Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Světlo a rostliny

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny  

Přejít na předchozí stránku 13 Žádná další stránka   1  
Světlo a rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 23:47 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: MS
Stačí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 23:29 MS – Osvětlení-zářivky
Potřeboval bych poradit, zařizuji 110 l akvárium a nevím jaké osvětlení-zářivky tam dát. Zda nějaké akvarijní-speciální nebo obyčejné, popř. jaké? Někdo mi radí, že obyč. stačí, druhý zase speciální-určitou barvu.Nestačí obyčejné zářivkové světlo??? Děkuji za radu

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2008 09:09 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: Sid
jj. Až si zopakuju fotosyntézu dám vědět ;-)
Ale ne, jako dogma to neberu, to je taková trošku degenerace ze školy. (svícení nemá vliv x svícení-vzniká rudcha -> což je jeden důsledek, a pokud To nemá vyloženě přímý vliv, tak to je jejinak a pídím se dál=)). Já jsem spíš doufal, že semka někdo dá odkaz na nějakej pěknej článek o vysvětlení důsledku delšího svícení než je dvanáct hodin. O kratším mi je známo-dojce k zastavování růstu a odumírání, ale o delším jsem slyšel akorát to dogma, které tady je několikrát zmiňováno a to je, že dojde k zastavování růstu a rozšíření řas, aniž by někdo řek proč. A taky jsem doufal, že sem dá někdo zkušenosti, jak u něj akvárium po dlouhodobém svícení dopadlo, což se stalo a díky zato ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 23:14 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: johan
...calvinův cyklus je sice na světle nezávislý, ale za tmy neprobíhá...
Já zase nosím v hlavě, že probíhá i za tmy... Ale upálit bych se kvůli tomu nenechal! ;-)
Až tuhle záležitost dořešíte, dejte vědět, k jakému závěru jste došel. :-)
...doteď jsem měl v akvárku pH skoro 8 a velmi tvrdou vodu -> čili volného CO2 skoro nic, a dost často jsem svítil nonstop a ruduchu jsem ani vzdáleně neviděl
Z vašeho (opakovaného) konstatování to vypadá, jako byste můj "případ" bral jako dogma - že stane-li se někomu totéž, co mně, (nebo vám), že z toho musí vyplynout invaze ruduchy a nic jiného... A toto zdánlivé dogma mi vyvracíte. hmm
Nemusíte mne přesvědčovat, že tomu u vás je či bylo jinak! :-) Já vám věřím! ;-) Však také nikde netvrdím, že u vás muselo dojít k témuž, jako u mne. Jen jsem popsal, co se mi stalo, a jaké mám pro celou záležitost vysvětlení.
A jak už jsem napsal - pro mne má spíš význam to, že se mi podařilo akviško za poměrně krátkou dobu "srovnat". ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.01.2008 15:34 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: Sid
díky.. tak snad už svítit nonstop nebudete=)
aha, co já si pamatuju z lonska z přednášek z fyziologie, tak to, že calvinův cyklus je sice na světle nezávislý, ale za tmy neprobíhá.. no jak říkám, budu si to muset zopakovat ;-)

doteď jsem měl v akvárku ph skoro 8 a velmy tvrodou vodu -> čili volného co2skoro nic, a dost často jsem svítil nonstop a ruduchu jsem ani vzdáleně neviděl. "jediná" řasa která je okem vidět je cladophora na osvětlených velmy světlých kamenech a jedna tmavá řasa jen na osvětlených částech anubiasů, jinak vůbec nic. no nic, jen jsem chtěl vědět, co mi tady k tomu bude řečeno, stejně se začas nachomejtnu v elektru a koupím spínací hodiny kvůli kvetení páry rostlinek. a díky..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.01.2008 15:20 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: johan
...asi narážíte na to, že když svítil 10 dní nonstop, tak mu začala bujet ruducha. mě se podařilo pár dní svítit nonstop, někdy i víc jak deset, ale ruduchu jsem viděl po dlouhých letech asi před týdnem na darovaných rostlinkách. takže tam možná sehrála role více faktorů...
Přesně tak - roli sehrává více faktorů. V žádném případě to neznamená, že se musí objevit ruduchy!
Je jen otázkou konstelace podmínek, co se s akváriem při takovém režimu (dlouhodobém nonstop svícení) stane. Tak nějak se obvykle předjímá, že se přemnoží zelené řasy, nejčastěji planktonní...
Jak píše Bucliik: "...ale když oslabíš kytky tak řasy určitě nezůstanou dlouho pozadu..."
Zpátky k ruduše: v mém případě se jednalo o tzv. vousatou ruduchu, která napadla především kalužník a hnědovku, v menší míře pak kosokvět. Že to byla právě ruducha, kdo měl navrch v kompetici před jinými druhy řas, (a rostlinami), je podle mého názoru dílem vhodnosti celého komplexu podmínek pro tento druh řasy.
(Nedělám si iluzi, že v jakémkoli akva "nedřímou" zárodky či slabá "ložiska" širokého spektra řas. A je jen otázkou již zmíněného komplexu podmínek, kdy některý druh získá výhodu před ostatními a tuto výhodu začne náležitě využívat.)
Proto - když hledám odpověď na otázku - proč se v mém případě vyšší rostliny při dlouhodobém nepřetržitém svícení "zasekly" a nastoupila ruducha, jako pravděpodobný hlavní důvod se mi jeví vyčerpání volného CO2. A protože v akva jsou vesměs rostliny, které nedokážou využívat C z HCO3, (a i kdyby to uměly, nebyly by dost rychlé v přehození "výhybky"), ruducha získala okamžitou výhodu a využila ji. (Ale je to jen moje vysvětlení jednoho konkrétního případu! ;-) :-))
Důležité je, že nějaké dva týdny od "kalamity" je akviško v podstatě bez ruduchy! Kosokvět jsem vyhodil hned z kraje, (byl totálně zdevastovaný), a nahradil jsem ho mokřankou mnohosemennou. Čistě ze zvědavosti pak rostlinou přenesenou z kolegovy nádrže, kterou aktuálně také "zbavuji" vousaté ruduchy. Z kalužníku jsem odstranil několik nejvíce napadených stonků, hnědovku jsem ponechal v původním stavu.
Dnes jsou všechny rostliny vizuálně "čisté" a evidentně přirůstají. ;-) :-)

