Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Žloutnutí listů

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Žloutnutí listů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2023 11:28 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: Fleuretka
Píšete o testech, ale nedáváte hodnotu. Pokud Vám tedy dusičnany klesají, je to na správné cestě.
Hrubě se můžete orientovat podle hodnot prvků v mé prezentaci tedy. Jinými slovy, hnojit běžně dostupnými prostředky bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2023 09:51 Žena Fleuretka [0] Re: Rovano
Pokud to srovnám s volně dostupným čtyřtýdenním grafem nitrifikace, tak jsem byla podle testů o několik dní napřed, z toho usuzuji, že jsem na konci případně možná ještě malinko by mohly klesat ty dusičnany. Máme právě brněnskou vodu, takže udržbou je tam (1x týdně) spíše doplním.
Tím, že rozsivky stále neodchází s hnojením ještě počkám. Další řasu, natož kterou ani neodpráším už živit nechci. :)
Betta je velmi přizpůsobivá a nenáročná, žije v málo okysličených vodách a dýchá labyrintem, proto se prý často i dává jako zajížděcí rybka, aby urychlila nitrifikaci.
Zbavit se jí nepůjde. :-D
Původně rodina navedla syna, aby si k třetím narozeninám přál rybičku a sestra se tak zbavila 17l akvárka od bývalého přítele. Takže jsme předvybrali jako rybičku do malého akvária bettu. Ale po studování, co vlastně potřebuje a hlavně i zjištění toho, jaká je pro mě akvaristika velká neznámá, jsem naznala, že pro rybu i pro mě bude nakonec bezpečnější trochu větší akvárium. (Ovšem, že bude akvaristika o rostlinách, to mi k synově štěstí nedošlo.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2023 11:14 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: Fleuretka
No 3 týdny to bývá zpravidla cyklus NO3 nahoře a celkově to trvá asi 5-6 týdnů. Navíc už máte bohatou vodu na NO3. To bydlíte na brněnsku nebo berete vodu z Víru? Ptám se, protože tam není výstup na další prvky(železo, atd).
Samozřejmě je možné, že Betty jsou třeba odolnější. Neznám.
S hnojením bych nespěchal, protože je možné že v této fázi rostliny ještě nejsou všechny plně přivyklé podmínkám a živiny by podpořili spíše růst řas. Nebojte. Většina rostlin vydrží dlouho stagnovat, když jim něco chybí než aby zašla.
Nikdo vám nebrání přihnojit už teď. Můžete si to zkusit a uvidíte co se stane/nestane.
Z fotek to vypadá dobře.
Bettu můžete kdykoliv darovat a koupit jiné rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2023 18:40 Žena Fleuretka [0] Re: Rovano
Fotka k příspěvku Děkuji za odkazy.
Snažila jsem se to během zabíhání akvária nastudovat a pročetla i dost diskuzí o bettách. Co jsem pochopila, je to silně o individualitě jedince. To že už utočil na šneky a je to vitální a dost rychlý krátkoploutvý jedinec mi klidu moc nepřidává. Takže další rybičky zatím fakt moc neřeším.
Nitrifikaci jsem sledovala celou (byť mi úspěšnou chovatelkou bylo řečeno, že betta zajeté akvárium nepotřebuje) a v době vyšší hladiny dusitanů je regulovala častější výměnou třetiny vody. Nyní už považuji akva za zajeté (ne stabilní), ještě možná trochu klesají dusičnany. Ale netuším jestli mají šanci jít moc níž, mám teď už možná vyšší množství ve vodovodní vodě.
Dle vaší rady jsem tedy rybce plovoučky víc zredukovala (byla jsem za ně ráda právě při zvýšených dusitanech).
Hnojení tedy nadále odkládám, o vstupní vodovodní vodě vím pouze úplný základ viz. foto.
Ještě jednou díky za rady. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2023 13:04 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: Fleuretka
rybicky.net/forum/11849-mohou-byt-tyto-rybky-spolu
rybicky.net/forum/72-jake-ryby-k-betta-splendens
rybicky.net/forum/1221-betta-splendens-chov
Máte samce. Může likvidovat všechno živé v akva.

rybicky.net/forum/12751-zabehnuti-akvaria
www.akvarijni.cz/… -Zaběhnutí filtru a jeho údržba
Máte akva 3 týdny. Měl jsem na mysli cyklus nitrifikace-svatá bible akvaristů-což má největší dopad na ryby a poté až rostliny. A obecně zaběhnutí akvária.

