Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium)
6 10.05.2013 22:49 Honza – začátečník přišel k akvárku
Zdravím, rád bych touto cestou poprosil nějakého zkušeného akvaristu jestli by mi neporadil s akvárkem, které jsem koupil i s barem v centru Liberce. Jedná se o velké 70x70x70 cm akvárko ve kterém je aktuálně bílý hrubší kamínek, asi 12 ks podle všeho dravců a asi 10 ks nějakých sumečků (omlouvám se za tyto výrazy, ale na rybičky jsem ZATÍM lama

). Ideální by byla osobní návštěva přímo v baru, kde si sedneme (káva zdarma) a probereme co by tam bylo vhodné za rostliny, další ryby a dekorace, aby to vypadalo hezky. Následně menší školení jak se o akvárko starat v budoucnu, aby na mě nepřišel nějaký ochránce přírody. Kontaktovat mě můžete na mailto:joger@centrum.cz a už se domluvíme. PS: nechci to zadarmo

Díky Honza
Starší reakce
Jak správně podotýká Libor, např. u Herosů, Mesonaut i skalár(F0 až F2-3) se projevují návyky z přírody, sežrat ztravitelné. Zejména pokud necháme péči o mladé na rodičích.
A tady začíná problém s agresivním chováním. Neznalí má pocit, že ryby mají hlad a ve snaze zachránit rostliny, začne překrmovat. Ryby ztuční, nejdou do tření a energii si vybíjejí ve vzájemných rvačkách.
Jistě, ale proto se k cichlidám nedoporučují jemnolisté rostliny. Škubání rostlin není doménou jen cichlid......
Již několikrát jsem tu psal, že pár panamensek si vždy pro potěr hloubil jámu u Echinodoru. Když vyplaval, začal hloubit jinde. Tak jsem ho z jedné strany zatížil velkým kamenem a byl klid. Pár obnažil kořeny, aby do nich schoval vykulený potěr. Po odchovu jsem kořínky zase přihrnul a byl klid do dalšího tření.

Ičin napsal: No tak na tom se shodnem. Ale to asi všechny cichlidy. Ale neokusuje je záměrně jako součást jídelníčku a nebagruje, aby je vyryl
No to se tedy neshodneme...naopak je jen málo druhů cichlid, které si rostlinu neuškubnou záměrně jako součást jídelníčku...běžně to dělají i vámi zmíněné skaláry

Vodní sloupec 50-70% výšky skla...
jmalyska napsal: výška 60 šířka 50. Možná jen 50x50, uvidím podle dispozic.
Tak při téhle předpokládané výšce hladiny, bych se nebál ani toho rostlinného akvária.

No tak na tom se shodnem. Ale to asi všechny cichlidy. Ale neokusuje je záměrně jako součást jídelníčku a nebagruje, aby je vyryl
výška 60 šířka 50. Možná jen 50x50, uvidím podle dispozic.
Ony kytky likvidují nechtěně, prostě jim překážejí ve výtěru a tak je chtějí odstrčit mimo.
do akva 200x60x50
A který rozměr je výška?
Ičin napsal:..... najít něco většího co nebude likvidovat rostliny je horší. ješte tak mesonauti...
Mesonauty co nelikvidují rostliny, ty jsem dlouho neměl. Je fakt, že jsem měl importy egregiusů a tak F2-3 mirificusů. Před lety jsem měl pár festiv a ty si rostlin nevšímaly, to byla Xtá Fgenerace odchovaná v akváriu.
Vodní sloupec 50-70% výšky skla, více určitě ne a méně taky ne.. Původně jsme chtěl vyloženě akvárium s biotopem Amazonky, avšak líbí se mi i rostlinné akvárium a palundárium by bylo kompromis.
0 22.04.2013 19:00
Ičin [1405] - Cichlidy Jasně, proto jsem psal jenom o těch tetrách, neb předpokládám vody jenom polovic, ale to se bude muset tazatel vyjevit, jak to myslí on.

