Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Světlo a rostliny

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny  

Přejít na předchozí stránku 13 Žádná další stránka   1  
Světlo a rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2009 07:15 Muž Eff [418] - Rostliny – Re: MS
Otázku obyčejnosti řešit nemusíme, například co já jsem ve všech možných kancelářích zažil, byly to vždy 840. A když je 840 dobrá pro pány managery, bude dobrá i pro akvárko ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2009 06:23 Mrakoplash – Re: meroň
Čoveče mě se zdají 8xx dostatečně obyčejné. Pravda, ale je že se běžněji používají 640 do kancelářských osvětlení. Asi by se toho taky moc nestalo při jeji použití na akvárium.
Ve fóru je opravdu hodně témat o osvětlení a zářivkách. Doporučuji prohledat a pročíst. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2009 00:10 Muž meroň [18] - Rostliny – Re: Sid
stačí?...třípásmové zářivky 8xx obyčejné nejsou a ty jsou tady nejvíce doporučovány a v obyčejném zářivkovém světle se zářivky 8xx nenacházejí, pokud vím.... takže bych to trošku poopravil, že speciálky jsou zbytečné a lepší volba budou zářivky řady 8xx . jinak je tu toho plné forum
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 23:47 Muž Sid [6813] - Rostliny – Re: MS
Stačí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 23:29 MS – Osvětlení-zářivky
Potřeboval bych poradit, zařizuji 110 l akvárium a nevím jaké osvětlení-zářivky tam dát. Zda nějaké akvarijní-speciální nebo obyčejné, popř. jaké? Někdo mi radí, že obyč. stačí, druhý zase speciální-určitou barvu.Nestačí obyčejné zářivkové světlo??? Děkuji za radu

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2008 09:09 Muž Johan [4964] - Rostliny – Re: Sid
jj. Až si zopakuju fotosyntézu dám vědět ;-)
Ale ne, jako dogma to neberu, to je taková trošku degenerace ze školy. (svícení nemá vliv x svícení-vzniká rudcha -> což je jeden důsledek, a pokud To nemá vyloženě přímý vliv, tak to je jejinak a pídím se dál=)). Já jsem spíš doufal, že semka někdo dá odkaz na nějakej pěknej článek o vysvětlení důsledku delšího svícení než je dvanáct hodin. O kratším mi je známo-dojce k zastavování růstu a odumírání, ale o delším jsem slyšel akorát to dogma, které tady je několikrát zmiňováno a to je, že dojde k zastavování růstu a rozšíření řas, aniž by někdo řek proč. A taky jsem doufal, že sem dá někdo zkušenosti, jak u něj akvárium po dlouhodobém svícení dopadlo, což se stalo a díky zato ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 23:14 Muž Sid [6813] - Rostliny – Re: johan
...calvinův cyklus je sice na světle nezávislý, ale za tmy neprobíhá...
Já zase nosím v hlavě, že probíhá i za tmy... Ale upálit bych se kvůli tomu nenechal! ;-)
Až tuhle záležitost dořešíte, dejte vědět, k jakému závěru jste došel. :-)
...doteď jsem měl v akvárku pH skoro 8 a velmi tvrdou vodu -> čili volného CO2 skoro nic, a dost často jsem svítil nonstop a ruduchu jsem ani vzdáleně neviděl
Z vašeho (opakovaného) konstatování to vypadá, jako byste můj "případ" bral jako dogma - že stane-li se někomu totéž, co mně, (nebo vám), že z toho musí vyplynout invaze ruduchy a nic jiného... A toto zdánlivé dogma mi vyvracíte. hmm
Nemusíte mne přesvědčovat, že tomu u vás je či bylo jinak! :-) Já vám věřím! ;-) Však také nikde netvrdím, že u vás muselo dojít k témuž, jako u mne. Jen jsem popsal, co se mi stalo, a jaké mám pro celou záležitost vysvětlení.
A jak už jsem napsal - pro mne má spíš význam to, že se mi podařilo akviško za poměrně krátkou dobu "srovnat". ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.01.2008 15:34 Muž Johan [4964] - Rostliny – Re: Sid
díky.. tak snad už svítit nonstop nebudete=)
aha, co já si pamatuju z lonska z přednášek z fyziologie, tak to, že calvinův cyklus je sice na světle nezávislý, ale za tmy neprobíhá.. no jak říkám, budu si to muset zopakovat ;-)

