Ak som dobre pochopil Václava, písal, že ak chceme
vidieť červenú zložku, potrebujeme svetlo, ktoré červenú zložku vôbec obsahuje

Odporúčam pozrieť si vcelku zrozumiteľný a názorný článok:
www.e-led.sk/…
Konkrétne zdôrazním dve myšlienky:
1. nie je LED ako LED, dosť záleží na CRI (teda nemožno povedať: "LED sú nanič, nemajú také farby", ale ani "všetky LED majú rovnaké farby ako trubice");
2. ak nejaký zdroj svetla neobsahuje nejakú vlnovú dĺžku, tak ju proste nemôžeme vidieť (čo už spomínal Václav).
V prípade LED je problematická farba R9 - odporúčam na tom webe pozrieť niektorú LED žiarovku s CRI pod 90 a jej
Spectrum Test Report, prípadne porovnať žiarovky s rôznym CRI a aj rôznou farebnou teplotou, je to všetko pekne vidieť. Nuž a R9 je asi zhruba tá, ktorá robí červenú rastlinu červenou... No ide len o to, ako sa nám javí! Podľa mňa je rastline jedno, akým zafarbením na ňu svietime, ide jej len o intenzitu. Samozrejme teraz nevravím o teoretických situáciách, že by sme na ňu svietili zeleným monochromatickým svetlom
Skúsim názorne: máme žiarovku, svieti plné spektrum, žerie napr. 100 W. Ak by som si želal, nech je fialová, lebo si myslím, že to bude rastline lepšie, použijem materiál, ktorý jej zelenú zložku pohltí. Dôsledok: žiarovka mi bude aj tak žrať 100 W, zelená zložka sa pohltí a premení na teplo, ostatné svetlo zostane. Rastlina dostane z jej pohľadu toľko isto svetla (ak teda zelené naozaj nevie využiť), možno o trošku menej, teda nie je to pre ňu lepšie. Lenže našemu oku sa pochopiteľne bude zdať pri takomto svetle krajšia, červenšia
O farbách a CRI je aj tu:
www.eyelighting.com/… - odtiaľ som si sem dovolil vložiť ilustráciu - ak je to proti pravidlám, prosím zmažte.
EDIT: Kubaa sem pridal odkaz aj na PAR, tak len doplním - PAR hovorí o tom, koľko je svetla pre rastlinu využiteľného (súvisí aj so spektrom, aj s intenzitou) a CRI hovorí o tom, ako ju my vidíme (je len o spektre, nie o intenzite).