Hnojit můžete zkusit třeba za 3 týdny, ale to zase záleží jakou máte zdrojovou vodu. Ménně je více.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2023 10:56 Žena Fleuretka [0] Re: Rovano
Teď trochu tápu v tom, jak na ryby? Zatím je tam jen podle všeho hodně spokojená betta a okružáci. Právě kvůli té její zjevné spokojenosti váhám zda ještě nějaké rybky pořizovat. Navíc okružáci dělají kupodivu (rybka jí z prstu, takže nejsou zbytky) hodně detritu, tak bych chtěla leda hodně nenáročné čistotné rybky. Původně jsem chtěla na dno 4 malé pancéřníčky (x otíky) + třeba 8 razborek (jenže to by bylo na dohady s mužem, který když už malé, tak chce modré neonky (co jsem četla jsou ale docela náročné na stálost prostředí). Navíc s bettou si nemusí rybky sednout a taky popravdě moc nevím, jak s jedním akváriem a zařízením na všude zmiňovanou karanténu. Takže jsem si říkala, že další rybky bych přidala až když bude všechno delší dobu fungovat (včetně rostlin). Též jsem zvažovala po pár měsících krevetky, ale jelikož betta likviduje malé okružáky a mech mi neroste, tak jsem to už zavrhla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2023 20:06 Muž Rovano [235] - Rostliny – Re: Fleuretka
V této fázi bych se zaměřil na ryby a běťákovi bych udělal i více místa na hladině a rostliny budou mít i více světla. Na rostliny ještě bude času...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2023 18:08 Žena Fleuretka [0] – Žloutnutí listů
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mohu poprosit o shovívavou radu začátečníkovi? Mám necelý měsíc založené akvárium viz.prezentace. Nejdříve mě od druhého týdne znervózňovala hnědá řasa, dle všeho rozsivky, které ale prý má cenu řešit až chvíli po zajetí. Bohužel nedaří se ani rostlinám. Jak nenáročné plovoučky (ty se i tak množí, tak neřeším), tak hlavně stonkovky jdou do žluta. Horní listy jsou veliké a žluté. Spodní některé průsvitní až odpadají. Viz. foto. Měla bych zkusit přihnojit nebo si pohrát se světlem x proudem? Aktuálně svítím 2-3hod dopoledne a 4-5 odpoledne. Dohromady cca 7h, hladina je díky plovoučce docela přistíněná. Proud je kvůli bettě omezený - filtr víc na stěnu než se trochu zpomalí nový filtr. (Kupovala jsem jako začátečník set, byl mi pro bettu doporučený.) Případně mám hnojivo easy-life profito, ale mám strach ho použít dokud mám tolik hnědé řasy. Předem děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2020 19:42 Muž Shrimpman [36] – Phosforus
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, je to fosforem nebo něčím jiným?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2020 12:22 Muž Zip [277] Re: Jirka
Myslím, že právě ten Excel by mohl být ten problém.
Na některé jemnolisté rostliny nebo mechy tak působí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2020 18:36 Jirka – Limnophila sesiliflora
Fotka k příspěvku Zdravím, tato rostlinka roste úžasně rychle, ale důvod proč je žlutá nevím. Do vody dávám Flourich Exel. Má někdo zkušenost s tímto problémem?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.01.2020 21:50 R Muž ctibum [6926] Re: Anet
Je tu takovým zvykem, že když chce někdo poradit, tak se bez sarkastických poznámek řídí pokyny těch, od kterých chce radu. A pokud má někdo radit, potřebuje kompletní informace o nádrži, protože všechno souvisí se vším, i když se to tak nemusí na první pohled zdát.
Například se neví, odkud jsi a tedy jakou máš zdrojovou vodu a tedy jaké prvky do akvárka přidáváš výměnami, jak a jak často provádíš údržbu a tak. A ptát se na každou informaci je dost otravné a zdlouhavé. V prezentaci máš na všechno kolonky, za 5-10 minut vyplníš a fertik...
Krom toho, ze dne na den mi ještě nic nezežloutlo ani nezhnědlo, ani se nerozpadlo...
Tak zvaž jestli chceš poradit alebo... ;-) pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2020 20:20 Anet Re: vaclav
Dobře, tak teda děkuji za cenné a užitečné rady ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2020 18:26 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Anet
Přihlásit se na stránky a udělat pak prezentaci je dost jednoduché. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2020 16:43 Anet Re: vaclav
Myslela jsem, že to co jsem napsala, jako prezentace stačí. Nějak nevím co více napsat hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2020 16:22 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Anet
To hnojivo jsou mikroprvky a i těmi lze prěhnojit. Důležitější je ale mít přehled kolik je makroprvků. Hlavně si ale udělej prezentaci jen pár fotek nestačí k zjištění problémů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2020 14:49 Anet – Náhlé zhoršení rostlin
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, jsem začínající akvarista a mám necelý rok založené 45l akvárium,15w osvětlení, mám v něm jednu bettu, 2 paví očka+ nějaké mladé a krevetky. Substrát nemám výživný takže pravidelně hnojím, do nedávná jsem hnojila přípravkem Tetra PlantaMin, koupila jsem nové hnojivo od Rataj Colour Fe+, asi před 4 dny jsem odkalila akvárium, přidala nové hnojivo, přidala tekuté CO2 které přidávám pravidelně 1ml, vše vypadalo ok a najednou ze dne na den mi zežloutl list anubiasu, hnědnou a jakoby se rozpadají Ludwigia. Anubiasy mám v polostínu, takže tu problém asi nebude, do teď mi krásně rostly. Je možné že je akvarko přehnojené? Dala jsem 22ml do akvária, dávkování je 10ml/20l. Akvarko to celkem zabarvilo ale dávkování jsem nepřehnala, opravdu nevím čím by to mohlo přesně být
