léčbou jsme tam musel dodávat CO2 jiank za pár hodin bylo pryč a to i přes noc. Po aplikaci no planaria se tam drželo nonstop 12-20 mg/l s odstavenou bombou. Pár dní po poslední dávce už je to zase na 3 mg/l. Den po aplikaci No palanria to bylo 20 mg, druhý den 12 a třetí/včera už to bylo na 3-8 mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   13.10.2012 01:10 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: TomasK
No, já se právě v tomto tvém příspěvku dozvěděl, že to akvárko, co tak skvěle prosperovalo a dařilo se v něm rybkám a množily se v něm krevetky, bylo založeno 3 týdny. Myslím, že No planaria viníš z něčeho, zač opravdu nemůže. Měl by sis zkusit nastudovat, JAK se zakládá akvárium a KDY a JAK se do něj vysazují rybky a KDY se do něj vysazují krevetky. Dobrá myšlenka byl ten nálevník, ale rybky nejspíš zabilo NO2. Tvé akva nebyla vůbec zaběhlé, po třech týdnech v něm ještě neměla být ani jedna rybička. Místo teoretizování o vzorci No planaria bys měl číst, číst a číst. Je tady spousta článků, které by sis měl prostudovat, než budeš zase zakládat nové akvárko. Promiň, že to píšu tak natvrdo, ale jsem zvyklý říkat lidem do očí, co si myslím. Snad ti to pomůže. A ještě jednu věc ti prozradím - chceš-li mít pěkné a prosperující akva, potřebuješ především hodně trpělivosti.
Hodně štěstí a ať se z těch mrtvolek poučíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2012 21:45 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: TomasK
Vzhledem k tomu že je to rostlinného původu tak by tam C jako základní stavební prvek být měl určitě :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2012 15:24 TomasK Re: lhajek
Souhlasím. Já sjem zřejmě první kdo si toho všiml a nebo má tento problém. Stálo by za to, aby někdo další při léčbě No palanria měřil i obsah CO2 ve vodě. Je mi sice divné, že by roozkaldem ýtažku z betele vznikalo "cosi" co ovlivní výsledke měření. Samozřejmě mi musíte dát za pravdu, že obsah 20 mg/l v nesycené vodě je zřejmě záhada. A hlavně když doplním ionformaci, že před léčbou jsme nic podobného nepozoroval a když už jsme tma 3 nebo dny nic nedal testru ukazuje opět 3 mg/l. včera tam bylo 12 a dneska už jen 3. Na oko je ale akva porář mírně zakalené jako při 1. dávce. Možná se to projeví opravdu jen vyšší dávkou a pokud někdo CO2 průběžně neměří a nesytí, nemusí si nějaké změni vůbec všimnout. Problém mouhou mít t kdo vodu ještě obohacují o COčko.

Opravdu by to chtělo více výsledků než jen ten můj. Každopádně tu nekecám. Píšu jen co pozoruji. Nebylo by na škodu sehnat někde chemický vzorec té No planaria. Vím komu bych ho pak dal aby mi řekl co z toho zhruba vznikne. Pokud tam je něco jako C může ve vodě vnzikat něco podobného nějakou chemcikou reakcí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2012 12:41 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: malyLibor
malyLibor napsal: No, já No planaria používám k hubení ploštěnek. Stalo se mi, že jsem se přepočítal v dávkování a dal 10x vyšší dávku, než jsem měl dát. Přežily rybky, krevetky, ale dokonce přežili i kružníci. Rostlinky rostly, nenapadlo mne měřit pH ani CO2 a i kdyby napadlo, neměl jsem čím.
Proti tomuto způsobu nemůže nikdo nic namítat, ale pokud chci poradit tak se lépe pracuje s něčím měřitelným. Ne všichni mají ten dar vidět všechny souvislosti a umět se bez měření podle toho zařídit.

