...asi narážíte na to, že když svítil 10 dní nonstop, tak mu začala bujet ruducha. mě se podařilo pár dní svítit nonstop, někdy i víc jak deset, ale ruduchu jsem viděl po dlouhých letech asi před týdnem na darovaných rostlinkách. takže tam možná sehrála role více faktorů...
Přesně tak - roli sehrává více faktorů. V žádném případě to neznamená, že se musí objevit ruduchy!
Je jen otázkou konstelace podmínek, co se s akváriem při takovém režimu (dlouhodobém nonstop svícení) stane. Tak nějak se obvykle předjímá, že se přemnoží zelené řasy, nejčastěji planktonní...
Jak píše Bucliik:
"...ale když oslabíš kytky tak řasy určitě nezůstanou dlouho pozadu..."
Zpátky k ruduše: v mém případě se jednalo o tzv. vousatou ruduchu, která napadla především kalužník a hnědovku, v menší míře pak kosokvět. Že to byla právě ruducha, kdo měl navrch v kompetici před jinými druhy řas, (a rostlinami), je podle mého názoru dílem vhodnosti celého komplexu podmínek pro tento druh řasy.
(Nedělám si iluzi, že v jakémkoli akva "nedřímou" zárodky či slabá "ložiska" širokého spektra řas. A je jen otázkou již zmíněného komplexu podmínek, kdy některý druh získá výhodu před ostatními a tuto výhodu začne náležitě využívat.)
Proto - když hledám odpověď na otázku - proč se
v mém případě vyšší rostliny při dlouhodobém nepřetržitém svícení "zasekly" a nastoupila ruducha, jako pravděpodobný hlavní důvod se mi jeví vyčerpání volného CO2. A protože v akva jsou vesměs rostliny, které nedokážou využívat C z HCO3, (a i kdyby to uměly, nebyly by dost rychlé v přehození "výhybky"), ruducha získala okamžitou výhodu a využila ji. (Ale je to jen moje vysvětlení jednoho konkrétního případu!
)
Důležité je, že nějaké dva týdny od "kalamity" je akviško v podstatě bez ruduchy! Kosokvět jsem vyhodil hned z kraje, (byl totálně zdevastovaný), a nahradil jsem ho mokřankou mnohosemennou. Čistě ze zvědavosti pak rostlinou přenesenou z kolegovy nádrže, kterou aktuálně také "zbavuji" vousaté ruduchy. Z kalužníku jsem odstranil několik nejvíce napadených stonků, hnědovku jsem ponechal v původním stavu.
Dnes jsou všechny rostliny vizuálně "čisté" a evidentně přirůstají.
...a co se týká temnostní fáze fotosyntézy, tak ta v noci neprobíhá, ale ve dne...
Jak napsala Bucliik - sekundární část fotosyntézy, (podobně jako fotorespirace), probíhá jak za tmy, tak za světla.