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 23:17 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: janika
tyjo světlo tam máš nějaký moc slabý :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 21:15 Žena janika [0]
Ahoj,
jsem tu na fóru nově, v akvaristice už déle, přesto zase něco nevím. Založila jsem si prezentaci, abych značně usnadnila odpověď na můj kruciální dotaz kolem žloutnutí listů - zde: rybicky.net/nadrze/28996
Před měsícem je znovuzaložená nádrž po 3 letech, kdy fungovala OK, nyní nová. Vše shodné s předchozím obdobím vyjma jedné traviny, ostatní - tzn. kytky, ryby, vybavení - shoda. Asi bude chyba někde v chemii vody a nedaří se mi přijít na to, proč. Napadá vás na první něco při pohledu na kytky na fotkách? Jde to dost rychle, tož jestli na něco nepřijdu, bude to do týdne asi holý jako poušť. Takže ... názor? Stopa?
Díky za tipy předem.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2018 19:11 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mustafa29
Udělej si prezentaci s co nejvíce údaji z těch tvých pár vět na problém nikdo nepřijde. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2018 17:54 Mustafa29 – žloutnutí listů
2 měsíce založené akva. 1x týdně měněná část vody. Zakoupena Egeria Densa. Už druhý den po zasazení začínají žloutnout staré listy. Vrcholek roste. Světlo 8 hod. Prosím poraďte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.03.2018 19:42 R Muž afc1886 [14704] Re: Rob
Je to čerstvě založené akvárium a rostlinky taky potřebují nějaký čas, než se uchytí a ty se zatím můžeš zaregistrovat a založit prezentaci akvária, kde uvedeš co nejvíce informací, aby jsme se nemuseli pořád na něco doptávat. Teď jenom tak v rychlosti ti povím, že svítíš zbytečně dlouho (nevím jakým světlem) a máš tam málo rostlinek. Kdyby to bylo jako ta tapeta za akváriem, tak by to bylo super.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.03.2018 19:42 Angus68 Re: Rob
Myslím, že jim nic není ;-) Jak rostlina roste, je blíže ke světlu a listy dostávají pěknou barvu. Vypadají zdravě. Snad se nemýlím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2018 19:31 Rob – Zlute nove listy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravim. Prosim o radu co mam delat. Mam zalozene nove akvarko 72l asi 10 dnu. Snazil jsem se ho osazet rychlerostoucimi rostlinkami. Zatim v nem nemam zadne rybky. Zacaly mi ale ted zloutnout nove vyrostle listy viz foto. Svitim 7-19 a na dne mam substrat prekryty asi 5cm ricniho pisku. Diky za radu co s tim. Jsem zacatecnik.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2016 20:20 brumla Re: romant
Fotka k příspěvku aha, dobře, díky za radu...
no a pokud jde o ty rostliny, tak myslíš svítit teda míň, jo? abysme teda měli přesné informace, tak přikládám přesné nastavení těch světel
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2016 20:14 R Muž romant [27987] Re: brumla
Protože máš akvárko založený asi 2 týdny a bude se ti tam hromadit čpavek a dusitany a ty ti zabijí ryby, když nebudeš tu vodu měnit.
Edit: rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2016 20:12 brumla Re: romant
no co se týče toho svícení, jako vypadá to jako dlouhá doba, ale nikdy nesvítí obě na plný výkon, bílá jede na 100% cca 3 hodiny, jinak třeba od 7 do 11 jen na 10% apod, snažil jsem se to nsastavit tak, aby to kopírovalo denní světlo...
jinak část ryb jsem přestěhoval ze starého akvária a část dokoupil.
možná se ptám blbě, ale proč měnit tu vodu tak často?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2016 20:05 R Muž romant [27987] Re: brumla
To svícení je naprosto brutální, svítil bych polovinu času, zanedlouho bude následovat řasová kalamita, naprosto vyosená rovnováha mezi světlem a živinama. Co je ale velmi, tedy opravdu velmi riskantní je to množství ryb v tak čerstvým akváriu, nekoukal bych nalevo, napravo a denně, nebo alespoň obden měnil min. 1/3 objemu vody a rozhodně spíš nekrmil než krmil a to opravdu pidi dávkama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2016 19:58 brumla – žloutnutí listů
zdravím vás, chtěl bych se zeptat - akvárko máme založené asi 2 týdny, jsou v něm skaláry, různé druhy teter, neonky a jeden ancistrus.
na dně je černý štěrk, koupený v hornbachu, hrubost cca 2-4mm, dál jsou tam kameny, koupené na internetu - www.zoohit.cz/…
no a teď k těm rostilnám (taky jsou z hornbachu):
1. Echinodorus argentinensis, XXL - 2x
2. Alternanthera reineckii Rot - 1x
3. Cryptocoryne wendtii Grün - 2x
před zasazením saozřejmě zastřihnuté kořeny, ale nejsou nijak hnojené nebo tak.
svítíme dvěma LED pruty - neutrální bílá a modrá, v různé intenzitě (ráno spíš bílá, večer spíš modrá), celková doba svícení je od 7 do 22 hodin
po tom týdnu se ale zdá, že rostlinkám se moc nedaří, hlavně u "jedničky" nám začínají žloutnout listy - ale ne ty původní, velké, spíš ve spodní části rostlin a u "trojky" jsem si všiml, že okraje listů začínají hnědnout.
jen teda dodám, že na dně je pouze štěrk, není tam substrát, rostliny nehnojím, jen na start jsem použil Easy-Life Easystart, hodnoty jako pH nebo Fe neznám... stydim
myslíte, že by to chtělo upravit světlo, nebo spíš to bude něčím jiným? četl jsem, že echinodoru moc nevyhovuje vápenitá voda a jeden z těch velkých kamenů je zbarvený hodně do bíla, možná je nějaký vápenitý...
díky za každou radu

