Kobercové rostliny
souhlasím s tím, že když zakoření, je vyhráno. Také odkaluji tak, že klidně zvon položím přímo na glossu a nic se neděje. Ale my se bavíme o tom, jestli ve frakci 2-4 vůbec zakoření a nebo po zasazení vyplave.
Však máš jen 30cm výšku.....
To je docela podstané
Pokud budeš mít zvon a ne jen hadici tak tu Glosu nevytáhneš....ale chce to nechat jí 3- týdny zakořenit.
nedokážu posoudit, protože jsem to nikdy do frakce 2-4 nesázel. Ale odhadl bych, že to spíš vyplave. Glossa má docela jemné kořínky.
S tím substrátem mám pochyby, bojím se, že pořádně nezakoření a vyplave.
substrát chce opravdu hodně jemný, ale co se světla týče, mě třeba hezky roste i pod 2ks LED reflektory 10W. Za světlem se netahá.
Mne roste Glossostigma dobre a to svitim 0,37 W/l a vodni sloupec je 65 cm. Svetlo je HQI, nikoli zarivka. Obcas se nahoru vytahne nejaky ten vyhon, ale spise vyjimecne. Neboj se a zkus to
Spise pocitej s tim, ze se to spatne udrzuje - rozleze se vsude, zahustuje se tloustka koberce se zvysuje... Jakmile do toho sahnes, uz to zpatky nedas. S odkalovanim opatrne. Takze ja praktikuji cas od casu vymenu celeho kobrece
Rostlinky zdarma za odvoz (Roztoky u Prahy).
Můžu ještě přidat do předu nádrže dalších 9 W.
ta chce možná ještě víc. Ale já mám glossu ze dvou zdrojů v jednom aq na stejným místě a každá roste trochu jinak, jedna se táhne do výšky a druhá se plazí
0,6 W/l v cca 20 cm sloupci vody.
Hlavně kolik máš světla, protože jinak ti poleze nahoru ať máš substrát jaký chceš.
Zdravím, mám šterk zrnitosti 2-4 mm a chci si pořídit Glossostigma elatinoides, mám šance na úspěch? Hlavně co se týče substrátu.
Starší reakce
jiné akvárko nemám, ale myslim že jsem našel řešení, přidám tam toto:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
kryt jsem si vyráběl sám, tak nebude problém toto přidat. Hlavně to bude přes celou délku akvária. Nacvaknu to na prostřední zářivku. Kryt není vidět, tak je jedno jak to vypadá. Jen teď přemýšlím jestli nekoupit verzi pro 2 T5 zářivky 39W, rozdíl v ceně 200,- Pak bych mohl mít: 1x18W + 2x18W + 2x 39W. Přes spínací hodiny bych to nějak nakombinoval
Pak už by snad problémy se světlem nebyly. Myslíte, že by ten set 1x39W stačil ?
No určitě jí to nestačí, to je evidentní. Podle toho, jakým způsobem roste. Pokud máš i nějaké menší akvárium s nižším sloupcem vody, který se dá snadno dostatečně osvítit, přemístila bych ji tam.
vodní sloupec 40cm, od přední stěny k zadní 31cm, na to mam 3 zářivky 18W (2x osram 865, 1x osram 840) + sem koupil reflektory z leštěného plechu. Tuto rostlinu mam zhruba uprostřed zářivek. Bohužel to asi nestačí. Rampu mám dělanou a teď moc nevím co stim. Není tam místo na další zářivku. Možná koupím něco z rostlinna-akvaria, hotovou rampu s T5 zářivkama.
No když vezmu čistě vodní sloupec od substrátu po hladinu, tak je to 40cm. Myslíte že je to i tak málo, asi budu muset přidat :(
Tahá se nahoru, protože má málo světla. Nádrž máš vysokou 50 cm, tak jí to nestačí.
0 22.05.2015 08:44 Blluma – Glossostigma elatinoides
Dobrý den,
pořídil jsem si tuto kobercovku: Glossostigma elatinoides. Parametry nádrže viz. profil. Roste rychle, ale bohužel nové lodyhy se nerozrůstají po substrátu, ale směrem vzhůru. Jen pár vyjímek se uchytilo ve štěrku. Je to slabým osvětlením, nebo je moc hrubý substrát ? V místě ke je zasazena je cca střed zářivek 3x18W T8 (předřadníky) + reflektory z leštěného plechu.
Ahoj, u cuby nejde az tak o svetlo (i kdyz i to chce lepsi, ale muze prosperovat i pri prumernem), jde hlavne o CO2, do akvarka bez syceni bych se ji ani nesnazil davat. Jde o velmi male uzemi a kobercovky se maji snahu rozrustat do plochy,tak bych mozna ani nevolil "travy", ze kterych nejvetsi nadeji v akvarku bez syceni by mela tato
rybicky.net/atlasrostlin/lilaeopsis_brasiliensis , volil bych spis dalsi rostlinku, ktera ma taky dobrou sanci
rybicky.net/atlasrostlin/marsilea_hirsuta . Ovsem svetlem jim urcite pomuzes, za slabeho svetla jsou jejich prirustky dost mizerne, ale vyhodou je, ze nepotrebuji sytit. Ovsem vyber je samo na tobe, muzes zkusit i jine, tyhle se mi zdaji nejvice schudne.