Samotná noplanaria třeba nic neudělá živočichům, ale pokud je zároveň do akva přidáváno CO2 tak to už problém být může. Proto jsem navrhl to měření, které by to mohlo potvrdit nebo vyvrátit. Vědecky by se ještě měla ta měření několikrát ověřit a udělat je také za různých podmínek už přímo v akváriích na nově založených nebo déle založených, atd. Já to měření neudělám protože nemám problém s ploštěnkami a tak nemám noplanaria :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2012 12:31 TomasK Re: ivaha
Ty pavučiny jsou bílé a ejich výskyt byl úměrný dávce No planaria. I teo zakalení. Akva už bylo založé tři týdny a tyto tři týdnz jsou nejkrytyčtější. Jenže já neměl jediný problém, fůbec žádné zakelaení nic. Krevetky se množily, rostlinky rostli a kort po přidání CO2. Když jsem našel ty ploštěnky (zřejmě s něčím zatažené). Tak se pořád nic nedělo a jen jsem tam šoupnul NO palnaria akva se mírně zakalilo pak to mizelo a s druhou dávkou znova. To zakalení bylo úměrné té dávce a ty pavučiny také. Však když jsme to mcíhal ve skelinci tka to byl úplně bílej roztok. (však je to také z bílého prášku) V akváriu se to jen naředilo. Když jsme dal ty dvě lžíčky akva bylo úplně bílé a postuně to mizí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2012 12:17 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: TomasK
Já CO2 nepoužívám, nechce se mi s tím babrat (i když čas od času s tou myšlenkou koketuju, ale zatím stále jedu bez).
Ty pavučiny - nemůže to bejt nějaká řasa? Já našla taky jakýsi pavučinky, údajně řasy, ale už zase zmizely.
Nemyslím si, že by tohle s No planaria souviselo, zádrhel bude (podle mě) někde jinde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2012 11:53 TomasK Re: ivaha
Fotka k příspěvku Aha. No já dal dávku dle návodu 1. den, 2. den bylo vše v pořádku a bez věších ploštěnek, jen bylo akva mírně bíle zakalené. Druhý den jsem dal přibližně poloviční dávku opět dle návodu. Akva se po opět trochu zakalilo, ale jinak vše OK. No a třetí den už byla pohroma na světě vše kromě ploštěnek paŕ krevetek a šneků mrtvé. Jenže tomu mělo být naopak. Ale to byla asi otrava. Takže třetí den místo poslední dávky sem vyměnil tak 80-90 % vody. Protože akvárium bylo i zakalené od těch mrtvolek. Po výměně vody to bylo čisté. Teď nevím jetli jsem s tím ten den ještě něco dělal nebo až druhý, ale následovala dávka 2 lžíčky asi na 14-15 l (1 lžíčka je na 50) a po paŕ hodinách působení jsem odstranil shluk mini plooštěnek houbičkou. Akvárium se úplně zakalilo do bíla a všude po rostlinkách jsou takové "pavučiny". Další den jsem tam dal zase jednu lžíčku. Ale už po ploštenkách nebylo vidu. Momentálně už to asi čtyři dny jede bez dávkování a živočichů. Akvárium už se značně vyčistilo a je už jen mírně zakalené. Dokonce i to CO2 spadlona na minimum. Myslím, že za tři dny to bude životaschopné.