...a co se týká temnostní fáze fotosyntézy, tak ta v noci neprobíhá, ale ve dne...
Jak napsala Bucliik - sekundární část fotosyntézy, (podobně jako fotorespirace), probíhá jak za tmy, tak za světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2008 21:58 Nobody
Hezká diskuze. rozzureny
Kde mají rostliny nebo rybky světlo celých 24 hodin?
Nebylo by špatné,abyste Vy diskutující,vyzkoušeli sami na sobě!Stálé světlo-nesmíte usnout-stále čilí,jak dlouho to vydržíte? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2008 14:34 Muž recht [10]
Mno nejsem odbornik, ale nekde jsem zahlid, ze kdyz rostlinám nedas klid tak muzou zacit hur rust apod. (viz. www.aquapage.cz/… ) ale vyzkouseny to nemam...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2008 14:05 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: bucliik
já nechtěl naznačovat nevěřit, jen že tam nebylo řečeno co vynechání tmy způsobuje :-( že temnostní je ve dne atd. nás to na základce a na střední taky takhle učili, ale mám dojem, že to bylo jen aby to bylo jednoduší. no, si to budu muset zopakovat :-D . no, doufal jsem, že to bude někdo vědět, co se tam teda děje.. snad se tu někdo zastaví, jinak díky moc palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2008 14:04 Žena bucliik [99]
to sem vytáhla někde netu:.......Sekundární děje nejsou na světle bezprostředně závislé, tj. Mohou probíhat na světle i ve tmě (dříve označovány jako temnostní fáze);.....

s tou ruduchou je to fakt, jen světlem to není-ale když oslabíš kytky tak řasy určitě nezůstanou dlouho pozadu...ale pokud jsi tady chtěl slyšet, co přesně se děje ve vodě a kde se co produkuje a co kde chybí, tak to nemohu sloužit :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2008 14:00 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: bucliik
tak jsem si to pracně přečet a nic moc mi tam vhod nepřišlo. asi narážíte nato, že když svítil 10 dní nonstop, tak mu začala bujet ruducha. mě se podařilo pár dní svítit nonstop, někdy i víc jak deset :) , ale ruduchu jsem viděl po dlouhých letech asi před týdnem na darovaných rostlinkách. takže tam možná sehrála role více faktorů. a co se týká temnostní fáze fotosyntéy, tak ta v noci neprobíhá, ale ve dne.. (proč neřeknu, to už jsme zapomněl X-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2008 13:49 Žena bucliik [99]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2008 13:38 Žena Rebbie [71]
Přesně tak, drobet intuice a vcítění se neuškodí X-) Zkus si to představit, chuděrky rybky, musej si taky od světla odpočinout :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2008 13:31 Muž isamik [180] – Re: johan
Zkus nekde najit Sidovu reakci... myslim ze to tam docela popisoval. Jen si ted nepamatuju co mu to zpusobilo hmm

No treba se ozve :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2008 13:26 Žena bucliik [99]
někdo psal, že se mu rorostly řasy a dost poničily kytky, když se mu rozbily spínací hodiny-já kušenost nemám, copak, bude nějakej experiment? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2008 13:24 Muž Johan [4945] - Rostliny – Svícení non-stop.
nevíte někdo jaký vliv má neustálé svícení v akváriu? vím, není to moc přirozené, ale zajímalo by mě, jaké s tím máte zkušenosti...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... 12 ...... [13]

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 15168x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10436-svetlo-a-rostliny?od=601