Hejno 100 kousků teter červenohlavejch a na dno třeba nějakou slušnou partu pancéřníčků, nebo nic.
Přátelé, co by jste doporučili jako vhodný výběr ryb do akva 200x60x50? Budu se snažit o palundárium Amazónského biotopu

Kolegy doplním, že do nádrže takových rozměrů bych umístil hejno skalár, coby dominantní rybky nádrže. Vypustil bych ještě čichavce a hejno pand zvýšil klidně na 15ks.
7 19.04.2013 18:57
NHKG [3901] - Hadohlavci Tak ty tetry krvavé a parmičky černopruhé vyruším a posílím teda ty neonky a dánia. Ještě bych chtěl poradit s těmi pancéřníčky a ancitrusy na dně. Nevím jaký počet pořídit, aby jich tam nebylo potom moc.
Nedával bych tolik hejnovejch ryb a zvláště pak u teter krvavejch a parmiček čtyřpruhejch měl na paměti, že je třeba jich mít event. velkou partu, aby se nenudily a neměly zájem pokukovat po ostatních obyvatelích a ty svým aktivním způsobem života otravovat a někdy i okusovat. Úměrně tomu bych posiloval ostatní hejnovky. Dovedu si to akvo představit třeba i jenom s hejnem 70 neonek, jako dominantou, možností je spousta.
0 19.04.2013 16:59 hory – ryby
Dobrý den, zakládám právě akvárium 450l a rozměry 150x60x50. Udělal jsem si už seznam ryb, které bych v akváriu chtěl a potřeboval bych ho zhodnotit od zkušenějších. Jestli něco vynechat nebo někde přidat.
Tetra neonová 20 ks
Danio pruhované 15ks
Gavůnek Boesemanův 8ks
Mřenka nádherná 4ks
Čichavec modrý 1 pár
Ancistrus 3ks
Pancéřníček panda 10ks
Tetra krvavá 10ks
Parmička černopruhá 4ks
Parmička čtyřpruhá 8ks
Starší reakce
popřemýšlím...
grunda napsal: přesně tak a hlavně nemáš nic v akva, nemusíš ho vypínat při čištění. Jsem s ním max. spokojen
cestou z Brna jsem taky nad tím přemýslel a i tak se stále přikláním k 2080 nebo k 2180... no a když bych zvolil nakonec 2080,tak stejnak budu musel koupit topítka a dostanu se stejnak na podobnou cenu jako 2180
grunda napsal: 2075 je pro terče málo, měl jsem 2076 v třístovce a bylo to tak tak. Raději bych koupil 2180, je tam rozdíl 3000 - bral jsem ho v zoohit.cz - naprostá spokojenost
2075 je pro terče málo, měl jsem 2076 v třístovce a bylo to tak tak. Raději bych koupil 2180, je tam rozdíl 3000 - bral jsem ho v zoohit.cz - naprostá spokojenost
manželka mě zabije

no byl jsem dnes ve sklorexu a ptal jsem se na filtry,čistý objem bude cca 380L,prý by to bylo moc přemrštěné s 2080,doporučil mi 2075 - tak nevím...
grunda napsal: já jsem to pořešil topítkem ve filtru - Eheim 2180, nejsem si jist, ale chtěl jsi myslím kupovat 2080, něco málo přidej a máš klidStarší reakce
Jenom aby jsi rozuměl tomu co se vlastně v tom Tvým akváriu stalo. Tím jak jsi si myslel že to akvo je už zaběhnutý a přidal jsi tam najednou takovou nálož ryb, tak došlo ke krátkodobýmu zvýšení N látek a to jsou ty příčiny problémů jenž te stíhají, ta agresivita a plísně, to je už jenom následek toho jednání. Akvárium, není-li při tom zabíháhí postupně zvykáno na přítomnost živočichů, tak se dostaví přesně ta reakce, jako u Tebe, někdy se tomu taky říká syndrom čerstvýho akvária. Tu měněnou vodu natoč třeba přes sprchu, čímž si minimalizuješ riziko nějakýho možnýho problému s chlórem a když bude teplotně sladěná, tak není důvod proč jí nedat do akva tak jak je, dalších dodatečných úprav netřeba, ale máš pravdu že ten aquasafe ničemu neublíží, takže až ho spotřebuješ, tak už novej kupovat nemusíš.
Edit: Kdyby před tím přidáním a i po něm došlo k výměnám vody, několik dní po sobě, tak by jsi ten problém s N látkama eliminoval a k tomuto stavu by s největší pravděpodobností nedošlo.
A přitom je o tak jednoduchý, když stačí jenom měnit vodu a nic jinýho nedělat, žádný jiný léky už nejsou třeba, fakt to funguje, zkus a uvidíš. Měnit, měnit, měnit vodu, vždycky když je nějakej problém, to je velmi účinná zbraň proti různým chybám. Takže ne neměnit, ale měnit, měnit a zase měnit a s tím vystačíš na hodně dlouho svýho akvaristickýho života.