Npadla mě teď taková teorie. Bíle zákaly způsobují i nálevníci (osobní zkušenost). Ty jsou sice neškodní, ale pohlcují kyslík. Pokud jich tma bylo hodně a vyčerpaly hodně kyslíku. Mohlo být ve vypařovaným vzduchu do drop checkeru méně kyslíku a tím pádem to mohlo působyt více kysele od CO2. Ale to je jen takový nápad.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2012 08:10 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: TomasK
Dávala jsem do 12 l akvárka - cca 9 l čistýho objemu vody (který v tu dobu bylo prázdný bez živočichů - jen kružníci) třikrát za sebou celou lžičku, která je na 50 l. Žádnej zákal se nekonal, rostliny beze změny a kružníci taky OK.
Poprašek od přípravku jsem v akváriu měla pouze po vůbec prvním použití, kdy jsem to nasypala rovnou do akva. Pak jsem si ho začala rozpouštět v trošce vody a během krátký doby (řádově nějaká ta hodinka či dvě) je voda čistá.
Hledala bych problém jinde.
Včera jsem dokoncee zjistila, že v akvárku, kde jsem považovala piskořky za nechtěně vyhubený, mi nějaký přežily palec Takže ani s nima to nebude tak horký, jak jsem měla obavy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.10.2012 01:11 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: TomasK
No, je mi líto, že to musím napsat, ale tohle už je opravdu moc. No planaria nemá žádný vliv na rostliny, pokud máš problém s rostlinami, hledej ho jinde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 22:53 TomasK Re: lhajek
Díky za podporu. Dnes jsem pozorval už částečný pokles CO2. nebo rpostě bravu více do modra. Ale pořád více jak 12 mg. Už dva nebo tři dny jsem No Planarii nedával tak to možná bude opravdu tím. I bílý zákal, který tam byl kvůli vysoké dávce planárie začíná ustupovat. Navíc jsem už ani nevidím nic živého. Bohužel i rostliny to špatně nesou. Zřejmě ta vyšší dávka má vedlejší účinky. Nechám to ještě nějaký ten den a pokud se to neodbourá samo tak vyměním část vody.No možná i tka by to nebylo od věci. Mimochodem je to výtažek z Betelové palmy. někde se psalo o listech, ale na balení je napsano nut což je ořech. Ale je to prostě z betele.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 22:50 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: lhajek
No, já No planaria používám k hubení ploštěnek. Stalo se mi, že jsem se přepočítal v dávkování a dal 10x vyšší dávku, než jsem měl dát. Přežily rybky, krevetky, ale dokonce přežili i kružníci. Rostlinky rostly, nenapadlo mne měřit pH ani CO2 a i kdyby napadlo, neměl jsem čím. Až donedávna jsem žádná měření nepoužíval a rostlinky rostly a rybičky vesele prosperovaly. Ani teď nebudu dávkovat No planaria jindy, než potřebuji, a nemám potřebu měřit cokoliv... snad kromě poměru mrtvých a živých ploštěnek. Možná jsem divnej akvarista, ale mně víc než o hodnoty a vzorce jde o to, aby se rybkám dobře dařilo v hezkém akvárku. Nic víc a nic míň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 22:05 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: malyLibor
Jenže on neměří PH přímo akva vody, ale v dropcheckeru kam by se přes vzduchovou mezeru mělo dostat jen to co se může uvolnit jako plyn z vody a vstřebat zase do kapaliny dropcheckeru. Nejsem žádný chemik, ale jaké plyny tohle umí kromě CO2 a způsobují pokles PH a ještě ke všemu vznikají rozkladem noplanaria? Kde začít? Z čeho přesně ta noplanaria je a zkusit, ti kdo jí mají, jen na menším množství vody různé dávky od toho co je v návodu až po několikanásobné předávkování a sledovat PH. Na to by mohlo stačit několik sklenic s vodou a trocha trpělivosti při pozorování a měření. Trápit v tom žádné živočichy nemusíte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 18:25 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: TomasK
No planaria je pokud se nepletu nějaký výtažek z nějakého stromu. Rostlinné zbytky při svém rozpadu přirozeně okyselují vodu, ovšem nevzniká tam zrovna CO2. Proto ti asi ten ukazatel ukazuje vyšší kyselost, která by odpovídala většímu množství CO2, než ve vodě skutečně je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 06:54 TomasK Re: lhajek
Já vím. Sám jsem to předevčírem psal v tématu, ktere se týkalo měření CO2. Já měřím Drop checkerem ve velkém akva JBL a v malém krevetkáriu nádobka Ruwal (lepe se hodila) + kapalina JBL. Je to připravený roztok přímo k použití.
Dnes ráno jsme zase koukal a pořád se tam drží k těm 20 mg/l aniž bych něco dělal. Ve dne i v noci. Předtím jsme musel dávkovat CO2 abych to tam dostal a kdž jsem použil NO Planaria drží se to tam bez čehokoliv. A to jsem po té tragédii s otravou vyměnil tak 80-90% vody. Je to trošku záhada, ale zřejmě nepracujou rostliny. Nebo jen opačně a vylučují CO2.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.10.2012 21:54 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: TomasK
Jak měříš CO2, Jestli PH a KH a Tilmanova tabulka, tak si uvědom že PH není tvořeno jen množstvím rozpuštěného CO2. Může tam být cokoliv jiného co snižuje PH a ty si myslíš že je dostatek CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 20:34 TomasK Re: ivaha
No ono to teď je také v pořádku, ale bez přidávání tam je minimum. Jenže já nepřidávám a mám najednou optimum. Předtím úhen jsem dávkoval na optimum a pokud se k tomu přičetlo i tohle navíc tak je důvod otravy jasný. Než jsem přidal No planaria tak to tak enbylo to jsem přidávat musel a přes noc to stejně vyprchalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 19:34 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: TomasK
To teda nevím, CO2 nepoužívám a ani neměřím, ale po použití No planaria jsem nikdy na rybách, krevetkách ani rostlinách nic podezřelýho nezpozorovala. Vždy byly naprosto v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.10.2012 09:50 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: TomasK
...Te´d už má dva dny CO2 vyplé a dnes ráno jsem pozoroval, že barva testeru i tak odpovída 12 mg/l. Zřejmě se v akváriu nastala změna, protože po výměně vody to bylo tak na 3 mg/l. Existují dvě možnosti:
1.) Se pořádně chytly rostlinky, které produkuji CO2 přes noc ve větší míře.
2.) nebo má vliv to léčivo. Třeba jeho rozkladem vzniká CO2...