doteď jsem měl v akvárku ph skoro 8 a velmy tvrodou vodu -> čili volného co2skoro nic, a dost často jsem svítil nonstop a ruduchu jsem ani vzdáleně neviděl. "jediná" řasa která je okem vidět je cladophora na osvětlených velmy světlých kamenech a jedna tmavá řasa jen na osvětlených částech anubiasů, jinak vůbec nic. no nic, jen jsem chtěl vědět, co mi tady k tomu bude řečeno, stejně se začas nachomejtnu v elektru a koupím spínací hodiny kvůli kvetení páry rostlinek. a díky..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.01.2008 15:20 Muž Sid [6813] - Rostliny – Re: johan
...asi narážíte na to, že když svítil 10 dní nonstop, tak mu začala bujet ruducha. mě se podařilo pár dní svítit nonstop, někdy i víc jak deset, ale ruduchu jsem viděl po dlouhých letech asi před týdnem na darovaných rostlinkách. takže tam možná sehrála role více faktorů...
Přesně tak - roli sehrává více faktorů. V žádném případě to neznamená, že se musí objevit ruduchy!
Je jen otázkou konstelace podmínek, co se s akváriem při takovém režimu (dlouhodobém nonstop svícení) stane. Tak nějak se obvykle předjímá, že se přemnoží zelené řasy, nejčastěji planktonní...
Jak píše Bucliik: "...ale když oslabíš kytky tak řasy určitě nezůstanou dlouho pozadu..."
Zpátky k ruduše: v mém případě se jednalo o tzv. vousatou ruduchu, která napadla především kalužník a hnědovku, v menší míře pak kosokvět. Že to byla právě ruducha, kdo měl navrch v kompetici před jinými druhy řas, (a rostlinami), je podle mého názoru dílem vhodnosti celého komplexu podmínek pro tento druh řasy.
(Nedělám si iluzi, že v jakémkoli akva "nedřímou" zárodky či slabá "ložiska" širokého spektra řas. A je jen otázkou již zmíněného komplexu podmínek, kdy některý druh získá výhodu před ostatními a tuto výhodu začne náležitě využívat.)
Proto - když hledám odpověď na otázku - proč se v mém případě vyšší rostliny při dlouhodobém nepřetržitém svícení "zasekly" a nastoupila ruducha, jako pravděpodobný hlavní důvod se mi jeví vyčerpání volného CO2. A protože v akva jsou vesměs rostliny, které nedokážou využívat C z HCO3, (a i kdyby to uměly, nebyly by dost rychlé v přehození "výhybky"), ruducha získala okamžitou výhodu a využila ji. (Ale je to jen moje vysvětlení jednoho konkrétního případu! ;-) :-))
Důležité je, že nějaké dva týdny od "kalamity" je akviško v podstatě bez ruduchy! Kosokvět jsem vyhodil hned z kraje, (byl totálně zdevastovaný), a nahradil jsem ho mokřankou mnohosemennou. Čistě ze zvědavosti pak rostlinou přenesenou z kolegovy nádrže, kterou aktuálně také "zbavuji" vousaté ruduchy. Z kalužníku jsem odstranil několik nejvíce napadených stonků, hnědovku jsem ponechal v původním stavu.
Dnes jsou všechny rostliny vizuálně "čisté" a evidentně přirůstají. ;-) :-)

...a co se týká temnostní fáze fotosyntézy, tak ta v noci neprobíhá, ale ve dne...
Jak napsala Bucliik - sekundární část fotosyntézy, (podobně jako fotorespirace), probíhá jak za tmy, tak za světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2008 21:58 Nobody
Hezká diskuze. rozzureny
Kde mají rostliny nebo rybky světlo celých 24 hodin?
Nebylo by špatné,abyste Vy diskutující,vyzkoušeli sami na sobě!Stálé světlo-nesmíte usnout-stále čilí,jak dlouho to vydržíte? :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2008 14:34 Muž recht [10]
Mno nejsem odbornik, ale nekde jsem zahlid, ze kdyz rostlinám nedas klid tak muzou zacit hur rust apod. (viz. www.aquapage.cz/… ) ale vyzkouseny to nemam...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2008 14:05 Muž Johan [4964] - Rostliny – Re: bucliik
já nechtěl naznačovat nevěřit, jen že tam nebylo řečeno co vynechání tmy způsobuje :-( že temnostní je ve dne atd. nás to na základce a na střední taky takhle učili, ale mám dojem, že to bylo jen aby to bylo jednoduší. no, si to budu muset zopakovat :-D . no, doufal jsem, že to bude někdo vědět, co se tam teda děje.. snad se tu někdo zastaví, jinak díky moc palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2008 14:04 Žena bucliik [99]
to sem vytáhla někde netu:.......Sekundární děje nejsou na světle bezprostředně závislé, tj. Mohou probíhat na světle i ve tmě (dříve označovány jako temnostní fáze);.....

s tou ruduchou je to fakt, jen světlem to není-ale když oslabíš kytky tak řasy určitě nezůstanou dlouho pozadu...ale pokud jsi tady chtěl slyšet, co přesně se děje ve vodě a kde se co produkuje a co kde chybí, tak to nemohu sloužit :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2008 14:00 Muž Johan [4964] - Rostliny – Re: bucliik
tak jsem si to pracně přečet a nic moc mi tam vhod nepřišlo. asi narážíte nato, že když svítil 10 dní nonstop, tak mu začala bujet ruducha. mě se podařilo pár dní svítit nonstop, někdy i víc jak deset :) , ale ruduchu jsem viděl po dlouhých letech asi před týdnem na darovaných rostlinkách. takže tam možná sehrála role více faktorů. a co se týká temnostní fáze fotosyntéy, tak ta v noci neprobíhá, ale ve dne.. (proč neřeknu, to už jsme zapomněl X-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2008 13:49 Žena bucliik [99]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2008 13:38 Žena Rebbie [71]
Přesně tak, drobet intuice a vcítění se neuškodí X-) Zkus si to představit, chuděrky rybky, musej si taky od světla odpočinout :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2008 13:31 Muž isamik [180] – Re: johan
Zkus nekde najit Sidovu reakci... myslim ze to tam docela popisoval. Jen si ted nepamatuju co mu to zpusobilo hmm

No treba se ozve :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2008 13:26 Žena bucliik [99]
někdo psal, že se mu rorostly řasy a dost poničily kytky, když se mu rozbily spínací hodiny-já kušenost nemám, copak, bude nějakej experiment? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2008 13:24 Muž Johan [4964] - Rostliny – Svícení non-stop.
nevíte někdo jaký vliv má neustálé svícení v akváriu? vím, není to moc přirozené, ale zajímalo by mě, jaké s tím máte zkušenosti...

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... 12 ...... [13]

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 15458x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10436-svetlo-a-rostliny?od=601