Lepení akvária
ms polymery všeobecně nejsou vhodné k dlouhodobému styku s vodou
Ještě naváži na JBL Haru, dalo by se použít jakékoliv lepidlo na bázi ms polymerů s možností lepení pod vodou, tedy i transparentní pattex total fix, mamut crystal atd?
tak samozřejmě to okyselí vodu a trošku pohne s PH ale nepatrně a ve velkém akváriu to bude jako nic
ovšem moc to nedrží a spoj není 100% , lépe to vypustit nalepit a druhý den napustit
10mm je dostačující , teť tu dělám pro jednoho VIP 55x55x100 a dělám to z 12mm , samozřejmostí jsou horní kanty na všech sklech a spodní také
Nebude uvolňování acetátu při tvrdnutí silikonu vadit rybkám?
On i obyčejný akvarijní silikon vytvrdne, časem i pod vodou, akorát mu to bude trvat déle, než na suchu...
je ich viac ktoré sa dajú použiť pod vodou napr. JBL Haru
Ahoj, potřeboval bych dovnitř zaběhlého akvária (před odtokovou komoru ze skla) umístit (vlepit) další prvek slepeny ze skla. Existuje nějaké lepidlo s kterým by se dalo lepit pod vodou? Jde mi jen o to, že bych obe části potřeboval spojit ale nechce se mi kvůli tomu kompletně vypuštět akvárko. Většina toho prvku bude v substrátu, takže by šlo ho jen před odtokovou komoru přiložit a zasypat kolem sterkem, ale rikal jsem si ze bych to radsi pojistil nějakym lepidlem. Existuje něco? Nevím jestli by nějaké menší množství acetátového silikonu mohlo rybí posádku ohrozit. Díky za rady.
Starší reakce
musel by to někdo spočítat ale myslím že 10mm sklo a výztuhy , třeba i uprostřed sloupce by byly řešením ...
0 15.09.2014 09:36 Těhňajs – akvarium na zasobu vody
Dobry den. Potřeboval bych slepit akvárium : Délka 30 sirka 47 vyska 80. Toto akvárium potrebuji pro zásobu ciste vody. Více místa pod velkým akvariem nemam. Myslíte si. Ze je realne toto akvárium slepit?
Starší reakce
určitě by to šlo vložením rámečku stejně jako u dvojtých skel do oken. Ale nelze pak používat žádné magnetycké stěrky , na druhou stranu lze šetřit tímto energii o téměř 50% ( topítko)
To je určitě dobré řešení ale nevýhodou je síla nahrazovaného skla , tabulkově totiš conex 3.3.1 nahrazuje sklo 4mm a u velkých nádrží kde je například sklo 12mm je potřeba použít conex 8.8.1 nebo 8.8.2 , celkově je to samozřejmě daleko nákladnější nežli klasické sklo.
Starší reakce
Já to na rovinu nazvu tak, jak mě to napadlo po prvním shlédnutí. Je to blbina. Dvě skla s mezerou znamenají řešit i jiné záležitosti, jako například rozdíl teplot, s tím spojené rosení, zkreslující pohled a celkově je daleko lepší se zaměřit na opatrnou údržbu, při které je šance udělat škrábanec minimální.
Tyhle možnosti bezpečnostního skla znám, jde mi spíš o tu ochranu před poškrábáním, jestli by by skla takhle u sebe mohly být.
Někde jsem se dočetl, že není dobré to bezpečnostní sklo na akvária, prý ta fólie mezi skly po nějakém čase dělá problémy.
No, nevím jestli je bezpečnější nechat dětmi rozbít slabší sklo, které na ně popadá. A rozbít sklo např. 200 l akvária je docela oříšek.
0 12.08.2014 07:29 Sob126 – Ochrana skla
Zdarec,
Už někdo z vás řešil ochranu skla proti poškrábání při čištění?
Chci vědět, jestli by se to takto dalo praktikovat? (Viz obrázek)
Když budu mít velké akvárium, a poškrábala by se mi přední strana třeba magnetickou stěrkou nebo houbičkou, tak nebude vůbec jednoduché a levné tyto škrábance odstranit
(a co si budeme povídat, časem se tam určitě nějaký škrábanec ukáže) napadlo mě, že by se do nádrže dalo vložit nějaké tenčí sklo, které kdyby se poškrábalo tak by se dalo jednoduše vyjmout a vyměnit za nové.
No a v podstatě by se to stejné dalo udělat i z venku proti rozbití, kdyby se kousek před akvárium vložilo další sklo nebyli by například děti s hračkami v nestřeženém okamžiku tak nebezpečné.
Můj dotaz zní:
Mohlo by to takto fungovat?