Já to vidím takto:
3.) Chyba měření.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 07:18 TomasK Re: Eliška
aha. Dobře. Já mám v karanténě i nvoé neonky takže ty by se daly také použít nebo pak ty platy, molly, paričky. Vzhledem k mé absenci jakéholiv živočicha v akváriu kromě ploštěnek a nechtěných šnéku + s ohlédnutím na to, že No planaria na nic jiného nepůsobí, jsem se včera naštval a narval asi na 15 l vody dávku jako na 100 l stydim tone Chci to prostě zlikvidovat aby mohly krevetky co nejdříve domů. Ublížit mohu už jen těm ploštnkám no a rostlinkám.
Nešlo mi prostě do hlavy, proč ty malé mrchy pořád neubývají.
Po této dávce bych řekl, že se ten zhlouček přestal pohybovat. Pro jistotu jsem je za pár hodin seškráb houbičkou. Ráno kubodivu nic. Předtím se totiž objevovaly znovu a znovu. No uvidíme. Jestli ani tohle už nezabere tak to ploštěnky být nemůžou a nebo jsou imunní. Snad už bude pokoj. Bojím se ale, že až budu krevetky pak vracet, že s tou vodou kde jsou a s tím mechem si je zanesu zpět. Zkusím lespoň ten mech dát na paŕ hodin do akvária Snad to bez něj vydrží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 23:11 Žena Eliška [38] Re: TomasK
Neonky s úspěchem použité u mě, problém by s ploštěnkama neměly mít ani parmičky a platy... Paví očka se navrhujou, protože jsou malá a neublíží krevetám (mimo mladejch). Takže vlastně se dá použit jakákoliv nebýložravá ryba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 15:52 TomasK Re: Eliška
V akváriu momentálně žádný tvor není, teda krom toho bílého "kdovíco". Zatím jsou ve sklenici, ale na dlouho to nevidím. Neřekl bych že se tam budou cítit dobře. Mají tam sice kus mechu, ale to je asi vše. Ve velkém by mladé sežraly rybky a v karanténě čekají nové ryby.
Dalo by se na ty mrchy použít něco jiného co mám v seznamu zde: www.akvarko.cz/… . Paví očka už bohužel nemám.
Jen si říkám, jestli to vůbec ploštenky jsou... přežili toho celkem dost. Ty malé snad všechny, ale velkou už tma zase skoro nevidím. Divné...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 15:46 TomasK Re: Sid
To ne, jelo to jen do jednoho. Připravené už to mám pro obě, ale jelo to je do malého. Zkoušel jsem to mimo a bude to problém, ale myslím, že to půjde.
Já zkoušel nastavit bublinky na malé akvárium a druhým ventilem nastavit do sklenice s vodu druhou větev což je blbost. Pokud ale nastvaím nejdříve proud do velkého akvária třeba na 40 bublinek (to ješte nevím) tak pak otevřu pár bublinek do malého. Takže z těch 40 třeba 2-3 bublinky/min uberu. To se musí vyzkoušet a hlavně tentokrát opatrně.
Navíc z těchto zkušeností hodím CO2 na svoje hodiny a budu pro jistotu vypínat co2 celé tak 2-3 hodiny před zhasnutím a pouštět zase s předstihem aby s rosvícením už tam byl dostatek.