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2016 16:26 martondra Re: drvi
Dik
dneska mi doslo hnojivo PMDD ale nemam zadnej testr takze to risknu a uvidim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.03.2016 22:31 Žena drvi [2894] Re: martondra
Je to Hygrophila corymbosa a schazi ji nejspis draslik, ale dost mozna i jiny makroprvky, chtelo by to zmerit NO3 aPO4 ve vode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2016 21:48 martondra – Co jim schazi?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Cau
co schazi mim rostlinkam a jak se jmenu s temi listy co co v nich diry.Diky
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2016 21:46 ondroj
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Přidávám ještě pár foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2016 21:42 R Muž romant [27987] Re: ondroj
NO3 na 10 mg/l, pro začátek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2016 21:38 ondroj
Prosím o radu, v AQ žloutnou snad všechny rostliny co tam jsou, rostou krásně sytě zeleně a po týdnu zežloutnou, NO2 NO3 neměřitelné, přidáváno CO2 v tekutém stavu od rataje (dvě zmáčknutí) hnojení jednou za 14 dní, při odkalování dna takřka žádný bordel neodchází, voda je krásně průhledná, topení na 23 stupňů napadá někoho jak to žloutnutí zastavit a zbavit se ho.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2016 18:47 Muž Loosos [6] - AsieRe: vaaclav
romant: Uvidím jak se to bude vyvíjet, od pondělí jsem u Rataje nakoupil eleocharis, cabombu a eustralis, takže jestli i tyhle začnou chcípat, mohl bych trošku přihnojit :-)