Starší reakce
Ukaž mě fotku toho razítka , myslím že podle popisu je sklo vykalené a podle broušené a leštěné hrany jde o nábytkové sklo , na akvárium jsou sámky opravdu obrovské a záleží na jaké brusce je sklo broušené a leštěné , hlavně to leštění mě zajímá , pokud to neprošlo pod ceriem pak se silikon nepřichytí a časem se odchlípne , jediné co tě může uspat a ujistit že to bude v cajku bude pokud to vyspáruješ ze vnitř a pokud se ti potvrdí že sklo není vykalené
Pokud je malé a není plné ke sklenářovi. Popřípadě pokud máš doma silikon a je to nějaké malé akvarium a není to moc vidět lze to jen přemáznout aby to nerostilo. Popřípadě rozřezat a přinés sklenářovi na slepení.
našla jsem akvárko a netěsní co dělat? nějak to zalepit silikonovou pastou ?
a hlavně , spoje budou z boku akvárka , takže čelní stěnu budeš mít čistou
nj , ale zas bych se toho tak nebál , ten průhlednej to celkem schová ...
jo takže tam budu mit ze strany 4mm spáru vyplněnou silikonem, jsou to asi tři dny co jsme se spolu bavily o silikonech chtěl jsem to udělat opravdu decentní a nakonec tam budu mit takovou prasárnu. asi to spravím kladivem,
bylo mi řečeno že tam bude stržná hrana myslel jsem že to bude jako u všech akvárek co mám ten půl mm, takže to pal elegantně oříznu. A o razítku na každym skle rači ani nebudu mluvit.. ach jo.
toho bych se vůbec nebál , tu spáru zvenku stejně vyplníš silikonem , udělal bych to průhledným a nebude to zas tak vidět
45X27X30 ted jsem to zkoušel dát k sobe děla to přiznanaou spáru 4mm je to hnusný jako prdel ,
strženou hranu
za strženou hranu bych považoval 1mm plošku a ne 1/3 síly skla, bude to držet ?
myslíš tu sraženou hranu , nebo to jak je vyleštěná ? pravda že mi příjde že je trochu zbytečně moc sražená
Starší reakce
ok díkec, ted jen sehnat tu horkovzdušku
0 05.07.2014 16:23 JosefVavra –
Re: vlk9 nahřej to tou horkovzduškou , uv lep je defakto po vytvrzení jako umělá hmota , v té vodě to povolí taky ale nikdo ti neřekne za jak dlouho
stejně to nemění na tom nic protože to je akvarium pod akvariem
nebo nad akvariem nebo vedle akvaria.
Pokud to slepíš silikonem tak to musí být 2dny vypuštěné a pak řádně umyté. Lepší koupit nové hned
nebo nechat udělat a pak přendat jenom. Nevypneš si přece na 2 dny filtr.
Ahoj
Díkec za rady, jen nevím jistě jestli jsem to pochopil dobře. Takže pokud je to lepený tím UVčkem tak to od sebe dostanu horkovzdušnou pistolí, nebo tím, že to strčím pod vodu? Pokud by fungovala ta voda, tak si tím ale rozlepím komplet celý terárko, což není teda úplně žádoucí, ale budiž. Za jak dlouho by to v tý vodě mělo povolit a eventuálně hraje roli teplota tý vody? Jestli jsem to pochopil blbě, tak se omlouvám za zbytečný dotazy
Ahoj, jde o vnější přepadový filtr, ne o akvárium.
Tak pokud je to starý akvarium. Tak lepší koupit nějaký nový. Jednak se ti to bude blbě řezat a nový si uděláš dle rozměrů. Jinak všechno jde žiletkou když se chce
Já to měl taky natěsno slepený a podařilo se mi to žiletka tam z prvu nešla hodina práce a pak jedna stěna byla odříznutá a druhá už šla lehko a 3 šla sama
páč sem jen zapáčil
Ale prostě čuněčina i když to slepoval sklenář který má praxi tak prostě nejlepší je když něco lepit tak z nového.
běžný nástroj je žiletka řezací nůž a nebo nějakej skalpel.
Ahoj,
mám slepený skleněný filtr a potřebuju zkrátit příčky - jak na to?
příčky jsou spojeny na těsno a žiletkou se tam těžko dostanu a rukou ještě hůř.
při odřezání vnějších stěn mi stěny budou zase držet přepadové příčky...
Radku co to je za blbost, normálně nahřát opatrně horkovzduškou , jinak rozlepovat to pod UV je blbost protože to vytvrzuješ , dále záleží jk silné to je sklo a kolik toho horka snese a taky jaké to je UV lepidlo protože jen UV lepidlo sklo sklo se dělá ve více druzích a to od obyčejného až po vlhku a stříkající vodě odolného , každopádně ponořit lep pod vodu tak se rozlepí každé
ještě dodám že se to absolutně nehodí na jakou koliv aplikaci jako je akvárium nebo terárium ale například k lepení stolků ze skla a pd , navíc jak je dlouhý lep musí být i dlouhá lampa jinak dochází v lepidle k pnutí a časem se to rozpadne
Tak pokud je to lepene UVckem tak pry rozlepit znova pod lampou. Nebo pry kladivem
A neni to lepene UVckem? Zeptam se ti v praci jak to odlepit.
Starší reakce
neexistuje kyselí silikon který by byl čirý 100% to ani nelze namíchat , vždycky bude trošku " kalný " jediné 100% čiré lepidla jsou ms polymery ale ty v dlouhodobém styku s vodou zbělají
to pravě že není pravda !
to že je tam napsáno transparentní neznamená že je to čiré
www.youtube.com/…#!
Při tom hledání se zaměř na slovo "transparentní", jímž je zpravidla označeno to, co je čiré, tedy bezbarvé.
replikant33 napsal: všichni víme že je sklo čiré (standartně float ) ale muže bít i extračiré že?
BÍT teda fakt nemůže
všichni víme že je sklo čiré (standartně float ) ale muže bít i extračiré že?
Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 33663x