To co se mi stalo bylo špatné, ale zřejmě jsem tam toho poslal moc. Problém je v testru, který má třeba 3 hodiny zpoždění. Než se zhaslo tak to bylo ještě zelené. Ale kdo ví, jakou barvu to mělo pak. Druhý problém vidím v nepohybující se hladině. Když jsem pouštěl CO2 tak se hladina zastavila a proud vody byl jen pod hladinou. Když jsem tam něco dělal, nebo pohnul s filtrem tak to nějakou dobu točilo hladinu dokola, ale pak se to zase zastavilo. Včera, jak jsem co2 vypnul, se ale hladina točí pořád. Nejspíš budu muset vymyslet nějaký nástavec filtru orientovaný k hladině.

Doplňuju informace k úhyu krevetek. S tím co2 jsem možná až takovou chybu neudělal. předešlé dny se vždy přes noc zelená brava testu změnila na modrou. Při úhynu ne, tutíž tam v noci muselo být více jak 20-25 g/l. aby to po x hodinách bylo zelené a vše v akva mrtvé. Te´d už má dva dny CO2 vyplé a dnes ráno jsem pozoroval, že barva testeru i tak odpovída 12 mg/l. Zřejmě se v akváriu nastala změna, protože po výměně vody to bylo tak na 3 mg/l. Existují dvě možnosti:
1.) Se pořádně chytly rostlinky, které produkuji CO2 přes noc ve větší míře.
2.) nebo má vliv to léčivo. Třeba jeho rozkladem vzniká CO2.

To utvrzuje mou myšlenku, že budu muset plyn vypínat několik hodi předem aby tam při zhasnutí byla tak ta půlka a rosltinky to přes noc doplní na těch 20-25 g/l. Ale budu muset hodě opatrně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.10.2012 12:03 Žena Eliška [38] Re: TomasK
To je nemilé... A rozhodně bych doporučila, pokud chcete odchovat malý krevetky, tak všechny přeživší dát do jiné nádrže. Jinak o všechny malý krevetky přijdete. Do nádrže s ploštěnkama dejte 3 samečky pavího očka a oni to vyžerou. Ale nejdřív stabilizovat situaci, jednoznačně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 10:51 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: TomasK
...pravděpodobně CO2. Zřejmě jsem to předávkoval a 90% Akvária mrtvé...
Že by důsledek vašeho "pokusu" s dávkováním CO2 z jedné tlakové láhve do dvou akvárií?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 10:08 TomasK Re: TomasK
Tak jsem aplikoval tři dny No-Planaria a výsledek tak 50%. Nevím jestli to jsou ploštenky. Hned při první dávce, kterou jsem lil hlavně na msíto ke sklu kde se shlukovaly jsem měl radost. Během chvilky zmizely všechny větší kusy. Nyní v akváriu nevidím jedince kolem 5 mm snad jen kolem těch 3-4 a navíc jen zřídka, ale ty droboučké čárky tak 1 mm snad ani neubyly, což je divný. Jako by to na ěn nemělo vliv.