vaaclav: kupoval jsem tam i filtrační vatu, takže jsem ušetřil na poštovným, než kdybych nakupoval u aqua-daho ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2016 18:37 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Loosos
rostlinna-akvaria.cz. prodávají rostliny od Aqua-Daho. Takže emerzní bude. koupil jsi to od překupníků a o trošku dráž. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2016 18:27 R Muž romant [27987] Re: Loosos
Neřeš hnojení po týdnu. Nech tomu volnej průběh, co zasadíš nikdy všechno neroste, selekce je nutná. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2016 18:10 Muž Loosos [6] - AsieRe: zervan
Ty bledý, až průhledný jsou ty větší, uprostřed růžice - takže asi i starší. Ty na okraji růžice a menší jsou tmavší a mají celkově zdravější barvu. Emerzně pěstovaná myslím není mám jí od rostlinna-akvaria.cz. Něco na to železo od Rataje není? S hnojením nemám moc dobrý zkušenosti, tak radši opatrně. Myslíš že to od rybek nestačí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2016 18:03 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Loosos
Já bych byl v klidu týden je krátká doba a nejspíš nově zasazená rostlina o nejstarší listy přijde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2016 17:50 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Loosos
Bledé sú nové mladé listy? Ak áno, asi by to chcelo pridať trochu železa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2016 17:34 Muž Loosos [6] - Asie – Průhledné listy
Zdravím, zkusím trošičku obnovit vlákno svým problémem :-D.
Mám Low-tech 112L akvárium s asi 40-45 "čistotnými" rybami. V pohodě mi tam rostou cryptocoryny, anubias, ludwigia apod. viz. prezentace. Problém začal, když jsem si minulý týden v úterý koupil saggitariu subalatu a dnes jsem si všiml, že její listy ztrácí barvu. Čím by to mohlo být? Opakuju, že nehnojím ani žádný céóčko nepřidávám.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2014 22:22 Muž John [16]
Tak po snizeni makro a pridani mikro rostlinky chytli lepsi zelenou barvu. Jen rotala green nejak odchazi a althernatere se krouti listy z vice drasliku. Tak uvidime jak to vsechno pujde dal

