Stale jeste hnojim.
Stále jste mi neodpověděl na otázku, proč vlastně hnojíte?! Máte pro to nějaký důvod?
Na Akvaristovi jsem vám 22.2. v souvislosti s vaším úmyslem experimentovat s Mn (
"...Koupil jsem dnes mangan tak uvidim jestli to neni tim....") napsal:
"Pochybuji, že vaše potíže budou v důsledku nedostatku Mn - hnojíte PMDD, které tento prvek obsahuje. A podle štětičkové ruduchy na listech echinodoru a anubiasu to vypadá, že máte přehnojeno..."
Odpověděl jste mi, že řas máte vícero druhů, (zelenou, štětičkovou, vláknitou, sinici), a to
"Vse v celkem prijatelnem mnozstvy takze rasu neresim..."
Škoda...

Jestliže se ve vašem akva daří řasám, zákonitě vyšší rostliny trpí. Řasy s rostlinami soupeří o přežití. Říká se tomu kompetice...
V dobrém úmyslu jsem se vám tehdy (stejně jako teď) snažil poradit a jistě jste si všiml, že můj úsudek nikdo ze účastněných v diskusi nezpochybňoval. Vlastně až na vás...
Zkusím to ještě jednou:
Hnojit v akváriu, kde je nepoměr mezi rostlinami a rybami v neprospěch rostlin, (resp. - kde nemají rostliny optimální podmínky), je nerozumné - k přehnojení je krůček a řasy jsou hodně přizpůsobivé.
Rozhodnutí, jestli je nebo není třeba sáhnout po hnojivu a po kterém, by mělo následovat po posouzení, zda něco jiného než nedostatek živin/y nebrání rostlinám v růstu.
(Většinou totiž platí, že když se rostlinám nedaří, není to nedostatkem živin. Netýká se "holanďanů".)
Jako základní východisko bych vám doporučil sledovat stav NO3. Až začne být NO3 ve vašem akva nedostatkovým zbožím, bude to známka, že rostlinky fungují. Pak může nastat potřeba sáhnout po hnojivech.
Pokud hodláte používat PMDD, měl byste si o tomto hnojivu něco zjistit. Např. byste si mohl prostudovat obě případové studie Searse a Conlina. Určitě byste zjistil, z jakých podmínek při stanovení formule pro přípravu PMDD vycházeli, a třeba by vám přišlo divné lít aktuálně toto hnojivo do svého akva.
Začít byste mohl dosazením co největšího počtu stonkových rostlin, (k redukci rybí osádky vás nepřesvědčím, že?!...), a "pročištěním" vody její pravidelnou výměnou bez hnojení.
(Pokud vám víc na srdci leží rybky než rostliny, můžete se tím taky přestat zabývat.

)