Ovsem upozornuji, ze uspech neni zarucen nikdy, zalezi i na jinych faktorech, treba na kvalite rostlinky, kterou koupis, jak ji zasadis apod.......
a nebo bych tam namnožil/přidal tu stejnou cryptocorynu, vypadal by to možná líp a asi by i líp prosperovala
Bez CO2 a při tomhle světle se teda moc vyjímat nebude
Vyděl bych tam hemiantus má krásně malý lístky vpředu se bude vyjímat.
Uvažuji, že do našeho akva
rybicky.net/nadrze/22932 nasázím nějakou kobercovku (viz. červené území). Jakou by jste doporučili, popř. není to zbytečné?
Starší reakce
zrovna blyxa je dobrej indikátor hladiny fosforu v akva. Když je ho dostatek, kvete celkem hustě bílými jemnými kvítky.
No já vím, já vím, ale když jim tak chutná. Ti kongači byl trošku danajský dar.Budu muset najít někoho u koho se budou mít dobře. Anubiasy ale ožírají pořádně previti.
Asi bych vyhodil ancistruse, ničí ti rostliny a ty kongotetry je mají také rádi.
Blyxa je dobrej typ. Jen si myslim ze ten ferox bude malo.Mozna to bude chtit asi nejaky N,P a K. Sice delaji ferox s NPK ale nemusi to vyhovovat cele nadrzi (treba tim pomerem jakym je slozen). Vymenil jsem ferox za ferox s NPK ale nebylo to ono. Vratil jsem se k samotnemu feroxu a jednotlivymu N, P a K. Lip se to reguluje a davam jen co je treba.
Zdravím,
mám nádrž znovu založenou třetím měsícem, vše roste,prosperuje,bez řas. Líbilo by se mi osázet přední části nějakou kobercovkou.
Jelikož je nádrž poměrně velká 750 litrů zvolil jsem z finančních důvodu při prvním zakládání akvária před 8mi lety říční štěrk.
Bojím se tedy jestli nebude příliš těžký.Pořídil jsem si na zkoušku lilaeopsis.Je zasazena cca dva týdny,nehnije,ale taky neroste a zřejmě chutná některým rybkám,asi kongáčům.
Poradil by někdo,jakou zvolit rostlinku,aby vydržela nájezd rybek a nevadilo by jí těžké dno?
Nemusí to být extra nízké, tak nějak do 10cm.
Co2 je,hnojení feroxem,světla až 6x54w T5
Starší reakce
samozřejmě vím, že vallisneria je velká, já to jen přirovnával jako vzhledu (tráva), akorát aby byly menšího vzrůstu
TO jsem ale uváděl...
Díky, kouknu a uvidím
pokud nemas 4000L, tak jakakoliv Vallisneria nebude trava jako na travniku v cechach ale spis jako sloni trave v africee ;)
Pokud to chces do normalniho akva, tak Sagittaria subulatta nebo nejrychleji rostouci asi Blyxa japonica. Echinodorus tenellus pri CO2 roste taky dost rychle.
DavidDizzer napsal: Jojo, ale to není nízkorostoucí. Potřebuji nějakou v tom typu jako je Vallisneria nana a Eleocharis parvula, nízkorostoucí a travinatá Nejlépe rychlerostoucí a ne nějak náročná Jojo, ale to není nízkorostoucí. Potřebuji nějakou v tom typu jako je Vallisneria nana a Eleocharis parvula, nízkorostoucí a travinatá
Nejlépe rychlerostoucí a ne nějak náročná
Tá Vallisneria nana naozaj rastie rýchlo a nemá ani nejaké prehnané nároky, no hoci je "nana", je veľmi dlhá, u mňa asi pol metra.
Dobrý den,
doporučíte nějaké nenáročné rychleji rostoucí travinaté rostlinky typu: Vallisneria nana, Eleocharis parvula atd...?
Díky
Starší reakce
Chápeš to dobře. Co vyleze ustřihneš.
a mela by se teda tahnout jako koberec ano??? jestli to teda chapu dobre
Silnější světlo tuhle rostlinu přitlačí ke dnu.
Starší reakce
Svetla si myslim ze bude dostatek a kdyz budu denne hnojit pmdd vodu tak si myslim ze taky bude dost a CO2 bude z burcaku ktere chci menit co 2-3 tydny jak uz to mam odzkousene u sveho akva takze si myslim ze bude vseho dostatek
pokud budeš mít dost CO2, světla a "vyhnojenou vodu", tak porostou bez problémů obě
0 29.10.2014 18:13 volvik [21] Zdravim
Vytvarim nove akvarium a dal jsem jako dno kremicity pisek o zrnitosti 1-3mm bez jakehokoliv substratu chci do nej nasazet Micranthemum callitrichoides 'Cuba' nebo Micranthemum umbrosum 'Monte Carlo' ale rad bych nejakou radu jestli to v tom poroste a potahne se to po celem akvariu. Bude tam CO2 a bude se hnojit PMDD myslite ze to bude stacit nebo zasazet jeste do dna osmocote nebo kulicky PMDD???
Diky moc za rady
V pozadi budou vetsi rostlinky jako Blyxa japonica a dalsi
Diky vsem
Starší reakce
Vím jaké jsi s tím měl problémy.Já měl vždy jen samotný substrát a aditiva..a tak 80% se vždy chytlo.
Když se to tak nakouslo, tak nevíte, jak Amano ty rostlinky pěstuje?? To je vždycky paráda, když ti Japonci berou malé rostlinky z toho rozrostlého koberce v té ADĚ?
Od tropiky to určitě nemá. Pokud jsi si koupil kelímek z rostlinami množené in vitro tak ten je od pana jménem Peter Schwott.
Přidat reakci
1 ...... 13
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 18635x