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2014 15:02 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: John
Mé podezření ty fotky nevyvrátily, spíš naopak. Začal bych tím železem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 16:42 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: John
John napsal: kapkové testy na KH a GH jsou od aquaru. mám je doma asi měsíc, kupovaný u akvarijnihnojivo.cz ¨

poslední dvě kapky u GH jsem dával aby to bylo pěkně fialové tak jak má být
jen u toho KH si nejsem jist. Když dám první kapku tak je to hned trochu žluté a dám další tři tak pak je to hodně žluté. tak snad to tak dělám dobře
Nepoznám tento test, ale znie to divne. Farba by sa mala zásadne zmeniť, napr. pre JBL testy:
* GH kvapky sú zelené, keď kvapnem do tvrdej vody, ihneď sčervenie a kvápem dovtedy, kým sa zrazu nezmení z červenej na zelenú;
* KH kvapky sú žlté, keď kvapnem do tvrdej vody, ihneď zmodrie a kvápem dovtedy, kým sa zrazu nezmení z modrej na žltú.

Pokiaľ by hneď po prvej kvapke bola žltá farba, tak je alkalita 0-1°dKH. No a keby do takejto vody pridám štipku sódy, ihneď by zmodrela (pre kontrolu).

čím se dá snížit GH? Reálne jedine reverznou osmózou. Alebo použiť vodu z iného zdroja (dažďová, o chvíľu snehová).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 15:58 Muž John [16]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku kapkové testy na KH a GH jsou od aquaru. mám je doma asi měsíc, kupovaný u akvarijnihnojivo.cz ¨

poslední dvě kapky u GH jsem dával aby to bylo pěkně fialové tak jak má být
jen u toho KH si nejsem jist. Když dám první kapku tak je to hned trochu žluté a dám další tři tak pak je to hodně žluté. tak snad to tak dělám dobře


omlouvám se za kvalitu fotek. snažil jsem se to vyfotit zezhora protože ona je vzadu a foto by nebylo moc dobré

čím se dá snížit GH?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 15:35 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: John
...mám v aq i kosokvět. chcete ho vyfotit jak vypadá?...
Tím nic nepokazíte. :-)
Tvrdost 14°dGH? Žádná tragédie, ale přeci jen už trochu výš. Nakolik je ten test věrohodný?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.12.2014 13:49 Muž John [16]
děkuji pánové za komentáře. micromix jsem hned dnes zvedl na 22ml. trochu uberu horčík a dusík a přidám draslík. dám tomu těch 14 dní a budu pozorovat jak to dopadne.

pro Sida-mám v aq i kosokvět. chcete ho vyfotit jak vypadá? je mi jasné že dost těžko davají rady, když aq nevidíte naživo.

Kdyby jste měl někdo ještě nějaké připomínky budu rád. ještě mě napadlo, jestli není špatný proud v tom mém rohovém aq. mám rampu po celé délce a ještě k tomu mám puštěný ehaim skimmer350

jinak měření
měření kapkovým testem
GH 14
KH 4

měřeno papírkem JBL

NO3 30
NO2 0
GH 7-14
KH 5
PH 6,8
CL 0
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2014 21:13 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: John
Vypadá to, že předpoklad vyšel. ;-) palec
Ale k věci.
Budu vycházet z čísel, která uvedl Zervan. Mně to vychází tak, že (s ohledem na ostatní podmínky v akva) jsou makroživiny "v normě", ale o Fe mám pochybnosti...
Už vámi popisované symptomy navádějí zaměřit pozornost právě na tuto živinu.
Domnívám se, že denní zvýšení koncentrace Fe o 0,07mg/l nemusí vašim kytkám stačit.
Je na vás, jakou cestou se dáte; kdybych neměl jinou volbu, než váš problém zkusit řešit, začal bych tím, že bych na nějaké dva-tři týdny zvýšil dávkování Micromixu Plus na dvojnásobek a pak porovnal stav "před a po".
Kdyby se v průběhu té doby začalo dít něco nedobrého, pak STOP!, proplach nádrže a hledání dalších možností.
Samozřejmě, že jde jen o "pokus", který nemusí vyjít. Z toho mála informací o vaší nádrži a nemožnosti si ji "ohmatat a očichat" se nějaké rezolutnější závěry dělat nedají...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2014 20:18 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: John
Som to zrátal, týždenná dávka živín teda je:
* NO3: 14 mg/l
* PO4: 1 mg/l
* K: 9,3 mg/l
* Mg: 4,5 mg/l
* Fe: 0,48 mg/l (0,28 mg/l zo zmesi + 0,2 mg/l z Easy Life Ferro)

To je dosť silné hnojenie - keď odhliadneme od Mg, je to zhruba polovica metódy EI, akurát draslíka dosť málo a železa v súčte rovnako (no ostatných mikroprvkov len polovica oproti všetkým bežným metódam). Ak to porovnáme s PMDD Latest Form, tak sú to zhruba 2-násobné dávky, akurát K a mikroprvkov je len polovica a Fe normálne. Čo sa horčíka týka, bežné metódy hnojenia ho pridávajú len zlomok.

Čo obsahuje AlgExit, to neviem, ale asi niečo ako glutaraldehyd a asi by som skúsil aspoň dočasne vysadiť, či to nerobí nejaký problém.

Teda celkovo sa mi zdá, že môže byť nedostatok draslíka a prípadne aj nadbytok horčíka, hlavne ak je mäkšia voda, môže to dosť otočiť pomer Ca:Mg a tým spôsobiť nedostatok vápnika. Nie som nadšenec metódy EI, tak by som skôr skúsil opačne: ubrať dusičnanov (aby boli hodnoty vo vode cca 0,5-10 mg/l), fosforečnanov (vo vode cca 0,5 mg/l) a horčíka a pridal by som draslíka (lebo ubratím KNO3 by sa ešte znížila dávka). Možno by ešte stálo za to dávať plnú dávku Micromix (teda 19 ml).

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 10 11

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 16957x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13195