0 04.03.2013 16:01 Icin Me by docela zajimaly hodnoty NHx a NO2. Osobne je povazuju za zaklad problemu jak s agresivitou tak plisni. Pokud se akvarko zabihalo bez ryb a pak tam slo behem par dni 100 ryb,tak ani neni mozny to utahnout
Nezlob se, ale mně to připadne, že ty věci řešíš bez hlubších kontextů, jen takříkajíc na blint. Na záběh bakterie, na vodu Aquasafe, na plíseň lék, solení..... Ty problémy však mají nějakou hlubší příčinu a souvislosti. Věřím ti, že zde čerpáš nějaké informace, ale, nechci se tě dotknout, já cítím, že schází základy. Pokud se mýlím, tak se omlouvám. Přesto doporučuji místo zde popsaných jednotlivých rad raději pročíst tyto osvědčené články:
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
0 04.03.2013 12:23 Roman Diky moc ste moja zachrana... mam sa co ucit to je pravda hehe tak snad to zvladnem, dam vediet vraj ta esha zabera enormne rychlo

dufam ze ju budu mat hned pri mne ... dam urcite vediet co a ako no snad nebudem musiet rano nieco lovit prec...

este raz dakujem

ked to vsetko dam dokopy necham to ustalit a mozno to raz zase skusim, s mojou oblubenou rybkou

Bezpečný množství soli je polévková lžíce soli na 50 litrů vody.

Když už budeš to něco na plíseň přidávat, tak jsi do osvědčený klasiky a tím je eSHa 2000, to je na pohodu, s tou malach. zelení opatrně, může to bejt kontraproduktivní opatření. Stran toho aktivního uhlí bych si o něm něco přečetl, protože jestli ze nechceš nějak intenzivně zbavovat třeba zbytků léčiva, tak je jeho používání zbytečný a ještě Ti to vytahuje z vody živiny pro kytky.
Nemáš zač a ať se to všechno podaří. Škoda těch rájovců, já mám podobný problém s tyranem č. zakrslým, ale rybky mi naštěstí nežere
Tak, bude to znít velmi drsně, ale aspoň je problém vyřešen. Teď je důležité dát do kupy akva a jeho zbylé obyvatele. Klidně bych s nákupem nových kousků počkala ještě delší dobu, však ono se to nezblázní. Ještě jeden dotaz k těm rybám, odkud je máš? A s plísní naštěstí vlastní zkušenosti nemám, ale toho jsem zkopírovala ze zdejšího atlasu nemocí: Léčení
Při výskytu této plísně provedeme krátkodobé ponořovací lázně v roztoku malachitové zelezni-oxalátu:
Při menším počtu ryb:
1. MZO 0,07 gramů na 1litr vody po dobu 10-30 sekund.
2. MZO 0,007 gramů na 1litr vody po dobu 1 – 1,5 hodin.
Při větším počtu ryb:
1. MZO 0,2 – 0,5 mg na 1litr vody (po třech dnech ztrácí účinnost, tudíž použijeme novou lázeň)
Jikry ošetříme v roztoku 1 – 2mg MZO v 1litru vody po dobru 30 sekund.
A tady je forum, které plíseň řeší, tam bude určitě plno rad
rybicky.net/forum/1678
Nevím, jestli je možné, aby ty ryby byly například v obrovském stresu během transportu a pak si to vybíjely takhle..a nebo jsi natrefil na extrémní tyrany.
Přidat reakci
1 ...... 39 40
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 44244x