Krom toho jsem měl v akva pohromu. Nevím proč, ale asi pravděpodobně CO2. Zřejmě jsem to předávkoval a 90% Akvária mrtvé. Strašný pohled, který nikomu nepřeji. večer vše OK a když jsme včera ráno přišel. Koukla jsem proč je akva trochu zakalené do bíla. Rozvítil jsem a nestail sjemk se divit. Mrtvolka vedle mrtvolky. Všechyn Caridiny, 2x otoconisu affinis a asi 30 neocaridn včetně pár dní starých prcků. U hladiny se mi povedlo ješte zachránit asi 8 kousků, ale 4 do rána zase padly. Ještě mi tam přežívá samice se spoustou vajec tak ještě naděje existuje. Jenže do akva je dát nechci dokud se nezbavím těch potvor. Jinak sjem vyměnil asi 80-90% vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 12:34 TomasK Re: Eliška
No tyhle mrchy jsou bílé a do 5 mm jak jsem již psal. Tudíž se těžko špatně rolišuje zda to kosočtverečnou hlavu má nebo ne. Někdy se mi zdá, že jo, ale těžko říct i pod lupou. To fakt okem v téhle míře nepoznám. Ale ploché se zdají. Kařdopádně pozoruji dnes na skle stejný počet jako ráno v 7 kdy tady byla ještě tma v akváriu. Dále je pozoruji jen a jen na skle. Teď už na celém akváriu, ale mají svá msíta kde se schází. Na dně jsem ještě neviděl ani jednu. Mimo to mi pošli dvě Krevetky crystal red. Večer jedna ránod druhá. Důvod ale nevím. Po ploštenkách ani známka kolem nich. Každopádně na poště už na mě čeká No planaria. Čekám jen až otevřou.
Včera jak lezli ty mrchy i na protější straně skla tak se mi zdálo ajko by měli trošku kosočtverečnou hlavu. Ale fakt nevím. Natož oči.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2012 18:28 Žena čudlinka [25] - ParmičkyRe: malyLibor
Krmila. Ne moc, ale krmila. Přišlo mi riskantní nechat mrňata bez krmení. Ale občas nějaký den nekrmím (např. víkend atp.), případně krmím jen 1xdenně. Zřejmě jim vyhovuje baštit častěji - u parmiček mám pocit, že by se cpaly nejraději v jednom kuse bez přestávky :-D , což se v tomto případě jen hodí hop.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2012 17:56 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Eliška
Přiznám se, že jsem oči na těch malých kosočtverečných hlavách neviděl... A také se přiznám, že jsem se divil, že některé mrchy jsou lehounce do červena... nenapadlo mne ale, že to může být po krystalce, to tedy fakt ne... Jéje, já je nenávidím zas o kousek víc. A to jsem myslel, že nemám rád jen potkány a komáry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   04.10.2012 16:39 Žena Eliška [38] Re: TomasK
Tomáši můžete zatím udělat jednoduchou pastičku - do dna malé pet lahve udělejte horkým hřebíkem díru, do lahve vložte kousek masa (funguje hovězí, kuřecí i rybí, jiná jsem nezkoušela) a vložte do akvária tak, aby se lahev naplnila vodou. Doporučuju ve víčku nechat bublinku vzduchu, drží pak hezky rovně. Ploštěnky nalezou na maso dovnitř a pak je jen vyndáte a vylejete.
Jinak ploštěnku poznáte jednoduše - je plochá, má bělavé či světle hnědé zbarvení, může být i třeba dočervena (po sakura krevetce). Má viditelnou kosočtvercovou hlavu a na ní dvě oči. Nejčastěji ji uvidíte na skle, dokáže se ale plazit i po hladině. Žije hlavně ve dně, takže si celkem můžete být jistý, že i když uvidíte jen jednu nebo 2, tak jich v akva bude mnohem víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2012 15:56 TomasK Re: ivaha
Tak jsme přišel domů a ty mrchy tam jsou pořád a docela dost ale asi o dost méně než ráno v 6. Zkoušel sjem to fotit ale ten mobil to prostě lépe nevezme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2012 15:12 Žena Eliška [38] Re: ivaha
No, neloví, protože tam žádný dávno nejsou, byly sežrány ploštěnkama :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.10.2012 13:35 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostliny
Hororovější pro milovníka krevetek je tohle www.youtube.com/… - tzn. bacha na to, ať ploštěnky neroztrhneme, nebo jich bude ještě víc ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   04.10.2012 13:00 R Muž Mrakoplash [1776] Re: TomasK
Asi dvě stránky do minulosti jsem dával odkaz na fotky ploštěnek. Na porovnání to je dostačující.
www.biolib.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   04.10.2012 11:17 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: TomasK
www.youtube.com/…


Můžeš kdyžtak použít zatím pastičku - tady v diskusi někde níž o tom je psáno. Mě do ní ale nic nevlezlo (ale pravda je, že když jsem jí zkoušela, našla jsem v akvárku jen dvě ploštěnky).

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 8 9

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 14304x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14161-plostenky-vs-krevetky?od=151